Varusmiesten ei ole enää pakko osallistua uskonnollisiin hartaustilaisuuksiin ja jumalanpalveluksiin. Ev.lut. kirkon jäsenillä ollut ”palveluvelvollisuus” osallistua uskonnolliseen ohjelmaan poistuu. Oikeusasiamiehen päätökseen perustuva uudistus koskee heinäkuun alun saapumiserää.
-Muutos on tervetullut ja kauan odotettu, perusoikeuksien valossa se tulee 20 vuotta myöhässä, sanoo Vapaa-ajattelijain pääsihteeri Esa Ylikoski. Eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksetkin asiassa ovat vuosilta 2010 ja 2013.
-Kun Nuorisobarometri2014:n mukaan nuorista yli puolet sanoo olevansa ”ei-uskonnollisia” ja vajaa neljännes ”uskonnollisia”, kulttuuri varuskunnissa alkaa muuttua, ainakin mikäli tätä varusmiesten valinnanvapauden toteutumista ei häiritä henkilökunnan taholta tulevalla uskonnollisella painostuksella ja mielipidemuokkauksella, huomauttaa Ylikoski.
Uskonnonvapauden uudistus armeijassa jää silti Vapaa-ajattelijain mielestä puolitiehen. Liiton mielestä Pääesikunnan käsky vesittää Puolustusministeriön työryhmän vuoden alussa tekemän ehdotuksen siirtää uskonnolliset tilaisuudet päivän palveluajan ulkopuolelle, rinnasteiseksi harrastustoiminnalle. Nyt annetun käskyn mukaan tämä koskee vain iltahartauksia, mutta varusmiesten päiväohjelmaan voi yhä sisältyä jumalanpalveluksia. Niille on tosin aina vaihtoehtona kaikille tunnustukseton tilaisuus.
-Valitettavasti puolustusministeri Haglundilla meni ”pupu pöksyyn” ja ministeriön ohje Puolustusvoimille jäi antamatta, jolloin kenraalit ja kenttäpiispa päättivät asiasta keskenään, pahoittelee Ylikoski.
Toinen muutos koskee sotilaspappien pitämiä ”kirkollisen työn” oppitunteja, joille on ollut vaihtoehtona etiikan ja elämänkatsomustiedon opetusta. Saapumiserästä 2/2105 alkaen sotilaspappien pitämille tunneille osallistuvatkin kaikki varusmiehet, mutta ”niillä ei käsitellä tunnustuksellisia asioita eivätkä ne sisällä julistuksellisia elementtejä”.
-Kun ministeriön työryhmä tarkasteli eettistä opetusta, sodan ja rauhan eettisiä kysymyksiä laajemmin, Pääesikunnan käsky mainitsee nyt vain sotilaspappien oppitunnit. Delegoidaanko monipuolisempaa tarkastelua vaativan aiheen opetus kuitenkin edelleen kokonaan sotilaspapeille, kysyy pääsihteeri Esa Ylikoski.
-Varusmiesten opetukseen, kriisien, traumojen ja kuoleman kohtaamiseen sekä henkiseen tukeen, tarvitaan psykologista ja lääketieteellistä asiantuntemusta.
Ankarinta kritiikkiä Pääesikunnan päätökseen Vapaa-ajattelijain liitto kohdistaa paraatijumalanpalveluksia koskevaan uuteen järjestelyyn. Sen mukaan varusmiehet, jotka paraatikatselmuksessa eivät osallistu siihen liitettävään jumalanpalvelukseen, joutuvat poistumaan paikalta kesken paraatikatselmuksen. Tämä toteutetaan paraatia seuraavan yleisön ja tv-kameroiden edessä.
-Uskonnonvapauteen kuuluu myös yksityisyyden suoja, mistä on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöskin. Julkisen vallan ei tule järjestää tällaista tilannetta, jossa yksilö joutuu vasten tahtoaan käytöksellään tuomaan julki omaa uskonnollisuuttaan tai uskonnottomuuttaan, sanoo Ylikoski.
-Toki uskonnottomien tulee saada osallistua paraatikatselmukseen ja paraatiin, joten ongelma ei voi ratkaista sillä, että he eivät saisi osallistua niihin. Oikea ratkaisu on, että paraatikatselmukseen ja paraatiin ei sisälly uskonnollisesti tunnustuksellista hartausosuutta, sanoo Ylikoski
-Voisihan sellainen olla vaikka ennen varsinaista paraatikatselmusta. Silloin itse paraatia seuraamaan tulleen yleisönkään ei tarvitsisi vasten tahtoaan osallistua jumalanpalveluksen seuraamiseen. Nyt päätetty tilanne rikkoo varusmiesten, sotilaiden ja paraatiyleisön uskonnonvapautta, oikeutta olla osallistumatta jumalanpalvelukseen, joten se pitää korjata, toteaa Vapaa-ajattelijain liiton pääsihteeri Esa Ylikoski.
Uskonnonvapauden uudistuksesta 2-15
22
128
Vastaukset
- TuleeMieleen
Paljon riippuu siitä, miten asiasta kerrotaan varusmieskauden alussa. Jos tehtävä uskotaan vain sotilaspappeille, herää epäilyksiä puolueettomuudesta...
- mietiskelijä123
Ei tuo neutraalisuus tule toteutumaan niinkauan kun tuo uskonnollisuus on osana sotilasjuhlallisuuksia. Esim. tapa, jossa uskonnottomat käskytetään kesken paraatin piispan saarnan ajaksi jonnekin kulman taakse on nöyrryyttävä. Järkevämpää olisi, että uskonnolliset menot järjestettäisiin erillisessä tilaisuudessa.
käytännössä kolme isoa ongelmaa:
1) Vala vs vakuutus. Edelleen sitkeässä on se, että vala on ns normaali tapa osoittaa kunnioitusta isänmaalle, kun taas vakuutus annetaan jossain erillään muista. Molemmat pitäisi antaa yhtä juhlallisesti samassa tilaisuudessa ja mielellään samaan aikaan.
2) Uskonolliset tilaisuudet ja rituaalit osana palvelusta. Minusta uskonnolliset tilaisuudet tulisi pitää palvelusajan ulkopuolella ja niihin osallistuminen tulisi olla aina vapaaehtoista riippumatta siitä kuuluuko kirkkoon vai ei. Minä kuulun kirkkoon, mutta en välitä osallistua näihin ohjattuihin tilaisuuksiin.
Uskonnonvapauteen istuu hyvin hankalasti ajatus ohjatusta pakollisesta uskonnonharjoittamisesta. Armeijan ei pitäisi olla mikään poikkeus säännöstä.
Myös se, että palvelukseen osana kuuluvien uskonnollisten tilaisuuksien vaihtoehdoksi järjestetään uskonnotonta ohjelmaa ei ole toimiva vaihtoehto, koska se uskonnoton vaihtoehto usein tarkoittaa jotain sotilaankäsikirjan lukemista päivystäjän pöydän edessä tms yhtä typerää.
3) Eettinen opetus osana vain kirkollista toimintaa. Tähän on varmaan se käytännön selitys, että puolustusvoimien organisaatiossa ei ole oikeastaan mahdollisuuksia delegoida tehtäviä muulle ammattiryhmälle kuin papeille. Se kun kuuluu tavallaan heidän ydinosaamiseensa. Ehkä hyvä olisi kuitenkin tarjota vaihtoehtoja.
Ehkä eettiset oppitunnit tulisikin suunnitella yhdessä lääkärin, psykologin, filosofin ja papin kanssa, jotta siitä tulisi mahdollisimman neutraali, hyödyllinen ja avoin kaikille ihmisille riippumatta heidän henkilökohtaisesta vakaamuksestaan. Pappi voisi sitten palvelusajan ulkopuolella käydä näitä kuolemaan liittyviä kysymyksiä läpi vielä kristinuskon näkökulmasta, mutta tilaisuuten osallistuminen olisi aidosti vapaaehtoista.- Huhhahheijaaa
Pitää paikkansa, että kaikivaltiasta kaikkitietävää mainostavaa sotilasvalaa tuputetaan normiksi. Viimeksi tässä kunnostui Porin prikaati (20-21.7.). Tänään 22.7. nettisivua on hieman korjattu. Sotilasvakuutuksesta ei netin tekstissä puhuttu ensin mitään. Kas kun armeijan "puhekielessä" vala tarkoittaa myös vakuutusta...
