Aikidon tehokkuus

aikidoka

Eiköhän jokainen joka on jotain lajia harrastanut tajuaa että mikään ei toimi täysin sataprosenttisesti tositilanteessa. Paljon tietenkin auttaa jos on valmiuksia puolustaa itseään. Monet kommentoivat aikidoa lajiksi joka ei toimi tositilanteessa, itse olen eri mieltä. Aikidoa kun voi harrastaa monella tasolla, pehmeistä tekniikoista agressiivisiin. Ja tyylisuunta vaikuttaa paljon siihen miten harjoitellaan. Aikidon tekniikat ovat suurelta osin peräisin aiki jujutsusta joten tehokkuutta löytyy.

14

962

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kawaiibastard

      Ongelma on siinä , että näitä tekniikoita ei ole suuniteltu nyky aikakaudelle, sillä suurinosa tekniikoista viittaa siihen, että hyökkääjä yrittää estää sinun miekan käytön. Aikido toimii parhaiten sillon kun se on yllätys ja sitä voi improvisoida joissain tilanteissa varmasti mutta ei usein varmaankaan. Suurin ongelma aikido harrastajien keskuudessa on se, että ne ei eivät ymmärrä mitä aikido on ja mikä on sen tausta.

      • aitoBlueteam

        kerro tämä stiiven seekalille tollo


      • tutustukaa

        Aikido kuten monet muutkin lajit ovat saaneet vaikutteita samuraiden aseettomasta ja aseelisesta kamppailutekniikasta...aikido on tehokasta jos haluaa harjoitella kovaa kuten esim. Steven Seagal...miestä arvostetaan myös muissa kamppailulaji piireissä. On suorittanut myös mustan vyön tasoja karatessa ja judossa.


      • Anonyymi
        tutustukaa kirjoitti:

        Aikido kuten monet muutkin lajit ovat saaneet vaikutteita samuraiden aseettomasta ja aseelisesta kamppailutekniikasta...aikido on tehokasta jos haluaa harjoitella kovaa kuten esim. Steven Seagal...miestä arvostetaan myös muissa kamppailulaji piireissä. On suorittanut myös mustan vyön tasoja karatessa ja judossa.

        ahahaha

        Kirjoita youtubeen steven seagal.. siitä on tehty satoja meemejä eikä kukaan ota tyyppiä vakavasti


    • jore1234

      Olen itse myös kokeillut lajia ja tavannut lajin parista osaavia aikido senseitä joiden tekniikka ainakin minuun teki vaikutuksen. Itsellä kamppailulaji taustaa yli 30v

    • aikidont

      Aikidon harrastajan murheeksi jää aina epäilys oman tekniikan toimivuudesta.

      Epäilys on aiheellinen.

      Omien aikidoharjoitusteni aikana en koskaan nähnyt suoritusta jossa hyökkääjä olisi saanut hyökätä realistisesti, muuttaa hyökkäystään, improvisoida tai edes vastustaa vähän todentuntuisesti aikidotekniikkaa. Olen nähnyt pelkkää teatteria, jossa opettaja ei uskalla laittaa egoaan peliin vähääkään.

      En ole myöskään löytänyt ensimmäistäkään videota jossa olisi esitetty toimivaa aikidoa kamppailutilanteessa. Ne muutamat vapaaottelijat joilla on myös musta vyö aikidossa eivät ole käyttäneet mitään aikidoa muistuttavaa otteluissaan, vaan ovat aikidotaustastaan huolimatta otelleet tyypillisellä thaiboxing/paini/bjj -tyylillä.

      Ylipäänsä, vapaaottelun historiassa (olipa kyse alkuaikojen ilman sääntöjä otetuista otteluista tai nykyajan mma:sta) ei tunneta ensimmäistäkään menestyjää, jonka tausta ei olisi kilpakamppailusta. Kilpailu on nykyaikana ainoa tapa karsia haihattelu ja hevonpaska pois kamppailulajeista.

      Myönnän että olen edelleen hiukan katkera, kun tulin teininä karismaattisen aikido-opettajan kusettamaksi ja tuhlasin pari parhaita urheilijan vuosiani aikido-treeneissä. Samalla salilla olisi saanut harrastaa judoa, mutta ilman internettiä ja jonkun fiksumman neuvoja en silloin tajunnut kokeilla oikeaa kamppailemista.

      Milloinkohan aikido-väki voisi hyväksyä tosiasiat ja alkaa markkinoimaan lajiaan vaikkapa tai-chi tai jooga -henkisenä parijumppana ja unohtaisi kamppailu/itsepuolustusasiat. Budohenkisestä tanssista kiinnostuneelle aikido on varmasti ihan mukava harrastus.

      • jore1234

        Aikidon harrastajan murheeksi jää aina epäilys oman tekniikan toimivuudesta > Kyllä tuo paikansa pitää varsinkin jos ei tutustu kamppailuun laajemmin. Mutta tuo sama pätee moneen muuhunkin lajiin varsinkin jos varsinainen sparrailu/kilpailu ei kuulu salin toimintaan. > Ja aika usein myös toisinpäin eli utopiset kuvitelmat omasta osaamisesta :) . Mutta kuten aiemmin laitoin muutamia minuun tehneitä aikido senseitä olen tavannut > esim. Rainer Varis ja H.P Virkki . ps.Itse en ole Aikidon parista > vain joskus hieman kokeillut lajia


    • gfghddg

      Entäs okeido?

    • kunhanosaa

      Mikään laji ei toimi jos vastaantuleva osoittaa aseella ja ampuu, puukko tai nyrkki on sitten jo toinen juttu...aikido perustuu halintaotteisiin eli kaveri saadaan taltutettua ilman ns. väkivaltaa. Voin todeta lajia harrastaneena että loppuun viedyt nivellukot on tosi kivuliaita ja heitoista sen verran että olet maassa ennenkuin mitään edes tajuaa.

      • AikiLeaks

        Aikido perustuu liikkeen myötäämiseen ja voiman ohjaamiseen, jotka ovat monissa kamppailulajeissa toteutuvia kauniita periaatteita. Ne toimivat esimerkiksi painissa, judossa ja brasilialaisessa jujutsussa, mutta näissä lajeissa ei yleensä lähdetä ensimmäistä hyökkäystä ohjailemaan vaan tyypillisesti vastustajaa harhautetaan omalla hyökkäyksellä toivotun liikkeen aikaansaamiseksi ja sen jälkeen käytetään maksimivoimaa ja hyviä otteita joilla "paikka" käytetään ja liike viedään loppuun. Kamppailu on peliä, jossa voi tulla hyväksi vain pelaamalla. Kuivaharjoittelu ja ennalta sovitut koreografiat ei riitä.

        Aikidon rannelukot ovat kivuliaita, mutta rannelukot ovat kaikista nivellukoista epävarmimpia, koska raajan päässä olevaan niveleen on vaikea tehdä lukko niin että vastustajasta on hyvä hallinta. Useimmiten nivellukon toiminnan edellytys on koko vastustajan vartalon hallinta samaan aikaan kun lukkoa tehdään ja tämä yleensä puuttuu aikidotekniikoissa.

        Mitä heittoihin tulee, oletko koskaan ottanut aikido-opettajaasi takista kiinni sillä ajatuksella, että et juokse pässinä narussa, vaan laitat kapuloita rattaisiin kaikille tekniikoille, joita opettajasi yrittää? Onko aikido-opettajasi antanut sinun hyökätä vapaasti varoittamatta syöksymällä jalkoihin, hakea ristivyöheittoa, jalkaheittoja tai pyyhkäisujä tai hyökätä kombinaatiotekniikoilla, joita ei ole ennalta sovittu? Tuskin, minä en ainakaan ole sellaista koskaan aikidossa nähnyt. Judossa, bjj:ssä ja painissa kyllä. Ja nyt ei vielä edes yritetty heittää vastustajaa, joka lähtee lyöntikomboihin, joissa on koukkuja, kyynerpäitä jne. saati vähänkään teknisempiä potkuja...

        Aikido perustuu hallintaotteisiin? Sen otteista puuttuu nimenomaan hallinta. Tekniikat ovat ääliömäisiin hyökkäyksiin tehtyjä idealistisia "once in a lifetime -liikkeitä", joilla ei pysty kontrolloimaan ketään, joka ei ollut alun alkaen yhteistyöhaluinen.

        Aikido voi olla kiva harrastus, mutta sen markkinointi itsepuolustus- tai kamppailulajina on vastuutonta huijaamista.


    • Anonyymi

      Shodokan Aikido.

    • Anonyymi

      Itsepuollustukseksi rehellisesti varmin ja paras on psykologinen silmä.
      Jos osaa lukea toisten ihmisten tunnetiloja heidän eleellisestä kielestään ja näin välttää fyysisiä kohtaamisia on mielestäni itsepuollustanut itseään mitä parhaiten.

      Merkkejä joita ihmiset näyttävät ollessaan valmiita väkivaltaan ovat usein suhteellisen selkeitä kun ne kertaalleen oppii tunnistamaan.

      Agressiivinen ihminen yleensä näyttää näitä merkkejä
      -Kädet menevät nyrkkiin sivuille mahdollisesti jännittyneeseen asentoon
      -Seisoma-asennossa yleensä pää asettuu muuta kehoa edemmäksi
      -Asento saattaa laajentua sivuille valmiuden sekä itsevarmuuden tuotoksena
      -Otetaan toista kohtaan haaste asento
      Eli agressiivinen riitaanhaastava usein tulee lähelle kertomieni merkkien siivittämänä, naama naamaa kohti epämiellyttävän lähelle rikkoen henkilökohtaisen sosiaalisenreviirisi, eikä siihen asentoon/asemaan kannata laittaa itseään. Tällöin mikä on paras neuvo on muuttaa vastakkais asento lantioissa ll enemmänkin / l kulmaan. eli käännä omaa itseäsi ottamalla toisella jalalla askel taaksepäin, purkaen ll välisen asennon jännitettä ja sitä riskiä että lyövä ihminen voi lyödä sinua yllättäen näkökenttäsi ulkopuolelta. Vaikka agressiivinen ihminen haastaa sinut uudelleen ll asentoon voit aina ottaa uuden askeleen ja taittaa päättäväisesti tilanteen takaisin / l jossa ensinnäkin sinulla on parempi mahdollisuus paeta, nähdä toisen kädet sekä purkaa psyykkistä jännitettä teidän välillänne.

      Yksi lähes stereotyyppinen ele mitä lyömistä aikova ihminen tekee juuri hetki ennen lyöntiä on
      -Katsoo ensin vasemmalle, sitten oikealle. Joko silmillään taikka päällään juuri ennen ensimäistä iskuaan varmistaakseen ympäristöänsä. "Näkeekö kukaan, mihinkä voi paeta, mitä ympäristössä on huomioitava riehunnassa."

      Mutta myös sekin on mahdollista että vaarallinen ihminen oikein suppressoi eleensä ja puhuu "yli"-rauhallisesti. Hänen puheestaan katoaa korostukset ja tunteikkuus puheessa on kuin tietoisesti lamautettua. Yleensä sellainen puhe hakee joko jostakin aiheesta toistoa, taikka päättää lauseensa merkityksessään puolittaiseksi, hakien tilaisuutta iskeä yllätyksellä toisen jäädessä vastaamaan merkityksettömäänsä kysymykseensä.

      Merkit eivät toki ole yhtä kirjaimellisiä kuin kirjaimet sitä voivat kuvata. Kuten missä tahansa teoriassa, on ensin opittava asia teoriassa, ja sitten vasta käytännössä ymmärrettävä.
      Itsepuollustuslajien harrastajat usein luettelevat vaarallisuuden tässä järjestyksessä.

      Vaarallisinta on aikomus. Toiseksi vaarallisinta on koko ja massa. Kolmanneksi vaarallisinta on osaaminen.

    • Anonyymi

      Uhkaavasta tilanteesta kannattaa poistua rauhallisesti, joskus voi käyttää lajia "karata".
      Jos on mahdollista voipi noudattaa Tex Willerin neuvoa
      "Kohtaa muukalainen hymy huulilla ja ladattu haulikko kohti hänen vatsaa.
      Hymy auttaa useimmin ja haulikkoa voi käyttää tarvittaessa"

    • Anonyymi

      Jos harjoittelee aikidoa ja päätyy kamppailutilanteeseen on tärkeää osata unohtaa kaikki aikidossa opittu nopeasti, koska aikidosta on vähänkään todellisemmassa kamppailussa enemmän haittaa kuin hyötyä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      168
      2861
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      22
      2031
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2016
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1835
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      69
      1567
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      19
      1313
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1222
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      10
      1211
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1193
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      9
      1181
    Aihe