Tietääkö kansa mitä tarkoittaa lomaraha

sklevola

ja ehdotus sen puolittamisesta. Tietääkö ylen toimittajat. Olisi ehkä syytä antaa tietoisku kansalle. Kysymys on ns. lomaltapaluurahasta, jolla ei ole mitään tekemistä loma-ajan palkan kanssa.
Loma-ajan palkka määräytyy tietyn kaavan mukaan niin, että se vastaa lomapäivien keskimääräistä ansiota lomanmääräytymisvuodelta. Siihen vaikuttaa ylityöt, haittakorvaukset jne.
Lomaraha eli entinen lomaltapaluuraha tulee lomapalkan päälle lisäksi ja se on 50 prosenttia loma-ajan palkasta. Joissakin valtion ja kunnan viroissa peräti 38 lomapäivältä. Paperiliiton lomarahan suuruus kiinnostaa, mutta en viitsi lukea lähes satasivuista eepposta tästä edunvalvonnan kukkasesta.

8

1391

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 3455

      Se annettiin sitä varten et ihmiset tulee takas töihin loman jälkeen.

    • 12-12

      Nostetaan vastaavasti kuukausipalkkaa ja luovutaan lomarahasta. Jokainen saa päättää laittaako joka kuukausi rahaa sukanvarteen vai tuhlaako heti.

      Lomarahan puolittaminen on sama kuin palkan alentaminen.

    • Oli_kuin_kiitos_raha

      "Lomaraha

      Lomaraha eli lomaltapaluuraha on useimmissa työsuhteissa käytössä oleva lisäpalkkio. Lomarahan maksaminen ei perustu vuosilomalakiin vaan joko työehtosopimukseen, työpaikalla noudatettuun käytäntöön tai työsopimukseen. Työntekijällä ei siten ole ilman eri sopimusta oikeutta lomarahaan. Jos lomarahasta on kuitenkin sovittu joko suullisesti tai kirjallisesti tai sitä on aikaisemmin vakiintuneesti maksettu, työnantaja ei voi lopettaa maksamista.

      Työ- ja virkaehtosopimuksissa on yleensä sovittu lomarahasta, joka maksetaan lomapäivien normaalin palkan lisäksi.[1]

      Lomaraha on 50 % vuosilomapalkasta eikä sitä yleensä makseta lomakorvauksesta. Lomaraha maksetaan yleensä sen palkanmaksun yhteydessä, jolloin työntekijän palkka lomaltapaluupäivältä maksetaan tai olisi maksettu, jos hän olisi palannut työhön, tai se voidaan maksaa vuosilomapalkan yhteydessä.

      Lomaltapaluuraha maksetaan yleensä sillä ehdolla, että työntekijä palaa lomalta suoraan töihin (eikä esimerkiksi lakkoile tai jättäydy pois töistä), mutta tästä voidaan poiketa työnantajan suostumuksella. Monet työnantajat ottivat lomaltapaluurahan yksipuolisesti käyttöön varmistaakseen, että työntekijät tulevat loman jälkeen takaisin töihin, ja nykyään lomarahasta on tapana sopia työehtosopimuksissa yhdessä ammattiliittojen kanssa.

      Useilla työpaikoilla on mahdollista vaihtaa lomarahat vapaiksi, millä voi saada ylimääräisiä lomarahavapaapäiviä normaalin loman lisäksi".

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Lomaraha

      Sillä palkittiin työntekijä, jotta palaa lomaltaa saman työnantajan palvelukseen loman jälkeen.

      Lomaltapaluurahan menetti, jos ei loman päättyessä tullut takaisin töihin samoihin hommiin.

    • rahaloma

      Lomaraha

      Lomarahan maksaminen ei perustu vuosilomalakiin vaan joko työehtosopimukseen, työpaikalla noudatettuun käytäntöön tai työsopimukseen. Työntekijällä ei siten ole ilman eri sopimusta oikeutta lomarahaan. Jos lomarahasta on kuitenkin sovittu joko suullisesti tai kirjallisesti tai sitä on aikaisemmin vakiintuneesti maksettu, työnantaja ei voi lopettaa maksamista.

