Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Itsepuolustus ja lainsäädäntö?

Stalker

Muiden lajien sivussa joitakin KM-treenäjä käyneenä, lajia jonkin verran seuranneena ja mielenkiinnosta kyselen:

Ymmärtääkseni Krav Magassa pyritään maksimaaliseen vastustajan eliminointiin IP-tilanteessa mahdollisimman nopeasti. Siis brutaalisti. Miten tämä toimii käytännössä? Esim. Henkilö NN nasauttaa bussijonossa lintsarin allekirjoittaneen tauluun. Meikä potkaisee heti skreboille, ottaa niskasta kiinni ja lyö koukun leukaan. Tyypin leuka ottaa ja murtuu. Mennään tupaan. Miten käy? Esimerkki on jonkin verran kärjistetty, enkä tunne KM:n teknikoita kovin hyvin, mutta periaate laji vs. laki kiinnostaa. Käsittääkseni lajin emämaassa on lainsäädännön puitteissa päällekarkaajalle oikeus tehdä jotakuinkin mitä huvittaa, mutta Suomessa ainakaan toistaiseksi ei.

10

2550

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harrastaja

      Lain mukaan toiseen tai itseen kohdistuva hyökkäys on pysäytettävä pienintä mahdollista voimaa käyttäen. Eli periaatteessa kerran saat potkasta/lyödä jne. mutta siitä eteenpäin lyönnit/potkut on joko hätävarjelun liioittelua tai pahoinpitelyä. Itsepuolustuslajit (paitsi Judo) lasketaan käräjillä raskauttavina todisteina.

      • Stalker

        Tavallaan. Käsittääkseni. Potkiminen on käytännössä kuitenkin täysin lainsuojatonta. Tilanne: Päällesi käydään, tyyppi ottaa rinnuksista kiinni,, uhkailee verbaalisesti, aikoo lyödä, ennakoit, potkaiset, mummo vastapäisellä jalkakäytävällä näkee tämän osuuden. Mennään tupaan, mummo todistaa "tuo potki". Kuinka käy?


      • Stalker

        Mikä judosta tekee vähemmän tuottamuksellisen? Ja tarkoittaako tuo sitä, että minkä tahansa muun IP- tai kamppailulajinharrastaja on välittömästi syyntakeellinen?


      • Filipino

        Kysyisin myös mitä tarkoitit tuossa judon osuudella. Mielestäni lyönti tai potku on jopa lievempää voimankäyttöä hyökkäystilanteessa kuin mahdollisesti onnistunut heitto, jossa tottumaton putoaja lyö selkänsä/ päänsä ja pahimmassa tapauksessa halvaantuu. Eli tavallaan juridisena lähtökohtana on "jos näin pääsee tapahtumaan". Tai vastaavasti kaariheitto (tosin uhrautujan = heittäjän riski rikkoa selkänsä kovalla alustalla on myös suuri) muissakin kuin Bond-filmeissä. Joustava taito (judo) on tuolla ulkona toteutettuna kaikkea muuta kuin pehmeä tie.


      • raskauttava todiste

        Itsepuolustuksen harrastamista ei sinänsä lueta mitenkään raskauttavaksi tekijäksi. Aikapitkälle paskapuhetta. Tämä siis ip tilanteissa. Eriasia on jos joku magaa harrastanut pyörii ympäri baaria potkien toisi munille ja puhkomassa silmiä, tai Taekwondoka potkii puolelta baarista tajun kankaalle.

        Kyllä sen aikapitkälle puhdas maalaisjärki sanoo mitä saa ja mitä ei ip tilanteessa. Ja jos henki on taas kyseessä, niin sitä ei taas kannata edes miettiä.


      • exmagaaja
        Stalker kirjoitti:

        Tavallaan. Käsittääkseni. Potkiminen on käytännössä kuitenkin täysin lainsuojatonta. Tilanne: Päällesi käydään, tyyppi ottaa rinnuksista kiinni,, uhkailee verbaalisesti, aikoo lyödä, ennakoit, potkaiset, mummo vastapäisellä jalkakäytävällä näkee tämän osuuden. Mennään tupaan, mummo todistaa "tuo potki". Kuinka käy?

        Potkulla ja lyönnillä ei sinänsä ole lain kannalta mitään eroa. Mainitsemassasi tilanteessa jos pidät rinnuksissasi roikkuvaa tyyppiä vaarallisena ja joudut sen takia hänet suoraan pudottamaan, niin mummo toki saattaa nähdä vain potkun, mutta toisaalta jos hän myös näkee että kaveri roikkuu rinnuksissasi, niin vahvoilla olet. Lisäksi voisit parantaa mahdollisuuksiasi huutamalla IRTI heti kun tilanne alkaa.

        Toisaalta, jos et pidä hyökkääjää äärimmäisen vaarallisena, niin voit varmistaa laillisen asemasi vaikkapa kouluttavalla torjunnalla (etäisyystekniikka rintaan ja kaulaan) ja sen jälkeen perääntymällä ja huutamalla kovaan ääneen ÄLÄ HYÖKKÄÄ, jonka jälkeen peräännyt vielä muutaman askeleen ja vasta sen jälkeen potkaiset munille ja päätät tilanteen, jos kaveri siis on edelleen hyökkäämässä.

        Ainakin minulle tuota äänenkäyttöä käytännön tilanteissa painotettiin. Nuo "älä hyökkää" tai "irti" huudot tekevät helposti eron tappelun ja itsepuolustustilanteen välillä. Lisäksi huutamalla saa ihmiset katsomaan.


    • Meika vaan

      Tuollainen vastatekniikkahan tekee sinusta heti pahoinpitelijän.

      Eikä mielestäni Magassa opeteta pieksemään toista vaan käyttämään voimaa porrastetusti. Tuohon litsariin voisi vastata tönäisyllä ja ottamalla vähän etäisyyttä.

      Tuo mummokommenti kyllä pitää paikkansa, joten ko. tilanteessa kannattaa avata suunsa ja huutaa vaikka SEIS LOPETA ym. toiselle jolloin sivulliset kääntyvät ja sitten vastatekniikka jos on tarpeen.

      Kannattaa muistaa ettei lyö, potki ym. enempää kuin on tarvis toisen pysäyttämiseksi muuten sinusta tulee pahoinpitelijä.

      • Janne
        Harrastaja kirjoitti:

        http://www.judoliitto.fi/database/judoliit.nsf/0/41D2F628ABBC982CC225697700376EAF?opendocument

        Kysyin lakimies tuttavalta käytäntöä, jos jonkin ip- tai kamppailulajin harrastaja joutuu vastaamaan voimankäytöstään oikeuteen. Hänen näkemyksensä asiasta oli, että suoranaisesti tuollainen tausta ei vaikuta tuomioon. Epäsuorasti kylläkin siksi, että oikeus yleensä kuulemma katsoo, että harrastaja tietää varmuudella lyönnin tai potkun seurauksen ja tästä syystä ei voi vedota siihen ettei tiennyt, mitä tekniikalla voi saada aikaan.


      • Stalker

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1535
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      31
      1227
    Aihe