Ekaluokkalaisen uhmakkuus

neuvoton

Onko muilla kokemusta epätavallisen uhmakkaasta ekaluokkalaisesta? Lapseni on aina ollut erittäin omaehtoinen ja auktoritettivastainen. Kotona taistelemme päivittäin siitä miksi pitää tehdä niinkuin aikuinen sanoo. Nyt on tullut ilmi, että lapseni ei ehkä voi olla normaalissa luokassa tämän takia. Opettaja on laittamassa pystyyn miitinkiä, jossa on paikalla koulupsykologi, -kuraattori ja erityisopettaja. Miettivät, että mitäs lapsen kanssa tekisivät. Mahdollisesti laittavat jatkotutkimuksiin, että onko kyseessä jokin häiriö.

Onko muilla ollut vastaavaa ja miten tilanne on selvinnyt? En haluisi lastani sairaalakouluun tutkimuksien ajaksi enkä myöskään pienluokkaan, mutta toki suostun näihinkin jos muuta vaihtoehtoa ei ole. Alan itsekin olla sitä mieltä, että kaikki ei taida selittyä lapsen luonteella vaikka äitinä tälläisen haluaisinkin kieltää:/

5

998

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarhaTäti

      Totteleeko lapsi teitä kotona? Jos ei tottele, niin ongelma on joko lapsessa (esim ADHD) tai sitten se on teissä vanhemmissa. Annatteko lapselle kaiken periksi? Onko lapsi pilalle hemmoteltu ja saa aina tahtonsa lävitse? Jos näin on, niin lapsi on ottanut perheessänne johtajan paikan ja sitä samaa roolia käyttää myös koulussa ja odottaa, että muut tekee kuten hän tahtoo.

    • Ammattikasvattaja

      Paljon riippuu siitä, miten lapsellasi käytännössä sujuu yhteisön osana toimiminen. Miten hän kohtelee muita? Sujuuko koulutyö häneltä ylipäätään ottaen lainkaan? Onko hänellä ystäviä?

      Se on olennaista, miten hän koulussa asiat hoitaa. Totteleeko hän siis opettajaa lainkaan? Kykeneekö hän toimimaan ohjeiden mukaan? Onko hän jatkuvasti vastarinnassa suhteessa aikuisiin niin koulussa kuin kotona? Liittyykö vastarinta vain tiettyihin tilanteisiin?

      Sitä myös kannattaa miettiä, aiheuttaako uhmakkuus ongelmia muille tai lapselle itselleen. Onko seurauksena vaaratilanteita, jos lapsi toimii ohjeiden vastaisesti sillonkin, kun ne ovat hänen turvakseen?

      Miten lapsi reagoi uhmatilanteissa? Raivostuuko hän? Menettääkö hän täysin kontrollin? Turvautuuko hän väkivaltaan.

      Onko uhmakkuus uusi asia vai onko sitä ollut aina? Miten vanhempina toimitte tilanteissa, joissa lapsi ei tottele? Oletteko kokeilleet erilaisia menetelmiä siinä, että lapsen saisi tottelemaan? Onko mahdollista koettaa keskustella lapsen kanssa säännöistä ja niiden perusteluista?

      Jos sairaalakoulu nousee esiin vaihtoehtona, ongelmat lienevät jo suuria? Minkään pienen uhmakkuuden vuoksi sitä vaihtoehtoa tuskin tarjotaan. Myös pienluokka kertonee selkeästä suuremmasta vaikeudesta sopeutua normaaliopetukseen. Nykypäivänä pienluokkiin pääsee useimmiten vain oppilas, jonka ongelmat ovat selkeitä ja laaja-alaisia.

      Avaajalta toivoisin hieman lisätietoa. Silloin tilanteen arvioiminen onnistuu paremmin.

    • neuvoton

      Emme todella anna kaikkea periksi kotona, siitä ei ole kyse. Ongelmia oli jo esikoulussa ja kävimmekin perheneuvolassa, josta en kokenut olevan mitään hyötyä. Lapselle on käytöksestään haittaa, hänellä ei esimerkiksi ole kavereita. Siksi epäilenkin jotain häiriötä esim. Adhd, koska hän ei näytä voivan itse käytökselleen mitään.

      • Ammattikasvattaja

        Hyvin suppeasti kerrot asioista ja toisaalta ymmärrän kyllä halun pysytellä mieluiten tunnistamattomana.

        Suosittelen, että annatte tutkimusten selvittää, onko sieltä puolelta löydettävissä selittäviä tekijöitä. Lääkityksellä saavutetaan esim. ADHD:n suhteen ajoittain erittäinkin hyviä tuloksia. Paljon asiaa auttaa jo se, jos itse kotonakin ymmärrätte mahdolliset lapsenne erkoisvaatimukset ja toimitte sen mukaan. Helppoa ja kevyttähän erikoislapsen kanssa ei elämä aina ole, jos siitä kysymys nyt sitten on.

        Pienihän ekaluokkalainen on ja siinä vaiheessa kaverisuhteet useinkin ovat vasta muodostumassa. Ongelmia erityislapsilla valitettavasti ajoittain on ystävyyssuhteiden muodostamisessa. Pienluokkapaikkaa vaikkapa mainittu ADHD ei nykyisin enää takaa.


    • Maima

      Osittain on tuttua. Tuulella käyvä lapsi...yhteisiä sääntöjä, jäähykortteja, ja hieman viivettä sallitaan...Tulee mieleen, että koulussa voi olla jokin ikävä tilanne. Kaverittomuuskaan ei ole kevyt taakka.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5225
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3267
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1847
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1820
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1675
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1521
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1395
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1306
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1287
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1277
    Aihe