      Lomaraha on 50 % vuosilomapalkasta eikä sitä yleensä makseta lomakorvauksesta. Lomaraha maksetaan yleensä sen palkanmaksun yhteydessä, jolloin työntekijän palkka lomaltapaluupäivältä maksetaan tai olisi maksettu, jos hän olisi palannut työhön, tai se voidaan maksaa vuosilomapalkan yhteydessä.

      Lomarahasta on työehtosopimuksissa omat säännöksensä, joihin kannattaa tutustua.
      Lomarahan vaihtaminen vapaaksi

      Lomarahan vaihtaminen vapaaksi on tietyin edellytyksin mahdollista. Työntekijällä ei ole subjektiivista oikeutta vaihtaa lomarahaa vapaaksi vaan lomarahan vaihtamisesta vapaaksi on sovittava työnantajan kanssa. Lisäksi on huomattava, että kaikissa työehtosopimuksissa ei ole annettu mahdollisuutta edes sopimalla vaihtaa lomarahaa vapaaksi (näin esimerkiksi terveyspalvelualan työehtosopimuksessa). Tällöin lomarahaa ei voida lainkaan vaihtaa vapaaksi.

      Vuosilomalaissa tai ERTOn solmimissa työehtosopimuksissa ei ole määräyksiä siitä, lasketaanko lauantait lomarahavapaapäiviksi, kun lomaraha muutetaan vapaaksi. ERTO suosittelee, että jos lomaraha sovitaan vaihdettavaksi vapaaksi, vapaan pituus tulisi laskea työpäivinä eli lauantaipäivät eivät kuluta lomarahavapaata. Tämä johtuu siitä, että kun lomaraha on rahaa, toimihenkilön ei kannata vaihtaa rahakorvausta sellaiseen vapaapäivään, joka ei muutoinkaan ole työpäivä.

      Esimerkki

      Työntekijä on töissä yrityksessä, jossa sovelletaan tietotekniikan palvelualan työehtosopimusta. Työehtosopimuksessa on sovittu lomarahan maksamisesta. Lomarahan suuruus on 50 % lomapalkasta ja se maksetaan lomapalkan maksamisen yhteydessä. Jos työntekijän lomapalkan suuruus on 2000 euroa, lomaraha on 1000 euroa (0,5 x 2000 euroa). Työntekijälle maksetaan siis hänen jäädessään vuosilomalle yhteensä 3000 euroa.

    • rahhaalomalta

      Vuosiloma, vuosilomakorvaus ja lomaraha

      Vuosiloman sääntelyn keskeinen lähtökohta on työsuojelullinen; tarkoituksena on työntekijän terveyden ja turvallisuuden varmistaminen säätämällä tietystä vähimmäisajasta, jonka työntekijä saa olla palkallisesti poissa työstä. Pääsäännön mukaan vuosilomalakia sovelletaan sekä työ- että virkasuhteessa tehtävään työhön.

      Vuosilomalain mukaan vuosilomaa ansaitaan työssäoloajalta tai työssäolon veroiselta työstä poissaolon ajalta. Työssäolon veroista työstä poissaoloaikaa on pääsäännön mukaan aikaa, jolta työnantaja on lain mukaan velvollinen maksamaan työntekijälle palkan. Tällaista ovat mm. äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan aika, poissaoloaika sairauden tai tapaturman vuoksi, opintovapaa-aika ja poissaoloaika lomauttamisen takia.
      Vuosiloman ansaintasäännöt

      Varsinaisen vuosiloman ansaintasääntöjä on kaksi: ensisijainen 14 päivän sääntö ja toissijainen 35 tunnin sääntö.

      Valinta riippuu työsopimuksessa sovitusta työajan perusteesta (kuukausi- tai tuntipalkkainen). Jos työtä tehdään kaikkina kuukausina vähintään 14 päivää, sovelletaan 14 päivän sääntöä ja jos taas alle 14 päivää, mutta vähintään yhtenä kuukautena 35 tuntia, sovelletaan 35 tunnin sääntöä. Sääntöjä ei sovelleta limittäin, mutta niitä voidaan saman lomanmääräytymisvuoden aikana soveltaa peräkkäin.

