Vatikaani ja laittomat abortit

SLL 35/1999 vsk 54
s. 4397

"Vatikaanin tiukka linja äitiyskuolemien takana maailmalla?

Väestöliiton marraskuussa järjestämässä kansainvälisessä seminaarissa pohdittiin syitä suureen äitiyskuolevuuteen maailmassa ja keinoja sen vähentämiseksi. Vatikaanin ehkäisyn ja abortinvastainen linja estää monissa maissa naisten oikeuden päättää, kuinka monta lasta he haluavat - ja missä elämänvaiheessa. Raskaudet, joita ei ole toivottu, johtavat usein puoskaroituihin abortteihin, jotka ovat syynä yli kymmeneen prosenttiin maailman äitiyskuolemista.

-On arvioitu, että maailmassa tehdäään noin 20 miljoonaa laitonta aborttia joka vuosi. Miltei 90 000 naista kuolee vuosittain tällaisten aborttien seurauksiin. Niissä maissa, joissa ei ole mahdollisuutta turvallisiin abortteihin, aborttilainsäädäntö ei tule kehittymään nopeasti. Tällöin laittomien aborttien tekeminen jatkuu. Usein laittomissa aborteissa kohtu tyhjennetään kirurgisesti alkeellisten tekniikoiden avulla. Nykyisin on kuitenkin mahdollista, että laiton abortti tehdään turvallisemmin esimerkiksi käyttämällä mahahaavan hoitoon tarkoitettuja tabletteja, kertoi professori Staffan Bergström Karoliinisesta Instituutista Ruotsista.

Ruotsin Riksförbundet för Sexuell Upplysningin johtaja Katarina Lindahl totesi, että abortit ovat monissa Itä-Euroopan maissa ehkäisykeino. Nuorilla tytöillä ei ole kaikissa maissa mahdollisuutta saada ehkäisyvalistusta, ja he ovat usein yhteiskunnallisesti erittäin heikossa asemassa. Lindahlin mielestä laittomien aborttien vähentäminen on mahdollista, mutta se vaatii poliittisten päätöksentekijöiden panosta. Nuorten tyttöjen seksuaalikasvatuksessa tulisi hänen mukaansa painottaa itsetunnon vahvistamista: naisella on oikeus päättää omasta ruumistaan."

© Suomen Lääkärilehti

9

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • novoikyynel

      "Raskaudet, joita ei ole toivottu, johtavat usein puoskaroituihin abortteihin, jotka ovat syynä yli kymmeneen prosenttiin maailman äitiyskuolemista.

      -On arvioitu, että maailmassa tehdäään noin 20 miljoonaa laitonta aborttia joka vuosi. Miltei 90 000 naista kuolee vuosittain tällaisten aborttien seurauksiin."

      Ketä lasten mukavuusmurhaajien kohtalon pitäs liikuttaa?
      Pitäskö kaikki murhat ja muutkin rikokset samantien laillistaa kun lait ei niitä kuitenkaan täysin estä ja murhaajat ym. vois toimia vaarantamatta omaa terveyttään?

    • "Ketä lasten mukavuusmurhaajien kohtalon pitäs liikuttaa?"

      Ehkä orvoiksi jääneitä lapsia ja kaipaamaan jääviä läheisiä? Lapset ainakin jäävät ilman äitiään sillä abortteja tehneillä on usein jo monta lasta. Mutta sinullehan ei lasten elämällä ole mitään väliä, vaan pelkästään sikiöillä on arvoa. Anteeksi unohdin tämän.

      Varmaan ollaan ennenkin tästä keskusteltu. Millä lailla maailman kurjuutta tai lasten asemaa parannettaisiin sillä, että murhat ja rikokset laillistettaisiin? Aborttia hakevalla naisella on hätä, koska jokainen raskaus heikentää häntä itseään että muiden lasten selviytymistä.

