Pluto ja Eris

Plutolla ja tätä massaltaan suuremmalla Eriksellä on nykyään tähtitieteessä samankaltainen asema luokassa 'kääpiöplaneetat'.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pluto
https://en.wikipedia.org/wiki/Eris_(dwarf_planet)
Kun nykyastrologit ottivat Pluton mukaan laskuihinsa joskus 1930-l., eikö olisi aika ottaa mukaan myös Eris, vai otetaanko se jo kenties?
Entäs ne muut pienemmät möhkäleet sitten, eli asteroidivyöhykkeen asteroidit, ja isommat, eli muiden planeettojen kuut? Milloin koittaa niiden aika horoskoopeissa, vai koittaako milloinkaan?

8

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eris löydetiin v. 2005, ja on siis Plutoa isompi, ja paljon paljon lähempänä Maata kuin Pluto. Näin ollen sen astrologinen vaikutuskin olisi kai oletettavasti merkittävämpi?
      Vai onko niin, että planeettojen astrologinen merkitys ei riipukaan niiden etäisyydestä Maasta, vaan jostain mystisestä jutusta astrologin korvien välissä?

    • Käärmeenkanniskelija

      Jep, astronomit tekevät omia sisäisiä nimityksiään. Pluto, Eris ja Ceres ovat nyt "kääpiöplaneettoja". Mutta astronomia ei ole astrologia, sillä on omat kriteerinsä. Cerestä voi nimitellä yhtä hyvin kääpiöplaneetaksi, planeetaksi tai asteroidiksi, sen merkitykseen vaihtuvilla nimityksillä ei ole painoarvoa. Kheiron on sekä komeetan kaltainen että kentauri-planetoidin kaltainen. Ja kyllä, Eristä tulkitaan nyt mytologisen nimen perusteella, mutta kaikki eivät näe tässä tolkkua. Uudet planeetat ja jotkut asteroidit ovat tulleet astrologiaan jäädäkseen, mutta turha etsiä niitä tavallisista tulkinnoista.

      • Eli kun astrologit pohtivat jonkin uudemman löydetyn taivaankappaleen astrologista merkitystä, kyseessä on siis jonkinmoinen primitiivinen sanamagia?
        Mitä jos Plutoa ei olisi nimettykään Plutoksi, vaan Stanlaureliksi tai Oliverhardyksi?
        Jos natsit olisi löytäneet Pluton sehän olisi voitu nimetä vakka Adolfhitlerksi.


    • astro-harrastaja

      Jutun aloittaja esitti hyvän kysymyksen ja hyvin aiheellisen. Eris planeettaa ei olla käytetty astrologiassa tulkinta mielessä. Syy varmaan johtuu siitä että se liikkuu erittäin hitaasti meidän näkökulmasta katsottuna. Ja siksi sitä on hankala tulkinnallisesti tulkita. Eris mahdollisesti vaikuttaa jollain tasolla, jos se sattuu osumaan jonkun ihmisen omaan karttaan vahvasti. Miten? niin sitä ei tiedä? Kun mietitään jonkun planeetan tms. energiaa eli vaikutusta niin usein otetaan nimen myytti avuksi, ja yritetään tulkita siltä pohjalta. Näin ollen tietynlainen sanamagia johon viitattiin varmaankin pitänee paikkansa. Kenties myös Eriksen kohdalla.

    • Ja entäs nyt tämä oletettu "uusi" kaukainen iso planeetta?
      Pistäisikö horoskoopit sekaisin?

    • NäinMeillä

      Kaikkien kannattaisi tajuta että astrologialla ei nykyisellään ole enää juurikaan yhtymäkohtia tieteellisen astronomian havaitsemien taivaankappaleiden kanssa. Astrologia elää ihan omaa elämäänsä omien laskentakaavojensa ja tulkintojensa mukaan ja taivaankappaleet "huitelevat" ihan sitten omia ratojaan.
      Astrologia perustuu tuhansia vuosia sitten tehtyihin hyvin alkeellisiin havaintoihin ja käsityksiin tähtitaivaasta. Silloin ei ollut mitään käsitystä maailmankaikkeuden mittasuhteista tai siitä mikä on planeetta ja mikä tähti.

    • KosmoKokki

      Hm, hienoa NäinMeilläLeivotaan...Kyllä ne planeetat siellä ovat havaitaan niitä sitten paljain silmin tai välineiden avulla. Astrologia/Astronomia ovat olleet kaksosveljet aikoinaan, samat juuret, nyt ne ovat taas mahdollisimman kaukana toisistaan koska ne kuuluvat erilaiseen kokemisen ja ajattelun perinteeseen. On aina hyvä muistaa että kaikkialla on menossa kilpailu, näin myös "taivaan omistamisessa". Nyt luonnontiede ja astronomia on niskan päällä ja jokaisen astronomin selkärankaan on istutettu ammattiin kuuluva fraasikokoelma astrologiaa vastaan. Astronomia on osa luonnontiedettä ja se "tieteellinen maailmankuva" on pelkkä mekaaninen kuvaus kun taas astrologia pyrkii antamaan sisältöä taivaallisille tapahtumille, ne eivät vain tapahdu, vaan ne merkitsevät jotain. Luonnontiede sanoo: ei ole elämällä merkitystä, uskonnot ja esoteeriset opit sekä monet nykyajan versiot ideasta "kuulumme maailmankaikkeusteen" taas sanovat, että elämän ilman merkitystä ei kauan jaksa kannattaa ihmistä. Richard Tarnas ja Robert Hand ja monet muut astrologian tuntijat ovat sanoneet että nykyihmisen eksistentiaalinen ongelma on vieraantumisessa maailmasta (maailmankaikkeudesta), kuulumisen tunteen heikentyminen ja lakkaaminen. Voisi sanoa, että olemme "laimeasti olemassa", yhteys kosmokseen ei jaksa kuin piipittää heikosti.

      • NäinMeillä

        "Astronomia on osa luonnontiedettä ja se "tieteellinen maailmankuva" on pelkkä mekaaninen kuvaus kun taas astrologia pyrkii antamaan sisältöä taivaallisille tapahtumille"

        Astrologia toki pyrkii antamaan tätä sisältöä mutta se tekee sen niin innokkaasti että se on käytännössä irtaantunut kokonaan siitä missä ne taivaankappaleet milloinkin ihan oikeasti ovat ja keskittyy käyttämään tulkintamalleja jotka kehitettiin aikana jolloin monet taivaankappaleet sijaitsivat nykyisestä poikkevilla paikoilla.
        Taivaalla ei myöskään varsinaiseti "tapahdu" mitään vaan hyvin erilaiset taivaankappaleet vain kulkevat omia ratojaan valovuosien päässä toisistaan. Astrologinen tulkinta vain tekee tietyistä asioista "tapahtumia" vaikka mitään ei oikeasti tapahdu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      79
      1527
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1245
    3. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      106
      1188
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      147
      976
    5. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      974
    6. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      176
      969
    7. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      32
      862
    8. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      824
    9. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      806
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      94
      764
    Aihe