Takuuhuollosta/yleistä läppäreistä

jokunimimerkkitähän

Hei!

Tarvitsen jonkun tietotaitoa ennenkuin vien konetta turhaan huoltoon/maksan vähistä rahoistani turhaan. Pidän itseäni hieman peruskäyttäjää kokeneempana.

Ostin Netanttilasta reilu vuosi sitten Msi:n peliläppärin kevyeen pelikäyttöön, 24kk takuu siis voimassa vielä n. 1 vuoden.

Oireet:

*Noin vuoden käytön jälkeen pelatessa alkoi tökkimään, loppujen lopuksi en enää oikein pystynyt pelaamaan mitään kevyttäkään peliä koneella.

Mitä yritin itse kokeilla ennen tänne kirjoittamista:

*Levyn eheytys, tosin levyt olivat kunnossa ja automaattisella eheytyksellä jokatapauksessa. Kokeilin tätä kuitenkin.

*Levyn uudelleenjärjestämistä, turhien tiedostojen poistelua manuaalisesti. Poistelin myös kaikkia pelejä/softia, jota ei tullut enään käytettyä yhtä useasti.

*Scannasin koneeni mms malwarebytesilla, ja avast:in omalla skannerilla. Kokeilin myös muutamalla muulla scannerilla ja mitään ei löytynyt (en lataile mitään turhia juttuja koneelle.)

*Jäljelle jäi ajurien tsekkaaminen, koska en enää tässä vaiheessa keksinyt mistä muustakaan ongelmat voisi johtua, Päivitin pelkästään muutaman pelikäyttöön vaikuttavan ajurin mms. näytönohjaimen. Olen ymmärtänyt, ettei ajureita kannata turhaan lähteä päivittelemään, jos homma toimii. Näyttiksen ajurin päivittämisessä ilmeni ongelmia, en myöskään saanut palautettua vanhaa ajuria. Yritin myöskin ladata laitevalmistajan sivuilta ajurit juuri omaan malliini, tuokaan ei onnistunut.

No sitten pitikin tehdä se rasittavin ja formatoida kone, ainakin saisin tehdasajurit ja kaiken mahollisen pois koneelta ja puhtailla asennuksilla.

Olen nyt käyttänyt konetta n. 1 viikon formatoinnista, olen ladannut koneelle pelkästään tarpeellisimmat ohjelmat ja tietenkin päivitykset ja muutaman pelin testattavaksi. Ja yhä tökkii pelaaminen, niissä samoissa peleissä, joita tähänkin asti olin pelannut ihan hyvin 100 fps päällä.
Yritin nyt käynnistää wowia muutaman kerran, jokaisella kerralla näyttö menee mustaksi, mitään ei tapahdu vaikka odottaisi Jeesuksen toista tulemista. Boottaamalla saan tehtävienhallinnan auki, mutta wowia ei pysty sitä kautta välttämättä sammuttamaan. Suoritin käyttö nousee 70%, josta se 60~vie tuo kyseinen peli. Kone ei ole kuuma, joten ei johdu siitäkään.

Tietääkö joku missä on vika? Olen puhdistanut paineilmalla konetta silloin tällöin. En ole uskaltanut konetta avata ja puhdistaa, sillä pelkään takuun menevän silloin umpeen. Speccyllä koneeseen on saatu suht neutraaleja lämpötiloja kovassa ja pitkässä käytössä, joten en usko vian johtuvan siitäkään.

Voiko tällaisen viedä huoltoon tutkittavaksi ja mitähän laitan edes syyksi? Sen ettei koneella voi pelata? Tässä byrokratian ihmemaassa kun on tapana saada järjettömiä laskuja ihan puun takaa. Millä voisin tutkia esim näyttiksen toimivuutta. Koneessa kuitenkin kaksi näyttistä, joista toinen prossuun integroitu paska amd.
Laitehallinnassa ei näy virheilmoituksia.

Kiitos jos laksoit lukea loppuun, yritin parhaani mukaan pitää tämän selkeänä.

5

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aaapeee

      Edit. Ilmeisesti wowilla on tällä hetkellä ongelmia nvidian näyttisten/win 10 kanssa

    • fdsafdsa

      Jos pelit eivät pyöri kunnolla, kovalevyn fragmentoituminen ei sitä aiheuta ja on epätodennäköistä että viruksetkaan sellaista aiheuttaisivat.

      Ajurit oli hyvä päivittää ja kannattaa tarkastaa virransyöttöasetukset (ettei ole jäänyt pysyvästi mitään virrankulutuksen minivoivaa tilaa asetuksiin ja että sinulla on ylipäätään asennettuna/käytössä MSI:n virranhallintaohjelma/ajuri.

      Oletko varma että sinulla on edelleen samat graafiset asetukset peleissä?

      Jos olet uudelleenasentanut koneen ja se on silti hidas, jossain on vika joka pitää takuuseen korjata. Ensisijaisesti miettisin lämpötiloja vaikka pidät niitä itse kohtuullisina, koska siitä se yleensä kiikastaa. Toinen on sitten se, että jos läppärissä on kaksi näytönohjainta, niin ehkä toinen ei toimi ja pelit yrittävät pyöriä Intelin iGPU:lla. En tiedä miten läppäri käyttäytyisi jos näytönohjaimen virransyötössä olisi joku vika.

      Voi viedä takuukorjaukseen ja laittaa, että suorituskyky peleissä on alentunut pelikelvottomaksi.

      • fdsafdsa

        Jos olet tehnyt puhtaan asennuksen itse (ei siis ole kyse ollut palautuksesta tehdastilaan palautusosiolta), on sellainen mahdollisuus, ettei toinen näytönohjaimista ole käytössä. Todennäköisesti tuossa on prosessoriin integroitu kevyempää käyttöä ja akkukäyttö varten ja sitten on tehokkaampi pelikäyttöä yms. varten.

        En tiedä miten vaihto näytönohjaimelta toiselle on käytännössä toteutettu, joten voi olla että jos olet asentanut tavalliset ajurit, kone ei osaa tuota vaihtoa tehdä. Eli sitten pitäisi ladata ajurit valmistajan (MSI) sivulta ja katsoa auttaako se.

        Jos olet vaihtanut käyttöjärjestelmän Windows kympiksi, niin tee palautus palautusosiolta alkuperäiseen tilaan.


      • fdsafdsa kirjoitti:

        Jos olet tehnyt puhtaan asennuksen itse (ei siis ole kyse ollut palautuksesta tehdastilaan palautusosiolta), on sellainen mahdollisuus, ettei toinen näytönohjaimista ole käytössä. Todennäköisesti tuossa on prosessoriin integroitu kevyempää käyttöä ja akkukäyttö varten ja sitten on tehokkaampi pelikäyttöä yms. varten.

        En tiedä miten vaihto näytönohjaimelta toiselle on käytännössä toteutettu, joten voi olla että jos olet asentanut tavalliset ajurit, kone ei osaa tuota vaihtoa tehdä. Eli sitten pitäisi ladata ajurit valmistajan (MSI) sivulta ja katsoa auttaako se.

        Jos olet vaihtanut käyttöjärjestelmän Windows kympiksi, niin tee palautus palautusosiolta alkuperäiseen tilaan.

        Pitäisi normaalisti se integroitu näytönohjain kytkeytyä pois päältä tai vähintäänkin firmwaresta kytkee sen pois.

        On kyllä jotain höpöhöpö hybridi virityksiä missä käytössä olevaa näytönohjainta vaihdellaan mutta ne ei ikinä toimi kunnolla. Laite pidetään tehdasasetuksilla eikä kosketa ajureihin, sitten toimii. Muuten sitten mennään sillä integroidulla.


    • "Noin vuoden käytön jälkeen pelatessa alkoi tökkimään, loppujen lopuksi en enää oikein pystynyt pelaamaan mitään kevyttäkään peliä koneella."

      Tietokoneet eivät käytännössä itsestään hidastu tai ala tökkimään vähitellen. Hajoava kiintolevy voi tehdä sen, että se ei saa sitä luettua ja liittyisi tiedoston avaamisiin ja sen sellaisiin. Nyt vika on käytännössä varmasti ohjelmistoissa.

      "Levyn uudelleenjärjestämistä, turhien tiedostojen poistelua manuaalisesti."

      Tiedostojen määrä ei käytännössä vaikuta mitenkään suorituskykyyn.

      "Scannasin koneeni mms malwarebytesilla, ja avast:in omalla skannerilla."

      Melko yhdentekevää kun tunnistavat vain murto-osan haittaohjelmista.

      "en lataile mitään turhia juttuja koneelle."

      Aika monet "virustutkat" ovat naamioituneita haittaohjelmia ja tosiaankin pitäisi tietää ihan tarkkaan mitä kaikkea sinne on ladattu, ja entä onko sitten huolehdittu pakolliset tietoturvapäivitykset Windowsiin, selaimeen, selaimen lisäosiin, videokodekkeihin, pikaviestimiin, kaikkiin ohjelmiin yleisesti jotka käyttävät nettiyhteyttä tai avaavat vieraita tiedostoa (pdf lukija, officepaketti jne.), onko tietokonetta käytetty asianmukaisesti tavallisella käyttäjätilillä eikä pääkäyttäjänä jne.

      Melko suurella varmuudella tietokone on saastunut haittaohjelmasta ja korjauksena on palauttaa se tehdastilaan tai asentaa käyttöjärjestelmä uusiksi, ja sitten perään kaikki päivitykset, käyttäjätilit kuntoon eikä asenna mitään minkä luotettavuudesta ei ole 100%:n varma, ja latauslähteiden pitää olla myös varmistettuja. Luotettavuus pitää olla sillä tasolla, että kun klikkaat mitä tahansa ohjelmatiedostoa käyntiin tai asennuspakettia, sinun pitää tietää kuka on vastuuhenkilö kenet voit halutessasi haastaa vaikka oikeuteen jos se on haittaohjelma.

      "Tässä byrokratian ihmemaassa kun on tapana saada järjettömiä laskuja ihan puun takaa."

      Yleisesti ottaen vikaselvitys mitä käyttäjän tulee tehdä menee näin:

      1. Kokeillaan käynnistää tietokone uusiksi. Tämä auttaa useimpiin ongelmiin.

      2. Palautetaan tehdastilaan asentamatta mitään päivitystä tai muutosta ja kokeillaan sitten. Tietokoneen pitäisi olla samassa kunnossa kuin uutena. Jos ei ole, vika on laitteessa ja se menee takuuseen.

      3. Jos ongelma ilmenee jossain ohjelmissa, asennetaan korjauspäivitykset käyttöjärjestelmään, ajureihin ja sovelluksiin. Korjaukset ladataan laitevalmistajan päivitystyökalulla tai Windowsin päivitystyökalulla. Mukana toimitetuissa sovelluksissa on myös päivitystoimintoja.

      Älä kuitenkaan muuta käyttöjärjestelmän versiota tai muuta ohjelmia. Edes service packia ei pidä asentaa jos sellaista ei ollut tietokoneen ostamisen yhteydessä tehty. Tuollaiset muutokset ovat tietysti omalla vastuulla. Testaa myös toiminta päivitysten asentamisen jälkeen, sillä on mahdollista, että jotkut päivitykset aiheuttavat harmia ja ota ne pois. Muista dokumentoida tekemisesi.

      Jos ongelma jatkuu, vie huoltoon. Kuluttajansuojalaki koskee myös myytyjä ohjelmia kunhan ne ovat samat mitä tietokoneessa oli ostettaessa, vaikka niillä ei olisikaan takuuta. Kuluttajansuojalain vaatimukset täyttyvät kyllä jos niissä olevat viat saa korjattua päivityksillä.

      Jos sitten itse sotket koneesi, asetamalla vaikka jonkun viallisen kolmannen osapuolen ohjelman (vaikka virustutka), päivität käyttöjärjestelmän uudemmaksi, lataat ongelmallisia ajureita jostain muualta jne. niin näiden selvittäminen ja rassaaminen on laskutettavaa työtä riippumatta siitä onko takuu voimassa vai ei.

      "Edit. Ilmeisesti wowilla on tällä hetkellä ongelmia nvidian näyttisten/win 10 kanssa"

      Vuosi sitten ei tietokoneita myyty Windows 10:n kanssa. Tämä mitätöi takuun ohjelmistojen osalta jos sellaista ollut ja kuluttajansuojalakiin ei myöskään voi vedota. Laitevikoja jos on niin palauta ensiksi tehdasasetuksille, sellaisena millainen tietokone oli ostettaessa niin niitä näkee sitten.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken 15-v tapauksessa ihmettelen ??

      On sääli, että pahoja ihmisiä liikkuu aina vapaana eri puolilla Suomea, mutta minkä ihmeen takia 15-vuotiaan nuoren täyt
      Maailman menoa
      144
      3860
    2. Nyt ahdistaa

      Joku nuori tyttö on surmattu Valkeakoskella. En tunne ihmistä, mutta silti se koskettaa. Uutisissa oli hiljattain, että
      Valkeakoski
      88
      3508
    3. Puhuuko Orpo niin totta kuin osaa?

      Vai osaisiko "en muuta keksinyt" -Orpo edes vähän paremmin puhua totta? https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/f8d5241f-
      Maailman menoa
      324
      2016
    4. Laita viestiä?

      Sitten kun on sinulle hyvä hetki, minä odotan. Jotain jäi kesken ja haluan viedä sen loppuun 😘
      Ikävä
      93
      1507
    5. Salakamera! Kirsikka Simberg julkaisi Farmilla otetut salakuvat: "Paha tapa" paljastuu! Katso kuvat!

      Oho, no nyt on kyllä rikottu sääntöjä… Farmi Suomi -kuvauksista paljastuu yllättävää materiaalia. Lue lisää: https://w
      Tv-sarjat
      6
      1306
    6. Olen ollut pois täältä neljä kuukautta

      Neljä kuukautta sitten olin tosiaan psykoottinen, ja jouduinkin osastolle hoidettavaksi kahdeksi kuukaudeksi. Ystävyys-
      Ikävä
      186
      1175
    7. Keski-ikäinen nainen raiskasi miehen

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000010451173.html Ei olisi varmasti kymmenen vuotta nuorempana tarvinnut pakottaa.
      Sinkut
      152
      937
    8. Olen ollut ikävä, tiedän

      ja myönnän sitten ettei johdu mistään vahvuudesta, vaan siitä, että olen ollut aika loukkaantunut. Voit kerätä siitä pi
      Ikävä
      77
      909
    9. 46
      803
    10. Olet seksikäs nainen

      Olet seksikäs nainen
      Ikävä
      46
      787
    Aihe