Aikidon tehokkuus

aikidoka

Eiköhän jokainen joka on jotain lajia harrastanut tajuaa että mikään ei toimi täysin sataprosenttisesti tositilanteessa. Paljon tietenkin auttaa jos on valmiuksia puolustaa itseään. Monet kommentoivat aikidoa lajiksi joka ei toimi tositilanteessa, itse olen eri mieltä. Aikidoa kun voi harrastaa monella tasolla, pehmeistä tekniikoista agressiivisiin. Ja tyylisuunta vaikuttaa paljon siihen miten harjoitellaan. Aikidon tekniikat ovat suurelta osin peräisin aiki jujutsusta joten tehokkuutta löytyy.

9

132

  Vastaukset

  • Ongelma on siinä , että näitä tekniikoita ei ole suuniteltu nyky aikakaudelle, sillä suurinosa tekniikoista viittaa siihen, että hyökkääjä yrittää estää sinun miekan käytön. Aikido toimii parhaiten sillon kun se on yllätys ja sitä voi improvisoida joissain tilanteissa varmasti mutta ei usein varmaankaan. Suurin ongelma aikido harrastajien keskuudessa on se, että ne ei eivät ymmärrä mitä aikido on ja mikä on sen tausta.

   • kerro tämä stiiven seekalille tollo


   • Aikido kuten monet muutkin lajit ovat saaneet vaikutteita samuraiden aseettomasta ja aseelisesta kamppailutekniikasta...aikido on tehokasta jos haluaa harjoitella kovaa kuten esim. Steven Seagal...miestä arvostetaan myös muissa kamppailulaji piireissä. On suorittanut myös mustan vyön tasoja karatessa ja judossa.


  • Olen itse myös kokeillut lajia ja tavannut lajin parista osaavia aikido senseitä joiden tekniikka ainakin minuun teki vaikutuksen. Itsellä kamppailulaji taustaa yli 30v

  • Aikidon harrastajan murheeksi jää aina epäilys oman tekniikan toimivuudesta.

   Epäilys on aiheellinen.

   Omien aikidoharjoitusteni aikana en koskaan nähnyt suoritusta jossa hyökkääjä olisi saanut hyökätä realistisesti, muuttaa hyökkäystään, improvisoida tai edes vastustaa vähän todentuntuisesti aikidotekniikkaa. Olen nähnyt pelkkää teatteria, jossa opettaja ei uskalla laittaa egoaan peliin vähääkään.

   En ole myöskään löytänyt ensimmäistäkään videota jossa olisi esitetty toimivaa aikidoa kamppailutilanteessa. Ne muutamat vapaaottelijat joilla on myös musta vyö aikidossa eivät ole käyttäneet mitään aikidoa muistuttavaa otteluissaan, vaan ovat aikidotaustastaan huolimatta otelleet tyypillisellä thaiboxing/paini/bjj -tyylillä.

   Ylipäänsä, vapaaottelun historiassa (olipa kyse alkuaikojen ilman sääntöjä otetuista otteluista tai nykyajan mma:sta) ei tunneta ensimmäistäkään menestyjää, jonka tausta ei olisi kilpakamppailusta. Kilpailu on nykyaikana ainoa tapa karsia haihattelu ja hevonpaska pois kamppailulajeista.

   Myönnän että olen edelleen hiukan katkera, kun tulin teininä karismaattisen aikido-opettajan kusettamaksi ja tuhlasin pari parhaita urheilijan vuosiani aikido-treeneissä. Samalla salilla olisi saanut harrastaa judoa, mutta ilman internettiä ja jonkun fiksumman neuvoja en silloin tajunnut kokeilla oikeaa kamppailemista.

   Milloinkohan aikido-väki voisi hyväksyä tosiasiat ja alkaa markkinoimaan lajiaan vaikkapa tai-chi tai jooga -henkisenä parijumppana ja unohtaisi kamppailu/itsepuolustusasiat. Budohenkisestä tanssista kiinnostuneelle aikido on varmasti ihan mukava harrastus.

   • Aikidon harrastajan murheeksi jää aina epäilys oman tekniikan toimivuudesta > Kyllä tuo paikansa pitää varsinkin jos ei tutustu kamppailuun laajemmin. Mutta tuo sama pätee moneen muuhunkin lajiin varsinkin jos varsinainen sparrailu/kilpailu ei kuulu salin toimintaan. > Ja aika usein myös toisinpäin eli utopiset kuvitelmat omasta osaamisesta :) . Mutta kuten aiemmin laitoin muutamia minuun tehneitä aikido senseitä olen tavannut > esim. Rainer Varis ja H.P Virkki . ps.Itse en ole Aikidon parista > vain joskus hieman kokeillut lajia


  • Entäs okeido?

  • Mikään laji ei toimi jos vastaantuleva osoittaa aseella ja ampuu, puukko tai nyrkki on sitten jo toinen juttu...aikido perustuu halintaotteisiin eli kaveri saadaan taltutettua ilman ns. väkivaltaa. Voin todeta lajia harrastaneena että loppuun viedyt nivellukot on tosi kivuliaita ja heitoista sen verran että olet maassa ennenkuin mitään edes tajuaa.

   • Aikido perustuu liikkeen myötäämiseen ja voiman ohjaamiseen, jotka ovat monissa kamppailulajeissa toteutuvia kauniita periaatteita. Ne toimivat esimerkiksi painissa, judossa ja brasilialaisessa jujutsussa, mutta näissä lajeissa ei yleensä lähdetä ensimmäistä hyökkäystä ohjailemaan vaan tyypillisesti vastustajaa harhautetaan omalla hyökkäyksellä toivotun liikkeen aikaansaamiseksi ja sen jälkeen käytetään maksimivoimaa ja hyviä otteita joilla "paikka" käytetään ja liike viedään loppuun. Kamppailu on peliä, jossa voi tulla hyväksi vain pelaamalla. Kuivaharjoittelu ja ennalta sovitut koreografiat ei riitä.

    Aikidon rannelukot ovat kivuliaita, mutta rannelukot ovat kaikista nivellukoista epävarmimpia, koska raajan päässä olevaan niveleen on vaikea tehdä lukko niin että vastustajasta on hyvä hallinta. Useimmiten nivellukon toiminnan edellytys on koko vastustajan vartalon hallinta samaan aikaan kun lukkoa tehdään ja tämä yleensä puuttuu aikidotekniikoissa.

    Mitä heittoihin tulee, oletko koskaan ottanut aikido-opettajaasi takista kiinni sillä ajatuksella, että et juokse pässinä narussa, vaan laitat kapuloita rattaisiin kaikille tekniikoille, joita opettajasi yrittää? Onko aikido-opettajasi antanut sinun hyökätä vapaasti varoittamatta syöksymällä jalkoihin, hakea ristivyöheittoa, jalkaheittoja tai pyyhkäisujä tai hyökätä kombinaatiotekniikoilla, joita ei ole ennalta sovittu? Tuskin, minä en ainakaan ole sellaista koskaan aikidossa nähnyt. Judossa, bjj:ssä ja painissa kyllä. Ja nyt ei vielä edes yritetty heittää vastustajaa, joka lähtee lyöntikomboihin, joissa on koukkuja, kyynerpäitä jne. saati vähänkään teknisempiä potkuja...

    Aikido perustuu hallintaotteisiin? Sen otteista puuttuu nimenomaan hallinta. Tekniikat ovat ääliömäisiin hyökkäyksiin tehtyjä idealistisia "once in a lifetime -liikkeitä", joilla ei pysty kontrolloimaan ketään, joka ei ollut alun alkaen yhteistyöhaluinen.

    Aikido voi olla kiva harrastus, mutta sen markkinointi itsepuolustus- tai kamppailulajina on vastuutonta huijaamista.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Sofia ja Stefu tarjoilijoina.

   Näkyy Sofian instastoryssa olevan video jossa Sofia ja Stepu tarjoilevat pöytiin Fyllaksessa. Stufun sisko antanut töitä?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   86
   1912
  2. Stefu ja Sofia voisi jo lopettaa Martinan kiusaamisen.

   Kaikki on jo nähty kummankin IG storyssa . Pari päivää viikossa selvinpäin ja sitten juomaan. Kaikki tuo esitys on vaan Martiinaa varten ja nyt jo voi
   Kotimaiset julkkisjuorut
   144
   1409
  3. S&S Instat kovin hiljaisena

   Onkohan siellä lyöty vetoa, kumpi pystyy olemaan pitempään ilman päivittelyä? Soffalla varmaan pää sauhuaa jo... 😂
   Kotimaiset julkkisjuorut
   88
   1234
  4. Raaka-Rane lähti reissuun lentokentällä

   Instassa runsas aamiainen lentokentällä, pöytäseurueessa kaksi muuta. Täytyy järjestellä bisnekset kuntoon ulkomailla...
   27
   969