yksinäinen lukiolainen

kysyjä

olen lukiossa ja kavereita kyllä löytyy kenenkaa jutella koulussa jne.. mut vapaa ajalla kukaa ei soittele tai kysele mua minnekään. istun vain omassa huoneessa ja ihmettelen... olen normaali painonen eikä ole sairauksia, olen sosiaalinen ja pirteä mutta silti.. oli ystäviä, mutta minulle meni niihin välit joskus ja saatiin ne kyllä korjattua, mutta heistä ei ikinä tullut enään minun ystäviäni.. Oisko yliopisto elämä sitten erilaista, jos vaikka saisin silloin uusia ystäviä?

4

225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kysyjä

      ja olen vasta lukion toisella..

    • Vastaava17468

      Itselläni oli vastaavanlainen tilanne lukiossa. Kavereita oli kyllä koulussa, mutta vapaa-ajalla kukaan ei oikeastaan ollut kanssani. Parhaimmat ystäväni sain lukion jälkeen työelämässä, mutta heihinkin on nyt jäänyt kontakti vähäisemmäksi, kun melkein kaikki ovat alkaneet seurustelemaan.

      Yliopistoon menin heti lukion jälkeen ja ensimmäisten orientoivien viikkojen aikana sain paljonkin uusia tuttuja. Kuitenkin ne ihmiset, joihin tutustuin parhaiten yliopistossa vaihtoivat alaa ja muuttivat toisiin kaupunkeihin. Muut opsikelijat olivatkin sitten jo muodostaneet omat "ryhmänsä", ja kontakti heidän kanssaan jäi samalle tasolle kuin lukiossa. Vaihdoin yliopistoakin, mutta en päässyt osallistumaan ensimmäiselle orientoivalle viikolle, niin jäinkin sitten ilman kavereita kokonaan.

      Yliopistossa voit kuitenkin saada tosi paljon ystäviä, ja koska olet pirteä ja sosiaalinen, niin tuskin ystävien saaminen on ongelma alkuvaiheessa. Yliopistossa kuitenkin toistuu sen äärimmäisen typerä suomalainen kulttuuri, että jos et alussa pääse mukaan, niin sinulle ei toista mahdollisuutta suoda. Joskus minun on vaikea ymmärtää tätä suomalaisten koulutuslaitosten "kaveriporukka" -kulttuuria. Itse tykkään tehdä uusia tuttavuuksia, vaikka kuuluisinkin jo johonkin tiettyyn porukkaan.

    • pong

      Hei kysyjä, hyvä idea kirjoittaa tästä. Sanon tämän siksi, että itse olen lukiosta saakka taistellut samantapaisen ongelman kanssa, mutta tulkitsin tämän vain omaksi huonommuudekseni, enkä siitä koskaan missään puhunut paitsi koulupsykologilla. Mutta häneltä ei saa vertaistukea tai saman läpikäyneiden neuvoja. Minullakaan ei periaatteessa ole ollut mitään syytä yksinäisyyteen, koska olen koulutettu, kaunis ja useimmiten iloinen. Onhan kolhuja ollut ja epäonnistumisia elämän varrella, joita olen käyttänyt syinä siihen, että en pysty saamaan ystäviä. Laitan tähän hetki sitten kirjoittamani vastauksen toiseen keskusteluun, kuvaavana omasta ongelmastani ihmisten kanssa:

      "Se mitä olen oppinut on, että kana saattaa olla joskus ennen munaa: päättelemme usein olevamme haluttuja muiden reaktioista, mutta oikeasti asia voi mennä toisinkinpäin, niin että itse uskoo olevansa haluttu ja kelpaava ja siitä muut alkavat nähdä myös että olet haluttu ja kelpaava. Eli toisin sanoen ei ole olemassa faktaa siitä, onko kukaan haluttu tai kelpaava. Olen itse ollut epävarma teinistä saakka ja kokeillut ihmisten seurassa kepillä jäätä jatkuvasti tarkkaillen, hyväksytäänkö minua. Viime vuosina olen ymmärtänyt, että en enää tuhlaa energiaani niin paljoa tuon miettimiseen ja yhtäkkiä onkin helpompi kokea hyväksyntää. Tämä on vähän "fake it until you make it" niin että aluksi se on tietoista esittämistä. Kaiken taustalla on usko siihen, että on kelpoinen. Tätä ei omina mustina hetkinä voi perustaa tunteisiin vaan se on todellakin uskon asia, mutta se kannattaa, koska se voi auttaa pääsemään eteenpäin"

      Teinistä saakka minulle on ollut vaikeaa ottaa yhteyttä ihmisiin ja ehdottaa tekemistä. Olen kokenut samaa, että miksi minulle ei soitella, miksi minua ei kutsuta jne. Tulkitsin sen siitä, että minua ei haluta mukaan. Sitten ymmärsin, että enhän niin tee itsekään, en ehdota tekemistä tai näkemistä. Toivon, että en olisi käyttänyt aikaa sen pohtimiseen, miksi minua ei kutsuta, vaan olisin ehdottanut jotain matalan kynnyksen tekemistä. Aloitin yhteydenpidon pienistä asioista, helpoista kontaktoinneista kuin Facebookissa kuulumisten kyselyistä tai hauskan nettisivuston linkittämisestä. Kaveria voi pyytää kävelylenkille ja jutustella tai kysellä, haluaisivatko ihmiset mennä pelaamaan rantalentistä ja jos moni haluaa niin sopia ajan ja paikan. Tai mitä vain vastaavia matalan kynnyksen tekemisiä.

      Se mistä voin vakuuttaa on, että on ajan tuhlausta katsella puhelinta ja miettiä, että itsessä on jotain vikaa kun muut eivät soita.

      Ja kyllä, yliopistossa tapaa uusia ihmisiä, mutta sielläkin on hyvä pitää mielessä että ystävystyminen on todennäköisempää kun itse ei kyseenalaista sitä, haluavatko muut sinua mukaan ja ehdottelet itse aktiivisesti tekemisiä.

      Olisi mielenkiintoista tietää, mitä ajatuksia vastaukseni sinussa herättää!

    • SurviveHighSchool

      Enpä nyt kauheasti huolestuisi jos lukiossa ei ole kavereita. Eipä itsellänikään ollut kuin se yksi tietty frendi kenen kanssa istuttiin aina vierekkäin tunneilla ja jauhettiin kaikenlaista. Vapaa-ajalla emme juuri tehneet yhtään mitään yhdessä. Istuskelin aina yksin himassa ja tein läksyjä tai olin koneella. Jatko-opinnoissa sitten tulikin paljon enempi kavereita kun opiskeltiin samaa alaa (enempi yhteisiä intressejä) ja oppimisympäristö oli paljon avoimempi kuin lukiossa. Tosissaan kovin moni ei varmaankaan lukiosta tule sinun kanssasi samoihin jatko-opintoihin, joten muillakin on se tilanne, etteivät he välttämättä tunne ketään ja tutustuminen muihin on välttämätöntä. Parhaiten kavereita saa kun käy koulun järjestämissä vapaa-ajan tapahtumissa, eikä niissä ole tosissaankaan pakko vetää mitään överikännejä, kuten opiskelijoilla on usein tapana.

      Eli enpä huolestuisi juuri yhtään...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8564
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2595
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      124
      2313
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1966
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1704
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1519
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1472
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1409
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe