Lian leviämisen pelko

ocdruinsmylife

Moi! Mulla on pitkään ollut OCD ja aiemmin sen oire oli lähinnä se, että kaupassa piti etsiä aina kyseessä olevasta tuotteesta se "täydellisin yksilö" (koski lähinnä vaatteita yms. käyttötavaraa). Tänä kesänä olen periaatteessa päässyt siitä tavasta eroon, mutta tilalle on tullut hygieniapainotteinen OCD. Inhoan likaa, en sen takia, että pelkäisin sairastuvani/sairastuttavani muut, vaan sen takia, että mua inhottaa lian mahdollinen leviäminen. Esimerkiksi, jos vaatteessa on mielestäni likaa, en voi käyttää sitä, sillä pelkään lian leviävän muihin tavaroihin (lähinnä paperitavaroihin, joita ei pysty puhdistamaan). Pelkään myös ns. "mahdottomuuksia" esimerkiksi jos jokin tavara koskettaa kuivunutta veritahraa, pelkään, että verta on tavarassa, vaikkei niin pitäisi edes olla. Tämän kaiken takia pesen jatkuvasti käsiä ja vietän pitkiä aikoja suihkussa. Vessassa käyminen on myös ihan helvettiä, sillä lähes aina joudun huuhdella itseäni sen jälkeen, sillä pelkään, että olen likaantunut. Vältän myös koskemasta tavaroihini, jos pelkään, että niissä on likaa/olen itse likainen. Desinfioin myös esimerkiksi vessan hanaa/saippuapullopumppuja. Saippuaa ja desinfiointiliinoja pitää ostaa koko ajan ja pestä pyykkiä uudestaan ja uudestaan. Välillä olen jopa heittänyt vasta kuivumassa olevat pyykit koneeseen. Kohtalontovereita, neuvoja, apua? :/

8

1574

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 0803

      Altistaminen ainut tie parantumiseen -> luehan kirja Kerrasta poikki.

    • ocdruinsmylife

      Onko muita käytännön vinkkejä/neuvoja siihen, miten saada se ajatus pois, että lika leviää.

    • fdhdgfjhgkjyghk

      Mikähän tekee rajan terveyden ja sairauden, terveen ja sairaan käyttäytymisen välillä? Itse olen ongelmatapaus, mutta todettuja pakkotoimintoja ei ole. Olen atoopikko, sairastanut vaikean käsiekseeman ja allergisoitunut. Eli en vaan voi pestä käsiäni koko ajan, saan siitä vaikean ihottuman. Ajattelen mikrobiasioita, ja olen aina ajatellut. Se ei siltikään saa minussa aikaan mitään pakkotoimintoja. Koetan tarttua hihalla kahvoihin ym. pintoihin (en yleensä esim. koskettele WC-painikkeita paljain käsin).

      Toki on tarvetta vaikka kirjastossa tai bussissa istumisen jälkeen vaihtaa vaatteita, kun tiedän, millaisia kusihousuja samoilla istuimilla on istunut. Olen siltikin tyytyväinen, kun olen vaihtanut itse vaatteet. Saatan kotona pyyhkiä joitakin pintoja desinfektioaineella, mutta mikään pakko se ei ole. Haluan pitää kodin peruspuhtaana, en steriilinä. Ja inhoan vieraiden ihmisten hiuksien koskettamista, ja yleensä ihonkin. Kun tulen kotiin ulkoa, pesen kädet kerran, ja tunnen olevani puhdas.

      Tosiasiahan on, että pöpöt leviävät (mielestäni se on lähes synonyymi lian leviämiselle). Sitä on tutkittu esim. toimistoissa laittamalla tiettyjä pöpöjä tiettyyn paikkaan. Nopeasti ne leviävät kaikille kosketuspinnoille. Kengissä kuljetetaan ihan konkreettisesti paskaa kotiin. Ja tätäkin nyt käyttämääni kirjaston näppäimistöä on räpeltänyt vaikka kuka vaikka mistä taudeista kärsivä. Siltikin on uskottava, että oma vastustuskyky riittää tuhoamaan suurimman osan pöpöistä.

      Mielestäni hyvä perushygienia ja hyvä kodin siisteystaso riittävät, kuten järkevät tavat (käsien pesu ulkoa kotiin tultua, ulkokenkien jättö eteiseen, erilliset leikkuulaudet kasviksille ja lihalle jne). Eri asia sitten, kuinka helppo sairaan ihmisen on asia sisäistää. Eikö sairauteesi ole tarjolla vaikkapa jonkinlaista toimintaterapiaa? Että voitaisiin opetelle tekemään hommat normaalisti?

      Ja sitten toiselta kannalta katsoen: kuinka moni saa oikeasti vaikeita sairauksia tai muuten kärsii, vaikka eläisi kohtuullisen lian keskellä? Väittäisin, että aika harva. Paraskaan hygienia ei estä jokaikistä vatsatautia tai flunssaa. Ylihygienia vahingoittaa ihon luonnollista suojaa, ja väittäisin, että se suojaamisen sijaan altistaa taudeille. Sama juttu on liian desinfioinnin suhteen. Tuhotaan ympäristön hyvät pöpöt, jolloin tilaa on pahoille. Oletko lukenut mikrobrihin liittyviä kirjoja? Muistaakseni Huovinen: Hyvät, pahat, näkymättömät. Suosittelen.

      • idomath

        Höh ja mulle yritettiin laittaa pakko-oireiden piikkiin samanlainen NORMAALI hygienista huolehtiminen. Ja ei todellakaan ole mitään "pakkotoimintoja" vaikka psykoatri niin fantasioikin. Ihan normaalia noudattaa tietynlaisia siisteyssääntöjä, joilla elämä helpottuu pirusti, kun ei välttämättä sairasta kaiken maailman bakteerien takia jatkuvalla syötöllä. Eikö niin :)


    • ocdruinsmylife

      Kiitoks vastauksestasi! Ongelmani ei tosin ole se, että pelkäisin sairastuvani, vaan yleisesti se, että inhoan likaa. Vaikkei siinä mitään järkeä olekaan.

      • Hulluxmuakoluultu

        Täällä kohtalon kaveri.. Inhoan likaa, enkä pelkää sairauksia itseeni. Suurin ongelma on lian leviäminen ja sen kotiin tuonti. Olen joutunut pakosta antamaan periksi, koska se, miten ajattelen, niin ei vain voi elää. Kengissä tulee sitä likaa eniten, siis jaloissa. Kädet voi aina pestä, mutta muu onkin ongelma. Pyykitki voi toki pestä, mutta muu eläminen teettää hirveästi töitä. Siivousta, siivousta. Olen kuitenki päässyt monessa eteenpäin, kun ocd ilmeni, oli kaupassakin vaikea käydä. Nykyään on vain hyväksyttävä tietyt asiat. Pyri elämään niin kuin valtaväestö, siitä ajattelusta on ollut itselleni apua! Sika ei tarvi olla, mutta mieti miten muut sen tekisivät. Kysy vaikka joltai. Nää on hankalia, itselleni tuottaa suurta häpeää tämä. En yleensä koskaan puhu kelleen. Lian leviämisen ajattelu on se vaikein myös! Kokeile unohtaa, itselläni se ei alussa onnistunut, tuntuu että on liian hyvä muistikin kaiken kanssa. Pakota itsesi olemaan tekemättä mitään, tai vain riittävästi, eli norm pyyhkäisy riittää. Tähän liittyy hirveä vaativuus itselle. En pystynyt esim siivoamaan pienesti, kun aina piti tehdä täysillä! Aloita pienillä jutuill, siedätä ..


    • Anonyymi

      Hei, tekstisi voisi olla mun elämästä kopioitu, täysin samanlaisia oireita, ja lika on myös minulla se ylitsepääsemätön juttu.. Teksti on kirjoitettu jo vuonna 2015 niin jos näet tämän niin olisi kiva kuulla neuvoja jos olet päässyt eteenpäin oireista tai mikäli et niin vertaistukikin olisi kiva.

      • Anonyymi

        Minullakin samanlaiset oireet. Oikeastaan paljon pahemmat, rajoittaa elämääni suuresti. Apua vaikea hakea koska syyllisyys/häpeä ja torjutuksi tuleminen tai se ettei uskota miten nupissa asiat koen ja miten vaikeaa kaikki on ocd takia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      250
      2359
    2. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      71
      1772
    3. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      162
      1487
    4. Hallitus korottaa yleisen arvonlisäveron 25,5 prosenttiin

      Yleisen arvonlisäveron kiristäminen 1,5 prosenttiyksiköllä on hallituksen järein toimi kehysriihessä. Se voi tuoda valti
      Perussuomalaiset
      328
      1483
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      41
      1035
    6. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      79
      879
    7. Oho! Niko Saarinen saa melko persoonattomaan kotiinsa luksus faceliftin - Katso ennen-jälkeen kuvat!

      Niko Saarinen ja aika näyttävä face lift! Palkitun radiojuontajan koti sai aivan uutta lämpöä ja hehkua tv-ohjelmassa.
      Suomalaiset julkkikset
      5
      785
    8. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      172
      755
    9. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      203
      702
    10. Ettet vaan pety niin

      Varoitan etukäteen kaiken kokemamme jälkeen että en tule laittamaan viestiä enää (ensin) enkä lähestymään (ensin) enää.
      Ikävä
      50
      700
    Aihe