Hemoglobiini -arvo ja synnytys

Tietoa kaipaava

Kertokaas te kokeneemmat että miten paljon synnytys vaikuttaa hemoglobiini -arvoon? Eli itse olen reilussa puolessa välissä raskautta ja hemoglobiini on 120 ja neuvolasta sanottiin että ei vielä tarvii alottaa rautaa. Normaalisti hemoglobiinini on siellä 135 - 140, ja tiedän keskenmenon kärsineenä että silloin itselläni laski arvot hieman alle 120 pelkästä kaavinnasta ja tuntu että pää oli sekasin ja pyörrytti koko ajan. Joten olis mukava tietää kuinka paljon hemoglobiini tulee laskemaan itse synnytyksessä (että kykeneekö sitä hoitamaan pikkuista ilman että päässä pyörii koko ajan). Tiedän että sitä ei voi kukaan tietää etukäteen mutta kaipaisin omakohtaisia kokemuksia. Antavatko rautaa synnytyksen jälkeen? Entä jos oikein arvot laskee niin antavatko verta?

14

4152

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aikku

      raskauden aikana söin rautaa jolloin hemoglobiini pysyi siinä 120 tienoilla.. lapsi syntyi 22 aikaan illalla. siten kun olin vessaan lähdössä 01 aikaan samana iltana huomasin vuotavani ihan tosissaan.. noin tunnin ajan lääkäri paineli vatsaani ja sitten tulikin istukan palanen ulos :S.. menetin verta melkoisesti ja hemoglobiini olikin seuraavana aamuna muistini mukaan 89.. KOLME päivää odotin verta sairaala sängyssäni.. KOLME PÄIVÄÄ!!!!!!! en voinut hoitaa lasta kun pyörryin jos nousin seisomaan.. istuminenkin teki tiukkaa!! vihdoin sain kaksi pussia punasoluja jotka nostivat hemoglobiinin 102:een. heikotti ja pyörrytti pari viikkoa vielä synnytyksen jälkeenkin.. ensimmäiset päivät vauvan kanssa on yhtä sumua muistissani, harmittaa tosissaan!!!

    • Se, miten elimistö reagoi alhaiseen hemoglobiiniin, riippuu miten Hb on laskenut.
      Itse esimerkiksi olen "ainainen aneemikko", parhaimmillaan Hb huitelee tuolla 130 kieppeissä, raskauden aikana tippuu ja tavoite on ollut pitää raskausaikana arvot yli sadan. Tähän mennessä on aina menty alle. (raskausaikainen Hb:n lasku muuten johtuu veritilavuuden lisääntymisestä, ei punasolujen suoranaisesta vähyydestä)
      Synnytyksen jälkeen mulla on Hb ollut yleensä 70-85, mutta sinänsä olen voinut ihan hyvin. Eli elimistö on ehtinyt tottumaan alhaiseen hemoglobiiniin, eikä sen vuoksi ole oireita juurikaan tullut.
      Jos hemoglobiini laskisikin nopeasti (kuten edellisellä kirjoittajalla), voisi olo olla huomattavan heikko. Mutta niin ei läheskään kaikille käy. Kyllä sitä vuotoa tietty on synnytyksen jälkeen, mutta mä vertaisin normaalia vuotoa tosi runsaisiin kuukautisiin. Eli ei se mitään ihan mahdotonta ole.
      Rautaa annetaan tarvittaessa, mulle on annettu joka synnytyksen jälkeen. Ja verta annetaan jos suoranainen verenhukka on suuri, kuten edellisellä.

    • Itsellä hb on ollut tuolla 135 tietämillä, synnytyksen jälkeen 119, ja kyllä tuntui että huippaa. Kovin yksilöllistä tietenkin on, mutta 120 tuntuu aika alhaiselta.

    • eve

      Mulla oli viimeks neuvolassa hemoglobiini 116, kun se sitä ennen oli ollu aina yli 130. Neuvolan täti sanoi, että ehkä kannattaa vielä odotella ja jos arvo edelleen putoaa, aloittaa sitten rautakuuri.

      Mä en sanonu sille mitään... mut TIETTY menin heti apteekkiin ostamaan rautatabletteja (Obsidan on hyvä, vatsalle ja muutenkin). Mä oon aina ennenki heti huomannu itsessäni anemian oireet, kun hg putoaa alle 120 - väsyttää penteleesti ja hengästyttää. Tuttu kätilö vielä sanoi, että ilman muuta kannattaa vähän "tankata" rautaa eli yrittää pitää hemoglobiini korkealla just synnytystä ajatellen. Niin, mä oon siis rv 28:lla.

      Raudan syömisestä ei oo mitään haittaa, ellei sitä nyt ihan ämpäritolkulla syö! Mun neuvolan terkkari on toki muutenki ollu koko ajan tollanen lisäravinnekielteinen (=iäkäs... vai onko syy vaan asenteissa?), joten osasin heti jättää sen kommentin omaan arvoonsa... Ilmeisesti samaa linjaa vedetään muuallakin. Järjetöntä, et pitäis odottaa et tulee ensin tosi surkee olo ja vast sit ruveta korjaamaan tilannetta, kun ongelmia voi ehkäistäkin.

      Siis - suosittelen sullekin pientä rautalisää ihan näin maallikon asiantuntemuksella. Jos saat juosta odotuksen takia yöllä vessassa muutenkin, nää reissut on hyviä rautatabletin nappaamiseen. Tyhjään vatsaan otettuna ainakin toi Obsidan imeytyy kuulemma parhaiten.

      • kokenut

        kun lähdin sairaalasta synnytyksen jälkeen kotiin,eli olin 3 päivää siellä,niin lähtöpäivänä mun hemis oli 69.että silleen..ja ihan hyvä olo oli,hoitajat vaan ihmetteli miten pysyn pystyssä vaik muo ei edes huimannut.ihan yksilöllistä siis...itse olen iso kokoinen.


      • yksilöllistä
        kokenut kirjoitti:

        kun lähdin sairaalasta synnytyksen jälkeen kotiin,eli olin 3 päivää siellä,niin lähtöpäivänä mun hemis oli 69.että silleen..ja ihan hyvä olo oli,hoitajat vaan ihmetteli miten pysyn pystyssä vaik muo ei edes huimannut.ihan yksilöllistä siis...itse olen iso kokoinen.

        on. Mulla vähän vastaavat arvot synnytyksen jälkeen ja kun kotiin pääsin niin arvo oli n. 98.
        Olo oli kuitenkin hyvä. Kuulun kuppikuntaan ainainen anemikko eli hemoglobiiniarvo normaalistikin aina alle 120. Rautaa syömällä sitä voi hetkellisesti kohottaa mutta kun lopetat niin arvot tippuu jälleen alas.


    • kohta neljän äiti

      Mulla on hb:n normaaliarvo jossain 117 tienoilla, raskauden puolessa välissä aina satasen. Kyllä se siitä nousee loppua kohti. Rautaa ei kannata turhaan popsia, rasittaa maksaa. Ihmetyttää miten jotakuta voi pyörryyttää jos on hb 120, sehän on erittäin hyvä arvo :)
      mikäs on muuten verenpaineesi? Minulla se on normaalisti noin 105/58, mutta loppuvaiheessa raskautta on saattanut nousta 120/80, ja silloin on kyllä totosesti pyörryttänyt... tässä raskaudessa on onneksi pysynyt alhaalla:)

      • JohAnna

        Tuo hb on hyvin yksilöllinen juttu. Sitä pitäis aina verrata omaan NORMAALIIN hb:iin. Jollain voi olla koko elämänsä alle 120 ja voi oikein hyvin, se on HÄNEN OMA NORMAALI TASONSA. Toisella voi normaalisti olla 145, jolloin 120 on jo todella matala ja tuntuu kyllä. Itsellä normaalisti n. 140, raskauden aikana n. 100. Voin kokemuksesta kertoa, että kyllä jo se pudotus 120:een TUNTUU, eikä hyvältä...


    • rauhoittukaa

      Noi kaikki kauhukertomukset kannattaa jättää omaan arvoonsa. Eiköhän se neuvolan täti osaa ihan asiansa ja varmasti suosittelee sulle rautaa, jos siltä näyttää. Raskauden alussa hemoglobiini laskee aina mutta 30rv jälkeen nousee taas itsestään ja yleensä sen jälkeen tilanne tarkistetaan neuvolassa uudelleen. Rauta lisää usein vatsavaivoja, toisilla ripulia ja toisilla taas ummetusta sekä pahentaa myös närästystä mikäli siitä kärsii. Veritulpan riski loppuraskauden aikana myöskin kasvaa, jos taipuisuutta on, mikäli hb on liian korkealla. TYKSissä ei hemoglobiinia edes synnytyksen jälkeen tarkasteta, jos synnytys on ollut normaali. Toki sen varmaan pyynnöstä tekevät. Sinuna odottelisin vielä, kokeile ensin vaikka B-vitamiinia... B6-vitamiini on tärkeä elimistön vasta-aineiden ja verisolujen muodostukselle. Se estää verihiutaleiden kokkaroitumista, säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja on tärkeä hermoston, aivojen ja lihaksiston toiminnalle. Se säätelee myös punasolujen muodostusta.

    • neela2

      Ja synnytyksessä tippui 106:teen.. Ei tuntunut ainakaan mulla missään.. Raskausaikana muuten oli noin 140..

      • gillianne

        Onko sulla tutkittu, miksi sun hemoglobiin on ollut noin korkea? 164 on aika korkea naiselle, viitearvot naisilla 117-155 ?(www.yhtyneetlaboratoriot.fi laboratoriokäsikirja)

        Lähinnä taisi olla kyse siitä, että kukaan toinen ei voi sanoa toiselle, että ei se voi tuntua??!!!


    • karmaaa

      Taidan olla outo tapaus, kun mulla tippui raskausaikana alimmillaan 118 ja sektion jälkeisenä päivänä oli 132! Kolmen viikon päästä jälkitarkastuksessa 162 :O Huhhoijjaa.

    • ihan ookoo :)

      raskaus aikana oli 120-125 välillä aina.. synnytyksen jälkeen ku menetin 800ml verta oli hb 78 ja kyllä siinä 2 päivää oli vähä pöllömpi olo, mut sain siellä sairaalassa jo lisärautaa nii alko 3 päivänä vähä parempi olo olemaan.. sit söin n. viikon synnytyksen jälkeen rautakuurin.. itse pystyin ihan hyvin vauvaa hoitamaan, piti vaan yrittää sängyltä noista hiljaa ylös että ei löydä itteensä lattian rajasta..

    • -.,mnbvcxz<<äölkjg

      Mulla oli Hb ennen raskautta molemmista 138 ja 147, ekasta Hb laski sinne 104-115 ja pyöri siinä. Juuri ennen synnytystä otettiin Hb ja se oli 127 ja seuraavana aamuna synnytyksen jälkeen 116. Olo oli ok.

      Tokasta Hb putosi loppuraskaudesta 101 ja synnytyksen jälkeen seuraavana aamuna oli 86 (vuosin reilummin). Synnytyksen jälkeen olo oli heikko, eikä kestänyt seisaallaan olla ja pitkään istuminenkin pisti pään pyörälle. Kotiin lähdettiin n. 1 vrk synnytyksestä ja kotona selvisin hyvin. Linnottauduin sohvalle vauvan kanssa ja mies teki suokaa, toi juotavaa ja hoiti esikoisen. Jälkitarkastuksessa Hb oli 138 ja yhden rautatabletin olin syönyt... Muutaman päivän päästä synnytyksestä olo oli ihan hyvä, kunhan suht rauhassa oli..

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2783
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2360
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2140
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1924
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1776
    6. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1757
    7. Persuilla ja Saksi-Riikalla meni sitten pornon levittämiseksi koko touhu.

      Onko kenellekään yllätys?
      Perussuomalaiset
      132
      1744
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe