Armeijaan töihin?

Työssätässä

Syrjäytymisen ehkäisemiseksi järjestetty Patriol-projekti alkoi kesällä 2013. Projektiin ovat päässeet mukaan pitkäaikaistyöttömät joilla on usein rikostausta. Suurinosa projektilaisista ei myöskään ole suorittanut pakollista asevelvollisuutta, tämä projekti ikäänkuin korjaa sen. Kertoo Projektivastaava majuri Heikkinen.

Osa Patriol-projektilaisista kertoo taustoistaa ja elämästä armeijassa.

30-v Timo oli pitkään päihde ja vankila kierteessä kun hän sosiaalityöntekijän kehoituksesta haki puolustusvoimien palvelukseen töihin.

- Itse en käynyt aikanaan armeijaa. Vedin huumeita, kärähdin useita kertoja ratista ja jouduin avovankilaan. Viimeinen reissu olikin jo sitten ihan kunnon kaltereiden takana kun jäin tullissa kiinni huumausaineiden salakuljetuksesta. Olin niellyt niin kutsuttuja munia, jotka pitivät sisällään amfetamiinia. Sain kuitenkin lievän tuomion, koska vanhoista jutuista oli niin kauan aikaa. Kertoo Timo.

Majuri Heikkinen kertoo lisää asioista. Näitä ex-syrjäytyneitä ja rikollisia on nyt palkkalistoillamme n. 50 ja tulokset ovat olleet erittäin hyviä. Henkirikokseen, tappoon, taponyritykseen tai törkeeä pahoinpitelyyn syyllistyneitä ei oteta mukaan projektiin. Myös entiset järjestäytyneenrikollisuuden toimijat ovat projektin ulkopuolella, toteaa majuri.

- 27-v Mikael kertoi 17-vuotiaana huumepäissään anastaneen auton vanhalta meiheltä. Hän sai poliisit peräänsä. Mikael toteaa, että on ihme, että olen vielä elossa. Lensin sillä autolla voltit pitkin peltoa ja se meni aivan ryttyyn, itse selvisin pienillä vammoilla. Sain siitä aluksi tuomion Keravan nuorisovankilassa ja 18-vuotta täytettyäni avovankilassa. Siitä tuli iso korvausvaatimus. Täältä tulevasta palkasta 30% menee yhä korvauksiin, Mikael toteaa haikeasti.

Projektilaisille ei jaeta lainkaan aseita muuta kuin erikoiskoulutustilanteissa. Erikoiskoulutustilanne on sellainen että kovapanosammunnat järjeestetään vain projektilaisille ja mukana valvomassa on myös poliisi, sekä psykologi.

On tarkoitettu, että projektilaiset ovat osa armeijan kantahenkilökuntaa, kertoo majuri.

- Tämä on ihan mukava työpaikka meidän ei tarvitse asua kasarmilla varumiesten kanssa, ja työt alkavat vasta klo 08.00, eikä aamulenkille tarvitse osallistua. Muuten teemme kaikki samat askareet kuin varusmiehetkin, paitsi meillä ei ole aseita. Jokainen meistä on suorittanut niin kutsutun alokasajan muiden varusmiesten kanssa. Rynnäkkökiväärit saimme, mutta ilman minkäänlaisia patruunoita, emmekä osallistuneet ammuntoihin. Metsässä tetsatessa huusimme sarja ja laukaus. Pääsimme myös heittämään harjoitus käsikranaattia, se oli kokemus. Toteaa Timo.

Projektilaiset eivät pääse esimies asemaan, eikä heitä ylennetä edes korpraaleiksi, kertoo Majuri Heikkinen. He saavat kasarmialueelta majoituksen, ja verottoman 750€ kuukausipalkan, sekä tietenkin ruokaedun. Joitain sopeutumattomia on jouduttu karsimaan projektista. Yli 35-vuotiaita miehiä emme palkkaa. Tarkoitus on, että he ovat meillä ikäänkuin suojatöissä aina eläkeikään asti.

Aina löytyy jotain tekemista. Jos ei muuta niin lapio käteen ja ojaa kaivamaan. Toteaa majuri naurahtaen. Leireille ja taistelukoulutukseen heidän ei aina tarvitse osallistua. He ovat täällä ikäänkuin "yleismies Jantusia" tekevät mm. talonmiehen töitä ym. Mutta ovat myös välillä mukana sotaharjoituksissa, ettei sotilaallisuus pääsisi kokonaan unohtumaan. Esim. sulkeiset pidetään aina varusmiesten kanssa jatkaa majuri.

- Olihan se hauska yhteensattuma ampumaradalla kun valvomassa oli minut useaan kertaan pidättänyt poliisi. Kertoo Timo.

Pojektilaisille tehdään säännöllisesti huumausainetestit ja joka päivä heidät puhallutetaan aamuin ja illoin. Mikäli huumetestin tulos on positiivinen tai mittari värähtää, niin työt loppuvat siihen. Onkin suositeltavaa, että he käyttävät alkoholia vain lomilla ollessaan. Heitä koskee ihan normaalit työsopimusehdot tietyin rajoituksin, kertoo majuri.

Asioista uutisoi ensimmäisenä: http://www.puolustusvoimat.fi/fi/

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hohhohhoijaa

      -
      -
      -
      -

      Samaa soopaa kuin jokin aika sitten. Jo alkeellisella yleistajulla varustettuna tietää että tie Pv:n leipiin on pystyssä huume ja/tai rikostaustalla. Intillä kun tunnetusti on nollatoleranssi huumeisiin. Huumeseulaan narahtava mortti palautetaan saman tein kotiin ja muistaakseni E-luokkaan.

      So simple is it.

      -
      -
      -
      -
      -

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3196
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2926
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2258
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      24
      1795
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1529
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1494
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1407
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      81
      1335
    Aihe