Tekemättömäksi tekemisen prosessi

noviisimunkki

Hei!
Onko muilla ollut samanlaista kokemusta siitä, että mitä pidemmälle kurssia opiskelee, sitä häijymmäksi ego tulee?
Huomaan, että on kausia, jolloin elämä näyttää valoisalta ja kausia, jolloin ego lähtee hyökkäykseen tehdäkseen elämästä todella kurjaa. Tämä on varmasti osa tekemättömäksi tekemisen prosessia, vai mitä?
Olen ollut kurssin parissa useamman vuoden, mutta vasta noin vuoden sisällä alkanut tekemään harjoituksia päivittäin.
Haluaisin kuulla muiden kokemuksia, jotta tietäisin, etten ole yksin tämän asian kanssa.

7

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Sarcisson

      Tai voisiko ajatella, että ego ei tule häijymmäksi vaan sinä olet vain kehittynyt enemmän tietoiseksi omasta toiminnastasi kuin olit aiemmin? Egohan on tavallaan opittua käyttäytymistä ja reagointia, joka tulee automaattisesti esiin tietyissä tilanteissa. Nyt osaat kiinnittää huomiota noihin juttuihin, mitä et aiemmin ole osannut tehdä?

      Koko prosessi on vähän kuin tiiliseinän purkamista. Välillä siitä putoaa vain tiili kerrallaan, välillä romahtaa isompi osa seinää kerralla. On myös hyvin helppo syyllistää itseään. Kun välillä menee hyvin ja sitten tulee takapakkia, niin alkaa ajatella, että pitäisi olla nopeampi, "valaistuneempi" tai parempi.

      Mutta se ei toimi niin. Jokainen hetki on valinta, jokainen ihmissuhde ja jokainen teko on valinta. Keskity siihen, mitä nyt tapahtuu, mitä valitset juuri tällä hetkellä ja miksi.

      Jos tekee virheen tai tulee heikko hetki, se on ok. Anna itsellesi anteeksi (ja toisille). Se oli kenties väärä valinta, mutta se oli se valinta. Nyt on toinen valinta ja voin valita nyt heti toisin. Huomasit sen virheen. Ego koittaa valita kohta taas saman vanhan, mutta nyt olet eri tavalla tietoinen tilanteesta ja valintasi onkin tällä kertaa jotain muuta. Yksi tiili vähemmän.

      Onnea matkaan.

      • noviisimunkki

        Kiitos, hyvin sanottu. Luin aiempia keskusteluja, joissa olit mukana, Sarcisson ja sain niistäkin paljon selkeyttä ajatuksiini. Kiitos, että olet.


    • Epäonnistumisiani häpeän (syytän) entistäkin enemmän. Juuri nyt on menossa ystäväni avunpyyntö joka egon silmillä näyttää ikäänkuin hän olisi kavaltanut rahaa. Mihin vedän rajan --olenko kiltti-- en"tee" mitään. Tämä tuntuu aiheuttavan hirvittävä metelin mielessäni sinne tänne.
      Ego ainakin tuntuu voivan hyvin, tuskastani päätellen.... noviiseja ollaan.
      Kuitenkaan ei ole satavarmaa missä rahat on?

      • Sarcisson

        Anteeksianto ja hyväksyntä eivät ole sama asia. Sinä voit hyväksyä toisen ihmisenä teki hän mitä tahansa, mutta se ei tarkoita, että sinun pitäisi hyväksyä kaikki mitä hän tekee. Kaikilla teoilla on seurauksensa. Kun me teemme valinnan, me aina aiheutamme tietyn seurauksen. Me emme voi paeta seurauksia, tavalla tai toisella me joudumme kohtaamaan ne.

        "Jos puhumme tai toimimme pahantahtoisesti tai itsekkäästi, siitä seuraa kärsimystä. Jos me puhumme tai toimimme hyväntahtoisesti ja kaikkien puolesta, onnellisuus on mahdollista." Dhammapada

        Kiltteys, olla tekemättä mitään, on egon keino paeta epämukavaa tai inhottavaa tilannetta. Se on kuin sepittäisi huonon ratkaisun olevan aina pohjimmiltaan hyvä. Se on todellisuuden kieltämistä. Huonot teot todella aiheuttavat kärsimystä toisille.

        Me voimme ymmärtää ja anteeksiantaa toiselle ja itsellemme, kun ymmärrämme tekijän motiivin. Se on rakkautta. Mutta se, että hyväksymme kärsimyksen aiheuttamisen ja kiellämme todellisuuden, ei ole rakkautta.

        Jos joku aiheuttaa lapselle pahaa, ei ole kyse siitä mitä minä tunnen -vaan siitä mitä lapsi tuntee. En puutu siihen lopettaakseni oman pahanoloni vaan sen lapsen kärsimyksen. Oma pahaoloni on sivuseikka tapahtumassa. Mutta jos hyväksyn tilanteen puuttumatta siihen, lisään vain kärsimystä tässä maailmassa. Annan kärsimyksen jatkua. Minun hyväksyntäni ei nouse silloin rakkaudesta, se nousee tarpeesta suojella vain itseäni. Siis egosta.

        Ja todellisuudessa on myös tilanteita, joissa minä olen se lapsi. Jos kiltteyttäni annan tilanteen jatkua, tilanne on sama kuin hyväksyisin, että se teko tehdään myös jollekin toiselle. Kysymys on kärsimyksestä. Minä voin lopettaa valinnallani tässä ja nyt, että se kärsimys ei leviä minusta eteenpäin.

        Viisautta on erottaa itsessämme millä perusteella teemme jaon hyvän ja pahan teon välille. Päätämmekö sen oman egomme perusteella vai sen perusteella, että näemme selvästi teon todella aiheuttavan kärsimystä toisille? Haluanko lopettaa toiminnan siksi, että minä haluan jotain muuta vai sen takia, että se todella aiheuttaa kärsimystä ja mitä minä tunnen on lopulta ihan yhdentekevää.


      • alitajuinen_merkitys

        IOK:n mukaan veljet ja siskot tekevät tällä tasolla sinulle vertauskuvallisessa mielessä sen, mitä alitajuinen mielesi uskoo sinun tehneen Jumalalle.

        Jos siis joku kavaltaa toiselta rahaa, mieti, mikä alitajuisen mielen uskomus tässä tilanteessa on. Esim. että uskot tehneesi väärin Luojaasi kohtaan ja sitten olet projisoinut tuon uskomuksen ja syyllisyyden tällä tasolla tuohon toiseen ihmiseen.

        Sarcissonin muistutus siitä, että anteeksianto on eri asia kuin hyväksyntä on aiheellinen. Anna itsellesi anteeksi se koko uneksimasi sotku, mutta älä tällä tasolla hyväksy tuollaista käytöstä itseäsi kohtaan.


    • et_ole_yksin

      Egon häijyksi tuleminen mainitaan jossain kohtaa tekstikirjaakin tyyliin, että kun uhkaa liikaa egon olemassaolon perusteita niin se ei enää välitä teeskennellä olevan ystäväsi ja muuttuu häijyksi.

      Ego siis yrittää pelastaa olemassaolonsa sabotoimalla irtipäästämistäsi, vapautumistasi.

      Noita tilanteita ja tuntemuksia kannattaa rauhassa tarkastella yhdessä PH:n kanssa. Egon piilevät toimintamekanismit tulevat samalla pintaan ja puhdistuvat. Vapautumisprosessiin kuuluu näitä vaikeampiakin puolia ja ne ovat niitä egon synkkiä peruskiviä, joista niin monet valaistuneeksi itseään nimittävät opettajatkaan eivät puhu, mutta IOK puhuu.

    • Kiitos hyvistä ajatuksistanne.

      Olin noissa raha-asioissa juuri niin hätäinen kuin vain voin egossani olla. Mitään aineellistakaan ongelmaa ei ollut, oli vain minun pelkoni.

      noviisimunkillekkin runsaasti vain luottamusta mukaan vaikka usein tuntuukin että mitään ei tapahdu, mutta kun se tapahtuminen on suurelta osin siellä tiedostamattomassa.....

      Taideteoksestakin sanotaan että sitä ei tarvitse ymmärtää, tarkoitus on että se vaikuttaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1658
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe