depersonalisaatio

olenkosairas

Olen 20 vuotias nuori nainen. Olen pienen ikäni aikana tuntenut ennen toisinaan ja nykyään useamminkin tunnetta, jolle tänään löysin nimen depersonalisaatio. Onkohan se kyseessä ja onko muilla tuoreempaa kokemusta tästä, vanhat keskustelut luin läpi. Lukioaikoina jo muistan kun tuli tunne että hei minä ihan oikeasti elän ja teen näitä muistiinpanoja, sitten alkoi melkein pyöräyttää. Nykyään tätä käy usein esimerkiksi töissä. Välillä kaveriporukassakin "herään henkiin" ja muistan että voin itse vaikuttaa tapahtumien kulkuun enkä katsokaan vain elokuvaa. Olin myös ennen ujo ja hiljainen, nykyään usein sanavalmis enkä juurikaan mene vaikeaksi.

2

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ohlatu

      Tuolla vähän toisenlaista näkökulmaa depersonalisaatioon, kannattaa lukea.
      http://siivola.org/markku/omia/depersonalisaatio.html
      Pieni pätkä artikkelista:
      "Depersonalisaatio-termiä käytettiin ensi kerran vuonna 1898. Tärkeimmät nykyiset psykiatriset diagnostiikkaluokitukset DSM-IV ja ICD-10 esittävät depersonalisaatiohäiriön diagnostisiksi kriteereiksi tuntemuksia oman itsen ja maailman tuntemattomuudesta, ajan muuttumisesta, itsensä ulkopuolella olemisesta, itsen tai muiden automaattina, robottina, peräti kuolleena olemisesta, pelkoa hulluksi tulemisesta, tunnetta näytelmässä olemisesta, jossa itse näyttelee jonkun toisen roolia.

      DSM sijoittaa depersonalisaation dissosiaatiohäiriöihin. Dissosiaatio-käsite vahvistaa mielenkiintoisella tavalla häiriö-käsitettä. Dissosioitunut on dis‑sosioitunut eli yhteiskunnasta erkautunut, yhteiskunnan rajojen tuolle puolen joutunut. Yhteiskuntaan kuuluu tietysti joka ainoa; surkein, törkein, oudoin ja sairainkin yksilö, mutta kuten yksilö, niin ei yksilöiden summakaan, eli yhteiskunta, halua nähdä itsessään huonoja puoliaan vaan määrittelee ne oman ryhmäidentiteettinsä ulkopuolelle muun muassa itse kehittämiään diagnostisia luokituksia käyttäen.

      Diagnoosit heijastavat kulttuurinsa todellisuuskäsitystä, joka puolestaan on kulloinkin hallitsevan enemmistön voittama äänestystulos oikeimmassa olemisen tilasta. Vähemmän ääniä saaneiden, kuten potilaan roolissa olevien, vaikutusmahdollisuudet jäävät silloin tietenkin suppeammiksi. "He sanoivat että minä olin hullu, ja minä sanoin että he olivat hulluja, ja piru vieköön, he äänestivät minut nurin!" (R.D.Laing). Nykyiset teollistuneet yhteisöt toimeenpanevat äänivaltansa helpoimmin ihmismielen asiantuntijaorganisaatioksi kehittämänsä ja valtuuttamansa ryhmän eli psykiatrian avulla, joka sijoittaa yhteisön käsityskyvyn yli menevät tajunnantilat muun muassa dissosiatiivisten häiriöiden luokkaan.

      Depersonalisaatiodiagnoosiin sisältyy oletus siitä, että yksilön tavanomainen tietoisuudentila on todellisuutta tarkimmin havaitseva tila. Tästä seuraa oletus, että myös yksilöiden summan eli yhteisön todellisuuskäsitys edustaa parhainta psyykkisen terveyden tilaa. "Terveet ovat sen harhan uhreja etteivät ole minkään harhan uhreja" toteaa Martti Siirala[1]. Diagnostiikka on yhteiskuntajärjestystä ylläpitävä suojakieli, jonka perusoletuksiin ei kuulu poikkeavien kokemusten olemassaolo muuna kuin häiriötilana. Depersonalisaatioilmiöihin sovelletaan ammattipiireissä useimmiten psykoanalyysin puolelta lainattuja käsityksiä siitä että kyseessä on lähinnä preoidipaalisten, eritoten anaalisten ja oraalisten traumojen torjuntayritys."

    • En jaksanut aikasempaa kommentia lukea, kun se tais olla jostain nettisivulta, jonka todennäköisesti olet jo pongannut.

      Juurikin sun iässä (nyt noin 10 vuotta vanhempi) hain samasta "ilmiöstä" tietoa, kirjoitin siitä jopa runonkin (otsikolla Depersonalisaatio).

      Mietin sitä depersonalisaatiota niin, että se on osa persoonallisuuden kehitystä. 20 vuotta eläneenä alkaa tajuta vähän kaikenlaisia asioita ja alkaa tulla sieltä "yläaste-minästä" lähemmäksi vahvempaa persoonallisuutta. Olen tulkinnut sen niin, että se askel varhaisemmasta persoonallisuudesta nyt muodostuvaan persoonallisuuteen tuntuu depersonalisaatiolta. Eikä siitä pidä olla huolissaan. Se menee kyllä ohi ja siinä tuudittavassa, omituisessa tilassa on hyvä kuunnella musiikkia. Se lohduttaa ja auttaa. Ja jos kykenet, unohda kehosi liikkeet ja koeta nauttia ja olla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      220
      1774
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1764
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      323
      1328
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1249
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      129
      1234
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      1223
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      139
      1135
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      1067
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      67
      1043
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      94
      1026
    Aihe