Miksi vauva ei syö?

Huk-assa

Olen täysimettänyt vauvaa ja hän on nyt 2,5 kk vanha. Paino nousi aluksi erittäin hyvin, 1 kk neuvolassa oli selvästi "pluskäyrällä", mitä se nyt sitten ikinä tarkoittaakaan. Myös lapsi oli tähän saakka erittäin tyytyväinen. Melkein heti 1kk neuvolan jälkeen alkoi itkuisuus ja 2 kk neuvolassa painoa oli tullut kuukaudessa vain reilu 300g. Koska itse en kuitenkaan ollut syömisestä huolissani (kaikkialla lukee että maitoa kyllä tulee ja lapsi olikin aina syömisen jälkeen tyytyväinen hetken ja imetin aina kun halusi jne) ei neuvolantätikään ollut, sanoi vaan että painoa on tullut aika vähän. Sovittiin punnitus kumminkin 2 vkon päähän ja nyt oli ihan samassa painossa eli kahdessa viikossa ei painoa ollut tullut lainkaan. Vauva syö tosi lyhyen aikaa muttei millään huoli enempää tissiä vaikka kuinka olen yrittänyt, saa sitten vaan hirveät raivarit kun koitan väkisin syöttää. Ei myöskään syö hetken päästä uudelleen eli taukoilukaan ei auta.

Omasta syömisestä sen verran (vaikka taas, kaikkialla sanotaan ettei se vaikuta kunhan juo vaan paljon) että ekan imetyskuukauden söin ihan possuna ja sen jälkeen olen tietoisesti yrittänyt vähän pudottaa painoa, on nimittäin aika paljon mitä pudottaa. Olen kuitenkin siis syönyt ihan hyvin, eli millään kitudietillä en todellakaan ole ollut mutten ole myöskään koko ajan mättänyt ruokaa suuhun niinkuin aiemmin. Haluaisin kovasti imettää mutta lisäruokaa tässä tilanteessa on pakko tietysti antaa ja kauhulla odotan mitä osittaisimetyksestä seuraa kun esikoisen kanssa oli aikoinaan aivan hirveää huutoa joka helpotti selvästi kun lopulta tajusin lopettaa imetyksen ja aloin antaa pullosta niin paljon kuin haluaa. Tuntuu että haluaisin lopettaa imetyksen melkein heti kokonaan kun nyt lisämaitoa joutuu antamaan joka tapauksessa kun on niin pahat traumat esikoisesta jäänyt. Oikeasti kuitenkin siis haluaisin kovasti imettää mutta pelottaa!

6

444

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terpiolres

      Miksi et voisi lypsää omaa maitoa vauvalle ja antaa rinnan lisäksi pullosta, jos ei ole innostunut imemään pitkiä aikoja? Ei tarttis korvikemaitoja kuvioon sekoittaa, kun se sun oma on kuitenki suunniteltu juuri tuon ikäisen vauvan tarpeisiin! Voit myös kokeilla jatkaa imetystä siitä rinnasta, mihin viimeksi lopetit, niin vauva saa enemmän sitä rasvaista takamaitoa. Imetystukilistalta löytyy hyviä vinkkejä imetysongelmissa, toki ota suodatinlasit päähäs lukiessasi, se on melkoisen imetysmyönteistä ja joskus saattaa tulla ihan paha mieli niistä jutuista

      Ja kyllä sillä on merkitystä, että äiti syö, juo ja lepää riittävästi, että maitoa erittyy. Tietysti swn ruuan tulisi olla terveellistä, eikä mitään "mättöä".

      Sitkeyttä vain niihin imetysjuttuihin, pari päivää vauvan kanssa paljon vaiåpasillaan ihokontaktissa, niin josko se painokin lähtisi nousuun. Ps. miten pituuskasvu ko aikana?

    • Mamatobaby

      Kuulostaa siltä, että sulla on jäänyt maidontuotanto jollekin tietylle tasolle - että määrä ei ole lisääntynyt alun jälkeen. Meille kävi samalla tavalla. Imetyskonsultin ohjeiden mukaan aloitettiin pulloruokailu sormisyöttäen. Eli ostat apteekista nenä-mahaletkuja, ja leikkaat siitä korkin irti. Letkun toinen pää jää pulloon, ja toinen pää on sun pikkurillin päällä vauvan suussa niin että kynsi on alaspäin. Peukalolla pidät sitä letkua paikallaan ettei vauva nielaise sitä. Näin vauva jatkaa edelleen imemistä hiljalleen kuten rinnastakin. Sitten kun vauva selvästi jo riemuitsi rinnan imemisestä, alettiin antamaan maitoa perinteisesti. Pullosta tulee maitoa niin helposti, että monet pikkuvauvat kuulemma kieltäytyy siksi rinnasta, kun se on paljon raskaanpaa. Konsultti sanoi, että myös hörppyyttäminen tai lusikalla ruokkiminen käy.

