Millaista on olla nyky-Suomessa DJ:nä

DJonDJ

Millaista on olla nyky-Suomessa DJ:nä, eli tiskijukkana?

Samalla kun DJ:ten arvostus maailmalla on noussut, niin samassa suhteessa heidän arvostus on laskenut yökerhoja sekä ohjelmatoimistoja pyörittävien henkilöiden silmissä. Se kun 10 vuotta sitten melkeinpä jokaisessa yökerhossa, joissa tuli soitettua oli uusimmat sekä parhaimmat soittimet, niin nykyään on hyvä jos niistä löytyy edes ne 5-10 vuotta vanhat soittimet, jotka mahdollisesti juuri ja juuri toimivat. En kiellä etteikö positiivisia poikkeuksia yökerhojen joukosta löytyisi, mutta niitä nyt on ikävä kyllä todella vähän.

Yksi suuri syy kyseiseen ongelmaan löytyy juuri siitä, että DJ:ten arvostus maailmalla on noussut sekä se, että tekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että melkeinpä kuka tahansa voi olla nykypäivänä DJ, kunhan vain on varaa ostaa tyyliin läppäri sekä kontrolleri. Ja hei kuka nuori ei haluasi olla nykypäivänä DJ? Aika harva, sillä moni nuori haaveilee samanlaisesta urasta kuin Aviciilla, David Guettalla sekä Hardwellilla.

Tästä syystä osa DJ:istä ei osaa nykyään enää edes pyytää tai vaatia soittopaikoilta asiallisia soittimia. He saapuvat mukana omat hienot sekä uudet kontrollerinsa, niitä he raahaavat erittäin mielellään mukanaan keikoille. Miksi? Näyttääkseen coolilta. Tai hetkinen ehkä osa alle vuoden tai vain muutaman vuoden soittokokemuksen omaavista ei vain osaa soittaa muilla soittimilla kuin omalla tutulla kontrollerilla. No, jokainen DJ tietää asian itse omalta kohdaltaan parhaiten.

DJ:ten paljoudesta johtuen pääseemmekin siihen, että miksi DJ:itä ei enää nykyään arvosteta. Kilpailu on kovaa ja yökerhot sekä ohjelmatoimistot palkkaavat mielellään aika usein ne DJ:t, jotka soittavat pienimmällä liksalla, omalla kontrollerilla, eivätkä valita työ-olosuhteista tai siitä että palkat ovat myöhässä tai rahat eivät ilmaannu koskaan heidän tililleen.

Ei siis ole helppoa olla DJ nyky-Suomessa, ellei ole tosi hyvä ja soita niissä harvoissa yökerhoissa, joissa velä arvostetaan DJ:itä, eikä aliarvioida asiakkaita.

8

1456

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • AinakiNarikanRikkaampi

      Noin DJ:den kantaa en tiedä, mutta voin kyllä asiakkaana sanoo, että joo on siinä ero, että onko oikeasti osaava DJ vai amatööri kiekkojen takana. Vaikka en oo ees mikään musiikillinen guru niin kyllä se korvassa kuulostaa pahalta jos soittaja ei osaa hommaansa. Mää oon ihan oikeasti jättäny menemättä tiettyihin baareihin tiettyinä iltoina, kun oon kattonu, että kuka siellä on levyjä pyörittämässä. Kyllä nuo DJ:den tyylit oppii tuntemaan, varsinki residentit. Ja sellaset, jotka soittaa tosi huonosti niin jää varmasti mieleen. Täytyyki sanoa, että ehkä useammin ne huonot DJ:t muistaa nimeltä kuin hyvät. Valitettava fakta, mutta toisaalta enpä oo ikinä perustanu fanittamisesta, lähinnä oon keskittyny karttamaan huonoja iltoja musiikin suhteen. Siihen riittää, kun tietää kuka ei osaa soittaa, sillon ei tarte lähtä tuhlaan rahoja.

    • Kontrolleripelle

      Vain yhden lajin edustajan näkökulmasta: jos mulla on tuoda paikalle sellaiset kamat, joilla pääsen parhaaseen mahdolliseen suoritukseen ja laatuun, ja jotka toimivat paremmin kuin nuo mainitsemasi 5-10 vuotta vanhat kamat jotka hädin tuskin pelittävät, eikö se oli ns. win-win situation kaikille? Ei sillä kaikille ole mitään tekemistä coolilta näyttämisen kanssa. Joillekin eri asiat vaan toimii paremmin siihen juttuun mitä itse tekee. Laji viehättää senkin vuoksi, ettei ihan kaikki soittajat ole samanlaisia tai tee samaa juttua - pois lukien ne, jotka paikan puolesta soittavat joko saman premixedin joka ilta tai venuen määrittelemää soittolistaa. Hieno ala siitäkin syystä, että jos "nykytilanteen" ahdistaessa löydät itsesi siunatusta tilanteesta eli keikkaa pukkaa, voit omalla esiintymiselläsi ja panoksella alaan tehdä merkittäviäkin muutoksia. Kenttä on kuitenkin Suomessa todella pieni, eikä tekijöitä ihan hirveästi ole.

    • Haluunvaansoittaa

      Itsellä on tuo ongelma että kontrolleri löytyy kotoa, mutta haluaisin opetella soittamaan myös "oikeilla soittimilla". Tässä tarkoitan nyt näitä Pioneerin CDJ-sarjaa ja miksereitä. Kerran olen päässyt soittamaan kyseisellä kombinaatiolla ja kyllähän se poikkeaa siitä läppärin katselemisesta. Kyllä kontrolleri on hyvä kotona harjoitteluun mutta en kyllä ehkä keikkoja viitsisi sillä heittää.

    • "Samalla kun DJ:ten arvostus maailmalla on noussut, niin samassa suhteessa heidän arvostus on laskenut yökerhoja sekä ohjelmatoimistoja pyörittävien henkilöiden silmissä. Se kun 10 vuotta sitten melkeinpä jokaisessa yökerhossa, joissa tuli soitettua oli uusimmat sekä parhaimmat soittimet, niin nykyään on hyvä jos niistä löytyy edes ne 5-10 vuotta vanhat soittimet, jotka mahdollisesti juuri ja juuri toimivat. "

      Maailmassa vallitsee ns. niukkuuden laki. Jos jostain asiasta on puute se arvostetaan korkeammalle, jos taasen joka nurkalla tyrkytetään niin yksikön arvostus laskee. Tuohon soitin kysymykseen haluaisin sen verran infoa että jos se soitin kerta toimii, niin miten "play"-nappi on muuttunut kymmenessä vuodessa? Niin, ei mitenkään... Siksipä yökerhot eivät jaksa maksaa uusia soittimia joka kerta kun Pioneer sen klubi-standardin päivittää.

      "Yksi suuri syy kyseiseen ongelmaan löytyy juuri siitä, että DJ:ten arvostus maailmalla on noussut sekä se, että tekniikka on kehittynyt siihen pisteeseen, että melkeinpä kuka tahansa voi olla nykypäivänä DJ, kunhan vain on varaa ostaa tyyliin läppäri sekä kontrolleri."

      Niin, ennen kuka tahansa jolla oli varaa ostaa levyjä pystyi olemaan DJ. Mikä on muuttunut? Jos tosiaan väität että tavaran halpeneminen on jotenkin huono asia niin sitten on vaan elitismi kihahtanut hieman liikaa nuppiin kuten tuosta ensimmäisestä kappaleesta pystyy päättelemään.

      "Ja hei kuka nuori ei haluasi olla nykypäivänä DJ? Aika harva, sillä moni nuori haaveilee samanlaisesta urasta kuin Aviciilla, David Guettalla sekä Hardwellilla."