      Sinulla ja monilla muilla hurskastelija-abortinvastustajilla onkin tämä rangaistusaate ja vahingonilo olennainen, ei olla niin kiinnostuneita syntyneiden lasten kurjuudesta ja asemasta. Olennaista ei ole myöskään lasten ja äitien terveys vaan saada asiaankuuluva rangaistus normirikkomuksesta. Meidän oloissamme seksi, jota naisen pitäisi harjoittaa vain lapsenteko koko ajan mielessä. Miehelle ei toki mitään vaateita tarvitse asettaa samasta rikoksesta.

      Sitähän abortinvastustajafanaatikot meilläkin haluaisivat, kun ajavat aika ajoin aborttikieltoa ja aborttiehtojen kiristämistä. Kun aborttioikeutta perustellaan sillä, että turvallinen abortti on parempi kuin laiton abortti. Vastauksena on, että miksi naisten terveydestä pitäisi olla huolissaan, kun he rikkovat lakia ja siis ansaitsevat abortista sairauden ja kuoleman. Ei olla kiinnostuttu siitä, miten lapset ja äidit voivat, ei olla kiinnostuttu ehkäisyn parantamisesta. Eikä varsinkaan tehdä yhtään mitään lasten ja äitien hyvinvoinnin eteen.

      Kun sikiö on syntynyt, unohtuu paasaaminen ihmisoikeuksista.

    • jäkätijäkäjäääää

      "Lapset ainakin jäävät ilman äitiään sillä abortteja tehneillä on usein jo monta lasta."

      Tai voi ajatella että niin tyhmästä akasta oli parempi päästäkin eroon kun lähtee huvikseen ronkkiin itteensä ja aiheuttanu oman kohtalonsa.

      " Mutta sinullehan ei lasten elämällä ole mitään väliä,"

      Sinä se jaksat aina levitellä tätä samaa tekopyhää valhemantraas, ihan kun sinä niistä paskaakaan välittäisit, minkään ikäsistä kun mangut jo kohdussa manan majoille :DDDD

      " Millä lailla maailman kurjuutta tai lasten asemaa parannettaisiin sillä, että murhat ja rikokset laillistettaisiin?"

      Ihan samoin varmaan sun logiikallas kun mukavuusaborteillakin.

      "Sinulla ja monilla muilla hurskastelija-abortinvastustajilla onkin tämä rangaistusaate ja vahingonilo olennainen, "

      Ja montakohan kertaa tääkin sama harhanen levys on jo pyöriny täällä :DDDD minkä helvetin takia mua kiinnostais rankasu ja MISTÄ? Seksistä? :DD Mukauusabortista tietenkin kuuluukin saada mahdollisimman kirveltävä rangaistus.
      Suosijafanaatikot kun ei kykene myöntään yksinkertaseks motiiviksi lepsulain järkeistämiselle sitä lasten elämän oikeutta ja suojelua sunkaltasilta riistäjiltä, niin pitää johdatella aiheesta hätäseen muualle ja keksiä mitä tahansa kaukaa haettuja naurettavuuksia muka-syyksi.

      "Ei olla kiinnostuttu siitä, miten lapset ja äidit voivat, ei olla kiinnostuttu ehkäisyn parantamisesta. Eikä varsinkaan tehdä yhtään mitään lasten ja äitien hyvinvoinnin eteen."

      Niin, sun mutuhöttöjes mukaan.

      "Kun sikiö on syntynyt, unohtuu paasaaminen ihmisoikeuksista."

      Mitä niistä sitten pitäs paasata vielä siinä vaiheessa kun syntyneillä sentään on useimpien lakienkin suojaamat ja valvomat oikeudet? Kiiruusti taas huomioo pois niistä uhreista joita sinäkin hinkuat sortaa? :)

      • Pyritään_asiaan

        "Tai voi ajatella että niin tyhmästä akasta oli parempi päästäkin eroon kun lähtee huvikseen ronkkiin itteensä ja aiheuttanu oman kohtalonsa."

        Et näemmä vieläkään kykene ajattelemaan, mitä sanot. Eikö sinua ikinä HÄVETÄ???


      • HÄPEEitevaan

        Miksi sinä et osaa hävetä lapsien kuoleman kitaan hinkumistas, heitä suojelevien halventamista ja itsekkäiden murhaajien (ittes mukaanlukien?) puolustelua?


      • 54477655295

        tyhmä akka, joka mielestäs on ansainnut kohtalonsa, okei. Mutta entä orpolapset ja ne jotka on olleet tyhmästä akasta ja hänen huolenpidosta riippuvaisia? Aijoo mitä niistä lapsista väliä. En muistanu. Abortinvadtustajat ei ole kiinnostuneitakaan.


      • kirjoitakenttäännumeroil
        Pyritään_asiaan kirjoitti:

        "Tai voi ajatella että niin tyhmästä akasta oli parempi päästäkin eroon kun lähtee huvikseen ronkkiin itteensä ja aiheuttanu oman kohtalonsa."

        Et näemmä vieläkään kykene ajattelemaan, mitä sanot. Eikö sinua ikinä HÄVETÄ???

        "Lapset ainakin jäävät ilman äitiään sillä abortteja tehneillä on usein jo monta lasta."

        "Tai voi ajatella että niin tyhmästä akasta oli parempi päästäkin eroon kun lähtee huvikseen ronkkiin itteensä ja aiheuttanu oman kohtalonsa."

        Erikoinen käsitys lapsen ja äidin välisestä kiintymyssuhteesta. Lapsi ei siis ikävöi kuollutta äitiään sun mielestä, vaan ilkkuu että siitä sai tyhmä akka? Olisko niin, että kaikki ei ajattele äidistään kuten sinä. Kannattaisiko käydä purkamassa se oma äitisuhteen kauna jossain? Ihan helvetin sairastahan tuo on, mutta tostakin voi yli päästä, jos vaan suostuu ottamaan apua vastaan.


      • mitäsniistä

        lapsista jotka kuolee itsekkään akan mukavuudenhalujen takia...

        "Abortinvadtustajat ei ole kiinnostuneitakaan."

        Ja sunkaltasta lapsivihaajaa sit liikuttaa vai?! Nopeesti vaan sitä huomioo muualle niist äjoita SINÄ sakkeines sorrat KUOLETTAVASTI.. syntyneillä sentään on jo lainkin taholta suojatut oikeudet, ja kun tästä ei tän aiheen alla jauheta, se tarkottaa suosijakiihkon logiikalla että "niillä ei oo paskankaan väliä" :DDD

        "Mutta entä orpolapset ja ne jotka on olleet tyhmästä akasta ja hänen huolenpidosta riippuvaisia?"

        Et osaa lukee taaskaan vai et halua ymmärtää kun jankkaat vaan sokeena sitä omaa "totuuttas"?
        "tyhmästä akasta oli parempi päästäkin eroon" eli lasten on tietenkin parempi ilman sen kuolettavaa itsekkyyttä ja tunnevammasta ilmapiiriä.

        "Erikoinen käsitys lapsen ja äidin välisestä kiintymyssuhteesta. Lapsi ei siis ikävöi kuollutta äitiään sun mielestä, vaan ilkkuu että siitä sai tyhmä akka?"

        Onko sun tapa osottaa "kiintymystä" lasten tappaminen? Tuskin se lapsiparka on tiennykään mikä verikäsihirviö sen ns. äiti tosiasiassa on..

        "Olisko niin, että kaikki ei ajattele äidistään kuten sinä."

        Ilmeisesti sulle se on ihan vierasta, koska mulla ei oo mitään syytä ajatella tollasia äidistäni. Katkerahan sinä olet, kun tiedät miten lapses susta sitten luultavasti ajattelee kun se "kultaisen äipän" kulissis joskus kaatuu. Helvetin sairastahan se lasten mukavuuslistiminen on.


    • Eivoiolla

      Onko mitään toista keskustelupalstaa jossa jokainen keskustelu kääntyy solvauksiin? Aivan sama mikä asia niin aina yksi ja sama elämäntapahäirikkö haluaa käydä oksentamassa hernesoppansa??????????

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2636
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      73
      1431
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      41
      1421
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      23
      1179
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1154
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      27
      1153
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1146
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      9
      1131
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1083
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      9
      1063
    Aihe