Pelkkahirren hinta verrattuna höylähirteen

Hirsikirves

Hei
Suunnittelemme rakentavamme Lappiin noin 30 m2 kerrosalaltaan sauna/pkh/tupa rakennusta. Yksitasoinen, ehkä loiva pulpettikattoinen, selkeä, suorakaiteen muotoinen ja hirsivahvuus luokkaa 125 mm. Ovikorkeus 2100 mm. Väliseinät pystyrunkoisena. Pelkkahirsi kiinnostaa ulkoasun kannalta. Se olisi ylivoimaisesti luontevin ratkaisu nimenomaan kyseiselle rakennuspaikalle. Pyöröhirsi ei meille missään tapauksessa tule kysymykseen.

Osaako joku kertoa, kuinka paljon kyseisen rakennuksen pelkkahirren salvomistyö maksaisi. Siis mitä maksaisi pelkän työn teetättäminen edes suuntaa antavasti.
Itse saisin kyllä puut kaadettua, sahautettua pelkoiksi ja parkattua taapeliin järjestettyä kuljetuksen, vaikka olen etelän vetelä. Sopivaa metsää huojuu meillä hyvin saatavissa pohjoisessa.

Toinen vaihtoehto olisi varmaan pyytää tarjous esim. Lapin Kansa lehdessä koko setistä, puineen päivineen, salvettuna luonnoksen mukaiseksi. Tunteeko joku kenties asiallisen salvajan, jolla on jo kokemusta ja osaamista asiassa.

Moni valmistaja näyttää tarjoavan pelkkiä höylähirsikehikkoja 95 mm höylähirrellä hintaluokassa 5 000 € - jotain, työstettynä. Mielestäni ulkoasu ja kestävyys kuitenkin paranevat, kun käyttää n. 125 mm hirttä. Valmispaketit ovat runkokorkeudeltaan turhan matalia. Mutta saahan niihinkin hirsikerrran, pari lisää.

Onko jollakin kokemusta teetättämisestä pohjoisessa? Meillä kehikko tulisi aikanaan asennettavaksi länteen, rajajoelle, keskilappiin.

Nyt toivoisin asiallista keskustelua vain tästä aiheesta, en typeriä kommentteja juopuneilta, holhouksen alaisilta tai murrosikäisen tasoisilta huulenheittäjiltä.

11

2521

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • naapuritietää

      Alat kyselemään mökkipaikkakunnan kaupalta/huoltoasemalta tms. Tieto osaajasta löytyy kyllä.

      • remppamies1

        "Osaako joku kertoa, kuinka paljon kyseisen rakennuksen pelkkahirren salvomistyö maksaisi. Siis mitä maksaisi pelkän työn teetättäminen edes suuntaa antavasti."

        Kun moottorisahalla tekee salvokset/nurkat, kaksi miestä ja 2viikkoa vähintään, lapin miehillä on netti käytössä, kyselet hintoja sieltä ??


    • Hirsikirves1

      Hei leppoisasta lauantai-illasta.
      Kiitos vastauksista. Tuo 2 × 2 viikkoa (minimi) tarkoittaisi vähintään yhtä miehen kuukauden liksaa.
      Sillä on varmaan iso merkitys kustannusmielessä, tehdäänkö se firman nimissä vai maajussi sivutöinä.
      Tarkoittaisikohan se kustannushaarukkaa 2 - 5 000.00 € pelkästä salvamistyöstä?

      Se baarikysely olisi hyvä jalkatyö, jos välimatka ei olisi lähemmäs 1000 kilsaa. Voisihan sitä vaikka soitella Pelloon ja sen ympäristökuntiin alkaen kunnan rakennusvirastoista.

      Kertoisivatkohan ne Pellopuulla hyviä nimiä salvajista ; )

      Osaako joku kertoa, minkälainen ikkunatyyppi olisi paras saunaan. Se tulisi osittain kiukaan yläpuolelle. Ikkunan koko tulisi olla vähintään 1200 mm leveä ja ainakin 700 - 800 korkea. Kestääkö kiinteä 2 tai kolmilasinen, vai joku muu ikkunatyyppi?

      • QsiPuu

        Kestäähän se 2 lasinenkin. Tosin tammikuussa jos haluaa käydä saunassa kanntaa kiuas mieluummin ylimitoittaa. Ja jättää siihen ikkunaan vain painumisvaraa 5cm/m (voi olla liioiteltua, näin aina itse tehnyt). Eli 800mm korkean ikkunan yläreunaan vähintään 40mm. Ja samoin 2100 korkean oven päälle pitäisi jäädä 105mm tyhjää.


    • Rakentanu

      Myy puut tukiksi ja ostat valmiin kehikon on halvempi. Tuo 30 m3 on kyllä pieni et mielellään isompi.

    • Hirsikirves

      Olen lueskellut viime päivinä puun kaadon ajankohdasta, pelkaksi sahaamisesta, kuivaamisesta ja veistämisestä.
      Aiheesta tuntuu olevan todella monenlaista tietoa ja mielipidettä.

      Se tuntuu olevan varma; kaada puut talvella. Kuulostaa järkevältä. Lapissa talvi alkaa viimeistään joulukuussa ja päättyy maaliskuussa.

      Onko sahuri seuraava etappi heti saman tein vai osittainen kuoriminen ja puun kuivaus katoksessa?
      Voisi kuvitella, että jos puu kuivahtaa keväällä hieman ennen sahausta, niin silloin se on näyttänyt jo hieman piirteensä. Saisiko sahauri silloin poistettua hieman lenkoutta paremmin. Kuivemmasta puusta saa ainakin varmuudella tiiviimmät nurkat.

      Toisaalta jos tukin sahaa heti pelkaksi ja parkkaa loput kuoret pois, niin veisto voisi alkaa heti helpommin salvattavasta puusta. Toki kunnolla tapitettuna. Voisi kuvitella, että tällä systeemillä nurkat joutuu jälkitilkitsemään enemmän puun kuivamisesta (supistumisesta) johtuen. Toki kesäkäytössä ei lämpötalous oli ykköstärkeä.

      Talvisalvattu kehikko pysyisi ainakin siistimpänä ilman rapaa.

      Koska hanketta on tarkoitus viedä eteenpäin tulorahoituksella, varsinainen mökin kasaus rakennuspaikalle voi jäädä seuraavaan vuoteen 2017? Kannattaako kehikkoa seisottaa vai siirtää suosiolle puunkaato sen käsittely talveen 2016 / 17?

    • Rakentanut

      Kyllä hirsipuu tulee sahata mahdollisimman pian kaadon jälkeen ja kuoria myös sitten rakentamaan. Hirret tulee suojata varastointi aikana.

    • wetwert

      Ei kannata hirsistä tehdä, parempi on normaali lautarakenne Lapin olosuhteisiin. Hemmetisti eristeitä ja tuulensuoja levyjä, niin että seinän paksuudeksi tulee 40-50cm, sitten alkaa lämpö pysymään.

    • Hirsikirves

      Se tuli kyllä harvinaisen selväksi, että kannattaa eristää kesäsaunan seinät 500 mm.
      Upea neuvo, jota kaikkien kannattaa noudattaa : / Tätä en ollut hoksannut aiemmin.

      Vielä palatakseni saunan ikkunaan, huurtuuko joku ikkunatyyppi enemmän kuin toinen? Saunomista on suurimmalta osin tarkoitus harrastaa sulan kelin aikana. Sisäinen lämpö yläkupolissa nousee varmuudella yli kiehumispisteen, jos aikanaan saunoessa ikkuna on kosteudesta huurteessa. Ikkuna on todennäköisesti osittain kiukaan päällä. Iso saunan ikkuna laitetaan juuri siitä syystä, että näkee hienon Lapin maiseman lauteilla ollessa.

      Onko talvikäytössä joku ikkunatyyppi parempi, kuin toinen? Mitä lämpimämpi ikkuna, sen helpompi saunaa lienee lämmittää. Mutta kestävätkö sellaiset ikkunat saunassa -30 pakkasissa. Saunarakennus seisoo kylmillään silloin, kun sitä ei käytetä. Oletan talvikäytön olevan marginaalisen vähäistä.

    • Mamu66

      Suosittelen, peräseinällä lauteet, ovi edessä kun katsot lauteilta, vasemmalla kiuas ja oikealla ikkuna, ikkuna höyrystyy aina saunassa, mutta kun se on kaempana kiukaasta, pian siitä näkee maiseman.
      Kokemus.

    • Velikki

      Kysy heikkoa kuusamo hirsitaloilta niiltä saa massiivinen pelkkä Hirsi rakennuksia ja kuulemma halvempia kun liimahirsi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      70
      2082
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      168
      1618
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      155
      1547
    4. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1348
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1302
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      286
      1168
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      134
      1048
    8. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      75
      1022
    9. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1013
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      54
      882
    Aihe