Vuohia maalle

vvuohii

Eli olen 12.v. Tyttö maalta. Vuohista olen lähiaikoina alkanut kiinnostumaan, ja nyt kysyn kokeneilta kasvattajilta: onko vuohi minulle sopiva? Eniten kiinnostaa Afrikkalainen kääpiövuohi. Kuulemma pärjäävät n. 5 asteessa. Yleensä lapsiystävällisin/ kilttejä. Kertokaa aivan kaikki afrikkalaisistakääpiövuohista :D! Asun siis maalla ja pn kanala ja koira :)

6

1568

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • karjamies

      Mulla on kokemuksia vuohista.
      Rodusta viis, on vuohista aika paljon työtä ja vaivaa, lisäksi on kohtalaisesti byrokratiaa ennen kun saa vuohia pitää.
      Vuohi vaatii jokapäiväistä hoitoa, oletan että ottaisit kutun, mikä tarkoittaa että se on lypsettävä periaatteessa kaksi kertaa päivässä, joka ikinen päivä. Lypsytyö on oma taitonsa mutta voin sitä paljon opettaneena sanoa että ennemmin tai myöhemmin sen kaikki oppii, vuohesta varsinkaan kun ei tuu maitoa niin paljoa, muutamia litroja päiväs keskimäärin, kun taas lehmästä olen käsinlypsänyt joskus kaksikymmentäkin litraa kerrassaan!
      Tietysti kuttua ei ole pakko lypsättää, mutta miksi ei ottaisi sitäkin hyötyä irti jos vuohi kerran on. Maidontuotto vaatii kilistelyn melkeinpä kerran vuodessa, toisaalta moni vuohi jaksaa lypsää ilman kilistelyä useamman vuodenkin mutta maitoa ei sitten tuu kovin paljoa. Kilistelyyn ja vuohen tiineeksi saamiseen liittyy omat konstit.
      Vuohen pitopaikasta sanoisin että on sen oltava senverran lämmin, vaikka viidestä kymmenisen astetta, että vuohi siellä viihtyy. Kuiva ja vedoton täytyy olla. Vuohia on lisäksi oltava vähintään kaksi, jotta on lajiseuraa. Esim. 2 kuttua on toimiva systeemi,molempien ei tarvii olla lypsyssä. Rotuja on monia ja toisaalta luonne ei välttis ole rotukohtainen kysymys vaan riippuu eläinyksilöstä ja kesyydesta. Varovainen saa aina olla, ja tuo lapsiystävällisyys on erityisen vaarallinen alue, koska on olemassa esimerkiksi sellaisia yksittäisiä lehmiä jotka ei voi sietää lapsia, ja onhan koirissakin, ikinä ei voi olla varma miten eläin käyttäytyy jotan tavallaan täytyy aina olla varovainen mutta ei saa pelätä koska eläin aistii sen.
      Ite olin sun iässä ihan samanlainen eläinten kanssa touhuaja ja olen nykyäänkin ihan samanlainen jossen jopa vielä kovempi, se on hyvä asia ja sinä vaikutat olevan erittäin positiivisesti eläinasiasta innostunut ja kannustan pysymään sillä tiellä. Mutta vuohet on hyvin sitovia ja omat niksinsä vaativia joten haastatteleppa vanhempiasi josko vuohista voisi tulla ihan koko perheen harrastus. Vuohien pidosta on iloa vielä enemmän kun ne ovat porukan harrastus ja töitä voi jakaa ja vuorotella.
      Tässä vähän kertoilin vuohista, kerron ja tarkennan vielä lisää jos tarviit, kaikkea ei voi yhteen viestiin mahduttaa =)

    • vuohimammoja

      Hei, täällä yksi aikuinen lemmikkivuohta miettinyt olisi myös kovin kiinnostunut aiheesta. Itse olen miettinyt kääpiövuohta, mutta pariskunta ja kilien tuottaminen kuulostaa aika hankalalta ja vastuulliselta hommalta, joten mietinkin, onko vuohelle jotenkin terveyden kannalta vaarallista, jos ei niitä kilejä teetetä?
      Käykö vuohet ulkona talvisaikaan, vai joutuvatko luuhaamaan sisätiloissa koko pakkasajan?
      Olen ajatellut tehdä aitauksen osittain metsään. Ovatko kovia karkailemaan eli pitääkö tehdä joku julmettu aitasysteemi?

      • karjamies

        Siitä että kuttu ei "kilistele" eli pysyy siviilisäädyssään vielä neitinä ei ole terveydellistä haittaa. Mutta mainitakseni on eräs harvinainen oikku että kuttu voi yllättäin lypsää ilman kilistelyä eli on ns. neitsytlypsäjä, mikä on etu jos ei halua teetättää kilejä.
        Vuohet voi laskea ulos telmimään päiväsaikaan talvellakin, ihan kovimmilla pakkasilla ei kannata eikä lumipyryssä ja viimassa vuohi myöskään viihdy. Ihan toimiva ratkaisu on asentaa jonkunlainen verho vuohinavetan oveen niin että vuohet sitten pääsee itse halutessaan sisälle ulkoiluaikaan. Lypsävien kuttujen talviulkoilussa on oltava varovaisempi sekä ulkoilussa muutenkin jos on matala utare. Olen nähnyt kun joku kätevä on ommellut kutulle liivit utarepusseineen niin pysyy utare kunnossa kovassakin kiipeilyssä, eikä laahaa nietoksissa talvella.
        Vuohien aitakysymys on ikuinen ongelma. Vuohet on tunnettuja mainiosta karkaamiskyvystä, korkea verkkoaita on havaittu hyväksi, joskin sieltäkin ne mielellään karkaa joten voisi kai sanoa että kannattaa tarkkailla vuohien ulkoilua, ettei ne pääse ihan yllättämään. Metsä kuulostaa kivalta mutta varaudu siihen että ne puut ovat sitten todennäköisesti aika entisiä puita koska vuohi tehokkaasti kuorii puut ja myös aluskasvillisuus käy vaatimattomaan ruokavalioon. Liekaa en voi suositella koska omien kokeilujenkin perusteella liekanaru sotkeentuu helposti eläimen jalkoihin ja on vaarana muutenkin jos joku metsänelukka käy vuohia hätyyttämässä. Yksi konsti muuten on jota tuttu harrastaa on että ulkoiluttaa vuohta taluttamalla pitkiäkin lenkkejä ja pitää sitten muuten pikkutarhassa navetan kupeessa ulkoilemassa.
        Ja ennenkaikkea toistan vielä tässä että vuohia on oltava vähintään kaksi. Kaksi kuttua on ehkä se näppärin vaihtoehto vaikka niitä ei lypsäisikään. Myöhäissyksystä kutulla esiintyy joskus voimakkaat kiimat noin kolmen viikon kierrossa mutta ne menee kyllä ohi.
        Ilo kuulla että on vuohista innostunutta porukkaa, ja ylipäätään eläimistä =)


    • mörkömaija

      Vuohet ovat laumaeläimiä, niin että vuohia pitää olla ainakin kaksi. Aitauksen voi tehdä panssariverkosta. Panssariverkko maksaa aika tavalla. Aitausta tehdessä pitää miettiä mahdollinen petovaara. Aitauksen on oltava vähintään ison koiran kestävä. Kutun kiima on kauhea.

      • karjamies

        Ja ennenkaikkea vuohet kiipeää hirveästi ja ovat älyttömän ketteriä ja sopivat vaikka minkälaisesta reijästä joten pitää olla hyvä ja korkea aita. Ja sekin on mainittavaa että vuohet on älytyömän seurallisia, ainakin jotkut, että ne haluaa olla siellä missä ihmisiäkin joten siksikin vuohien aitaaminen tuottaa miettimistä. Mun yks tuttu sanoi että hän ensin aitasi vuohen niin ettei se pääsisi kajoamaan kasvimaahan tai kukkapenkkin, nyt on koko piha aidattu ympäri ja nekin kohteet aidattu johon vuohi ei saa koskea... Tapa on tuokin.
        Seurallisesta vuohesta on se etu että se sitten kulkee perässä kun koira ja sanon siksi että se on etu koska näin vuohen ulkoilu järjestyy näppärästi jos käy itse lenkillä. Kylillä saattavat vain kummastella aluksi mutta antaa kummastella.
        Samalla vuohi etsii penkoilta iltapalan itselleen.
        Vuohihan tulee aika halvaksi pitää rehun suhteen. Kesällä kerätään oksista lehdesnippuja jotka kuivataan ilmavasti ja niitä voi antaa vuohille talvella. Sitten kuivaa heinää, pehkua, luonnon oksia, vähän väkirehua (esimerkiksi mainitsen viljamurskeen, kuivan leivän kuten kauppojen hävikin, lypsäville voi antaa ripauksen lehmien puolitiivistettä, yks säkki riittää pitkäksi aikaa) sitten tarjonnan mukaan juuresta, kuten lanttua porkkanaa, omenaa mitä nyt on ja pian huomaa säilövän paljon tavaraa juuri vuohelle=) Ja kivennäisiä sekä suolakivi on hyvä olla vuohinavetan vakiovarusteena. Ja vettä vapaasti. Vuohien sairauksista ehkä syömättömyydet on yleisimpiä. Siihen auttas usein hiivakuuri kotikonstina. Sitten on lehmäpuolelta tuttujakin vaivoja kuten asetonitauti ja utaretulehdus. Utareasiat pysyy mallillaan kun huolehtii että utare ei pääse kylmettymään tai lypsyä ennen kun pyyhkii niin ei jätä ihoa märäksi, lypsää tarkkaan mahdollisimman viimeistä tippaa myöten ja vaikka lypsyn perästä pyyhkäisee vetimet vielä uudelleen ja sivelee vetimiin vaikka helosania joka pitää vetimet muutenkik kimmoisina ja se on antiseptinen.


    • karjamies

      Niin ja vielä kerron jonkun sanan lypsämisestä vaikka ei olekaan suoraan kysytty.
      Vuohen lypsy käy näppärästi kun oppii oikean tekniikan. Jos osaa lypsää lehmää käsin niin osaa vuohtakin. Vuohi olisi hyvä saada kiinni lypsyn ajaksi esim. lypsypöytään jonka voi tehdä itse, olen itse tehnyt pöydän johon mahtui viisi kerrallaan mutta yhden paikan riittää pienelle määrälle. Googlesta löytyy kuvia. Vuohella on oltava syömistä koko lypsytoimituksen ajan.
      Vuohen utareet pyyhitää puhtaalla lypsyliinalla joka tuodaan lypsypaikalle n. 55° veteen upotettuna josta puserretaan nihkeäksi. Mikrokuituliina on hyvä. Reippaat otteet ja niin että vetimien päät tulee puhtaiksi. Lypsetään kummastakin vetimestä liinalle pari kolme suihketta ja katsellaan ettei ole poikkeamia värissä tai koostumuksessa.
      Tämän jälkeen lypsy mieluiten teräskippoon lypsyotteella (youtubesta löytyy hyviä jenkkiläisiä videoita asiasta) loppuvaiheessa lypsyä utaretta kopeloidaan peukaloin ylhäältä alaspäin samalla kun lypsää ja utareneljänneksiä vähän nostellaan jotta saadaan kaikki maito ulos. Lypsetään viimeiseen tippaan, utareneljännekset on harvoin kovin tasalypsyisiä. Vetimet pyyhitään kuivalla liinalla tai esim. paperilla, vetimet rasvataan.
      Maito siivilöidään esim. puhtaan harsokankaan läpi vaikkapa avarasuisiin. lasipurkkeihin ja jäähdytetään äkkiä jääkaapissa maitoa puhtaalla lusikalla välillä hämmennellen. Alkujäähdytyksen voi tehdä vaikka pakastimessa tai talvella hangessa kun maito ei vahingossakaan pääse jäätymään.
      Puhtaus on puoli ruokaa lypsyssäkin!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      134
      3619
    2. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      110
      1419
    3. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      271
      1330
    4. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      69
      1249
    5. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      17
      1144
    6. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1081
    7. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      45
      1038
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      57
      1029
    9. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      1026
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      53
      938
    Aihe