      Ja sellaisen uran luominen ei onnistu pelkillä CD-soittimilla vaan tarvitaan myös tuotantotaitoja. Kontrollerit nyt vaan tuovat tuottaja-jutut DJ-koppiin.

      "Tästä syystä osa DJ:istä ei osaa nykyään enää edes pyytää tai vaatia soittopaikoilta asiallisia soittimia."

      Itse soitan vaikka Denonin kakspesäsellä jos tarvii. Miten laitteistoriippumattomuudesta on tullut huono asia? Taasen, kyllä niissä jokaisessa on se play-nappi. Kunhan siis toimivat.

      "He saapuvat mukana omat hienot sekä uudet kontrollerinsa, niitä he raahaavat erittäin mielellään mukanaan keikoille. Miksi? Näyttääkseen coolilta."

      Öh, itse raahaan kontrolleri(t) mukana ihan vaan sen vuoksi että niillä voi tehdä asioita joita CD:llä ei vain pysty. Miten esim. muutat nopeutta kolmesta soittimesta yhtä aikaa niin että kaikki pysyy tahdissa jos sinulla ei ole kontrolleria ja syncia. Niin, et mitenkään... Mutta onhan nuo siis kieltämättä myös coolin näköisiä :) Lisäksi 5k biisin kirjasto levyillä vaatisi sellaisen 10 salkkua ja kun liikun julkisilla niin tuo reppu on paljon kätevämpi.

      "Tai hetkinen ehkä osa alle vuoden tai vain muutaman vuoden soittokokemuksen omaavista ei vain osaa soittaa muilla soittimilla kuin omalla tutulla kontrollerilla. "

      Sanoo ihminen joka ei osaa soittaa kuin sillä hienoimmalla ja uusimmalla soittimella...

      "Kilpailu on kovaa ja yökerhot sekä ohjelmatoimistot palkkaavat mielellään aika usein ne DJ:t, jotka soittavat pienimmällä liksalla, omalla kontrollerilla, eivätkä valita työ-olosuhteista tai siitä että palkat ovat myöhässä tai rahat eivät ilmaannu koskaan heidän tililleen."

      Welcome to capitalism... Mutta joo, onhan noita kusettaja-lafkoja. Mutta on olemassa palkkaturva verokorttilaisille ja oikeus sitten yrittäjille. Jos ei osaa oikeuksistaan pitää kiinni niin ei voi kuin katsoa peiliin. Ei bisnestä voi pidemmän päälle tehdä jos on vain oma etu mielessä. Kyllä se kaikille tulee tilinpidon hetki jossain välissä.

      "Ei siis ole helppoa olla DJ nyky-Suomessa, ellei ole tosi hyvä ja soita niissä harvoissa yökerhoissa, joissa velä arvostetaan DJ:itä, eikä aliarvioida asiakkaita."

      Treeniä horo... No voi voi, ja mussun mussun. Kannattaisiko sitten yrittää olla tosi hyvä? Minä olen ja voin sanoa että siihen meni aikaa. Mutta se ei tapahtunut niin että linnottauduin vain johonkin nurkkaan, haukuin kaikki väärin tekevät lyttyyn, nostin itseni artistin jalustalle ja vain kusin uuden teknologian päälle.

      Ei, vaan olin ensimmäisten joukossa ottamaan uutta tekniikkaa käyttöön, seuraan yhä sen kehitystä paraatipaikalta, soitan edelleen kaikki keikat mitä vastaan tulee ja pidän hauskaa uusien mahdollisuuksien kanssa.

      Keikkasetin kasaan näistä tarpeen ja fiiliksen mukaan:

      Macbook pro 15" (Traktor Scratch PRO)
      iPad x 2 (Traktor DJ - Kaossilator)
      Traktor S8
      Traktor S4 mk1
      Traktor Z1, X1 & F1
      Traktor Audio 10 x2
      Traktor Audio 2
      Maschine
      MIDI Fighter 3D
      Korg MicroKorg XL
      Korg KM-402
      Pioneer CDJ-350 x2

    • superdj

      Kaikki perus yökerhojen "deejiit" on markan jätkiä suomessa.

    • SuperJewo

      Vain soundi ratkaisee, ei väliä millä soitat vaan miten!

    • Itse en näe mitä hohtoa on siinä että vain soitetaan musiikkia ja tarvitaan hienot pelit ja vehkeet ja soittimet...

      Siis musiikin soittamiseen, siis valmiiden kappaleiden?!!? WTF?!?!?

      Kyllä musiikin soittamiseen riittää hyvä soitto-ohjelma, esim. maestro (saa säädettyä päällemikaukset yms) ja kaksi aktiivikaappia ja johto 3.5mm -> 2 x XLR mikseipöytää tarvitsee lähinnä hifistelyyn

    • Aloittelija

      Kokemusta yökerho soittamisesta ei vielä hirveän paljon ole, mutta tähän mennessä voin kertoa omat kokemukset.

      Lähdetään laitteistosta liikkelle, hommasin pioneerin XDJ-RX:n juurikin siitä syystä että halusin eroon tietokoneella ja peruskontrollerilla soittamisesta. Kun osaa soittaa XDJ-RX:llä, osaa aivan varmasti soittaa CDJ2000:lla. XDJ-RX perustuu nimenomaan CDJ 2000 Nexus sarjaan, siinä vain on "all in one".

      Kun aloitin soittamaan koko illan ravintolakeikkoja se avasi omat silmät näkemään eron artistikeikan ja perus yökerho keikan välillä. Kyllä, minäkin haaveilen artisti DJ urasta ja siihen suuntaan pyrin menemään. Mutta kun puhutaan perus yökerho keikasta, siellä soitetaan musiikkia laidasta laitaan, soitetaan myös musiikkia josta ei itse edes pidä, mutta siellä minä en ole se artisti vaan asiakaspalvelija joka viihdyttää ihmisiä. Sitten myös sekin asia pitää ottaa huomioon että millainen linja on kyseisellä baarilla. Joissain on hyvin tarkka linja musan suhteen, joissain ei niin tarkka. Niin monta kuin on ihmistä, niin monta on mielipidettä. Kaikkia on mahdotonta miellyttää samaan aikaan. Parasta on tietysti se kun joku tulee pyytämään että voitko soittaa EDM:ää tai housea, tottahan toki soitan! Mutta en voi koko iltaa soittaa EDM:ää tai housea, koska taas toiset haluaa jotain toisen tyylistä musiikkia. Pyrin olemaan reilu DJ ja toteuttamaan ihmisten biisitoiveet, "jos minulla sattuu olemaan" menetelmällä. Tarvittaessa kysyn olisko jotain toista vaihtoehtoa jos ei oo jotain tiettyä biisiä. Ääripäät tietenkin erikseen, eli jos joku biisi ei sovi millään tavalla illan kulkuun niin en sitä soita, esim heviä.

      Olen tähän mennessä saanut sekä ruusuja että risuja. Se mun täytyy sanoa että on asiatonta ruveta huutelemaan DJ:lle jostain biisistä josta ei satu pitämään ja näyttämään peukkua alaspäin. En kuitenkaan ole pelkästään tätä kyseistä henkilöä varten siellä. Mutta näitä huonosti käyttäytyviä ihmisiä on ja sille ei mahda mitään, täytyy vain itse pysyä coolina ja olla välittämättä, ja muistaa ne kivat ihmiset ja kehut joita on tullut.

      EDM / House intoilija kun olen, välillä lähtee lapasesta ja innostun sitä vähän liikaakin soittamaan, mutta kyllä viimeistään siinä vaiheessa katkeaa kun joku tulee esittämään sen biisitoiveen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1194
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1016
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      52
      716
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      700
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      36
      588
    Aihe