Opiskelija-asuntoon muuttaminen ja kesätulot

Ahdistunut_op

Lieneekö oikeassa kategoriassa? No, onhan se muutto omaan asuntoon ainakin askel kohti aikuisuutta.

Anyway, kyselisin vain hieman raha-asioihin liittyviä kysymyksiä. Haluaisin siis hakea opiskelija-asuntoa, kun saan tietää olenko saanut opiskelupaikan (haen todennäköisesti nyt syksyllä amikseen, riippuen saamistani vastauksista). Mulla ei kuitenkaan ole säästössä rahaa, tulen tammikuuhun asti saamaan työmarkkinatukea, josta saisin rahat takuuvuokraan, osan joudun antamaan vanhemmille, koska asun vielä niiden nurkissa.

Pääasiallinen kysymykseni on se, että miten tulen selviämään kesän yli, jos en saa kesätöitä? Ymmärtääkseni kesältä ei saa opintotukea tai asumislisää, jos ei opiskele. Ainoa tuki jota tulee saamaan on toimeentulotuki, mutta sillä ei yksin pärjää - ainakaan jos haluaa syödä vuokran maksamisen lisäksi. Ajattelin toki säästää saamistani rahoista kesää varten, eli työttömänä opiskelijanahan saisin n. 800e kuussa (opintotuki, asumislisä ja opintolaina yhdessä), jos vuokra olisi n. 400e ja muut kulut vaikkapa 200e (syön säästeliäästi, mutta pitäähän maksaa esim. puhelinliittymästä ymv.), käteen jäisi vielä vajaa 200e. Viideltä kuukaudelta se olisi noin tonni. Toisaalta, vaikuttaisivatko säästössäni olevat rahat siihen, saanko toimeentulotukea?

Tietty yrittäisin hakea myös töitä opiskelun ohelle, ja hyvässä lykyssä voisin jatkaa niitä myös kesällä. Jos saisin töitä, kuinka paljon se vaikuttaisi saamaani opintotukeen, asumislisään ja opintolainaan? Onko jotain tiettyä tulorajaa, jonka jälkeen en enää tule saamaan kyseisiä tukia? En mä nyt varmaan mitään ihmeellisiä töitä tulisi saamaan, kun kerta aiempaa työkokemusta ei ole yhtään. Hygieniapassi löytyy, joten kai sitä voisi johonkin pikaruokalaan hakea iltapäiväksi ja/tai viikonlopuiksi. Kyllä esim. siivoustyöt ymv. muukin kelpaa.

Tarvitsisin oikeasti asiallisia ja informatiivisia vastauksia, koska haluaisin kovasti muuttaa pois niin pian kuin mahdollista, ja jos joudun kasailemaan rahoja ennen kuin voin muuttaa, se voi pitkittyä parilla vuodellakin enkä todellakaan jaksaisi olla niin pitkään kotona. Kiitos jo etukäteen.

6

58

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tuuterissaonkivaa

      Tää on just tätä! Kuules tyyppi, asiahan on nyt niin että säästöt vaikuttavat opintotukeen, jos ne ovat vaan hillumassa tilillä. Jos sijoitat ne, ei vaikuta.
      Jos et saa töitä, menet töihin! Amen!

    • Maaammmaaaaa

      Joo, säästöt vaikuttavat toimeentulotukeen...:/

    • cjlöhx

      Eivät muuten vaikuta!
      Opintotuki on etuus, ei varsinainen tuki. Vaikka olisit miljonääri saat opintotukea. Tulot vaikuttavat,ja jos tienaat liikaa menetät tukia.
      Toimeentulotuki, jota siis voit saada siltä ajalta kun et saa opintotukea on SUUREMPI kuin opintotuki. Siihen säästöt vaikuttavat ja sallitut tulorajat ovat alemmat.

      Tämä olettaen että olet yli 18. Jos olet alle, oletus on että vanhempasi elättävät. Yhteiskunnalta saatavat tuet ovat taskurahaa.

    • fjlkxz

      Etsi kelan sangen sokkeloisilta sivuilta lisäinfoa.

    • Tyttös

      Jos et saa töitä, alat esim. keräämään pulloja ja auttamaan vapaaehtoisena hankkien täytettä cv:seen. Muista tehdä paljon juttuja jotka sinua kiinnostaa! Myöhemmin elämässä just ne voi kantaa tosi pitkälle! Esim musiikin harrastaminen, käsityöt, lasten kanssa tekeminen, ulkoileminen, jnejnejne. Ne on paljon käytettyinä ihan rahanarvoisia juttuja! Niistä on myös hyötyy sulle ja saat taitojen kautta duunia ;)

    • Btwdudee

      Kuinka vanha olet?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      327
      2742
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      89
      2045
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1600
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1144
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1012
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      973
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      940
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      143
      873
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      832
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      40
      734
    Aihe