Keskenmenon hoito Suomessa vuonna 2015

Turhastavalittaja

Tämän asiallisempaan palautteeseen en näin parin keskenmenon jälkeen enää pysty.

Keskenmenon hoito Suomessa vuonna 2015:

1. Jos olet raskaana, vuodat verta ja on alavatsakipuja, ota särkylääkettä, juo vettä ja lepää - jos töissä ehdit.
2. ÄLÄ tuhlaa terveydenhoidon henkilöstön aikaa, tai veronmaksajien varoja soittamalla päivystykseen. Ks. kohta yksi.
3. Älä soita päivystykseen varsinkaan perjantai iltapäivän tai maanantaiaamun välillä. Se on kauhean epäkäytännöllistä terveydenhuollon henkilöstölle. Vasta, jos paketti särkylääkettä ei riitä, tai olet niin heikkona, että tarvitset tippaa, saat soittaa, mutta parempi kuitenkin koettaa pärjätä sinne maanantaihin. Ks. kohta yksi.
4. Jos kerran jo vuodat, niin voit yhtä hyvin vuotaa kotonakin. Turhaa on mennä ultraa mankumaan. Kyllä se sieltä ennen pitkää ulos tulee, jos on jo kuollut. Tai jos ei tule, niin ainakin saat kunnon tulehduksen ja oikean syyn soittaa päivystykseen, paitsi jos sinulla ei ole kuumetta. Silloin parempi vaan syödä särkylääkettä (nehän on tulehduskipulääkkeitä muutenkin), juoda vettä ja levätä – jos töissä ehdit.
5. Parin päivän päästä pahin on todennäköisesti jo ohi, joten ihan turhaa on soittaa päivystykseen. Ks. kohta yksi.
6. Jos kuitenkin soitat, sinulta kysytään, että pärjäätkö. Siihen on vain yksi oikea vastaus. Listan aiemmat kohdat kerrataan niin monta kertaa, että ei jää epäselväksi, että olet huono ihminen kun ensinäkin soitit turhaan ja nyt sitten muka et pärjää kohdan yksi ohjeilla.

Kiitos tästä. Yritän jatkossa ajoittaa keskenmenoni kätevästi alkuviikon arkiaamuihin. Muista myös jatkossa vuotaa kotona tai töissä hiljaa ja vikisemättä särkylääkkeen voimalla ja siteitä vaihtaen. Tulen vaivoiksenne vasta kun olen oikeasti kipeä. Jos en enää jaksa tätä paskaa, ymmärrän jatkossa pitää sen omana tietonani, sillä sehän ei ole teidän päänsärky. Kiitos ja anteeksi, että vaivasin.

Tiedänhän minä, ettei se ultraaminen asiaa miksikään muuta ja alkuraskauden keskenmenolle yleensä ei ole mitään tehtävissä, mutta onko ihan pakko vielä lyödä lyötyä? Jätän nyt mainitsematta missä tämä tapahtui, sillä en usko oman sairaanhoitopiirimme olevan yksi tämän asian kanssa. Eihän terveyskeskukset tai sairaalat ole ihmisten hoitamista varten, vaan sairauttahan siellä hoidetaan. Enkä varsinaisesti syytä edes kyseessä olleita alansa ammattilaisia - jos resurssit riittää hoitamaan vaan puolet potilaista, niin pakkohan siinä on priorisoida. Kuolleisiin on turha tuhlata niitä vähiä resursseja. Niin, että ei kai tässä auta kuin pärjätä.

12

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • MinäMenenLääkäriin

      Joskus on käynyt niinkin, että on vuotanut verta ja luultu että keskenmeno on tullut. Viikkoja myöhemmin huomataan, että ei ollutkaan keskenmeno vaan raskaus on jatkunut normaalisti. Sitten on laiminlyöty raskautta ku on neuvolat ym polit soitettu ja peruttu ajat keskenmenon luulossa.

    • Nera

      Jo noin 24 rv sikiöllä on mahdollisuus selvitä keskosena eli ainakin siinä vaiheessa verenvuoto otetaan jo ns. Vakavasti. Tai ainakin pitäisi.

      Itseänikin äitipolin suhtautuminen rv 14 verenvuotoon harmitti..onneksi neuvolasta sain tukea ja kuunneltiin sydänäänet. Yksityisellä kävin sitten ultrassa varmistamassa että kaikki oli kuitenkin hyvin, syy löytyi etisestä istukasta. Tiedän ettei noilla viikoilla voi mitään tehdä, mutta en pystynyt tilanteessa muuten olemaan..

