Miksi kaunokirjoituksen opetus lopetetaan?

biologinalku

Kouluissa ei enää syksyn 2016 jälkeen opeteta kaunokirjoitusta, vaan keskitytään tekstauskirjaimiin ja tietokoneella kirjoittamiseen. Mielestäni on ihan viisasta, että konekirjoitukseen aletaan panostaa enemmän, mutta sitä en ymmärrä, miksi kaunokirjoituksesta halutaan luopua. Se on paljon kätevämpää ja nopeampaa kuin tekstaten kirjoittaminen, koska kynää ei tarvitse välillä nostaa paperista. Mitään todella koukeroista ja hienoa kaunokirjoitusta ei tarvitse kouluissa opettaa, mutta edes sellaista lähes tekstauksen ja kaunokirjoituksen välimuotoa, jota minulle on opetettu, pitäisi opettaa. Tiedän, etteivät useimmat yläkoululaiset ja lukiolaiset käytä kaunokirjoitusta, mutta suosittelisin sitä heille. Kaunokirjoitus on kehitetty nopeuttamaan käsin kirjottamista ja tekstauskirjaimet ovat tietokoneella kirjoittamista varten.

11

1672

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JotakinSinnePäin

      Luulen että syy tähän opetussuunnitelman muuttamiseen piilee siinä, että oppilaat eivät käytä kaunoa. Ensin heille opetetaan kaikki kirjaimet ja niillä kirjoittaminen, ja sen jälkeen toinen tapa. Fontin muuttaminen ei vaikuta tekstiin mitenkään, ja minusta on syytäkin jättää kaunokirjoitus pois.
      -12-vuotias tyttö(03)

      • oikea syy on se että nykyään käytetään enemmän tietokoneita ja kännyköitä ja siksi on aika turhaa opettaa kaunoa niin paljon ja toinen on se että se on nii helppo oppia ettei oo mitään järkee opetella sitä monta vuotta


    • Minulle kaunokirjoitus oli tuskaa alusta loppuun. Tokalla luokalla meille opetettiin uutta kaunoa ja jouduin pulaan kun minua ei tippaakaan kiinnostanut tehdä niitä tehtäviä :D Uudessa koulussa kolmosella päätettiinkin, että kaikkien pitää osata vanhaa kaunoa ja sillä kertaa ei käynyt kiemurteleminen. Kaunolla kirjoitan tosi hitaasti, en saa itsekään selvää kirjoituksestani ja lisäksi unohdan jatkuvasti, miten mikäkin kirjain pitäisi raapustaa. Tekstaan mieluummin, vaikka enimmäkseen kirjoitan koneella (mikä kai on tämänkin uudistuksen syynä). Lisäksi huono käsialani näkyi arvosanoissa, koska opettajan mielestä käsiala oli täysin pätevä osatekijä esimerkiksi biologian arvosanoissa.

      Kaunokirjoitus ei ole kätevää ja tunnen muitakin, joilla on siitä suorastaan traumoja. Sen sijaan en tunne ketään, joka ei olisi juhlinut kun kouluaineet sai lopulta kirjoittaa tekstaten. En ole mitenkään lukihäiriöinen, mutta minulla on yleensä suuria vaikeuksia lukea kaunokirjoitusta. Erityisesti, koska kaunoa vapaaehtoisesti käyttävät ovat myös niitä kärpäsenkakan kokoisella käsialalla pipertäjiä.

    • 1. Se on epäselvää.
      2. Se ei ole niin nopeaa.
      3. Sen kirjoittaminen on ärsyttävää.
      4. Sen opetteleminen tuntuu pakkopullalta.

    • Se uudistettu kauno/käsialakirjoitus mitä alettiin opettaa 2000-luvun alussa (mm. minä kuulun jo siihen ikäluokkaan) on yksi Saatanan keksintö. Ensinnäkin, siinä s ja r (yhdistyikö j?) ei yhdistyneet tuleviin kirjaimiin, toisin kuin vanhemmassa kaunokirjoituksessa, mikä teki siitä tökkivämpää. Toiseksi kirjaimet olivat sen mallisia, että se ei tukenut oppilaan oman persoonallisen käsialan kehitystä (näin pari opettajaa valittivat ja olen sitä mieltä itsekin, vaikka toki kaikilla on persoonallinen käsiala, mutta muuten mallikirjaimet oli liian... PALAAN AIHEESEEN). Ja kolmas syy on luultavasti täysin minusta itsestäni johtuva, mutta uudistettu käsialakirjoitus oli vaivalloista ja rasittavaa. Kyllähän minä sitä seiskaluokan alkuun sujuvasti kirjoitin (ja vieläkin osaan) mutta käsialani oli silloin paljon rumempaa ja epäselvempää

      Millaisia uudistetut kirjaimet oli?
      - Ne oli persoonattomia. Ne oli lähinnä vain samat tyyppikirjaimet jotka vain opetettiin yhdistämään toisiinsa. Kirjoitus ei ollut enää liukuvaa.

      Opettelin siis jossain vaiheessa lukiota ne vanhemmat kirjaimet(mitkä siis kai poistui jossain vaiheessa 2001-2002) ja niillä kirjoittaminen oli sujuvampaa mutta jatkoin silti tekstaten kirjoittamista.

      Nykyään kirjoitan kaunoa vain jos luennoilla mennään niin kovaa vauhtia, että kaunolla saa enemmän muistiinpanoja (koska se tosiaan on nopeampaa) mutta sitten käsi kramppaa jossain vaiheessa ja muistiinpanot pitää kirjoittaa puhtaaksi, koska käsiala on kiiressä kirjoitettuna sellaista sotkua ettei mitään järkeä. Kirjoitan sitä uudistettua kaunoa mitä minulle opetettiin, paitsi että yhdistän r ja s vanhalla tyylillä ja käytän muutamassa kirjaimessa "venäläistä versiota" mitkä opin kun opiskelin venäjää.

      Kaunoa voisi opettaa sen verran että osataan tehdä allekirjoitus. Muuten ei tarvitse, koska käsin ei enää kirjoiteta samanlaisia dokumentteja ja esim. tutkielmat ei enää tehdä käsin kuin mitä tehtiin esim. 1930-luvulla ja vielä osittain varmaan 80-90-luvulla myös, vaan ne tehdään koneella. Tavallinen tekstaaminen kelpaa perusjampan tarpeisiin - käsin kirjoittaminen vahvistaa muistijälkeä ja varsinkin kirjoittamaan opetteleville se on konkreettisempaa ja näin kirjaimen muoto tulee tutuksi ja kirjoittaminen automaattisemmaksi.

      Jos joku haluaa oppia kaunon, ei se niin vaikeaa ole.

      • "Ensinnäkin, siinä s ja r (yhdistyikö j?) ei yhdistyneet tuleviin kirjaimiin, toisin kuin vanhemmassa kaunokirjoituksessa."

        Kieltämättä jotkin säännöt siinä uudessa kaunokirjoituksessa olivat vähän tyhmiä ja hankalia, mutta ei niitä onneksi ole tarvinnut toisen tai kolmannen luokan jälkeen noudattaa. Minä olen soveltanut ihan omia sääntöjäni.


      • Lucky you! Meille opetettiin kaunoa vasta toisella luokalla jolloin kaiken piti olla juuri eikä melkein ja kolmosluokalla meille tuli sellainen natsiopettaja joka puuttui kaunokirjoitukseen ihan liikaa. Kirjoitusvihot täyttyi punakynästä kun se korjaili meidän kirjaimia ja yhdistyksiä ihan mallin mukaisiksi. Esim. kirjainten piti olla juuri sen kokoisia kuin viivat vihossa määrittelivät mikä oli vaikeaa, koska käsialani on luonnostaan melko pientä (mikä varmaan selitti osittain sen, minkä takia vasta joskus vitosella-kutosella kaunokirjoitus ei enää vaikuttanut yhtä pakkopullalle, kun ne kirjaimen kokoa määrittelevät vihot poistuivat pelkiksi viivavihkoiksi jolloin omalla kirjoituskoolla kirjoittaminen helpottui). Neloselle tuli onneksi parempi opettaja jonka jälkeen kaunokirjoitus oli vapaampaa.


      • Bilse
        fnfn kirjoitti:

        Lucky you! Meille opetettiin kaunoa vasta toisella luokalla jolloin kaiken piti olla juuri eikä melkein ja kolmosluokalla meille tuli sellainen natsiopettaja joka puuttui kaunokirjoitukseen ihan liikaa. Kirjoitusvihot täyttyi punakynästä kun se korjaili meidän kirjaimia ja yhdistyksiä ihan mallin mukaisiksi. Esim. kirjainten piti olla juuri sen kokoisia kuin viivat vihossa määrittelivät mikä oli vaikeaa, koska käsialani on luonnostaan melko pientä (mikä varmaan selitti osittain sen, minkä takia vasta joskus vitosella-kutosella kaunokirjoitus ei enää vaikuttanut yhtä pakkopullalle, kun ne kirjaimen kokoa määrittelevät vihot poistuivat pelkiksi viivavihkoiksi jolloin omalla kirjoituskoolla kirjoittaminen helpottui). Neloselle tuli onneksi parempi opettaja jonka jälkeen kaunokirjoitus oli vapaampaa.

        On ihan ymmärrettävää, että aluksi pitää kirjoittaa tarkasti mallin mukaan, jotta käsiala ei lähde kehittymään niin omalaatuiseksi, etteivät muut kuin kirjoittaja sa siitä selvää. Tiukasti mallin mukaan kirjoittamisen pitäisi loppua varmaan viimeistään kolmannen luokan alussa, jos kaunoa on alettu opetella toisella luokalla. Opettajan pitäisi puuttua enää lähinnä luettavuutta heikentäviin piirteisiin käsialassa.

        Muistan, kun ehkä neljännellä tai jopa viidennellä luokalla jossain vaiheessa otettiin kaunokirjoiituksen oppikirja uudelleen käyttöön ja kirjoitettiin pitkästä aikaa tiukasti mallin mukaan. Taisi hieman oudostaa, mutta eipä mallista kirjoittamista paljoa tehty.


    • Nmmmmmmm

      Tekstaten on helpompaa kirjoittaa. Pystyn nostamaan kynän paperista nopeasti, koska tekstaus on mulle luonteva tapa. Kaunoa osaan kyllä, mutta se ei ole mulle luontevaa, joten teksti ei näytä niin hyvältä kuin tekstaten kirjoittaessa.

    • EeroEtikka

      Kaunokirjoitus sopii ainoastaan allekirjoituksiin. Muuten se on vitun turhaa.

    • Anonyymi

      Kaunokirjoitus on käytännössä ihan turhaa. Kaunokirjoitus on semmoista epäselvää ettei siitä saa selvää kuin korkeintaan silloin jos kirjoittajalla on erinomainen käsiala. Turhaa ajanhukkaa opetella kaunoa kun sitä ei kuitenkaan opita kunnolla.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Maksetaanko Vornaselle palkkaa 2 viikon sairaslomasta

      Eli torstain kännistä 2 viikon palkallinen sairasloma? Saako muut duunarit myös rännätä 2 viikkoa työnantajan laskuun?
      Perussuomalaiset
      318
      2957
    2. Miksi tunnet vetoa..

      Miksi tunnet vetoa juuri häntä kohtaan? Mikä sen saa aikaan?
      Ikävä
      106
      2233
    3. Mitä te palstan ihanat naiset

      Ajattelette hyvin viisaista miehistä, jotka ovat koko ajan jotenkin oudosti väärässä? Vaikka älykkyysosamääräsi olisi 21
      Sinkut
      84
      1661
    4. Tapaus Vornanen

      Se oli torstai-ilta ja kansanedustaja Vornanen oli juhlimassa seurueensa kanssa pitkän edustusviikon jälkeen. Baarissa o
      Maailman menoa
      190
      1571
    5. Nainen, kohtelin sua kuin paskaa

      Ja silti odotin että annat kaiken anteeksi. Yllätyin kun niin ei käynytkään. Olethan kaikin puolin alle mun tason ja sun
      Ikävä
      67
      1365
    6. Nainen, seuraan sun uutta elämää

      Hieman naurattaa tuo sun uusi rooli 🤭. Kun et sovi siihen mitenkään. Mutta pakkohan sulla jokin paikka olla missä hämme
      Ikävä
      55
      1263
    7. Voi hitto Rinsessa säikähdin

      Että olitkin silloin joku huijari. Huh, sano ettet ole.
      Ikävä
      12
      1104
    8. Olet kaikki mitä ikinä tahdonkaan

      Voi sinä ihana Jarno olet just se ihminen keneen menin täysin ihastumaan. Kuin salama kirkkaalta taivaalta meidän koht
      Suhteet
      21
      1098
    9. Ilona Siekkinen

      Onko Ilona Siekkinen todellinen henkilö vai tekoälyllä luotu henkilö? Koostettu monesta eri kuvasta ja liitetty yhteen m
      Yhteiskunta
      2
      1039
    10. AVARN Security ja julkisen toimeksiannon laiton henkilörekisteri

      Kyseessä ei ole VR:än ylläpitämä, vaan Avarnin laiton henkilörekisteri. https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000482739.htm
      Turvallisuuspalvelut
      13
      931
    Aihe