Mitä Muuruvedellä tapahtui v. 1918

Muuruvesi

YLEn sivuilla v. 1918 ohjelmaan liittyvässä keskustelussa tällaisia kommentteja:
"Muuruvedella köyhiin kohdistuneet hirmuteot on vieläkin tutkimatt. Luodin jäljet näkyy vielä ja haudattuja hautausmaan ulkopuolella. "Muuruvedellä oli kyseessä pelkkä isäntäväelle raakalaisia. Käyttivät tilaisuutta hyväkseen. Järjettömiä syyttömien tappoja"
"Muuruvedellä teloittivat isännät köyhiä kirkon ruumishuoneen seinää vasten sekä Muuruveteen jään alle myös. mitään kaartia siellä ei ollut"

Mitä Muuruvedellä todella tapahtui v. 1918, ammuttiinko punaisia tai punaiseksi epäiltyjä? Miten sota näkyi Muuruvedellä ja millaista jälkiselvittelyä tehtiin, mahdollisesti vielä vuosienkin jälkeen? Löytyykö näistä mitään dokumentteja?

9

1262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • savolaenen

      Veekkoompa ettei löövvy. Kaekki tokumentit on taatusti poltettu jo heti tuon sovan jäläkkeen. Ja mitä ee luve tokumenttiloessa sitä ee oo millonkkaan sattunukkaan.

    • Muuruvesi

      Onkohan sitten tuolla YLEn keskusteluun osallistujalla mennyt Varkauden Pirtinvirta ja Muuruveden Muurutvirta sekaisin, koska luulisi suullista perimätietoa ainakin olevan ja tarinoita olisi kerrottu jää alle hukutetuista ja ruumishuoneen seinää vasten ammutuista jos nyt ei kirjallisia tietoja löytyisikään. Oliko Juankoskella tai Muuruvedellä punakaartia tai edes punaiseksi epäiltyjä henkilöitä? Kaikki tarinat henkilöistä ja v. 1918 tapahtumista kiinnostavat ja kun Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhla on tulossa, niin tässä olisi hyvä aihe kansalaisopistolle paikallishistorian keräämisen ryhmälle ja vaikkapa pienen julkaisun kokoamiselle.

      • savolaenen

        Kansalaissodassa ei kai Muuruvedellä eikä Juankoskella pahemmin kahakoitu, koska vastakkainasettelu työläisten ja herrojen välillä ei ollut kovin jyrkkä. Näin ainakin parikymmentä vuotta sitten ilmestynyt Juantehtaan historiikki kertoo. Ari Kankkunen on toinen kirjoittaja. Hyppyrimäellä on kuitenkin näkyvissä juoksuhautoja, jotka kuuluvat olevan sen sodan ajoilta.


    • savolaenen

      Lisäyksenä edelliseen: ko. kirja on Järvimalmiruukista kartonkitehtaaksi, Juantehtaan historia 1746-1996. Tekijät Juha Forsberg ja Ari Kankkunen. Nimenomaan Muuruveden tapahtumista minulla ei ole tietoa.

    • Muuruvesi

      Kun sodasta on jo sata vuotta, niin olisiko aika kerätä muistelutietoa talteen? Ketkä olivat aktiivisia punaisissa ja valkoisissa? Miten sota näkyi Muuruvedellä kun osallistujia oli molemmilla puolilla? Kutsunnatkin pidettiin alkutalvesta pitäjässä, miten ne menivät? Entä sodan jälkeen keväällä ja kesällä 1918, tehtiinkö pidätyksiä ja kuulusteluja? Jakoiko sota pitäjäläisiä pitkään? Kun Muuruvedellä muuten ollaan niin aktiivisia esimerkiksi kylätoiminnassa, niin olisi toivonut Suomi 100 muistojen kokoamista niin itsenäistymisestä kuin itsenäisyyden alkutaipaleelta. Onko aihe vielä 100 vuoden jälkeen arka?

    • Anonyymi

      Muuruveteen ja Juankosken työväenliike oli osa Muuruveden kirkonkylältä johdettua työväenliikettä. Muuruveden kunta itsenäistyi Nilsiästä vuonna 1908. Itsenäiseksi kunnaksi Juankoski irtautui Muuruveden kunnasta vuonna 1925.

      Työväenliike Juankoskella 1905–1915

      https://erepo.uef.fi/bitstream/handle/123456789/9906/urn_nbn_fi_uef-20100098.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Muuruveden kirkon seinää vasten teloitettiin perimätiedon mukaan 25 - 27 punaista. Kun kirkko kielsi vainajien hautaamisen kirkkomaahan, omaiset hautasivat kuolleensa eri paikkoihin, osa hautausmaan muurin ulkopuolella olevaan metsikköön. Myös ruumishuoneen viereen kerrotaan haudatun punaisia. Paikka on myöhemmin asfaltoitu. Sotasurma-projekti ei kerro Muuruvedellä tapahtuneista teloituksista.
      Lähdetiedot Yksityinen tiedonanto, Sotasurma-projekti

      http://www.tyovaenliike.fi/muistomerkit/punaisten-muistomerkki-91/

      https://savonhistoria.fi/uuden-ajan-kynnyksella/

      https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/128444/Suomen_Tasavallan_sotajoukkojen_Ylipaallikon_Paivakasky_N_o_40.pdf?sequence=1&isAllowed=y

      Siinä aluksi, lisää hauilla, Juuankosken punakaarti, Nilsiän punakaarti , muuruveden punakaarti, Muuruveden teloitukse, Sotasurmat Muuruvesi, ym ym.

    • Anonyymi

      Siis ruumiit asfaltin alla, vai onko siirretty luut hautausmaahan.

      • Anonyymi

        Tulee kunnalle kallis asfaltin paikkuu, kun tempauksessa ruumiit otetaan ylös taivaisiin.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1522
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1329
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1172
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      118
      1129
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      30
      955
    6. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      795
    7. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      55
      720
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      89
      646
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      181
      627
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      624
    Aihe