Taikausko on alkukantaista höpärehtimistä.

sieluton_

Mistä on peräisin henkiolennot, mystiset hirviöt kuten lohikäärme, Kerberos, Gorgo-medusa, Kraken, merenneito, amatsoni, mistä aaveet, demonit jne jne jne.?

Ihmisen nykyinen kaksijakoinen todellisuuskäsitys perustuu evoluution omaan tapaan kehittää ihmistä. Alussa ihminen oli vailla tietoa, ja yksin itsensä kanssa yritti ymmärtää asioita, joita hän koki ja näki... ukkosen jyrinä, salama, maanjäristys, myrsky, vesisade, lumisade, elämä, kuolema, kasvit, eläimet, ihmiset, vuoret, meret... Kaikki oli yhtä suurta mysteeriä, joihin ei ollut tarjolla oikeita vastauksia. Hänen kehittynyt ja kehittyvä älynsä aloitti evoluutiossa jakson, jossa analoginen ajattelutapa rakensi hänelle vähitellen uskomuksiin, kuvitteluun ja oletuksiin perustuvan todellisuuskäsityksen. "Jokin elävä" aiheuttaa salaman, aivan kuin ihminen kipinän sytyttäessään nuotion. "Jokin elävä" aiheuttaa myrskyn, joka puhaltaa tuhannen ihmisen voimalla. "Jokin elävä" jyristi maata, aivan kuin tuhatpäisen eläinlauman pakeneminen... Näin siirrettiin mielessä tuttua selittämään tuntematonta.

Älykkyys, uteliaisuus, mielikuvitus ja tiedonpuute vinoutti todellisuuskäsityksen. Tiedon sijasta oli uskomuksia, jotta mysteeriä olisi helpompi ymmärtää ja selittää. Tämä oli alkusysäys mytologioiden syntymälle. Villien tarinoiden muodostumista voi sanoa jopa trendiksi, joka jatkui vuosituhansia. Aikojen saatossa syntyi monenlaisia tarinoita mitä ihmeellisimmistä olennoista, mutta kuten kaikki huomaa, esim. taruolentojen perushahmo on AINA jokin tuttu asia; Ihmissusi: susi, vampyyri: lepakko, Minotauros: härkä, Griippi: kotka/leijona, Merenneito: kala, Kerberos: koira, Kentauri: hevonen, Lohikäärme: käärme/lisko jne. Ja unohtamatta jumalia, jotka oli perushahmoltaan ihminen tai ihmisenkaltainen. Huomaatko ihmisen mielikuvituksen sormenjäljen kaikkialla?

Evoluution edetessä ihmisen älykkyys kehittyi jatkuvasti. Jos kykenet samaistumaan jollain tasolla alkuaikojen ihmiseen ja vertaat sitä nykyiseen itseesi, niin huomaat, mitä ihmisen evoluutiossa tapahtuu... mitä oli ennen ja mitä nyt, ja mihin on suunta. Ja miksi! Mennyttä aikaa leimaa yksiselitteisyys, mistä kaikki on tullut. Nykyaikaa leimaa taas kahden erilaisen todellisuuskäsityksen ristiriitainen rinnakkainelo; mytologia - tieteellinen tieto. Tulevaisuus näyttää vahvasti olevan jumaluskoille lopullinen niitti, koska tiede on vienyt meitä kohti toisenlaista todellisuuskäsitystä. Osa uskovaisistakin jo ymmärtää asioita, mutta perinteitä kunnioittaen suodaan itselle lupa uskoa. Mytologian n. 30000 vuotta kestänyttä kehittymistä ei noin vain pyyhitä pois. Silti iso osa taikauskoa ja siihen littyviä asioita on jo siirtynyt satu-kategoriaan. Harva uskoo enää merenneitoihin, ihmissusiin ja vastaaviin olentoihin. Eikä kukaan enää usko, että keijut tai peikot on todellisia. Lapset ehkä.

Evoluution edetessä suunta on ollut looginen. Ja täysin havaittavissa
Ennen: ei tietoa -> uskomukset
Nyt: uskomukset tieteellinen tieto -> taikauskon "tarpeellisuus" vähenee
Tulevaisuus: ei yliluonnollista -> ajattelun rationalisoituminen, uskontojen kuolema

Tulevaisuudessa tätä aikaa tullaan todnäk kutsumaan "Mielettömäksi maailmanhistoriaksi". Harva tulee käsittämään, että esim. miten on voitu sotia ja tappaa näkymättömien entiteettien nimeen, miten on voitu palvoa näkymättömiä entiteettejä jne. Toivon, että jälleensyntymä olisi totta, sillä haluaisin nähdä tämän tulevaisuuden. Taikauskottoman elämän. Millaista se on, ja miten "kuiva" tyyppi on täysin rationaalinen ihminen.

5

64

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Hiljaaeisaanukuttua

      Ja mitä sitten? Se on yksi teoria tuhansien joukossa. Ei uskonnotkaan ole vielä hävinneet, vaikka joskus sellainen teoria esitettiin. Joten anna jo olla, kun ei kiinnosta. Olen ihan mielelläni kuivitteellisiin asioihin maailmansa perustava taikausko höperö, vaikka en uskokaan yhteenkään asiaan, minkä tuossa luettelit. Ärsyttää.

      • sieluton_

        Et usko yhteenkään niistä, mutta olet mielelläsi elämäsi taikauskoisiin asioihin perustava o.0 Mitä tuo on suomeksi? Kerrottiinko kyseisessä 'uskontojen häviämisteoriassa' aikataulu, milloin tämän olisi pitänyt tapahtua? Kyllähän sen pitäisi järjenkin sanoa, että uskontojen häviäminen on hitaasti etenevä kehitysprosessi. Kyllähän tällainen havaittavissa oleva iso muutos ärsyttää. Superego ja id kärsii henkisestä eroosiosta.


      • Hiljaaeisaanukuttua

        Kultaseni. Olet niin kovin musta valkoinen. Aina syntyy ihmisiä, jotka haluavat uskoa muuhunkin kuin siihen, että mätänemme ja katoamme maantomuun. Se on niin kovin pessimistinen tapa ajatella, vaikka pessimisti olenkin. Tieteen ei pitäisi tuikata tikkuaan asioihin, jotka on tarkoitettu selittämättömiksi. Se on niiden tarkoitus. Ihmiset ovat ihmisiä ja kuvittelevat koko maailman pyörivän heidän napansa ympärillä. Tietysti ajat muuttuvat, mutta katsopa entisiä kommunismin hallitsemia valtioita. Tajuathan? Yliluonnollisiin asioihin uskominen on tieteellisesti perusteltu jopa perinnöllisenä ominaisuutena;)


      • sieluton_
        Hiljaaeisaanukuttua kirjoitti:

        Kultaseni. Olet niin kovin musta valkoinen. Aina syntyy ihmisiä, jotka haluavat uskoa muuhunkin kuin siihen, että mätänemme ja katoamme maantomuun. Se on niin kovin pessimistinen tapa ajatella, vaikka pessimisti olenkin. Tieteen ei pitäisi tuikata tikkuaan asioihin, jotka on tarkoitettu selittämättömiksi. Se on niiden tarkoitus. Ihmiset ovat ihmisiä ja kuvittelevat koko maailman pyörivän heidän napansa ympärillä. Tietysti ajat muuttuvat, mutta katsopa entisiä kommunismin hallitsemia valtioita. Tajuathan? Yliluonnollisiin asioihin uskominen on tieteellisesti perusteltu jopa perinnöllisenä ominaisuutena;)

        Hetken luulin, että olit tosissasi...


    • BLOODisLIFE

      Ihmiset kuvittelee kaikenlaista! Tuli tässä kuussa tosi hyvä historiadokumentti jossa oli väitetty miestä hirviöksi sen takia kun sillä oli trikoosi tai hypertrikoosi! Se on tullu aikasemminkin, mulle on jääny se kohta mieleen missä blondi nainen puhuu siitä että jos joku näyttää pelottavalta niin se on pelottava tai se kun joku on muka kaunis niin se on muka luonteeltaankin ystävällinen ja auttavainen! Ja se on kyllä ihan paskaa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14861
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    6. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    8. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    9. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe