Ahvenanmaan vaalikuviot

Lagtinget

Ahvenanmaalla järjestetään ensi sunnutaina 18.10. kahdet vaalit, joista toisissa valitaan uudet kunnanvaltuustot ja toisissa 30 jäsentä maakunnan omaan parlamenttiin, josta käytetään nimeä maakuntapäivät. Kunnallisvaalit pidetään eri aikaan kuin Suomessa ja useissa kunnissa ei edes ole puoluejärjestelmää, mutta näitä vaaleja minä en käy tässä läpi vaan maakuntapäivävaaleja, jotka ainoastaan ovat edes pienen huomion kohteena muuallakin. Vaaleissa menestyneet puolueet pääsevät muodostamaan uuden maakuntahallituksen, mikä näissä vaaleissa onkin isoin jännityksenaihe, mutta yleensä aina sinne tarvitaan mukaan Ahvenanmaan suurin valtapuolue Keskusta. Nyt hallitusta kuitenkin johtavat Sosialidemokraatit, joiden lisäksi siellä on kahdesta oikeistopuolueesta 2013 yhdistynyt Kokoomus-puolue ja tietysti Keskusta.

Vuosina 2007-2011 Ahvenanmaalla oli liberaalien Viveka Erikssonin johtama porvarihallitus, jonka Liberaalit muodostivat ison vaalivoittonsa jälkeen kahdestaan Keskustan kanssa, mutta puolueen kokenut kehäkettu Roger Nordlund jäi tuolloin pois ja ryhtyi puhemieheksi. Tämän kauden lopputuloksena Liberaalit kärsivät rökäletappion ja jäivät oppositioon, kun Demarit saivat ison vaalivoiton ja pääsivät muodostamaan hallituksen. Maaneuvoksen paikka päätettiin suosiolla antaa vaalien ylivoimaiselle ääniharavalle puheenjohtaja Camilla Gunellille, koska suurimmaksi sinnitelleen Keskustan tilanne vahvojen nimien suhteen oli vähän sekava. Puheenjohtaja Harry Jansson tippui maakuntapäiviltä, mutta pääsi sinne kuitenkin varamieheksi, joten vahvin ehdokas maaneuvokseksi olisi ollut Nordlund. Keskusta kuitenkin pääti antaa Gunellin ryhtyä maaneuvokseksi ja Nordlund otti jälleen varamaaneuvoksen paikan, kun hänestä tuli samalla talousministeriksi. Mukaan tulivat kokoomuspuolueet Maltilliset ja Sitoutumaton Kokoomus, joiden tuloksena syntyi vuonna 2013 uusi Maltillinen Kokoomuspuolue.

Nyt maakuntapäivien suurin puolue Keskusta lähtee näihin vaaleihin vahvasta asemasta, kun puolue sai kovalla työllä runnottua keväällä eduskuntaan Mats Löfströmin, joka pudotti eduskunnasta vanhan kansanedustajan. Näissä vaaleissa Löfström-ilmiö voi auttaa puoluetta jopa säilyttämään paikkansa suurimpana puolueena, mutta puolueelle ennustettiin kyselyssä samaa paikkamäärää kuin viimeksi eli seitsemää paikkaa. Liberaalien tappion seurauksena Keskusta sinnitteli viime vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, mutta menetti kuitenkin yhden paikan. Jos puolue onnistuu pysymään suurimpana, niin se saanee nyt maaneuksen paikan tähän tehtävään vahvin ehdokas on kaksi kautta maaneuvoksena toiminut Roger Nordlund. Lisäksi ei sovi unohtaa nykyisin maakuntapäivien puhemiehenä toimivaa ja aiemmin ministerinä ollutta Britt Lundbergia, joka on ollut kaksi kertaa ehdokkaana eurovaaleissa ja hän lukeutuu Ahvenanmaan vahvimpiin poliitikkoihin. Puolueeseen vuonna 2009 tullut ja melko pian puheenjohtajaksi nostettu Harry Jansson ei onnistunut pääsemään viime vaaleissa muuta kuin varasijalle, mutta nyt edelleen puheenjohtajana istuessaan voi menestyä paremmin ja päästä läpi, joten hänelle voi parhaassa tapauksessa olla luvassa paikka hallituksessa. Kuitenkin Keskustaa tarvitaan todennäköisesti taas uuden hallituksen muodostamiseen, eikä heitä ole helppo jättää pois.

Liberaalit kärsivät viime vaaleissa ison tappion, kun tuolloin maaneuvoksena olleen Viveka Erikssonin johdolla puolue hävisi neljä paikkaa kymmenestä. Liberaaleihin onnistuivat iskemään ja viemään heiltä paljon kannatusta Sosialidemokraatit, jotka ottivat suoraan heiltä peräti kolme paikkaa. Tuolloin Liberaalit päättivät jäädä suosiolla oppositoon, kun Demareita ei puolestaan voinut millään keinolla jättää pois hallituksesta. Eriksson luopui vuosi vaalien jälkeen paikastaan puheenjohtajana, jolloin hänen tilalleen valittiin entinen ministeri Katrin Sjögren. Puolue istuu nyt oppositossa kahdestaan Ahvenanmaan tulevaisuuden kanssa, joten oppostio on melko pieni ja arvattavasti hajanainen. Nyt puolue on kuitenkin ollut nousussa, joten paluu hallitukseen on mahdollinen ja todennäköisesti puolue ottaa mielutien hallitukseen Keskustan ja muitakin ehkä tarvitaan. Puolueen erittäin kokenut ja arvostettu poliitikko eli entinen kansanedustaja Gunnar Jansson jää pois maakuntapäiviltä, mutta pitkään edustajana ollut Viveka Eriksson haluaa yhä jatkaa ja voi olla Sjögrenille melko hyvin avuksi. Kyselyssä Liberaaleille ennustettiin vain yhtä liväpaikkaa ja eli samaa paikkamäärää kuin Keskustalla, mutta tästä huolimatta heidän ennustettiin nousevan tärästi suurimmaksi puolueeksi ja suurin voi olla kumpi tahansa näistä kahdesta.

12

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Jatkoa_edelliselle

      Sosialidemokraatit saivat viime vaaleissa erittäin suuren vaalivoiton, kun puolue onnistui saamaan peräti kuusi paikkaa ja kaksinkertaistamaan paikkalukunsa. Näin kävi puolueen menetettyä vuonna 2007 peräti puolet kuudesta paikastaan, jotka se oli saanut voitettuaan vuoden 2003 vaalit ja kasiknkertaistettuaan tuolloinkin paikkalukunsa. Näin ison voiton puolueelle takasi ylivoimaiseksi ääniharavaksi noussut puheenjohtaja Camilla Gunell, joka nousi tämän tuloksen seurauksena maakuntahallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Puolueessa kuitenkin jäi häärimään taustalle jo 1970-luvulta lähtien maakuntapäivillä istunut ja melko taantumuksellinen entinen puheenjohtaja Barbro Sundback, jonka äänimäärä puolestaan romahti viime vaaleissa melko pieneksi ja hän meni läpi vain Gunellin ison äänimäärän turvin kiskottuna. Vuoden 2003 vaaleissa hän puolestaan sai valtavan äänimäärän ja oli ylivoimainen ääniharava, mutta nyt hänen kannatuksensa tippuu todennäköisesti entisestään ja hänellä ei enää ole paljoa mahdollisuuksia päästä jatkoon. Sundback on jo melko syrjässä ja silti hän kuuluu joskus edelleen melko paljon Ahvenanmaan politiikassa, joten hänen pudotessaan maakuntapäiviltä on monen ahvenanmaalaisen mielestä vihollinen voitettu, sillä häntä on pidetty erittäin ristiriitaisena ja kiistanalaisena poliitikkona. Putoajaksi voi jälleen joutua myös Christian Beijar, jolla on jo reilusti aiempaa kokemusta putoamisesta edellisten vaalien nousun jälkeen. Sen sijaan viime vaaleissa paljon ääniä saanut Igge Holmberg pääsee todennäköisesti edelleen läpi, mutta useiden aiheuttamiensa skandaalien jälkeen reilusti pienemmällä äänimäärällä. Gunellin äänimäärä puolestaan tippuu todennäköisesti erittäin paljon, mutta silti hän pysyy kuitenkin melko isona ääniharavana. Nyt puolue tuskin kärsii niin isoa tappiota kuin edelliselle kerralla, mutta silti siitä todennäköisesti tulee melko iso ja kyselyssä puolueen ennustettiin saavan neljä paikkaa ja menettävän kaksi.

      Melko vahvassa asemassa vaaleihin lähtee uusi Kokoomuspuolue, joka syntyi vuonna 2013 useiden Sitoutumattoman Kokoomuksen poliitikkojen liittoudutta Maltillisten kanssa. Puoluetta on johtanut jo pitkään ministerinä istuva Johan Ehn, joka luketuu nykyisin Ahvenanmaan politiikan vahvimpiin nimiin. Vanhoista Sitoutumattoman Kokoomuksen poliitikoista vanhin on entinen ministeri Gun-Mari Lindholm, joka oli ennen puolueliitosta pitkään tämän puolueen johdossa. Lisäksi näissä vaaleissa on vanhan Kokoomuksen poliitikoista edelleen mukana yhden kauden eduskunnassa istunut Roger Jansson, joka nykyisin on Ahvenanmaan politiikan harmaa eminenssi ja hänen asemansa ei enää ole kovinkaan vahva ja silti melko hyvä. Puolueen ennusettiin kyselyssä saavan huomattavasti paremman kannatuksen kuin Demarit eli kuusi paikkaa, mutta silti siitä tuskin tulee suurinta puoluetta vaan ainoastaan kolmanneksi suurin. Liberaalit ja Keskusta voivat kuitenkin haluta puolueen uuteen hallitukseen, joten voi olla tuolossa näiden kolmen puolueen erittäin vahva porvarihallitus. Vanhassa Sitoutumattomassa Kokoomuksessa on paljon uusia nimiä, mutta puoluetta johtaa paluun tärkeäksi poliitikoksi tehnyt vanha edustaja Bert Häggblom. Puolueen ennustettiin kyselyssä saavan kaksi paikkaa, mutta isompikin määrä voi olla teoriassa mahdollinen. Ahvenanmaan tulevaisuus ajaa Ahvenanmaan itsenäistymistä ja nyt puolueella on kolme edustajaa, minkä määrän heidän ennustetaan säilyttävän. Puolueen vahva nimi oli pitkään entinen keskustalainen Anders Eriksson, mutta hänen tilalleen puheenjohtajaksi valittiin vuonna 20-vuotias maakuntapäiväedustaja Axel Jonsson ja hän on melko vakuuttavasti esillä. Lisäksi vaaleihin osallistuu joitakin uusia puolueita, joista Ålands Demokrati -puoleen ennustettiin saavan yhden edustajan. Näistä pieniä puolueita tuskin tulee vaalien jälkeen uuteen hallitukseen, jonne Liberaalit todennäköisesti pääsevät Demarien tilalle mukaan.

      • Ihan vain tiedoksi, että Christian Beijar ei ole edes ehdokkaana, joten hän ei voi pudota. Barbroa en ole koskaan kuullut kenenkän sanovan taantumukselliseksi :) Mielenkiintoinen näkökulma!


      • MikäMaaMikäValuutta
        ahvennainen kirjoitti:

        Ihan vain tiedoksi, että Christian Beijar ei ole edes ehdokkaana, joten hän ei voi pudota. Barbroa en ole koskaan kuullut kenenkän sanovan taantumukselliseksi :) Mielenkiintoinen näkökulma!

        Aloituksen kirjoittaja on ilmeisesti joku sikäläinen ahvenanmaalta koska tietää asioista noinkin paljon sillä ei monikaan Manner-Suomessa ole kiinnostunut åålanderien vaaleista.
        Ainakin teillä on hyvä propagandisti itsepyhitetty "ahvennainen" joka korjailee virheet ja sanoo asiat suomenkielistenkin puolesta.
        Suomenkieliset ovat ahvenanmaalla lähinnä vain muukalaisina eikä heitä siellä paremmin kohdellakkaan kun ovat kerta erehtyneet sinne menemään.


    • RasistienVaalit

      Kysymys aloittajalle onko mitään parannusta tulossa kansalaisia eriarvoistavaan politiikkaan ja siitähän oli jo osoituksena ettei mitään vaalimainontaa ole suomenkielisille? Ja yleensä kannattaako kenenkään suomenkielisen edes äänestää mitään puoluetta koska kaikki ovat rasistisia eivätkä suvaitse suomenkielisiä saarelle.
      Tuolla yllä mainitaan myös maaneuvoksena tunnettu Roger Nordlund hän on aikaisemmin todennut ettei suomenkielisten kannata tulla ollenkaan ahvenanmaalle jos ei osaa ruotsia kun se on hyvin tiedossakin kaikille suomalaisille.
      Jos rasismi on tuon laatuisella tasolla ei suomenkielisten kannata edes matkustaa lomailemaankaan kyseiselle rasistisaarelle.

      • Kun ehdokkaidenkin joukossa on äidinkieleltään suomenkielisiä, niin heitä luulisi ainakin voivan äänestää. Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?
        Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään.


      • saatanansikiöolet
        ahvennainen kirjoitti:

        Kun ehdokkaidenkin joukossa on äidinkieleltään suomenkielisiä, niin heitä luulisi ainakin voivan äänestää. Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?
        Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään.

        Olet rasisti, hävettää hengittää samaa ilmaa kaltaisesi kanssa. Olet samaa sakkia natsien kanssa.


      • RöyhkeäÅlanderi
        ahvennainen kirjoitti:

        Kun ehdokkaidenkin joukossa on äidinkieleltään suomenkielisiä, niin heitä luulisi ainakin voivan äänestää. Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?
        Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään.

        "Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?"

        Minä olen aina luullut että ahvenanmaa on osa Suomea?

        Kysymys milloin ahvenanmaa on itsenäistynyt omaksi valtioksi?

        Osaapa hurriämmä olla röyhkeäkin että vertaa ahvenanmaata Saksaan.


      • SiinäpäKysymysOiva
        ahvennainen kirjoitti:

        Kun ehdokkaidenkin joukossa on äidinkieleltään suomenkielisiä, niin heitä luulisi ainakin voivan äänestää. Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?
        Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään.

        "Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään."
        Entä jos on käynyt niin mitä sitten sanoo?


      • RöyhkeäÅlanderi kirjoitti:

        "Mutta tietysti täällä täytyy osata ruotsia, ainakin opetella, jos ei tullessa osaa. Jos muuttaa vaikka Saksaan, niin kai sitä haluaa saksaa osata?"

        Minä olen aina luullut että ahvenanmaa on osa Suomea?

        Kysymys milloin ahvenanmaa on itsenäistynyt omaksi valtioksi?

        Osaapa hurriämmä olla röyhkeäkin että vertaa ahvenanmaata Saksaan.

        En ole hurri, vaan ihan suomenkielinen Ahvenamaalla asuav. Ei Ahvenanmaa ole itsenäinen valtio, mutta se on itsehallinnollinen alue, joka on yksikielisesti ruotsinkielinen. Kun nyt Ahvenanmaa sinua noin kiinnostaa, kannattaisi olla tällaisista perusasioista selvillä. Mutta kun tyytyy haukkumaan asioita tuntevia, niin ei kai silloin edes perusasioita tarvitse opetella. Kun ne ei kuitenkaan omaan ajatusmaailmaan sovi.


      • SiinäpäKysymysOiva kirjoitti:

        "Tuo rasismi on vain joidenkin sellaisten päähänpinttymä jotka eivät ole koskaan täällä käyneetkään."
        Entä jos on käynyt niin mitä sitten sanoo?

        Silloin huomaa, että on ollut väärässä sen sen rasismitoohotuksensa kanssa! Tervetuloa Ahvenanmaalle!


      • RasismiItsehallinnossa
        ahvennainen kirjoitti:

        En ole hurri, vaan ihan suomenkielinen Ahvenamaalla asuav. Ei Ahvenanmaa ole itsenäinen valtio, mutta se on itsehallinnollinen alue, joka on yksikielisesti ruotsinkielinen. Kun nyt Ahvenanmaa sinua noin kiinnostaa, kannattaisi olla tällaisista perusasioista selvillä. Mutta kun tyytyy haukkumaan asioita tuntevia, niin ei kai silloin edes perusasioita tarvitse opetella. Kun ne ei kuitenkaan omaan ajatusmaailmaan sovi.

        "Ei Ahvenanmaa ole itsenäinen valtio, mutta se on itsehallinnollinen alue, joka on yksikielisesti ruotsinkielinen."

        Tuohon kun lisätään ruotsikiihkoisuus ja suomenkielisiin kohdistuva erottelu ja rasismi niin silloin koko kuva saaresta avautuu kaikille sen kaikessa törkeimmässä muodossaan.


    • RuotsalaisuusEtiketissä

      Rasismi antaa kuvan ahvenanmaan poliittisesta suuntauksesta ja RKP toimii takapiruna suojelemassa törkeää rasismia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1388
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1251
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1195
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1145
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      20
      1114
    6. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1067
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      33
      1038
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1033
    9. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1032
    10. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1023
    Aihe