Delfiinit eläkkeelle?

Pistosisimmässä

Luonnonsuojelun nimissä halutaan lopettaa Tampereen delfinaario. Yli kolmekymmentä vuotta delfinaarion perustamisen jälkeen yllättäen oletetaan, että delfiinit eivät kuulukaan vankeuteen. Alun perin ei lehmä, hevonen eikä koirakaan ole ollut ihmisen lemmikkinä ja palvelijana. Kukaan ei kuitenkaan lähetä metsään vanhaa palvelukoiraansa perheineen. Kaikki ymmärtävät, että teko olisi heitteille jättö.
Ensin provosoitiin, että delfiinejä pidetään sirkuseläiminä ja niiden opetus on lopetettava, sitten todettiin, että delfiinien esitykset eivät enää ole tuottavia. Delfiinejä pidetään ehkä kaikkein älykkäimpinä eläiminä, jopa lähes ihmisen veroisina, joiden äly saattaa ylittää apinankin älykkyyden. Miksi ei meillä esim. delfiinien käyttäytymisen tutkimiseen käytetä tiedettä ja tieteelle suunnattuja apurahoja. Nyt vielä olisi ainutlaatuinen tilaisuus tutkia delfiinien älykkyyttä ja käyttäytymistä, kommunikaatiotaitoja sekä keskenään että ihmisen kanssa, niiden omaa viestintää ja kieltä. Delfiinit ovat myös hyvin musikaalisia, uusia ohjelmanumeroita voitaisiin suunnitella musikaalisuuden pohjalta. Kuten esimerkiksi pelastuskoirat, delfiinit nauttivat esiintymisestään ja oppimistaidoistaan.
Uusia delfiinejä ei saa enää vangita, mutta delfinaarioon nuorena tuodut, kuten Tampereen delfinaarion kaksi vanhinta delfiiniä ja delfinaariossa syntyneet delfiinit pitävät 20-30 vuoden asumisen jälkeen delfinaariota kotinaan, eivätkä osaa elää muualla, tuskin edes selviytyvät ja hyljätyksi tullessaan voivat kuolla jopa suruun.Vaikka delfiinit ovat älykkäitä, tuskin he ymmärtävät näitä talouskuvioita, jotta heille voisi selittää, että vapautus on heidän omaksi parhaaksi. Delfiinit elävät noin 40 vuotiaaksi, vanhimmat ovat jo lähellä eläkeikää ja heidän lapset, kaksi nuorinta Tampereella syntynyttä , jotka eivät ole muuta maailmaa nähneet ovat juuri parhaassa iässä. MUKA ELÄINSUOJELIJAT JA TALOUSIDEALISTIT HÄVETKÄÄ

7

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pistosisimmässäkö

      "Yli kolmekymmentä vuotta delfinaarion perustamisen jälkeen yllättäen oletetaan, että delfiinit eivät kuulukaan vankeuteen." Eikö tämä ole aivan itsestään selvää? On epäinhimillistä ajatella, että ihmisellä olisi jokin oikeus vangita toinen elävä olento, ja tehdä tämän olennon kustannuksella rahaa taikka hauskuuttaa muita ihmisiä. Delfiinit eivät kuulu uima-altaaseen, ne kuuluvat mereen.
      "Alun perin ei lehmä, hevonen eikä koirakaan ole ollut ihmisen lemmikkinä ja palvelijana." Lehmät, hevoset, lampaat, kissat ja koirat, ne kaikki ovat domestikoituja eläimiä. Se tarkoittaa sitä, että ihminen on kymmenien tuhansien vuosien aikana kesyttänyt nämä lajit. Esimerkiksi koira on domestikoitunut 15000 eaa. ja lehmä 8000 eaa. On siis mahdotonta lähteä vertaamaan kotieläimiä, jotka ovat olleet ihmisen rinnalla alusta asti, villieläimeen, joka on tullut meille tutuksi vasta tällä vuosisadalla.
      " Kukaan ei kuitenkaan lähetä metsään vanhaa palvelukoiraansa perheineen. Kaikki ymmärtävät, että teko olisi heitteille jättö." Delfiineille on langetettu elinkautistuomio, ilman rikosta. Jos vanki pääsee pois vankilasta, hän tuskin haluaa sinne enään takaisin. Vapaus on kaikille lajeille itseisarvo, etenkin villieläimille. On olemassa monia delfiinien ja muiden merinisäkkäiden vanhainkoteja/kuntoutuskeskuksia, joissa viihdekäytössä olleita eläimiä totutetaan niiden normaaliin elämään. Siellä delfiinit saavat kokea vapauden tunteen, meren liikkeet, hengittää ulkoilmaa ja tavata lajikumppaneitaan turvallisesti ja valvotusti. Tärkeintä on kuitenkin saada delfiinien funktio sirkuseläimenä loppumaan. https://dolphinproject.net/about-dolphins/releasing-captive-dolphins/protocol-for-releasing-captive-dolphins/
      Särkänniemessä delfiinien tieteellinen tutkimus ja raportointi on ollut tällä vuosikymmenellä olematonta. Veikkaan että syynä on juuri nimenomaa rahoitus ja puutteelinen taito. On myös ristiriitaista yrittää tutkia lajin käyttäytymistä, kun se on vankina. Jos haluaisimme tietää enemmän jostain lajista, meidän tulisi mennä lajin ominaiseen ympäristöön.