    • Mamitobaby

      Niin ja tuli mieleeni, että me myös tilattiin amazonista Medelan SNS-laite. Eli siinä on kaulasta roikkuva pullo, josta lähtee letkuja. Letkut teipataan rintoihin. Ideana on, että vauva jatkaa rinnan imemistä vielä sen jälkeen kun omaa maitoa ei enää tule, ja korviketta tulee sitten sieltä pullosta. SNS:n pystyy tekemään myös itse. Googlettamalla löydät enkunkielisiä ohjeita.

    • ap.huk-assa

      Pumppaamisesta ei tule mitään, yritetty on esikoisen kohdalla tunteja ja tunteja viikkojen ajan ja nytkin olen yrittänyt saada maitoa pakkaseen pumppaamalla muttei sieltä vaan mitään tule. Esikoinen on Todella vilkas 1v 4kk (nukkuu myös tosi vähän) joten valitettavasti aikaa vauvan kanssa köllimiseen ei vaan ole. Imetystukilistaa ja muitakin neuvoja tullut luettua esikoisen kohdalla raamatun verran muttei mikään peruskonsti auttanut. Mutta toi SNS:hän onkin mielenkiintoinen. Nyt aion yrittää realistisesti miettiä miten paljon on aikaa ja energiaa laitettavissa imetyksen elvyttämiseen vai siirrynkö kokonaan pulloruokintaan, käytännössä yksin hoidan nää lapset ja tekemistä tosiaankin riittää enemmän kuin tarpeeksi. Tänään jo ehdin antaa pullosta ruokaa kun terkkari sanoi että pitää antaa pullosta kun täytyy antaa aika suurta määrää kumminkin ettei sellasta voi millään lusikalla syöttää. No sittenpä heti ekan pullon annon jälkeen huusi vaan täysiä kun yritin tissiä antaa eikä todellakaan sitä huolinut. Enkä ole vauvaa siis enää tissille saanut ollenkaan, en olis uskonut että heti ekasta pulloruokinnasta hylkää tissin ihan täysin. Nopeesti eli heti on nyt joak tapauksessa päätettävä mitä tekee. Esikoisen kanssa lopetin taistelun kun oli 3,5 kk ja siis siirryttiin pelkkään korvikkeeseen. Se oli ehkä elämäni paras päätös, koliikkivauvasta saatiin saman tien huomattavasti helpompi tapaus ja aivan ihana ja nopeasti kehittynyt tyttö siitä on kasvanut korvikkeellakin. Kun kuuntelen itseäni niin tajuan että ehkä alan antaan pulloa, luulen ettei voimavarat riitä alkaa säätämään tissin kanssa, saavat molemmat lapset varmasti kaikin puolin muuten parempaa huomiota kun keskittyy muuhun kuin pelkkään tissiasiaan. Kiitos kuitenkin paljon vastauksista!

      • Mamitobaby

        Se Medelan SNS on siitä hyvä, että yleensä pulloruokittujen vauvojen on helppo siirtyä rinnasta syömiseen sen avulla. Siitä tulee nimittäin maitoa yhtä helposti kuin pullostakin, ja samalla imulla aktivoituu se omakin maidontuotanto. Se on muualla maailmassa suosittu mm. keskos- ja adoptiolasten rinnalle opettamiseen. Amerikassahan ne vetää jotain lääkkeitä, jotta adoptioäiditkin voisi tuottaa maitoa. Tuolla laitteella pääsee hienosti imetyksen alkuun. Mä vaan huomasin, että molempia letkuja ei kannata teipata rintaan yhtä aikaa tai muuten tulee sotkua. Eli teippasin sen toisen olalle ja toisen rinnalle. Mutta ei kannata joo ottaa stressiä. Hienoa, että olet pystynyt antamaan rintaa tähän asti.


    • NoMitä

      sä sitä sitten jahkailet. Siirryt siihen korvikkeeseen kokonaan, niin jää aikaa myös esikoiselle. Turha ottaa paineita ja vauvakin aistii stressisi ja varmaan siksi ei huoli rintaa.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      117
      9416
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      46
      2780
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      155
      2529
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2039
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1786
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      13
      1590
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1537
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1474
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      8
      1386
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1326
    Aihe