"Kunnian ja omantunnon kautta" annettavan vakuutuksen pitäisi olla ihan riittävä kaikille. Uskonnolliset voisivat mielessään vannoa myös kaikkitietävälle.
- Bror-Erik
Sotilaspappeus on jotain joka saa minut yökkäämään pitkää sylkyä.Sotilaskoulu-
tuksen antaman vihollisen tappamisopin käsitän kyllä mutta mitä nämä sotilas-
varikset määkimisineen kuuluvat tappajan toimiin sodassa saati rauhanajan so-
tilaskoulutuksessa? Siunaavat saatanat aseitamme vai ettei yksikään kuula sat-
tuisi viholliseen ja että jumala on aseemme siunannut oikian asian puolesta.. - 12-1
Kannattaa erota kirkosta.
http://www.eroakirkosta.fi/ - Lucydearlucy
Saako armeijassa palvoa Saatanaa?
Pelata spiritismiä ym? - OnneksiOlkoon
Vaatimus lähteä paraatikatselmuksessa tuhathenkisen yleisön ja tv-kameroiden edessä kesken kaiken rivistä pois oman uskonnonvapautensa toteuttamiseksi ei ole asianmukainen...
Onnittelu niille rohkeille, jotka ovat sen tempun tehneet. Heistä voi olla apua puolustusvoimien perustehtävän toteuttamisessa.- MörköUni
Rohkea mies tai nainen uskaltaa lähteä painostuksen edessä ja "allergiseksi" haukkumisen uhalla. Mutta sellaisen testin järjestäminen ei ole reilua. Tilanne ei nyt ole oikein, vaan kenttäpiispan "märkä uni".
- Kutsuntakysymys
Tuliko kutsunnoissa esiin, että enää ei ole kenenkään pakko osalllistua mihinkään uskonnolliseen tilaisuuteen, kuten hartaus tai jumalanpalvelus?
- Laskutikkuja
Montako piikkia kammassa on vielä nyt, ennen tammikuun saapumiserän alkua?
- ValinnanVapauteen
Tämä selväksi uusille alokkaille kunnolla.
Jumalanpalveluksista pois jäänti on normaalia siviilissä. Pian myös Intissä.
Kenttäpiispan lehtihaastattelussa syksyllä heittämä herja "uskontoallergisista" oli historian havinaa. Törkeää sinänsä.
Sotilaspapit saattavat yrittää markkinoida hartauksiaan alokkaille, mutta mutta ne eivät ole ENÄÄ pakollisia kirkkoon kuuluville. (Ikävä kyllä vielä vuosi siten olivat pakollisia!) Sotilasppapien pitäisi ymmärtää sopeutua tähän.- atteonateisti
Maahanmuuttajataustaisten, ei-evankelisluterilaisten varusmiesten määrä on kaiken aikaa kasvanut.
Oli jo aikakin armeijassa ymmärtää, että rivissä käskystä rukoiluttamiset eivät ole tätä päivää. Eivät edes tätä vuosisataa. - Uskonnolliset_Luteet
Sotilaspapeilta ja yleensäkin kaikilta piispoilta pitäisi kysyä että "Miltä tuntuu valehdella ihmisille elannokseen?"
- InttiPäinen
Huomio! Suomessa on uskonnonvapaus, myös uskonnottomuuden vapaus, ja sen toteuttamisen kanssa ei ole mitään syytä arkailla.
Armeijassa on kuitenkin omituisia jäänteitä ja jopa painostusta uskonnolliseen ohjelmaan. Vuosi sitten hartaudet olivat pakollisia kirkon jäsenille. Eivät ole enää! Kehitys kehittyy.
Kaksinaisuus uskontoasiassa johtuu myös sotilaspappien ammattikunnasta. Yrittävät omissa infoissaan yhä saada "asiakkaita" uskonnolliseen valaan ja hartaushetkiinsä. Osa kantahenkilökunnasta myötäilee sitä, vaikka eivät kaikki.
Jos et pidä tapanasi käydä jumalanpalveluksissa, pidä tapasi myös Intissä. Hartaudet ja jumalanpalvelukset eivät mitenkään "kuulu asiaan".
Uskonnollisesti sitoutumaton sotilasvakuutus "kunnian ja omantunnon kautta" on yhtä hyvä jos ei parempi, jos ei halua vannoa "kaikkivaltiaan ja kaikkitietäävän edessä". - TuliMieleen
Vielä vuosi sitten olli järkevää erota kirkosta ennen armeijaa sen takia, että vapautui "palvelusvelvollisuutena" pidetyistä hartaustilaisuuksista ja jumalanpalveluksista.
NYT on tilanne muuttunut. Kirkkoon kuuluvienkaan ei ole enää pakko osallistua hartauksiin ja jumalanpalveluksiin. Hyvä!
Ja onhan ihan normaalia jäädä niistä pois, jos ei ole siviilissäkään pitänyt tapanaan kirkon jumalanpalveluksissa ravata (paitsi mahdollisesti ikään kuin pakollisissa hautajaisissa ja häissä).
Mutta silti, voisi olla hyvä erota kirkosta nyt vuoden 2015 puolella, niin se asia on sitten kuitenkin jopois päiväjärjestyksestä. http://www.eroakirkosta.fi/static/ek-tilastot/
Ehkä jotkut ennättävät vuoden loppupuolella ansaitsemaan kirkollisverotettavia tulojakin. Eroamalla nyt vältät lloppuvuoden tuloista perittävän kirkolisveron. Jos eroaisit vasta tammikuussa, jotuisit maksamaan heinäkuustä joulukuuhub ansaitsemastasi kirkolllisveron. - ValinnanVapaus
Ensimmäisessä oppitunnissa tulisi selvittää kaikille tasapuolisesti, että
- kenenkään ei tarvitse osallistua hartaustilaisuuksiin kasarmilla, kentällä tai metsässä,
- kenenkään ei tarvitse osallistua päiväohjelmaan merkittyihin jumalanpalveluksiin,
- kaikki voivat vapaasti valita, antavatko alokaskauden päätteeksi uskonnollisesti sitoutumattomaan sotilasvakuutuksen (vain ”kunnian ja omantunnon kautta”) vai tunnustuksellisen uskonnollisen sotilasvalan (”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä”),
- kenenkään ei tarvitse paraatikatselmuksessa osallistua kenttähartauteen.
Herää kuitenkin kysysmys: Vaikka yksikön sotilaspappi ei toisikaan esille uskonnottomaan vaihtoehtoon kielteisesti suhtautuvia asenteitaan, hän on pelkästään asemansa ja virka-asunsa vuoksi puolueellinen ja siten jäävi pitämään oppitunnin juuri uskonnonvapauden toteutumisesta. Onhan kahdesta vaihtoehdosta, uskonnottomasta ja uskonnollisesta, toinen, uskonnollinen, juuri hänen toteuttamaansa.- Humanisti-vapari
Pääesikunnan käskyn "SOTILASPAPPIEN PITÄMÄT OPPITUNNIT JA HARTAUSTILAISUUDET" mukaan on eroteltu hartaustilaisuudet ja jumalanpalvelukset.
Hartaustilaisuudet rinnastetaan nyt harrastustoimintaan, mutta jälkimmäisiä tehdäänkin edelleen palvelusajalla, toisin kuin Puolustusministeriön työryhmä tamikuussa 2015 esitti.
Alla Pääesikunnan koulutusosaston lainaus käskystä (huhtikuu 2015):
"3. Hartaustilaisuudet
Perusyksiköiden, joukkoyksiköiden ja joukko-osastojen erilliset hartaustilaisuudet (esim. iltahartaudet) ovat kaikille vapaaehtoisia. Ne järjestetään palvelusajan ulkopuolella ja rinnastetaan muuhun vapaaehtoiseen toimintaan.
4. Jumalanpalvelukset
Suurten kirkollisten juhlapyhien (esim. joulu, pääsiäinen), palveluksen aloittamisen ja - päättymisen (ns. tulo - ja kotiuttamisjumalanpalveluk-set) sekä joukko-osaston vakiintuneiden tilaisuuksien (esim. purjehdus-kauden avaus ja -päätös) yhteydessä palvelusajalla pidettävien juma-lanpalvelusten rinnalle on tarjottava vaihtoehtoinen, ohjattu, henkisen toimintakyvyn kehittämiseen tarkoitettu tilaisuus. Esimerkki tilaisuuden rungosta on liitteenä. Varusmiehet voivat vapaasti valita osallistuvatko jumalanpalvelukseen vai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen." - On_Nähty
Humanisti-vapari kirjoitti:
Pääesikunnan käskyn "SOTILASPAPPIEN PITÄMÄT OPPITUNNIT JA HARTAUSTILAISUUDET" mukaan on eroteltu hartaustilaisuudet ja jumalanpalvelukset.
Hartaustilaisuudet rinnastetaan nyt harrastustoimintaan, mutta jälkimmäisiä tehdäänkin edelleen palvelusajalla, toisin kuin Puolustusministeriön työryhmä tamikuussa 2015 esitti.
Alla Pääesikunnan koulutusosaston lainaus käskystä (huhtikuu 2015):
"3. Hartaustilaisuudet
Perusyksiköiden, joukkoyksiköiden ja joukko-osastojen erilliset hartaustilaisuudet (esim. iltahartaudet) ovat kaikille vapaaehtoisia. Ne järjestetään palvelusajan ulkopuolella ja rinnastetaan muuhun vapaaehtoiseen toimintaan.
4. Jumalanpalvelukset
Suurten kirkollisten juhlapyhien (esim. joulu, pääsiäinen), palveluksen aloittamisen ja - päättymisen (ns. tulo - ja kotiuttamisjumalanpalveluk-set) sekä joukko-osaston vakiintuneiden tilaisuuksien (esim. purjehdus-kauden avaus ja -päätös) yhteydessä palvelusajalla pidettävien juma-lanpalvelusten rinnalle on tarjottava vaihtoehtoinen, ohjattu, henkisen toimintakyvyn kehittämiseen tarkoitettu tilaisuus. Esimerkki tilaisuuden rungosta on liitteenä. Varusmiehet voivat vapaasti valita osallistuvatko jumalanpalvelukseen vai vaihtoehtoiseen tilaisuuteen.""Vaihtoehtoinen tilaisuus" tarkoittaa perunateatteria tai jotain muuta paskanakkia ja kollektiivista rangaistusta!
- Humanisti-vapari
On_Nähty kirjoitti:
"Vaihtoehtoinen tilaisuus" tarkoittaa perunateatteria tai jotain muuta paskanakkia ja kollektiivista rangaistusta!
Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Rikkomuksista kannattaa kertoa eteenpäin. Ylemmälle portaalle. Ja samalla vaikka myös vapaa-ajattelijain liittoon. Ja Varusmiesliittoon.
Mikäli varusmiehillä on ohjelmassa "avajaisjumalanpalvelus", sille pitäisi olla tarjolla rinnakkainen, ei-uskonnollinen vaihtoehto. Alla sen järjestämisen viralliset ohjeet:
"Jumalanpalvelukselle vaihtoehtoinen tilaisuus
Yleisjärjestelyt:
Tilaisuuden kesto yksi tunti.
Paikaksi pyrittävä varaamaan tila joka mahdollistaa sekä itsenäisen pohdinnan että ryhmäkeskustelun. (Auditorio ei paras mahdollinen - jos sää sallii; tilaisuuden voi toteuttaa myös ulkona)
Tilaisuudesta on pyrittävä muodostamaan mahdollisimman epämuodollinen.
Rakenne:
Lyhyt alustus (10-15min) päivän teemaan tilaisuuden vetäjältä (Tässä esimerkkinä: usko omiin ja ryhmän kykyihin sekä mielen rauhoittaminen) Voi olla myös musiikkikappale, videoklippi tai vastaava.
Teema voi liittyä ajankohtaiseen aiheeseen, koulutuskauden jaksoon (esim. alokkaiden pohdinnat tulevasta, kotiutuvien koetusta) tai jumalanpalveluksessa käsiteltyyn aiheeseen yleisestä näkökulmasta.
Oma pohdinta (10-15min) esim. seuraavien kysymysten pohjalta
1) Omat keinosi positiiviseen tulevaisuuden näkemiseen.
2) Usko omiin kykyihin. Mitä se merkitsee Sinulle? Miten sitä voi lisätä?
3) Usko ryhmässä tekemisen voimaan. Miten se näkyy? …tai sen puute? Miten sitä voi lisätä Sinun toimenpitein?
4) Miten hyvä johtajuus varusmiesjohtajien toimesta vaikuttaa näkökulmaasi?
5) Osa varusmiehistä kärsii ajoittain yksityisyyden puutteesta. Oletko Sinä kokenut vastaavaa? Mitkä keinot voisivat vastata tähän tarpeeseen?
6) Mitä mieltä olet hiljaisuudesta tai hiljentymisestä psyyken ja mielen rauhoittamisen keinona yleisessä mielessä?
Parikeskustelu/ryhmäkeskustelu (riippuen henkilömäärästä)
Yhteenveto ja päätös tilaisuuden vetäjän toimesta" - KivaTietää
Humanisti-vapari kirjoitti:
Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Rikkomuksista kannattaa kertoa eteenpäin. Ylemmälle portaalle. Ja samalla vaikka myös vapaa-ajattelijain liittoon. Ja Varusmiesliittoon.
Mikäli varusmiehillä on ohjelmassa "avajaisjumalanpalvelus", sille pitäisi olla tarjolla rinnakkainen, ei-uskonnollinen vaihtoehto. Alla sen järjestämisen viralliset ohjeet:
"Jumalanpalvelukselle vaihtoehtoinen tilaisuus
Yleisjärjestelyt:
Tilaisuuden kesto yksi tunti.
Paikaksi pyrittävä varaamaan tila joka mahdollistaa sekä itsenäisen pohdinnan että ryhmäkeskustelun. (Auditorio ei paras mahdollinen - jos sää sallii; tilaisuuden voi toteuttaa myös ulkona)
Tilaisuudesta on pyrittävä muodostamaan mahdollisimman epämuodollinen.
Rakenne:
Lyhyt alustus (10-15min) päivän teemaan tilaisuuden vetäjältä (Tässä esimerkkinä: usko omiin ja ryhmän kykyihin sekä mielen rauhoittaminen) Voi olla myös musiikkikappale, videoklippi tai vastaava.
Teema voi liittyä ajankohtaiseen aiheeseen, koulutuskauden jaksoon (esim. alokkaiden pohdinnat tulevasta, kotiutuvien koetusta) tai jumalanpalveluksessa käsiteltyyn aiheeseen yleisestä näkökulmasta.
Oma pohdinta (10-15min) esim. seuraavien kysymysten pohjalta
1) Omat keinosi positiiviseen tulevaisuuden näkemiseen.
2) Usko omiin kykyihin. Mitä se merkitsee Sinulle? Miten sitä voi lisätä?
3) Usko ryhmässä tekemisen voimaan. Miten se näkyy? …tai sen puute? Miten sitä voi lisätä Sinun toimenpitein?
4) Miten hyvä johtajuus varusmiesjohtajien toimesta vaikuttaa näkökulmaasi?
5) Osa varusmiehistä kärsii ajoittain yksityisyyden puutteesta. Oletko Sinä kokenut vastaavaa? Mitkä keinot voisivat vastata tähän tarpeeseen?
6) Mitä mieltä olet hiljaisuudesta tai hiljentymisestä psyyken ja mielen rauhoittamisen keinona yleisessä mielessä?
Parikeskustelu/ryhmäkeskustelu (riippuen henkilömäärästä)
Yhteenveto ja päätös tilaisuuden vetäjän toimesta"Olisi kiintoisaa saada kuulla kokemuksia näistä vaihtoehtoista tai rinnakkaisista tapahtumista.
- KivatKuviot
Seuraavat kuviot puoltavat uskonnottomuuden vapauden muutosta parempaa myös armeijassa:
http://www.talouselama.fi/uutiset/nama-3-grafiikkaa-paljastavat-miten-kirkon-jasenmaara-laskee-kuin-lehman-hanta-6246988- KirkkoonKuulumaton
Monet varusmiehet on kuitenkin koulussa totutettu koululaisjumalanpalveluksiin. Vasta ihan viime vuosina kouluissakin on kirkkoon kuuluville tullut vapaus valita... Jos on? Niin että monet ovat säikkyjä vallitsemaan vapaasti, vaikka olisikin vapaa valitsemaan. Itsesensuuri tai mikä lie pelko...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik113445MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar681868Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5411566Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin801178Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja61992Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s33958Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt209872- 170823
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o59816Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3768