Komenteleva, paikkoja rikkova vuokralaispariskunta

Pokasaha

Otin 1,5 v sitten asuntooni vuokralaiset. Vaikuttivat ihan ok:lta; luottotiedot kunnossa, vakityöt ym.

Noin viikko muutostani sain sähköpostiini ilmoituksen, että parkettini on kastunut ja siinä on vaurio. Olivat jättäneet roskapussin lattialle. Selitys oli, että ne olivat jonkun muun roskia -kenties minun muuttoroskiani ;). Totesin, että roskat viedään ulos asti eikä parketille, olivatpa ne tarinoiden mukaan vaikk Ali Baban jättämiä. Lisäsin, että kyse ei ole luonnollisesta kulumisesta, joten vuokralaiset korvaavat asian -joko heti tai lähtiessään aikanaan; remonttimieheni voi yrittää "paikata parketin" edullisesti.

Kesällä tuli ilmoitus, että pakastimen kahva on "vain jäänyt kouraan" ja lisäksi keittiössä on tehtävä saumauksia. Ok, korjautin ja korvasin itse asian -oli kahva sitten runneltu tai ei.

Viime kuussa tuli jälleen vahinkoilmoitus, nyt rikottu oli wc:n lavuaari. Vuokralainen selitti sen tulleen hajuvesipullosta. Totesin, että korvausvastuu on heillä, ja saavat päättää millaisen lavuaarin ottavat tilalle -entistä vastaava riittää. Vuokralainen vastasi, että ok, heillä on suvussa remonttireiskoja, asia hoituu. Pyysin vain sitten etukäteen kuvaa tilalle tulevasta lavuaarista.

Odottelin kuvaa/yhteydenottoa kolmisen viikkoa. Eilen tuli pitkä maili; asialle ei oltu tehty mitään, mutta vuokralainen ilmoitti, että minun tulee vuokranantajana "edistää asiaa" ja tilata heille putkimies ja isännöitsijä.

Ihmettelin hieman tuota, samoin viivettä toiminnassa -olen vuokranantajana vastuussa lavuaarista, jos se ei ole kunnossa, mutta tässä tapauksessa vuokralainen korvaa kyllä asian huolimattomuutensa vuoksi. Miksi minä hoitaisin putkimiehen (jota ei tarvita...)? Soitin sitten isännöitsijälle, joka ihmetteli samoja asioita, lupasi hoitaa huoltyhtiön paikalle.

Pelkään, että joudun tässä jollain tapaa maksumieheksi, ja olen ihmeissäni vuokralaiseni asenteesta ylipäätään. Kun kehotin varovaisuuteen ja huolellisuuteen asunnossa, minulle tuli vastaus: "Vahinkoja kuule sattuu ja tulee jatkossakin tapahtumaan". Jokainen maili on vääntöä ja nillitystä, asioiden pitkitystä ja heittämistä muiden kuin omalle vastuulle.

-----> Eikös vuokralainen ihan itse nyt hoida sekä lavuaarin korjauksen (hankinnan, asennuksen ja huoltoyhtiän/asentajien laskut)? Minulle ne eivät kuulune. Eikö vuokralainen itsekin voi ilmoittaa isännöitsijälle asioista ja hoitaa aiheuttamiensa vahinkojen korjausprosessia?

Mietin, että sanon irti vuokrasopimuksen, kun en edes pääse asuntoani katsomaan ennakkoon kysymällä, vaan "ollaan valitettavasti poissa" tulee vastaukseksi.
Parempi ehkä myydä asunto kuin odottaa seuraavien puolentoistavuoden vahinkoilmoituksia....

13

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pöllötin

      Millä jurisella perusteella sinun pitäisi maksaa lavuaari ja sen vaihtotyöt? Vuokralaiset itse rikkoneet, joten laskut heille.
      Muutoinkin tuolla asenteella olevalle vuokralaiselle kannattaa näyttää kaapin paikka, toki vaikea sanoa, että miten...

      • TÄSTÄLÄHDETÄÄN

        JOS NÄITÄ SATTUMUKSIA ON USEAMPIA..VOI TULLA KYSEESEEN IRTISANOMISPERUSTE......JA ASUNTOON PÄÄSEE ILMOITTMALLA ENNAKKOON KOSKA TULEE...JOS OVAT POISSA MENNÄÄN SITTEN HUOLTOMIEHEN KANSSA.
        JOS EIVÄT PÄÄSTÄ OMISTJAA TAI ISÄNNÖITSIJÄÄ ASUNTOON ON SE SELKEÄ IRTISANOMISPERUSTE


    • tyrel

      Vuokralainen ei ole maksanut rahaa kymmeniä, ellei satoja tuhansia kodistaan, aika pitkämielinen olet ja sanoisin, että tämän jälkeen saavat hoitaa rikkomansa asioiden hoidon itse. Jos tulee lisää hämminkiä, pistä irtisanomislappu kirjattuna postiin. Nillittäjä varmaan keksii sitten kostoksi ties mitä valitettavaa, mutta parempi puoli vuotta tuhoa kuin ehkä monta sellaista....?

      • Aloittajan kuvaama tilanne on tosin hankala (ottanut ainoat hänen vuokrapyyntiinsä suostuneet vuokralaiset). Pesualtaan suhteen ei vahingonkorvausoikeutta tosin ole, tosin edellyttää vilpitöntä toimintaa ja tavallista käyttöä.


      • jaadijaadijaa
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Aloittajan kuvaama tilanne on tosin hankala (ottanut ainoat hänen vuokrapyyntiinsä suostuneet vuokralaiset). Pesualtaan suhteen ei vahingonkorvausoikeutta tosin ole, tosin edellyttää vilpitöntä toimintaa ja tavallista käyttöä.

        Höpö höpö. Luepas "LKV" vähän lakia. "Vahingonkorvausoikeutta" -ketä ja mitä edes tarkoittaakaan tässä... ---> Jos vuokralainen itse huolimattomuudellaan rikkoo (ja sen ilmoittamalla tunnustaa) pesualtaan, niin vuokralainen sen korjauksen maksaakin. Piste. Terveisiä sinne trukkikoppiin.


      • Lueppa vähän itse lakia. Jos esine vahingossa tippuu ja rikkoo jotakin (tässä tapauksessa voisi ajatella vaikka pyhkeen osuneen siihen tai hammasharjan jos kiireellä laittaa pois tms) niin vahingonkorvausvelvollisuutta ei synny. Vuokranantajan on vaikea todistaa asian oikeaa laitaa.

        Sen sijaan esimerkiksi tuo lattian vahingoittuminen sinne jätetystä roskapussista menee tietenkin suoraan vuokralaisten piikkiin.


      • VAHINGONKORVAUSVASTUU

        vuokralainen VASTAA AIHEUTTMASTAAN VAHINGOSTA, EI VUOKRANANTAJA

        OPISKELE HIUKAN VAHINGONKORVAUSLAKIA


    • LusmujaVuokralaisia

      Kuulostaa siltä että eivät vain halua maksaa ja sen takia koittavat vedota johonkin tekosyyhyn "vahinkoja vain sattuu". Mitäs mahtaavat tuumata jos sinullakin heidän lähtiessään vain unohtamisia sattuu kun pitäisi vuokravakuutta palauttaa? Tai heidän autonsa sivulasi menee yllättäen rikki ja "vahinkoja sattuu". :)

      Normaalia kulumista ei ole jos kuluminen/vahinko on äkillistä kuten esineen tippuminen lavuaariin. Roskapussi on silkkaa huolimattomuutta kun kenties vuotanut pussista nestettä ja jäänyt muhimaan.

      Itse tekisin sitten niin että jos uskoisin näytön olevan aika vahvaa äkillisestä/epänormaalista kulumisesta, niin sanoisin että haastan sitten oikeuteen asiasta ja kerron että häviäjä maksaa useiden tuhansien oikeudenkäyntikulut. Voi olla että asioihin tulee uutta ryhtiliikettä. Kaikki dokumentit talteen, puhelut nauhoitetaan, mahdollinen ulkopuolisen todistajan käyttö jne.

    • Tapatuma

      Eivätkö nuo tapaukset ole juuri sellaisia joiden korvaus pitäisi mennä vuokralaisen kotivakuutuksesta? Onko vuokralaisella sellaista?

      • Lex1971

        Jos vuokralainen vahingossakaan (omaa huolimattomuuttaan) rikkoo vuokra-asunnon kiinteää omaisuutta, vuokralainen korvaa, joko vakuutuksen kautta tai ilman. Ihan samahan se olisi vaikka pistää paskaksi siellä mitä tahansa, ja maksattaa se asunnon omistajalla, jos millään ei ole mitään väliä. Ja jos sinulla on vuokralaisten oma ilmoitus siitä, että ovat toiminnallaan saaneet lavuaarin hajoamaan, niin vielä selvempi tapaus. Parketti samoin. Pidätät vain takuuvuokrat. Oikeuteen jos menet, voitat varmasti.

        "Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti. Vuokralainen ei kuitenkaan ole vastuussa tavanomaisesta kulumisesta, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen.

        Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle vahingon, jonka hän tahallisesti, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttaa huoneistolle.

        Vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle myös vahingon, jonka huoneistossa hänen luvallaan oleskeleva henkilö on tahallisesti, laiminlyönnillään tai muulla huolimattomuudellaan aiheuttanut huoneistolle. Vuokralainen ei kuitenkaan vastaa vahingosta, jonka aiheuttaa vuokranantajan tai huoneiston omistajan lukuun tehtävän työn suorittaja."


    • vuuuokraaanantajakin

      Ne on ihan varmaan luottotiedottomia. Pyydä antamaan aikajana jolloin asiat korjattu heidän kustannuksella. Ihmetyttää että et mene asuntoon seuraavalla tavalla:
      Kysyt milloin sopii mennä viikon sisällä.
      Jos ei sovi kerrot että menet silloin ja silloin. Jos estävät saat virka-apua poliisilta. Tai menet kertomanasi aikana huoltomiehen kanssa. ÄLÄ mene yksin!

    • Vuokralaisnainen

      Mä asun vuonna 63 rakennetussa talossa ja olen asunut jo päälle 11 vuotta. Täällä on wc pönttö ja lavuaari 60 luvulta ja vaaleanpunaiset. Kas kummaa, ettei ne ole menneet mun tavallisessa käytössä rikki. Hajuvesi ei riko kylpyhuonekalusteita. Täällä on mennyt vanhasta putkesta ilmeisesti tiiviste rikki. Mä soitin itse taloyhtiön huoltoon ja sieltä tulee joskus putkimies paikalle korjaamaan. Mä osaan itsekin korjailla pikkuasioita kuten narisevia oven saranoita. Sä olen vuokrannut asuntosi uusavuttomille tapauksille. Niillä ei ole mitään kunnioitusta sun ja taloyhtiön omaisuutta kohtaan. Ne kuvittelevat saavansa kaiken luxuksen ja hajottavat tahallaan kaiken sitä halvemman. Mulle riittää ihan tavalliset ja käytetytkin.

    • HerraVihreässäAutossa

      Sekä parketin että lavuarin suhteen asia on yksiselitteinen. Vuokralaisen huolimattomuutta, he korvaavat, joko kotivakuutuksensa tai oman lompakkonsa kautta. Itselläni ollut vastaavia tilanteita vuokralaisten kanssa (kokemusta yli 20 v) ja ihan riitauttamisen kautta on päätökset saatu; hajuvesipullon/vasaran/muun tiputtaminen lavuaariin on tiputtajan aiheuttama vahinko, ei normaalia kulumista. Puhumattakaan parketista, joka voi mennä kokonaan uusiksi huolimattomuuden vuoksi. Jos jollekulle tässä on epäselvää, kysykääpä lakimiehiltä...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2052
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      165
      1582
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1537
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      49
      1270
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      275
      1115
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      131
      1027
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1003
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      53
      847
    Aihe