    • MinäMenenLääkäriinAina

      Kyllä siis lääkäriin kannattaa mennä, siitä he hoitajat palkkansa saa ja eikö sen pitäis olla kutsumus ammatti, että haluaa auttaa muita.

      • Nera

        Sehän se ongelma juuri onkin, kun itsellenikin sanottiin alkuraskaudesta äitiyspolilla että eivät ota vastaan verenvuodon vuoksi. Keskenmeno on tullakseen jos on. Jos on tosi kovat kivut, todella runsas ja pitkään jatkunut vuoto tms. niin ehkä sitten..Mutta nimenomaan lepää ja syö särkylääkkeitä. Eiköhän ne lääkäritkin palkan vuoksi työtä tee, ei ne todellakaan ilmaiseksi hoida :) Yksityiselle toki pääsi sitten ultraan, mutta sen saa maksaa itse. Meillä ei esimerkiksi neuvolassa ole ultraa (eikä varmaan edes hoitajissa sellaisia, jolla olisi pätevyys ultrata).


    • TyhmääTuommonen

      Eli eikö oikeasti sais mennä varmistamaan onko tullut keskenmeno vai ei? Kyllähän sitä tuleva äiti saa olla huolissaan verenvuodoista, sillä ei se välttämättä km ole. Jotenki todella tyhmää hoitajien keskuudessa edes ajatella, että ne naiset jotenkin tuhlaa niiden aikaa, ketkä itkukurkussa ja peloissaan haluaisi käydä varmistamassa onko tullut km. Ei ne sinne sitten töihin kuulu. Hoitajatko saa keskenmenon ja ei ole siitä moksiskaan ja kohottavat olkapäitään?

    • kolmekesken

      Saa mennä tarkistamaan, niinhän ne sanoi, normaalina työaikana. Alkuraskauden keskenmeno ei ole päivystysasia jos ei ole kipuja, jotka eivät hoidu särkylääkkeillä. Eli ehdit hyvin lääkäriin varmistamaan keskenmenon maanantainakin.

      • Mitenkä

        Eihän raskaana saa ottaa särkylääkkeitä.


    • TyhmääTuommonen

      Jaa.. Jotenki tyhmää vaan.. Mutta siis tavallaan ymmärrän kuitenkin.. Mutta silti.

    • Turhastavalittaja

      Hienoa, jos jossakin tosiaan pääsee lääkäriin silloin kun haluaa. Meillä sinne pitää soittaa ensin ja anella aikaa.
      Nyt kun takana tosiaan on kaksi keskeytyneeseen keskenmenoon päättynyttä raskautta, tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa potilasohjetta, vaan puhtaasti purkaa pahaa oloani. Ei ole herkkua odotella kolmea päivää sitä lopullista tuomiota ja tyhjennyslääkkeitä. Se kolme päivää meni siis töissä, jossa sain selitellä itkuista olemustani ja jatkuvaa vessassa ravaamista. Ei huvittanut alkaa siinä vaiheessa työkavereille raskaudesta/keskenmenosta kertomaan.
      Enkä edelleenkään syytä ketään laiminlyönnistä, koen vain, että kun sitä turhaa toivoa on jo kantanut useamman viikon, niin olisi armollista päästää se nainen, josta nyt ei sitten äitiä tulekaan, piinastaan tämän asian suhteen niin pian kuin mahdollista. Tuntuu siinä oman ahdistuksen ja huolen keskellä tosi pahalle, kun kohdellaan aivan kuin soittaisin päivystykseen huvikseni tai kiusallani.

    • poitelu

      Itselläni kävi hyvin oman spontaanin keskenmenon kanssa. Soitin töistä, sain heti mennä käymään (vaikka työpäivä hoitajalla juuri loppumassa). Ultrattiin ja viikon päästä lääkärillä uusi kontrollikäynti jossa varmistettiin kohdun tyhjentyminen. Lisäksi sairasloma siksi päiväksi (alkoi onneksi pidemmät vapaat sen jälkeen). Ikävää että muilla tuollaisia kokemuksia. Muutenkin ainakin itselleni henkisesti hirveän rankka kokemus. Tsemppiä teille kaikille!

    • nyyttini

      mulla oli ihana neuvola ja laittoivat lähetteen varhaisultraan, koska takana yksi keskenmeno puolivuotta sitten (en edes pyytänyt lähetettä) menin varhaisultraan ja sikiö oli pienempi kun olin itse kuvitellut, ajattelin olevan viikolla 7, mutta sanoivat olevan 5 6 eli sydänääniä ei kuulunut eli "kaikki hyvin, tule 2 vkon päästä uudelleen". kahden vkon paniikki kotona, koska viimeksi oli mennyt noihin aikoihin kesken vaikkakin tuli itselleen ulos vasta vkolla 10. no viime vkolla menin mieheni kanssa ultraan ja sikiö oli kasvanut, kaikki näytti muuten hyvältä mutta ei sydänääniä eikä verenkiertoa "joo, kyllä tää on keskenemeno. meillä on tapana antaa lääkityksellinen poisto". totesi lääkäria ja lykkäsi pillerin suuhun. aha, antoi ohjelaput ja lääkkeet käteen ja paasasi kuinka kilpirauhasläkitykseni saattaa aiheuttaa keskenmenoja. siihen, sitten totesin että anteeksi tietääkö lääkäri ettäilman kyseistä lääkitystä e tulisilainkaan raskaaksi ja toisekseen se aiheuttaa keskenmenoja vain jos kilpirauhasarvot eivät ole kunnossa ja kuten koneelta näet kaikki on kunnossa. lääkäri kysyi vielä haluanko lisätietoja ja haluanko kyseiseen sairaalaan kilpirauhasjoitoon. vastasin että en tarvitse asiasta lisätietoja ja en usko että tarvitsen sairaalan palveluja koska kyseisen saiaraalan sisätautiosaston ylilääkäri on minut aiemmin jo terveeksi asian tiimoilta aiemmin todennut, joten käyn yksityiselle. näkemiin. ai niin, kipulääkettä sain kun pyysin itse reseptiä. ja sairaslomaa, eihän sitä tarvita eikä mitään ohjeita kun ne lapussa lukee. aivan järkkyä kohtelua lääkäriltä.....ikinä en kenellekään toivoisi keskenmenoa, mutta pahimmilla hetkillä ajattelin jo että toivottavasti jonain päivänä tuo nuori naislääkäri kokee samoja tunteita kuin minä viime maanantaina koin hänen luonaan olkoon syy mikä tahansa. Onneksi paikallinen neuvola oli aivan ihana ja ymmärtäväinen, helpotti todella paljon asiaa kun jossain ymmärrettiin. Voimia kaikille keskenmenon kokeneille! vain vahvoja koetellaan ja jossain vaiheessa pieni nyytti saa rakkautta sitäkin enemmän...näin jaksan uskoa <3

    • Yllätysodottaja

      Itselläni pääkaupunkiseudulla 2014 raskauteni keskeytyessä 43 päivän pituisena soitin neuvolaan. Soitin sinne koska olin jo varannut 1. neuvolakäynnin ja tämä oli elämäni ensimmäinen raskaus ja keskenmeno. Sieltä ainoa ohje oli että jos vuodat yli 7 päivää tai kovia kipuja tai runsasta vuotoa niin soita päivystykseen. Ja soitin sentään aamulla 9 jälkeen arkipäivänä. Ainoa tapa mikä sanottiin että tiedän olenko enää raskaana oli että osta raskaustesti ja tee se 3-4 viikon päästä! Ei puhettakaan mistään ultrista. En tosiaankaan odottanut niin pitkään, vaan tein testin 8. päivänä vuodon alusta. Negatiivinen tuli. Vuosin 7 päivää kun normaalit kuukautiset kestää 5. Eli ohje oli vuoda vaan kotonas älä
      Nyt olen uudelleen raskaana 5 4 viikkoa ja sain viime viikolla veristä vuotoa ja särkyä joka muuttui rusehtavaksi seuraavana päivänä ja onneksi loppui. Edellisestä viisastuneena soitin nyt terveyskeskukseen josta hoitaja kysyi lääkäriltä ohjeet. Nyt sentään lääkäriä konsultoitiin. Minun tulee mennä päivystykseen jos kipua tai runsasta vuotoa tulee. Vuotoni oli oletettavasti alkuraskauden harmitonta vuotoa, mutta haluaisin päästä alkuraskauden ultraan sillä 1. ultra on vasta 6 viikon päässä! Pitää ehkä mennä yksityiselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2723
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2300
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2070
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      15
      1817
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1711
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1696
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1676
    8. 95
      1625
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe