Ostotarjouksen määräaikaisuus ja ehdollinen myynti

teppo12

Minä ja vaimoni olemme kiinnostuneet eräästä asunnosta ja kiinteistövälittäjälle esitimme että haluamme ostotarjouksen ehtona on oman asunnon myynti. Tykkäämme nykyisestä asunnostamme mutta voisimme muuttaa myös tähän uuteen. Kiinteistövälittäjä pyysi meitä lähettämään "epävirallisen" tarjouksen sähköpostilla, jonka nyt myyjät hyväksyivät. Lisäsimme ehdon, että oston edellytyksenä on oman asunnon myynti. Kiinteistövälittäjä kertoi että tarjous on sitova, sen kyllä ymmärsin, mutta voiko siihen lisätä lisäehdon, että se on sitova vain määräajaksi? Onko se pakko olla ainiaan? Miettii, että jos en saa myytyä omaa asuntoa milloinkaan niin enkö voi enää vaihtaa kiinteistövälittäjää enkä kiinnostua toisesta asunnosta?
Emme ole vielä laittaneet mitään allekirjoituksia papereihin.

Ihmettelen, että miten homma voi olla sitova kun en edes ole tehnyt sopimusta kiinteistövälittäjän kanssa oman asunnon myyntihinnasta enkä hänen palkkiosta?

Olemme varmoja että haluamme asunnon, mutta meilläkin on tietty budjetti, jonka mukaan pitää mennä.

11

1480

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • haavia

      Ehdottomasti lisättävä määräaikaisuus ennen allekirjoitusta.
      Myyjä varmaan jatkaa asunnon myyntiä ja myy jollekin toiselle, jos saa rahat samantien.

    • ArjaToiviainen

      Ostotarjouksessa tulee määritellä ehto tarkasti, esim. oman asunnon myynti 31.12.2015 mennessä. Hyvä välittäjä olisi tämänkin kertonut.

      Ostotarjous on tietysti sitova, mutta ette ole sitoutunut tekemään myyntitoimeksiantoa tämän välittäjän kanssa. Täsmentäkää aikaraja oman asunnon myynnille nyt jälkeenpäin, mielellään sähköpostilla, ja säilyttäkää posti.

      Mitään pakkoahan ei ole antaa asuntoa välitettäväksi ostettavan asunnon välittäjälle. Palkkaatte hänet myymään, jos pidätte hyvänä välittäjänä. Kysykää referenssejä, asiakkaiden kokemuksia ym. Kysykää, käyttääkö ammattikuvaajaa tai muuten hyvää amatööriä (kuvaa itse?), miten markkinoi asuntoa, miten usein esittelisi sitä jne.

      Kannattaa kysyä hintamielipidettä muutamalta, ja pyytää nähdä myös tilastot, joihin välittäjien arvio perustuu. Älkää uskoko ylihintaa lupaavia, niitä luvataan vain, jotta saadaan myyntioimeksianto, ja myynti tyssää siihen. Siitä sitten nitkutellaan hintaa alas kuukausia, kun kohde on jo "vanhentunut", eikä enää kiinnosta ketään.

      Tässä lukemista välittäjän valinnasta http://arjatoiviainen.fi/valittajan-valinta/

      Ja blogi aiheesta http://arjatoiviainen.fi/viisi-vinkkia-valittajan-valintaan/

      Onnea asunnon vaihtoon!

    • Ette ole vielä tehneet mitään sitovaa tarjousta, sähköpostiviestiä kun ei sellaiseksi voi katsoa. Siihen oikeaan tarjoukseen jonka allekirjoitatte joko käsin tai sähköisesti nettipankkitunnusten avulla tulee tietenkin kirjata määräaika mihin mennessä nykyinen asuntonne on myyty tai tarjous raukeaa ilman sanktioita. Seuraava asia mihin teidän pitää tarjouksessa ottaa kantaa on, että annatteko tämän toisen asunnon myyjälle mahdollisuuden jatkaa myyntiä ja myydä toiselle ostajalle siihen saakka kunnes nykyinen asuntonne on myyty. Mikäli ette anna, niin asunto on poissa markkinoilta kunnes teidän nykyinen on myyty tai tarjous on rauennut koska sitä ei ole myyty määräaikaan mennessä, tämä vuorostaan edellyttää rahamäärältään todella hyvää tarjousta.

      Sitten tullaan seuraavaan asiaan, eli välittäjän valintaan. Yleensä suosittelen kyllä käyttämään oman asunnon myynnissä samaa välittäjää jolta olette ostamassa uutta. Tässä tapauksessa en kuitenkaan suosittele, ainakaan jos ette halua täysin ammattitaidotonta välittäjää myymään asuntoanne. Välittäjä joka osakehuoneistosta ottaa jonkun sähköpostitarjouksen ja puhuu tuollaista palturia sitovuudesta on joko epäpätevä tai laiska juoppo.

      • juuveli_juupas_juu

        Minkä lain mukaan asunto-osakkeen ostotarjous on määrämuotoinen? Miten niin sähköposti ei sido?


      • No, koska siinä säköpostissa ei ole mitään takeita sen lähettäjän henkilöllisyydestä. Oliko muitakin tyhmiä kysymyksiä?


    • asunnonosto

      Meillä oli sama tilanne kuin teillä. Omat ehdot oli ostettavaa asuntoa varten
      - Oman asunnon myynti 3 kk sisällä (esim. 1.1.-30.3)
      - Ostaja sitoutuu ottamaan asunnon pois myyntimarkkinoilta
      - Kauppakirja hyväksytään pankissa (joutui ottamaan lisälainaa)

    • omakokemukseni

      Ostotarjoukseen tulee liittää tarkkaan kaikki ehdot kaupan syntymiseksi. Meillä haaveena 2,5 vuotta sitten talo jonka myynti hinta oli 595,000 euroa mutta sen hintaiset talot ei edes Espoossa mene helposti kaupaksi nykyään joten hinta oli tippunut lähelle meille sopivaa. Oman muuten helposti myytävän kohteen myynti takkuili kun lainasaanti monelle kiristyi ja kauppa tyssäsi kun ostajat eivät enää saaneet lainaa.
      No myyjän välittäjä tuli sitten apuun. Ja laadimme yhdessä ehdollisen ostotarjouksen jonka hintaan tuli hieman korjauksia parin otteeseen jotta molemmat osapuolet olisivat tyytyväisiä. Muuten ostotarjouksen ehdot oli näin.
      - Oman asunnon myynnille 2 kk aikaa.
      - Edellyttää että saamme tietyn määritellyn vähimmäishinnan.
      - Myös sen että saamme kaupantekohetkellä vielä asuntolainaa.
      -Että ostettava talo läpäisee hyväksyttävän laajemman kuntotarkastuksen jonka molemmat osapuolet maksavat puoliksi.
      - mikäli ehtomme täyttyy mutta silti perumme kaupan maksamme sanktiomaksun.
      Vastaavasti myyjän ehdot.
      - Mikäli saa 2 kk aikana paremman tarjouksen voi hyväksyä sen mutta silti annettava minulle mahdollisuus korotta omani.
      - Mikäli kaikki ehdot täyttyvät osaltani mutta hän peruu kaupanteon niin hän vastaavasti maksaa minulle sanktiomaksun.

      Myyjän välittäjä möi meidän asuntomme ilman korvauksia ( paitsi ilmoituskulut) ja kaikki kaikki meni hyvin ja saimme omastamme jopa paremman hinnan kuin oli tarve ja kauppa toteutui. Raskas prosessi asunnon vaihto kyllä oli.

      • Eli talo on vuokramaalla tai osakemuotoinen, muutenhan se tekemänne tarjous ei olisi muutenkaan ollut sitova, toki välittäjä sen kertoi kun kyseessä on asia joka on määritelty yhdessä laissa ja yhdessä asetuksessa!


      • omakokemukseni
        Välittäjä_LKV kirjoitti:

        Eli talo on vuokramaalla tai osakemuotoinen, muutenhan se tekemänne tarjous ei olisi muutenkaan ollut sitova, toki välittäjä sen kertoi kun kyseessä on asia joka on määritelty yhdessä laissa ja yhdessä asetuksessa!

        On oma kiinteistö hallintajakosopimuksella eikä ole osakeyhtiö.


      • No sitten se teidän tekemänne ostotarjous ei missään vaiheessa ole ollut sitova sanktioiden osalta, tai on ollut jos se kaupanvahvistaja on vahvistanut sen ja kaikki siihen tehdyt muutokset.


      • Onttomukulakiurunkannus

        "Myös sen että saamme kaupantekohetkellä vielä asuntolainaa."

        Jokin aika sitten täällä oli keskustelua siitä, että uuden asunnon ostajakandidaatit olivat asettaneet tarjouksensa ehdoksi sen, että saavat lainaa. Kyllä he olisivat saaneetkin, mutta pitivät tarjotun lainan ehtoja, ennen kaikkea korkoa, niin epäedullisina, että eivät halunneet kyseisestä pankista lainaa ottaa.

        Ehkäpä tarjoukseen pitäisi vielä sisällyttää ehto, että saa lainaa sellaisilla ehdoilla, jotka katsoo voivansa hyväksyä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3010
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2184
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1594
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      73
      1057
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      921
    7. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      890
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      884
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      805
    10. Ma 30.9 tosiko tv klo 18 suorana Tikkalanmäeltä

      Virastolta suorana. Äänestyksistä sitten puhutaan illalla ja huomenna, onko kepuvasemmisto kuntalaisten tahdon mukaan to
      Pyhäjärvi
      93
      746
    Aihe