Marsun häkin siivoaminen ja ruokkiminen

marsufani11

Kuinka monta kertaa marsua syötetään ja mitä sille pitäisi syöttää? Ja kuinka monta kertaa marsun häkki pitää siivota?

8

1190

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ghkghkklkl

      Marsulla pitää olla heinää kokoajan sekä vettä. Heinää pitää lisätä mulla yleensä noin 2x päivässä ja vesi vaihdetaan kerran päivässä. Lisäksi marsulle on hyvä antaa hyvälaatuista pellettiä esim. genesis,altromin,versale-laga,oxbown. Älä edes harkitse antavasi huonompilaatuista pellettiä tai huonolaatuista heinää. Mikään marketin ruoka ei ole marsuille sopivaa. Marsuille marketista vain purut, jookos? Kerran illassa lisään marsuille myös tuoreruokaa esim. porkkanaa ja paprikaa. Marsu sotkee häkin usein ja jos pidät perushäkissä 120x60 sun pitää siivota joka päivä vessaloota ja usein myös muutakin osaa häkistä. Noin 5päivän välein pitää vaihtaa kaikki purut. Kahdelle marsulle se minimihäkkikoko on 120x60.

      • kasvattaja17

        No huhhuh mitä neuvoja! Itse olen marsun kasvattaja ja en anna niille vähän liian hyville pelletinkäyttäjille ollenkaan pellettejä (ehkä kerran kuussa) ja laihemmille joka päivä. Tuoreruokaa anna kaikille koka päivä ja C-vitamiinijauheen kera (varsinkin niille jotka eivät saa pellettejä). Siivoan mattohäkit joka päivä n 10min ja puru häkit kerran viikossa. Ja tosiaan heinää kokoajan ja vettä tietenkin. Ihanne tapaus marsuille olis jos pääsis mahdollisimman paljon liikkumaan (paljon tilaa)


      • Kasvattaja18

        Lisäystä vielä että en suosittele itse mitään siemenseos ruokia koska ne ovat hyvin rasvapitoisia. Marsun rukinnassa ei aina ole oikeaa ja väärää vaihtoehtoa. Rakenna itsellesi ja marsuillesi sopiva ruokinta ja noudata sitä. Marsut pitävät rutiineista.


      • marsutin

        Puruhäkit kyllä pitäis siivota useammin. :/


      • Kasvattaja17

        Se riippuu hyvin paljon heinän ja ruoan laadusta ja montako marsua häkissäsi on.


      • kasvattajatäti

        En allekirjoittaisi väittämiäsi kovinkaan monen kohdalla.

        Esim. tämä "Marsuille marketista vain purut, jookos?" ihmetyttää kovin kun ottaa huomioon, miten hyvää heinää esim. Osku-merkillä on. Heinä on heinää. On huonolaatuista ja hyvälaatuista heinää, mutta mistä sinä olet saanut päähäsi, että marketteihin myydään ensin mainittua ja eläinkauppoihin jälkimmäisenä mainittua? Jokaiselta tuottajalta tulee sekä hyvä- että huonolaatuista heinää mm. vuodenajan ja säilytyksen mukaan, mutta ne myydään pääsääntöisesti samalle ostajalle eikä eri ostajille sen mukaan, onko heinä priimaa vai ei. Monesti eläinkaupassa on ollut niin kortista heinää, etten todellakaan ostaisi sellaista kotiin. Toisaalta Oskun heinä on monesti niin hyvälaatuista (ei liian kortista), että todellakin on paketti tai kaksi lähtenyt marketista mukaan.

        Muutenkin kommentissasi on turhan paljon mielikuviesi värittämää mustavalkoista ajattelua. Ei lemmikkieläinkaupan tuotteet automaattisesti autuaaksi tee eikä markettituotteet ole automaattisesti ruttoakin kavalampia. Usein olen törmännyt lemmikkieläinliikkeessä myytäviin tuotteisiin, joiden sisällysluetteloa tutkiessa huomaa hyvin äkkiä, etten maksaisi euroakaan kyseisestä tuotteesta. Se on siis se sisällysluettelo, joka merkkaa. ja tietysti se, että on tarpeeksi tietoa ymmärtääkseen sisällysluettelon merkityksen.

        Toisaalta myös nimimerkkien "kasvattaja17" ja "kasvattaja18" taustalla olevan kommentoijan jutut ovat osittain myös vähän hämärän peitossa minulle. Itse kyllä antaisin jokaiselle marsulle hieman pellettiä joka päivä (ruokalusikoissa laskettava määrä, ei deseissä), jotta ravintoaineiden saanti on turvattu. Heinässä ravintoaineiden määrä tosiaan on riippuvainen mm. vuodenajasta, mutta hyvälaatuinen pelletti tasoittaa eroja. Tuoreruokaa marsut sen sijaan eivät mielestäni tarvitse päivittäin, sillä marsujen lähtökohdat huomioiden ne eivät sellaisia luonnossakaan pahemmin syö. Meillä marsut saivat tuoreita maksimissaan kolme kertaa viikossa ja silloinkin mahdollisimman lehteviä tuoreita (kesäaikaan aina luonnosta kerättyjä). Esim. hedelmiä eivät saaneet juuri lainkaan niiden korkean sokeripitoisuuden vuoksi. Sehän ei marsuille ole luonnollista, ja siksi marsuillakin esiintyy nykyään mm. diabetesta. Väittäisin, että suurin osa marsujen nykyisistä elintasosairauksista (mm. lihavuus) ei johdu siitä, että marsuille annetaan hyvälaatuista pellettiä hieman päivittäin, vaan siitä, että ravintoarvot ovat kokonaisuutena täysin muuttuneet alkuperäisestä marsujen ravinnosta.

        "Tuoreruokaa anna kaikille koka päivä ja C-vitamiinijauheen kera (varsinkin niille jotka eivät saa pellettejä)."

        Minulle ei nyt avaudu, miten pellettien saanti vaikuttaisi c-vitamiinin antamiseen? Mitä tahansa siinä pellettisäkin kyljessä c-vitamiinin kohdalla lukeekin, niin sen voi samantien unohtaa. C-vitamiini tuhoutuu valoisassa ja lämpimässä sekä ollessaan ilman kanssa kosketuksissa, joten heti, kun pellettisäkin avaa, niin se alkaa sieltä tasaisesti katoamaan. On siis se ja sama, minkä verran pelletissä on c-vitamiinia, sitä pitää joka tapauksessa lisätä marsujen ravintoon. Ainoa, mikä todella vaikuttaa, on paljon c-vitamiinia sisältävä tuoreruoka, joten jos esimerkiksi annoin marsuille nipun persiljaa, niin saatoin hieman vähentää lisätyn c-vitamiinin määrää.

        "Marsun rukinnassa ei aina ole oikeaa ja väärää vaihtoehtoa."

        Tästäkin olen eri mieltä. Varmasti ruokintatavat menevät joko väärin tai oikein (ainakin osittain), ja se, mikä on todella oikein, liippaa tarpeeksi läheltä marsujen luonnollista ravintoa. Se, mikä marsun pitää hengissä vaikkapa 6-vuotiaaksi asti, ei automaattisesti ole oikea. Mäkkäriruoka pitää ihmisenkin varmasti hengissä, mutta tarkemmin miettimällä se ei kuitenkaan ravintoarvoiltaan ole ihmiselle pitkällä aikavälillä oikeaoppista ravintoa, jolloin niitä elintasosairauksia alkaa olemaan ja pömppövatsaisuus voi olla ongelmista pienin. Vaikka silläkin sapuskalla eläisi suht vanhaksi, niin se ei poista sitä tosiasiaa, että kuolit todennäköisesti sairaana ja olisit saattanut elää pidempään (ja terveenä) oikeaoppisemmalla ravinnolla.


      • jokumarsu

        Minun marsut aluksi söivät oskun heinää, mutta kun alkoi tulla kerta vastaan ruskeaa ja pölyistä heinää ja yhdessä paketissa oli homettakin. Parasta heinää olen saannut suoraan tilalta. Best friedin heinää en ole edes kokeillut, koska taloudellisesti ei tule kannattavaksi ja puoli kiloa riittää vaan tosi lyhyeksi aikaa. Mun marsut on vielä aika nuoria ja saavat kokoajan pellettiä tosin yhden pitäisi vähän kohta jo laihduttaakin jos se vielä lihoo. Nuorelle marsulle antaisin kokoajan pellettiä aluksi kasvatusta ja sitten siirtyisin elatukseen. Sitten kun on jo täysi-ikäinen ja ei enään kasva niin alkaisin säännöstelemään, mutta nämä mun urokset liikkuvat niin paljon niin en ole vielä säännöstellyt. Pääsääntöisesti mielestäni harva marketin pelletti on hyvää marsulle. Marsut.netissä on merkkien vertailua ja erittäin moni marketin sapuska on karsittu pois. Myös eläinkaupoissa on joskus huonolaatuisia pellettejä. Faunattaressa mielestäni kaikki pelletit on ok. Marsulle en siemensekoitusta syöttäisi.
        C-vitamiinin annostelussa olen itse vähän epätarkka. :/ Pyrin antamaan aina kerran viikossa ainakin keltaista paprikaa, koska muistaakseeni siinä oli paljon c-vitamiinia. N. 1-2 kertaa viikossa ne saa kyllä c-vitamiinia. Mun marsut syö lähinnä kasviksia joka ilta. Itse siivoan häkkiä aina joka tai jokatoinen päivä. Heinästä vielä sen verran, että nyt mulla on säkki joka on ostettu eläinkaupasta ja siinä on ruskeaa heinää aika paljon joukossa.


    • Anonyymi

      Marsulla pitää olla heinää ja veytä koko ajan, vesi vaihdetaan kerran päivässä ja heinää lisätään 2 kertaa päivässä. Marsun häkki pitää siivota vähintään kerran viikossa, voi olla hyvä esim 3 4 kertaa viikossa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      539
      3949
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3454
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3070
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2362
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2220
    6. 227
      1678
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1417
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1319
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      96
      1309
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1100
    Aihe