Fiat on kestävä ja tyylikäs

seuraavakinFiat

On se kumma miten suomessa Fiatia ei nykyään myydä enemmän, jos vertaa sitä vaikkapa Saksan myyntilukuihin. Tosin täällä yksi syy on maahantuojien vaihtuminen ja toinen syy on tällä hetkellä tänne tuotavien mallien suppea valikoima. Kolmas syy on suurkaupunkien puute, jossa Fiatin pienimmät mallit (Panda ja 500), ovat parhaimmillaan. Mutta kyllä neliveto-Panda ja suurempi 500X olisi Suomen oloihin omimmillaan. Itselläni uudehko Fiat, nyt jo toinen peräkkäin ja täytyy sanoa että kyllä ainakin luotettavuus näissä on kunnossa. Edellisellä ajoin yli 100 tkm, ja ainoastaan muutaman polttimon uusin. Mitään kuluvia osia en tarvinnut uusia. Jakohihnan vaihdatin (vaihtoväli 4 v/120 tkm) kun 4 vuotta tuli täyteen. Tuolloin oli ajettu hieman yli 100 tkm.
Joskus näillä palstoilla jotkut moittivat että Fiat on kats.tilastojen hännillä, mutta minua ei kyllä tuo haittaa. Ensimmäinen katsastus edellisellä Fiatillani meni läpi moitteitta. Kun sen keväällä vaihdoin pois, oli auto nelivuotias ja siis katsastuksessa välivuosi. Joo, seuraavassa katsastuksessa olisi varmaan voinut hylsy tulla, koska huomasin pienen välyksen raidetangon päässä. Mutta tuo on todella edullinen juttu ja aivan normaali kuluminen 100 tkm ajetussa autossa. Luulenpa että merkkiliike on sen vaihtanut ennen myyntiä seuraavalle omistajalle. Ja HUOM! tuo oli ainut kuluva osa muutamaa palanutta polttimoa lukuunottamatta jonka huomasin autossani 4 vuoden/yli 100 tkm:n aikana. Eikä mitään takaisinkutsuja, korjaamolla maleksimista tms. Vain huoletonta ajamista.
Ja tämä keväällä vaihtamani -12 mallinen Fiat on kerännyt kesän aikana paljon kilometrejä, yksi Lapin reissukin takana. Katsastuksesta läpi moitteitta. Todella viatonta ajoa ollut, ei edes yhtään polttimoakaan ole tarvinnut vaihtaa!

16

118

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Federatzione

      Pelkkää hyvää anottavaa Fiateista.

    • hthtrh

      Monien karvaat muistot vanhemmista Fiateista on se suurin syy, mikseivät mene täällä kaupaksi.

    • Croma2.5TD

      Vanhat fiatit olivat usein hyviäkin etenkin ominaisuuksiltaan, usein luokkansa parhaita. Joidenkin mallien laatu (pikkuviat) pilasi mielikuvaa ja mainetta, mutta ei kaikki vanhat fiatit olleet huonoja. Esimerkkinä vaikkapa Uno. Sen ensimmäisissä vuosimalleissa oli kyllä lastentauteja, mutta 90-luvun mallit jo OK laadultaan. Ja Uno päihitti monet suuremmatkin autot ajettavuudellaan.
      Suosioon on varmasti vaikuttanut tuo mainittu malliston suppeus täällä Suomessa. Fiat on todella hyvämaineinen ja kokenut dieselkoneiden valmistaja (ensimmäinen diesel taisi valmistua jo 1950-luvulla), mutta tietääkseni täällä ei vanhempia fiatin henkilöautodieseleitä ole myyty. Tuotannossa on ollut dieselinä vanhemmista malleista ainakin 127, 132, Ritmo, Uno, Croma.. Vähän uudemmista 90-luvun lopun malleista Punto, Bravo/a, Marea...
      Noilla vanhemmilla Fiatin dieseleillä on jossain päin maailmaa ajettu isojakin kilometrimääriä. Muutama vuosi sitten oli myynnissä Croma 2.5 TD -88 jolla oli ajettu lähes 700 tkm.
      Dieselkoneisia Fiatin henkilöautoja alettiin tuoda Suomeen v.2003 (Stilo 1.9 Jtd) ja myöhemmin myös Lineaa, Cromaa, Grande Puntoa, Bravoa jne.

      • karvalakkia_myytiin

        "Dieselkoneisia Fiatin henkilöautoja alettiin tuoda Suomeen v.2003" - siinähän se vika onkin ollut = kapea mallisto. Ei ole tuotu Suomeen dieseleitä eikä automaatteja, vaikka tällaisia on iät ajat ollut tuotannossa. Maahantuojan voimin profiloitiin merkki pelkäksi halpis/pappa-autoksi.

        Delta yritti kyllä lopulta muuttaa linjaa - uusi Bravo tuotiin markkinoille nimenomaan 150 hv bensaturbomallit edellä! Mutta autokaupan hiipuessa pankit panikoi, veti rahoituksen hurjasti velkarahalla kasvaneelta Deltalta ja hetken näytti, että menee koko putka nurin -> maahantuonti siirrettiin ennakoivasti Autokeskukselle, jota ei merkin myynti napannut pätkäänkään. Halusivat vissiin pelkän Alfan ja muulla ei väliä. AK karsi varustelut minimiiin, parhaimmillaan Bravoa myytiin vain 90 hv vaparina ja lisävarusteita oli tarjolla 4 kpl. Ja nekin jotain "eturoiskeläpät" ja "tavaratilan kumimatto" -tyylisiä. Katastrofin viimeisteli malliston hiipuminen/karsinta (Punto vanheni käsiin, farkku puuttui jne), kun Fiatin kaikki paukut kului yhdistymiseen Chryslerin kanssa.


    • pikkufiat

      Uusi Fiat 500 X ja Panda ovat kovia haastajia. Varsinkin 500 X .
      Kävin kattomassa näyttelyssä, muhkean näköinen livenä, kuvista ei saa oikeata kuvaa.

    • kusiaisitkivoja

      Ei onneksi ole montaa mallia tarjolla suomessa?

    • 500X

      Laadukkaan tuntuinen tuo 500X. Istumassa kävin, mutta en koeajolla. TM vertailussa hiljaisuutta ja ohituskiihtyvyyttä (1.4 multiair) kehuttiin.

      • EiRiitäMinulle

        Oikeassa autossa on paljon muitakin ominaisuuksia, kuin nuo luettelemasi kaksi.


    • 114

      Suomalaisella elää sitkeänä se että jos auto oli huono 30 vuotta sitten niin se on sitä sitten vielläkin. Jotenkin tämä katajainen kansa elää menneessä.

    • seuraavakinFiat

      Minua ei haittaa vaikka ei katsastustilastoissa menestyisi. Ei ole vakava asia jos 5 vuotiaassa Fiatissa on esim. raidetangon pää kulunut ja sen takia reputtaa katsatuksessa. Vakavampaa on joidenkin muiden merkkien konerikot, päästöhuijaukset, vaihteistoviat tms. jotka eivät näy kats.tilastoissa.
      Fiatit ovat huolettomia, luotettavia autoja ja eivät mitenkään hankalia katsastaa. Kokemusta on.

    • puntoilua

      Fiattia olen minäkin kaipaillu. Olihan niissä joskus pikkuvikojakin mutta helppoja itsekin korjailla harrastus pohjalta. Nytkin kakkos autona vanha Punto ajettu 175000km . Tykkään sillä ajella varsinkin pikkuajoa kaupungissa. Soisi Fiatille Suomessakin parempaa menestystä, ihan mukava auto ja Fiijustamukavat hyvät muistot.

    • UnoMirafiori

      Täällä kun on se luulo että auton pitää olla sakemanno tai japsi....... eikä niistäkään montaa enää kotimaassaan valmisteta. Oöen omistanut harrasteuautoina 3 x 127 ja käyttiksinä Bravaa ja Stilo MV:n . Edulline ostaa, halpa pitää. Stilo oli vielä kaiken lisäksi todella luotettava auto. 30 tkm vuodessa rasittavaa pätkäajoa ( käytän autoa työssäni ) , eikä se ollut yhtään sen paskempi kuin kolleegojen 'laatuautot'.

    • jeseks

      Viijatti on hyvä väline. 127 esim. oli erittäin hyvä pikkuauto. Ajoin henkilöautokortin insinöörinajon Fiat 125:llä v.1971. Se hieno ja iso auto siihen aikaan. Älyttömän hyvä ajaa. Puntohan on yks parhaita pikkuautoluokassa sekä ajettavuudeltaan että ulkonäöltään.
      Olen omistanut varmaan 35 eri automerkkiä, mutta ei minusta vielä niin erkkiä ole tullu, että jotain haukkumaan alkasin. Hienoja ovat kaikki olleet, omalla tavallaan, niinku akatkin.

    • jokainentavallaan

      Joo, enpä minäkään haluaisi haukkua mitään autoa, varsinkaan sellaista jota en ole omistanut. Jokaisessa merkissä on vahvuusdet ja heikkoudet. Mutta sellainen tiettyjen merkkien ominaisuuksien hehkuttelu ja ainainen kehuminenkin tympäisee. Yleisesti ainakin Fiat on hinta/laatu suhteeltaan ok ja tilat ulkomittoihin nähden yleensä hyvät. Takavuosina myös ajettavuus oli useimpia kilpailijoita edellä. Joitakin malleja vaivasi pikkuviat, mutta ei kaikkia, ja usein vaan tuotannon alkupään autoja.
      Toyota on usein tilastoissa luotettavuuden kärjessä, mutta ei taida nykyToyotat yhtä varmoja olla kuin takavuosina. Ainakin itse olen joitakin nähnyt; toissapäivänä vastaan tuli pimeällä valtatiellä uudehko Toyota vain parkkivalot päällä ja muutama viikko sitten oli yksi Verso liikennevaloristeyksessä pysähtyneenä hätävilkut päällä.
      No, yksittäistapauksiahan ne tietenkin olivat, ja on Toyotat varmaan kelpo, luotettavia pelejä edelleen. En moiti Toyotaa, en Fiatia, en muitakaan. Ajakoot kuka millaisella peltilehmällä tahansa, se on jokaisen "makuasia".

    • hiivatti600seat

      Fiat 600 oli ensimmäinen oma auto aikoinaan ja ihan hyvä olikin. Taisi olla Fiatin
      kestävin malli .
      Nykyisistä voisi ehkä ajatella hankkivansa tuon 500X:n , kun 4-veto alkaa olla tarpeen
      lumisilla teillä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5534
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2476
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1957
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      55
      1694
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1591
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1388
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      9
      1269
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1229
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe