Yle: nuoret innostuneet meänkielen opinnoista

lsawrrupåm

4

794

Vastaukset

 • Joo, ja kyllä se Ruotsin viranomaiset saa tyytyväisiksi, kun opiskelevat sitä meänkieleksi kutsuttua suomen ja ruotsin sekasotkua oikean suomen sijaan. Kahden kielen sekasotkuahan se Ruotsin puolella on ja jatkossa vielä pahenee, kun kaikille uusille käsitteille otetaan ruotsinkielinen ilmaisu käyttöön.

  Taisi olla tämä Bengt Pohjonen, joka lanseerasi tämän käsitteen alkaa kutsua Torniojokilaakson murretta kieleksi. Teki melkoisen karhunpalveluksen suomen kielelle Ruotsissa. Onhan sen jälkeen ollut entistä vaikeampi puolustaa suomen kielen asemaa ja oikeuksia Ruotsissa, kun se tällä tavalla keinotekoisesti revittiin kahtia.

  Kellään, ns. meänkielen puhujalla kun ei ole yhtään sen suurempia vaikeuksia ymmärtää suomen kirjakieltä, kuin on muidenkaan suomen murteiden puhujilla.

  • Kaikki kunnia meänkielisille, mutta kyllä tuo Ruotsin päätös julistaa meänkieli omaksi kielekseen on käsittämätön törppäys. Enemmänhän esim. savon murre eroaa eroaa suomen standardikielestä kuin meänkieli.
   Pohjanen on lahjakas, innostunut ja monipuolinen kylähullu. Hän ei tippaakaan ajatellut, minkä karhunpalveluksen teki suomen kielen asemalle Ruotsissa sirpaloidessaan ja ajaessaan yhden pikkumurteen omaksi viralliseksi kielekseen.
   Onkohan jollain meänkielisellä vaikeutta ymmärtää ylläolevaa?


Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.