Kaupan kassan oikeus takavarikoida henkkarit?

Kassaneitinä

Kassallani kävi tänään erään tuttuni nuorempi sisarus, joka yritti tämän tuttuni papereilla ostaa tupakkaa. Kieltäydyin myymästä, koska tiesin, ettei ole omat paperit. Olisinko saanut / olisiko pitänyt takavarikoida nuo paperit tältä asiakkaalta ja mahdollisesti soittaa vartija / poliisi vai onko myyjällä oikeutta näin tehdä?

12

2755

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokenein

      Oikeastaan et saa ottaa henkkareita pois. Kiinniotto-oikeuttakaan ei ole, sillä väärän henkilöllisyyden esittäminen muulle kuin viranomaiselle ei ole rikos. Vartijakaan ei tässä tapauksessa laillisesti voi tehdä mitään muuta kuin soittaa poliisin ja ilmoittaa että sen ja sen henkilön henkkarit ovat varmuudella väärän ihmisen hallussa. Tämän voit tosin tehdä itsekin. Voit myös sanoa että et myy, ja naamasi on muistissa/kameroissa yms.

    • aeze

      Ei ole kassalla mitään oikeutta takavarikoida toisen omaisuutta. Sinuna tekisin rikosilmoituksen.

      • hufejiwdnsmk

        Kyseessähän ei ollut tämän henkkareita esittäneen henkilön omaisuus. Tällaista omistajaltaan kadoksissa olevaa omaisuutta pitää tietenkin käsitellä löytötavarana, ja koska kyseessä on (mitä todennäköisimmin) virallinen asiakirja, se pitää toimittaa viipymättä poliisin huostaan.


      • 14-55
        hufejiwdnsmk kirjoitti:

        Kyseessähän ei ollut tämän henkkareita esittäneen henkilön omaisuus. Tällaista omistajaltaan kadoksissa olevaa omaisuutta pitää tietenkin käsitellä löytötavarana, ja koska kyseessä on (mitä todennäköisimmin) virallinen asiakirja, se pitää toimittaa viipymättä poliisin huostaan.

        Koska henkkareita yritettiin käyttää lain vastaisesti, niin aina silloin voi epäillä, että henkkarit eivät ole laillisesti niiden esittäjän hallussa.
        Kyse voi olla näpistyksestä, tai sitä voi ainakin epäillä. Tällöin kassalla on pakkokeinolain mukaan laillinen kiinniotto-oikeus ja samalla oikeus ottaa henkkarit pois.
        Järkevin toimintatapa on se, että päästää tupakanostaja menemään, koska hänet tunnetaan ja toimittaa myöhemmin henkkarit poliisille.
        Poliisi selvittää jälkeen päin, liittyykö tapaukseen rikosta.


    • 10-14

      Järkevin toimintatapa on olla tekemättä mitään muuta kuin kieltäytyä myymästä. Minkäänlainen henkkareiden haltuunotto tai henkilön kiinniotto on niin kyseenalaista lain silmissä, että siihen ei pidä ryhtyä.

      On syytä huomata, että yksityishenkilön kiinniotto-oikeus edellyttää hyvin selvää tapausta, ns. tekijän tapaamista verekseltään itse teossa. "Syytä epäillä" ei päde, siksi nuo viisastelut siitä, että henkkarit eivät olisi laillisesti ko. henkilön hallussa, on syytä jättää omaan arvoonsa eli roskikseen.

    • 10-14

      Oikeastaan ihmettelen, miten sinulle tulee edes mieleen ajatus, että olisi muka voinut olla oikeus niitä papereita ottaa pois? Et ole poliisi etkä edes vartija.

      • Mairealainen

        Minä taas ihmettelen, miten se ei mieleesi olisi voinut tulla. Henkkarit olivat väärän henkilön hallussa, eivätkä selvästikään ole omaisuuttaan. Jos kyseinen henkilö haluaa itselleen kuulumattomien henkkareiden takavarikoinnista valittaa, menkööt tekemään tutkintapyynnön poliisille.


    • onkoomavikaa

      Niin mulllekin joskus kävi - kauppan vartija vei myös avaimen siihen lokeroon, johon voi jättää oman laukkunsa ksupassa asioinnin ajaksi - laukussa oli pankkipapruja myös, osakekirjoja ja määräaikaistalletustodistuksia - varatkatosivat kuin tuhka tuuleen. Maallista toki kaikki, muttajos vielä pääälle päätteeksi tulet hakatuksi ja silmäkin puhkaistaaan kuten mulle kävi, kirvelevältä jäi tuntumaan liki sadantuhannen eurojen kato erityistavoitetta varten säästämistäni varoista. Sepä niistäkin vanhusten sosiaaliseeraajista ja taskullisten käärinliinakauppiaitten touhuista - toki ihan rauhassa saa sit kantaa vainoharhaisen skitson yleisdiagnoosia kylällä saatana panettelijan leimalla varustettuna, poliisillakaan eiole resusseja tutkia yhtään mitään mt-ongelmaisten asioita - yhtä typerältä tuntuvaa on on jotkut verottajan ilmoitukset perintöjen lahjaveromaksu-ilmoitukset, kun ei ikinä ole ollut edes mihinkään perintöihin oikeutettu. Älköön nyt rehellisimmmät vetäkö herneitä
      nenuunsa - vain yksi tämäkin vanhoihin yksinäisiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Milloinkahan seuraavan kerran tulevat iskemään hampaat kurkkuun tai tyhjät viinapullonsa sirpaleiksi päähäni tämänkin kirjoituksen johdosta?

    • 19plus2

      Väärän henkilöllisyystodistuksen käyttö esim täyttää lievän petoksen/petoksen tai väärennysrikoksen tunnusmerkistön (Rikoslaki 36.luku ja 33. luku) joista kaikista saattaa tulla vankeustuomiota ja ovat näin kaikki joko yleisen tai vartijan kiinniotto-oikeuden piirissä. http://finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1889/18890039001

      • lain-mukaan-toimittu

        on oikeus suorrastaan velvollisuus poliisit paikalle ja tekijälle sakot


      • LainMukaantoimija

        Ja taas väärin. Mikäli väärillä henkkareilla tehty tupakka-/alkoholiostos aiheuttaa myymälälle tilapäisen/pysyvän alkoholin/tupakkatuotteiden myyntilupien menetyksen ja sakon toteutuu petoksen tunnusmerkistön erehdytyksestä seuraava omaisuusvahinko. Lisäksi henkkareiden luovuttamien kyseiseen tarkoitukseen voidaan katsoa avunannoksi petosrikokseen. Joten kukas nyt on "aivan kahjo idiootti"?


    • asiakasasia

      Sillekään ei mitään mahda että on ihmisiä jotka vaan vievät -
      koskaan tuomatta takaisin..
      Toiset hyötyy, toisille tappiollista, mut siitähän ne viis veisaa
      kaikissa rappiokulteissa. Karseaa rääkkiä kuitenkin kohteiksi valituille.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8086
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      39
      2905
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2482
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2213
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      18
      1876
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      13
      1624
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      40
      1493
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1425
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1379
    Aihe