Reiden lähentäjälihaksen kiinnityskohdan venähdys

lindamariajohanna

Hei! Olen 16v. tyttö ja pitkään kärsinyt lonkkakivuista. Harrastan liikuntaa (tunti päivässä reipasta kävelyä, kesällä aloitin myös osan lenkeistä juoksemaan/hölkkäämään). Alkuun kivut ilmenivät öisin kyljellään maatessa, lähinnä jalan ulkosivuilla (ison sarvennoisen ja pakaran kohdalla).

Heinäkuun puolessa välissä vasen pakara oli taas kipeänä, mutta ei suuresti häirinnyt liikkumista. Kykenin lenkkeilemään, mutta jouduin kai varomaan jotenkin askelta ja keskellä lenkkiä tuntui nivusessa, tarkemmin jossain häpyluun ja istuinluun seudulla todella pistävä kipu. Tämä alkoi siis yhtäkkiä lenkin aikana. Tämän jälkeen käveleminen oli todella kivuliasta ja juoksemista oli turha yrittää. Kävelin ontuen ja kipu säteili lonkkaan, nivuseen, polveen... lisäksi koko vasen jalka oli todella jäykkä.

Vaihdoin lenkkeilyn pyöräilyyn, joka ei tuottanut kipua. Muutaman viikon kuluttua kävin lääkärissä, sillä kipu jatkui edelleen, astetta lievempänä kuitenkin, mutta edelleen estäen reippaan kävelyn ja hölkkämisen. Lääkäri totesi, että jokin jänne olisi ärtynyt ja määräsi tulehduskipulääkekuurin ja venyttelyitä/jumppaa jalalle. Liikkua sai esim. juuri pyöräillen, se kun ei tuottanut kipua. Lääkäri käski tulemaan uudelleen vastaanotolle, mikäli vaiva ei helpota muutaman viikon sisään.

Elokuun loppupuolella käännyin uudelleen lääkärin puoleen, sillä reipas kävely ja juoksu, yhdellä jalalla seisominen kumarassa varaten painoa kipeän jalan päälle sekä esim. jalkapallon potkaiseminen tuottivat edelleen kipua, joka estää normaalin liikkumisen. Lisäksi oikea jalka oli alkanut oireilla pitkään istumisen jälkeen, siten, että nivusta polttelee ja lonkkaa särkee. Lääkäri määräsi jälleen samaisen tulehduskipulääkkeen ja epäili että lihasten kiinnityskohdissa olisi tulehdusta. Pidin viikon tauon pyöräilystä ja tein pelkästään lihaskuntoa korvaavana treeninä. Eilen kävin osteopaatti-fysioterapeutilla, joka totesi, että pakaralihakset ovat jumissa, joka aiheuttaa öistä leposärkyä kyljellään maatessa. Nivuskipuun olikin hieman vaikeampaa saada selitystä, sillä paineltaessa kipua ei tunnu, ainoastaan liikkuessa tai painoa jalalle varatessa. Lopulta osteopaatti kuitenkin totesi, että vasemman reiden lähentäjälihaksen kiinnityskohta on todennäköisesti venähtänyt. Toipuminen voi kuulema viedä pitkäänkin, mutta hän arveli, että laserhoito auttaisi hieman paranemisessa. Kysyin vielä, miten liikkumisen laita, että voiko esim. pyöräillä, jos se ei aiheuta kipua. Vastaus oli, että kaikki mikä ei tuota kipua, on sallittua.

Tulipa pitkä teksti, mutta olisi kiva kuulla, onko täällä jollain muulla ollut lähentäjän/lähentäjien kanssa vastaavanlaista ongelmaa? Ja miten kuntouttamista voisi edistää. Ja onhan pyöräily varmasti ok, ettei se mitenkään pahenna tilannetta? Pelottaa, etten enää koskaan voi juosta, sillä vaiva on jatkunut jo kohta toista kuukautta... :(

7

10258

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • reporanka_

      "Lopulta osteopaatti kuitenkin totesi, että vasemman reiden lähentäjälihaksen kiinnityskohta on todennäköisesti venähtänyt."

      Onko tuo siis takareiden lihaksen yläpään kiinituskohta, joka tunnustellessa tuntuu muutaman sentin levyisenä ja kiinnittyy 'pakaran juureen' (itselläni useinkin vasemalla puolella se toisinaan vihoittelee)?

      Mistä lienee mahdollinen venähdyksesi voinut johtua. Hieman on lääkäri arponut, kun on laittanut asian suorin tein jännetulehduksen piikkiin. Mistä se jännetulehdus olisi voinut alkaa, liikarasitus ymv.?

      "Ja miten kuntouttamista voisi edistää. Ja onhan pyöräily varmasti ok, ettei se mitenkään pahenna tilannetta? Pelottaa, etten enää koskaan voi juosta, sillä vaiva on jatkunut jo kohta toista kuukautta... :("

      En tiedä soveltuuko tuolaiseen akuuttiin tilanteeseen venyttely ja hierojalla käynti.

      Eiköhän tuo mene aikanaan ohitse ja sopivan liikunnan kuten pyöräilyn olettaisi olevan vain hyväksi, sillä liikkumattomuuskaan ei le hyvä asia.

      Lisäapuna terveellinen ruokavalio, eli kakki mitä lihakset, jänteet ja luusto kaipaavat. Sitten vaikkapa luonnon tulehduslääkettä kuten kurkumaa ruoan mausteeksi.

      Itse istun paljon, aivan liian paljon ja jo pidempään ollut osittain kuvaustasi muistuttavia oireita, eli toisinaan öisin (ei joka yö) kyljellään nukkuessa herään (kulloisenkin alapuolen) lonkan ulkosyrjän kipuun, joka vaikuttaisi olevan sen ylimenevän jänteen ja sitä ympäroivien kudoksien alueella, eli en osaa epäillä itse reisluunpään ja lonkan luurakennetta. Sitten selällään alkaa hitaasti osin helpottaa ja aamulla ylösnoustua jonkin ajan kuluttua kipu katoaa, - vartti tai vajaa puoli tunita. Toisinaan kipuja myös välilihan seudussa.

      Sitten liikkuessa toisinaan (melko vähäinnekin kävelymatka) samat lonkan ulkoreunan alueet molemmin puolin kipeentyvät melko pahastikin tehden liikkumisen ja askeleet kivuliaiksi ja lisäksi nivustaipeiden sisäsyrjät jänteiden alueelta. Joskus kipu jää päälle pitkäksi aikaa, tunteja tai vuorokausia riippuen rasitteen määrästä.

      Olen ajatellut aivan liian istumisen ja liikkumisen puutteen olevan syynä (pinestä taukovoimistelusta ja pyörittelystä huolimatta), sillä silloin jänteet ja lihaskudokset ovat aivan eri asennossa kuin seisaallaan ja liikkuessa, eivätkä ko. jänne- ja lihaskudokset vrk- ja viikkotasolla ole riittävästi luontaisessa työssään. Pitäisi tehdä vaikka vain pieniä ulkoilulekkejä kerran päivässä.

      Homman analysointia hankaloittaa vanha selkärangan nikamien murtuma, luudutus ja niiden aiheuttamat ilkeätkin neurologiset ajoittaiset oireet ja kivut lähinnä reisissä ja toisinaan lievemin jalkaterissäkin, eli olen arponut ovatko selästä johtuvat ongelmat laajenemassa vain onko kyse vain liikkumisen riittämättömyyden aiheuttamasta "ruostumisesta" joka saattaisi maltillisella liikumisella kadota.

    • Pitkävaivainen

      Itellä vaivannu 6 kk ja vihdoin erikoislääkäri tutki ja selvitti homman 5 minuutissa. Reiden lähentäjien entesiitti. Jalan nostoja nyt kuntolaitteella (ei kuntoudu muilla keinoin) ja sitten puudutuksessa hieronta. 2vko ja pitäisi olla jo kunnossa :)

      • kesäpilalla

        vihdoin erikoislääkäri tutki.. mikä erikoislääkäri? itsellä samaa vaivaa, uusiutuvana/pahenevana,


      • synoviittivaientesiitti

        mikähän erikoislääkäri oli kyseessä, olen itse käynyt fysiatrilla, ortopedillä ja yleislääkärillä, sain diagnoosiksi synoviitin, eli tulehduksen nivelkalvossa, mutta ongelma ei poistu, eli kipu jatkuu heti lääkkuurin jälkeen. En ehkä osaa selittää kipualuetta ?


      • Anonyymi

        Hei,
        Miten kuntoutuminen edennyt?
        Vanha viestiketju, mutta samankaltainen ongelma, mutta reiden ulkokiertäjän kohdassa (missä reigiluu kiinnittyy)
        T. Nina (11kk jo takana )


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei,
        Miten kuntoutuminen edennyt?
        Vanha viestiketju, mutta samankaltainen ongelma, mutta reiden ulkokiertäjän kohdassa (missä reigiluu kiinnittyy)
        T. Nina (11kk jo takana )

        Vieläkö nivuset vaivaa, itellä saman kuuloista vaivaa ollu joulukuusta lähtien. Ja edelleen jatkuu tuomio oli tulehdus


    • Kesäpilallatäälläkin

      Ihmeellistä sisäreisi/nivuskipua ollut jo 3 viikkoa, erikoislääkärillä ja kalevalaisella jäsenkorjaajalla käyty mutta ei loppunut vieläkään ainakaan kokonaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe