Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Onko minulla ortoreksia?

ituhippihukassa

Hei!
Yritän tässä parantua anoreksiasta, ja paino onkin lähtenyt hitaasti nousemaan.
Anoreksian aikana rajoitin tietenkin syömistäni kohtuuttomasti (n. 400kcal/päivä), ja nyt kun olen ottanut tavoitteeksi nostaa painoa terveellisesti, niin olen lopettanut kalorien _niin_ tarkan laskemisen.
Kuitenkin ruokailutottumukseni ovat varsin "rajoitetut". Olen vegaani (en siis käytä mitään eläinkunnan tuotteita mm. maito/kananmuna). Tämän lisäksi en käytä ollenkaan mm:
-Viljatuotteita (en edes soijaa/kvinoaa/tattaria yms enkä mitään tuotteita jotka sisältävät edes vähän jotain viljaa)
-Sokeria
-Rasvoissa vain pähkinöistä/avocadoista tuleva rasva extra neitsyt oliiviöljy
-Hiilihappoa
-Lisäaineita (jonka takia ostan lähes kaiken luomuna)
-En edes muista mitä kaikkea rajoittanut, koska en itse koe tätä niin "rajoittavaksi", enkä yleensä edes muista "kiellettyjä ruokia".

Olen tarkka siitä miten ruuan valmistan että säilyttää kaikki mahdolliset ravintoaineet, enkä yhdistele ruokia jotka voivat haitata toisten ruoka-aineiden imeytymistä. (esim. Kalsium haittaa raudan imeytymistä joten en juo mantelimaitoa ruokailun yhteydessä, vihreää teetä en juo heti ruuan jälkeen/ennen jnejne).

Haluaisin tietää missä menee terveellisen ja ortoreksian raja? Voiko se todella olla tämäkin sairaus, vaikka tunnen olevani terveempi kuin koskaan?

Päivittäinen ruokavalioni näyttää tältä (esimerkki päivä):

Aamulla lasi sitruunavettä (1/2 sitruuna) ja vihreää teetä.
Odotan n. 30min ja sitten chia-siemenistä ja mantelimaidosta tehty "puuro", jonka päälle marjoja (tyrni, karpalo, mustikka, puolukka).
Nämä joka aamu sama.

Lounas 4h aamupalan jälkeen.
Mustapapuspagettua (sisältää vain mustapapuja ja vettä) tomaattikastikkeella (jonka teen tuoreista tomaateista alusta asti itse).

Sitten napostelen pitkin päivää (manteli, cashewpähkinä, gojimarja, hedelmät, kasvikset).

Kello 7 illalla jälkeen en syö mitään, että saa nukuttua.

Vihreää teetä juon päivästä riippuen 2-6 kuppia, tämän lisäksi vettä.

Liikuntaa harrastan pyöräilemällä joka paikkaan, ja joogaa iltaisin.

Voi kunpa tämä ei olisi taas vain yksi sairauden muoto... :(

2

147

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ehkähuolestuttavaa

      Laskeppa paljonko nuista saat kaloreita (hedelmiä ei lasketa koska ne eivät kunnolla lihota edes isolla määrällä) ja paljonko kulutat päivän aikana (kehon normaali aineenvaihdunta liikunnasta tullut kulutus)

      Pystytkö ahdistumatta lähteä vaikka viikonlopuksi lomamatkalle jossa poikkeat tavallisesta arkirutiinistasi, esim syöt 3h aamupalan jälkeen, eikä ole juuri vihreää teetä tarjolla yms.?

    • kukoteikuulusilppuriin

      Ei tuo ainakaan minusta miltään syömishäiriöltä vaikuta, järkevältä ja terveellisestä syömiseltä vain :) Oot ilmeisesti ihan hyvin perillä kaikista ravintoasioista, niin en pitemmin rupea mistään valistamaan :D Kiinnitäthän kumminkin huomiota proteiinin, kalsiumin, D-vitamiinin ja B-vitamiinien riittävään saantiin, kun kerran noudatat vegaanista ja vieläpä täysin viljatonta ruokavaliota?
      "Sitten napostelen pitkin päivää (manteli, cashewpähkinä, gojimarja, hedelmät, kasvikset)." Eihän tuossa sinällään mitään epäterveellistä ole, mutta hampaiden kannalta selkeät ateriat olisivat ehkä parempi vaihtoehto.
      "Kello 7 illalla jälkeen en syö mitään, että saa nukuttua." Jos et oikesti saa kevyehkön iltapalan jälkeen nukuttua, älä sitten syö enää illalla. Mutta uusimmissa ravitsemussuosituksissakin sanotaan, että yöpaasto saisi kestää enintään 11 tuntia. Mutta tapansa kullakin.
      Eli jos tuota ruokavaliota noudattamalla voit (ainakin fyysisesti) hyvin, ei mun mielestä ole mitään syytä huoleen. Syömättömyyteen tai monien anorektikoiden noudattamaan "syön pelkkää leipää ja rasvatonta maitoa" -ruokavalioon verrattuna sun ruokavalio antaa hyvät lähtökohdat paranemiseen. Kalorimäärää voi hiljalleen lisätä, kun tuntuu että mieli sen kestää. Itse en sun ruokavaliosta mitään (ainakaan ravitsemuksellista, joitain ekologisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen liittyviä kylläkin) moitteita löydä :)
      Hirveesti voimia paranemiseen ja pidä ittestäs huolta!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1975
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1753
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1614
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1356
    5. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1262
    6. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1254
    7. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      50
      1253
    8. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1246
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      10
      1212
    10. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1191
    Aihe