      Lomanmääräytymisvuosi alkaa 1.4. ja päättyy seuraavana vuonna 31.3. Jos työsuhde on lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä jatkunut alle vuoden, työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi arkipäivää kultakin täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Jos työsuhde puolestaan on kestänyt yli vuoden, työntekijällä on oikeus saada lomaa kaksi ja puoli arkipäivää per lomanmääräytymiskuukausi. Pääosa lomasta on pidettävä lomakaudella, joka sijoittuu 2.5. – 30.9. väliselle ajalle. Työnantajalla on oikeus määrätä loman ajankohta, mutta tätä ennen työnantajan on varattava työntekijälle tilaisuus esittää mielipiteensä loman ajankohdasta.

      Edellä mainittujen lisäksi on vielä ns. vapaan ansainta -sääntö. Tätä sääntöä sovelletaan työntekijöihin, jotka työskentelevät työsopimuksen mukaan suhteellisen vähän eli alle 35 tuntia kuukaudessa. Tämän säännön perusteella työntekijällä on oikeus halutessaan saada vapaata kaksi arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta, jonka hän on ollut työsuhteessa. Näiltä päiviltä työntekijällä on oikeus lomakorvaukseen.
      Lomakorvaus

      Vuosilomalain mukaan ansaittu loma tai sitä vastaava vapaa on aina palkallista. Lomapalkka on loman ajalta maksettavaa palkkaa kun taas vuosilomakorvaus on korvausta ansaitusta, mutta pitämättä jääneestä lomasta. Lomakorvausta kertyy heti työsuhteen alusta lukien. Lomakorvauksen määrä muulla kuin viikko- tai kuukausipalkkaisella työntekijällä on 9 % lomanmääräytymisvuoden ansioista kun työsuhde on kestänyt lomanmääräytymisvuoden loppuun mennessä alle vuoden, ja 11,5 % kun työsuhde on kestänyt yli vuoden.

      Työsuhteen päättyessä työntekijälle korvataan rahalla se osa ansaitusta vuosilomasta, joka tuolloin on pitämättä tai maksamatta oleva osa lomakorvauksesta. Ansaintasääntöjen (14 pv / 35 t) piirissä olevien lomakorvaus lasketaan samojen periaatteiden mukaan kuin vuosilomapalkka. Kuukausipalkkaisella työntekijällä kuukausipalkan määrä jaetaan 25:llä, jolloin saadaan selville työntekijän päiväpalkka. Lomakorvauksen laskemiseksi päiväpalkka kerrotaan käyttämättä olevien lomapäivien lukumäärällä.
      Lomaraha työehtosopimuksen mukaan

      Lomaraha ei perustu vuosilomalakiin vaan työehtosopimukseen, työsopimukseen tai työpaikan käytäntöön. Lomarahan määrä on 50 % lomapalkan määrästä. Tavanomaisesti lomaraha maksetaan kahdessa erässä, toinen ennen lomaa ja toinen loman jälkeen. Yleensä lomarahan saaminen edellyttää työhön palaamista vuosiloman päätyttyä. Jotkin sopimukset mahdollistavat lomarahan vaihtamisen vapaaksi.

    • Pummiraha

      Lomaraha pitää poistaa kokonaan. Järjetöntä maksaa tyhjästä.

    • Oiaikojaoitapoja

      Ajatella! Mikä lama ja suurtyöttömyys se sellainen on, jossa työntekijöitä pitää houkutella takaisin töihin puolen kuun palkalla?

    • leipääntynyt

      Työnantaja ei maksa lomarahaa, vaan työntekijät maksavat lomarahansa tekemällään työllä. Työnantajalla ei ole rahaa edes leipäänsä, elleivät työntekijät tee töitään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      94
      1739
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      240
      1533
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      89
      1346
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      65
      1015
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      921
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      908
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      898
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      884
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      852
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      829
    Aihe