    • Pistosisimmässäkö

      On totta, että delfiinit kuuluvat omaan ympäristöönsä mereen, jossa niillä kuitenkin on myös paljon vihollisia ja tauteja. Ihmiset ovat kuitenkin ottaneet nämä Tamperelaiset delfiinit huostaansa, kouluttaneet ja sopeuttaneet delfinaarioelämään, kuten monessa muussa maassa on tehty. Eivät nämä yksilöt enää nauti vapaudesta eli "heitteillejätöstä" . He kokevat sen hylkäämisenä kuten perhekoirat kokevat. Kuten koirat delfiinit ovat oppineet ymmärtämään ihmisen kielen ja Tamperelaiset delfiinit ymmärtävät siis suomea, joten toiseen delfinaarion siirtämiselläkin olisi omat haittapuolensa. Nimenomaan näillä Tampereen delfiineillä, ottaen huomioon delfinaariossa syntyminen ja monen vuoden , eli vuosikymmenen elämä täällä, pitäisi olla loppuelämän paikka täällä ja Tampereella jopa velvollisuus huolehtia rahaa tuottaneista eläimistään loppuun asti.

      Mitä eläinten kielen tutkimiseen tulee, eiköhän siellä meressä ole riittävästi vapaana eläviä delfiinejä tutkittavina. Nk, vankeina ainoastaan hyvin pieni osa. Koska delfiinejä ei enää saa ottaa vangiksi, jo otetut delfiinit ovat ehkä ihmisen ainoa mahdollisuus enää tarkennettuun lähitutkimiseen ja delfiinien kielen tarkempaan analysointiin Delfinaario antaa merta huomattavasti paremmat mahdollisuudet tutkia ja analysoida delfiinien perhe-elämää ja heidän keskinäistä kommunikointia.

      Miksi delfiinejä ei voisi käydä katsomassa, vaikka päivittäin ja lasin takaa, samoin kuin akvaariokalojakin, ilman näytöksiäkin, mutta ennalta sovittuina aikoina, jotta sitä rahaa saataisiin ja uudet sukupolvetkin voisivat tutustua eläimiin. Näytöksien sijaan tai tilalle voitaisiin silti silloin tällöin pitää esitelmätilaisuuksia delfiinien älystä ja oppimiskyvystä, joissa tilaisuuksissa silti delfiineillä olisi tärkein rooli.

      Tampereella kahden delfiinin vangitseminen on jo tapahtunut kymmeniä vuosia sitten ja kaksi syntynyt sinne kotiinsa delfinaarioon, ja sitä tilannetta ei voi korjata mereen viskaamalla, päin vastoin se olisi uusi rikos delfiinejä kohtaan. Meillä on eläintarhoissa Pandoja, jääkarhuja jne. vangittuina. Lehmä on navetassa kiinni vahvalla köydellä talvet pitkät. Koko ajan koulutetaan uusia villielämiä ihmisen hyödyksi tai hauskuudeksi. Eiköhän tilanne ole liiankin hyvin korjaantunut delfiinien kohdalla, kun uusia eläimiä ei saa enää ottaa vankeudesta. Toinen tosiseikka on se, että jos ja kun delfinaarioissa synnyttäminenkin ehkäistään, meillä ei ole enää delfiinejä, joita tutkia tai ihailla missään maailman kolkassa.

    • pihviätiskiin

      Kai ne voidaan viedä johonkin teurastamoon, eikö se ole syötävää lihaa kumminkin ?

      • Pistosisimmässä

        Ai parhaassa iässä olevat koulutetut poikadelfiinit ruuaksi? Tai pitkän elämänkokemuksen ja koulutuksen läpi käyneet "vanhukset", joiden tutkiminen ja käyttäytyminen voisi tuottaa ainutlaatuista materiaalia kertomuksia ja oppikirjoja, satukirjoista puhumattakaan.
        Yksi hyvä vaihtoehto olisi tuoda delfinaarion piristämiseksi nuori tyttödelfiini, jossakin toisessa delfinaariossa syntynyt pojille morsiameksi. Eu- direktiivien mukaan Tampereen delfinaarioon mahtuisi lisää useampikin delfiini, monet muut taas ovat ylikuormitettja. Veerallehan syötetään jo e-pillereitä, eikä ole toivottavaa, että Veera tulisi enää raskaaksi. Veera voisi myös tulla raskaaksi oman poikansa siittämänä ja saada sairaita jälkeläisiä, joka ei ole suotavaa.
        Ihmetyttää miksi delfiinien yhdysvaltalainen kouluttaja haluaisi nyt vapauttaa delfiinit. Delfiinihän ei ole uhanalainen eläin ja vapaana uivia delfiinejä on tutkijoiden käytettävissä meressä ja ollut jo paljon ennen delfinaarioita delfinaarioissa taas vain muutama eikä lisää vangita.
        Koska uusia delfiinejä ei ole lupa vangita, ainoa tapa delfinaarioiden säilyttämiseksi ja lisätietojen saamiseksi niiden elämästä ja kielen merkityksestä on, että delfiinit lisääntyvät heille turvallisessa ja tutussa ympäristössä , eli delfinaariossa.
        Tampereella syntyneet jo parikymppiset pojat eivät selviäisi meressä. Delfiinien emo opettaa jälkeläisilleen ensimmäisinä elinvuosina mitä syödään ja miten otetaan happea ja mitä varotaan. Delfinaarioissa vesi on puhdistettua mikrobeista ym. Meidän vanhuksetkin ovat jo eläneet jo kauemmin kuin luonnossa yleensä eletään. Heidät vangittiin nuorena ja koulutettiin. Ei heilläkään juuri ole kokemusta meressä elämisestä.


    • piffiäniistä

      No parempi olisi laittaa pihviksi nuo, ongelma ratkeaisi kuin itsestään. Olen Islannissa syönyt valasta ja oli kyllä tosi hyvää pihvilihaa se, delfiini on luultavasta samanlaista.
      Nykyisin voidaan syömäelukatkin lopettaa aivan tuskattomasti.

    • Pistosisimmässä

      Niin, ihminenhän on eläimistä se pahin petoeläin ja luonnon tuhooja, lähes ainoa joka tappaa huvikseenkin, ilman tarvetta saada ruokaa. Onneksi on olemassa kehittyneempiäkin yksilöitä, tosin melko paljon kaiketi vaaditaan, jotta ihmiseksi syntyneenkin ymmärrys riittäisi siihen, että on ollut suuri lahja, että olemme voineet hankkia ennestään melko tuntemattomia älykkäitä eläimiä, joihin meillä on ollut mahdollisuus tutustua läheltä ja seurata niiden elämää ja oppimiskykyä. Olemme rakentaneet kalliin delfinaarion ja onnistuneet hyvin delfiinien koulutuksessa. Delfiinit voivat hyvin ja nk, vankeudessa syntyneetkin ovat eläneet jo parikymmentä vuotta ja nuorena pyydystetyt vanhemmiksi kuin meressä keskimäärin delfiinit elävät. Eiköhän delfiineitä tyhmemmät, silakat ja lohet riitä meidän ruuaksi. Sivistysvaltioissa ei kyllä syödä apinoita eikä koiriakaan, eli ihmisen kesyttämiä älykkäitä eläimiä. Kun olin koululapsi, opettajat selittivät, että delfiinien älykkyys saattaa olla jopa ihmisen tasoa, me emme vaan pysty tutkimaan niitä , kun ne elävät suurissa merissä. Ne eivät voi toimia ihmisen tavoin, koska niillä ei ole käsiä eikä jalkoja ja niiden käyttämä keskinäinen kieli on mukautunut viestintään veden alla.

      Täysin yksinkertaisia ja brutaaleja ovat ihmiset, jotka ovat valmiit syömään arvokkaan eläimen, olennon jonka inhimillisyys ylittää heidän omansa jopa moninkertaisesti. Tutkijoiden ja eläinkirjojen mukaan delfiinien tiedetään pelastaneen haaksirikkoutuneita ihmisiä, kuljettaen heitä jopa satoja kilometrejä rantaan. Delfiinit ovat ilman opetusta oivaltaneet, että ihminen ei selviä pinnan alla ja halunneet auttaa. Toiset taas ovat auttaneet kalastajia saamaan suurempia kalasaaliita viestittäen kalastajille, huomatessaan kalaparven minne verkot tulee viskata.

    • Uutisessa kyllä mainittiin myös seikka,että kun vanhemmista delfiineistä aika jättää,niin delfiini"yhteisö" kutistuu liian pieneksi. Lieneekö parven vahvuus määritelty noin neljäksi yksilöksi.(onko Särkänniemessä nyt niitä 4?) -Mutta vaikka mihin päätyvät,niin toivottavasti ei toistu se tarina,mistä nähtiin dokumentti joku aika sitten,elikkä koedelfiinit myytiin yksityisille ja karmeisiin oloihin ,joissa ne kuolivat saastaan ja virikkeettömyyteen ja huonoon ruokaan. Kamalaa katseltavaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      76
      5715
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2506
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1997
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      60
      1738
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1301
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1249
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1203
    Aihe