Pyhäpäivien nimistä

Terhen Täysikuu

olen miettinyt näiden pakanallisten juhlapyhien nimiä ja itsekseni naureskellut niille. meistähän moni viettää juuri näitä wiccan uudelleen lanseeraamia pyhiä joita (wiccalaisen [ulkomaisen]mukaan) kutsutaan: samhain, yule, imbolc, ostara, beltane, litha, lammas ja mabon.
onhan se nyt saatana soikoon naurettavaa tällaisilla suomalaisen suuhun sopimattomilla nimillä niitä haukkua. en tiedä että pitäisikö itkeä vai nauraa, kun pakanat puhuvat yulesta. jouluhan se suomeksi on. tai talvipäivänseisaus.

no, samhainhan on kotoisasti kekri, imbolcin kohdalle sattuu kynttelinpäivä(minkä pakanallisesta alkuperästä ei taida nykypäivänä olla tietoa), ostara on kevätpäiväntasaus, beltane vappu, litha juhannus, mabon voi olla syyspäiväntasaus tai syys-matti, mukula-matti, nauris-matti tai hauta-matti. matti-nimi tulee kyllä kristillisestä pyhimyksestä matteuksesta, mutta haitanneeko tuo.
lammas(8.1) taas ei käsittääkseni vastaa mitään suomalaista juhlapyhää. toisaalta sen gaelinkielinen nimi lughnasadh on kyllä niin kaunis että kelpaisi ja onhan meillä oma merkitys sanalle "lammas":) onko kellään ehdotusta lammaksen nimeksi?

9

1826

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • harmaavaris

      Miksi puhua ylipäätään juhannuksesta tai joulusta kun voisimme puhua talvi- ja kesäpäivänseisauksista?

      Miksi puhumme monitorista, kun tietokonetöllötin olisi osuvampi nimi?

      Haarukka? Pistinahtaaja.

      Wiccakin on niin ympäripyöreä, kun on vieraasta kielestä lainattu. Miksiköhän ihmiset sitä sanoisivat? Uuspakanapuunhalaajagoottinoitahippeys?

      Ei sillä väliä, mistä sanat meille tulevat, vaan se, että ne juurtuvat merkityksineen sanavarastoomme. Litha on eri asia kuin juhannus. Yule on eri asia kuin joulu. Kinkku on eri asia kuin kalkkuna.

      Suomenkielessä on niin monta vierasperäistä, arkikäytössä olevaa sanaa, joiden luettelemiseen menisi ikä ja terveys. Silti kaikki meistä käytämme niitä päivittäin.

      Hyvin ne nimet taipuu pakanankin suussa. Jos koet olosi epämiellyttäväksi juhliessasi Yulea tai Lithaa, miksi ylipäätään teet niin? Eikö juhlan merkityksellä ole painavampi painoarvo kuin sillä, miksi sitä kutsut?

      Jos nimellä on niin paljon merkitystä, mikset kutsuisi niitä päivänseisauksiksi, päiväntasauksiksi ja kylvö- ja sadonkorjuujuhliksi? Lughnasadhia kutsutaan melko yleisesti elojuhlaksi (1. elokuuta) ja Imbolcia valojuhlaksi. Arkisemmilla nimillä kutsumisella saa aikaan paljon vähemmän päänpyörittelyä ei-pakanoiden keskuudessa, myönnettäköön. Ehkä on helpompikin puhua arkisimmilla termeillä, todennäköisesti merkityksen joutuu kuitenkin selittämään. Lithasta puhuttaessa tullaan kysymään, mikä tämä Litha oikein on, mihin se liittyy, ja kun wicca viimein tulee puheeksi? Saatko taas selitellä, miksi wicca ei ole saatananpalvontaa?

      Mistäköhän sana 'adventti' on oikeasti peräisin? Hanukka? Tai suomalaiseen suuhun sopiva sana olympia? Kummasti ne meillekin ovat rantautuneet.

      • Mörri

        "Mistäköhän sana 'adventti' on oikeasti peräisin?"

        Latinasta. "Adventum" = odotus.

        "Hanukka?"

        Hepreasta (chanukah). Vietetään Juudas Makkabealaisen muistoksi ja Jerusalemin vapauttamiseksi seleukideilta.

        "Tai suomalaiseen suuhun sopiva sana olympia?"

        Kreikasta. Y tulisi ääntää i:nä, niin päästäisiin nykykreikan ääntämykseen, olimpia.


    • Qadesha

      (Mystiikan maailma -sarjasta kirjasta Noidat ja noituus nuo nimet ja ajat)

      kevätpäiväntasaus - Neidon juhla
      Beltane 1.5. - Vappu
      kesäpäivänseisaus - Mittumaari (keskikesänjuhla)
      Lugnasadh 1.8. - Elonkorjuujuhla
      syyspäiväntasaus - Eukon juhla
      Samhain 31.10. - Kuolleidenpäivä
      talvipäivänseisaus (Yule) - Joulu tai Valonpaluujuhla
      Imbolc 1.2. - Kynttilänpäivä

      Elikkäs nuo Neidot ja Eukot ovat täysin omasta päästäni, enkä varsinkaan jälkimmäiseen ole tyytyväinen. Viittaa vain vuoden "ikään", jos aloitetaan vuosi kevätpäiväntasauksesta.

      Ehkäpä kutsun tasauksia vain tasauspäiviksi. Ihmeen vähälle huomiolle ne tuntuvat jääneen vähän siellä sun täällä, kun varsinkin k.p.tasauksella on ollut vissi merkitys useammankin korkeakulttuurin parissa.

      • Heikki J. Patrikainen

      • Mörri
        Heikki J. Patrikainen kirjoitti:

        Minusta Marko Grönroosin esittämä Marrasyö olisi hyvä nimi Samhaille.

        http://www.funet.fi/~magi/metsola/arkisto/juhlat/marras/

        Mikä mahtaa muuten olla Mittumaari nimen merkitys?

        Heikki

        Midsommaren eli keskikesä. Mittumaari on siitä väännös.


      • Heikki J. Patrikainen
        Mörri kirjoitti:

        Midsommaren eli keskikesä. Mittumaari on siitä väännös.

        tosiaan olikin. Mutta kuinka varmaa tämä on? Maari-osahan ei ollenkaan muistuta sommarenia. Kuulostaa pikemminkin Maaritilta, Marilta, Marialta tai Marjalta.

        Heikki


    • Heikki J. Patrikainen

      Jouluhan on myös muuten germaaninen lainasana, ja samaa juurta on juhla sanakin.

      Heikki

    • harakkatar

      >onhan se nyt saatana soikoon naurettavaa tällaisilla suomalaisen suuhun sopimattomilla nimillä niitä haukkua.

      Ongelma tuleekin mielestäni siinä, mitä suomenkielinen vastineemme samalle pyhälle tarkoittaa. Yule ja Joulu. Jos puhun ihmisille Joulusta, he luulevat minun viettävän kristillistä Joulua, vaikka juhlistaisin talvipäivän seisausta.

      >samhainhan on kotoisasti kekri

      Suomalaisen Kekrin luonne on kuitenkin ollut loppujen lopuksi erilainen, kuin kelttien Samhain. Suomessa ei mm. ole samanlaista tuliperinnettä ja toisaalta suomessa Kekrinä ei niinkään ole muisteltu vainajia, meillä se aika on ajoittunut talvipäivän seisauksen nurkille. Samhain-nimen käyttäminen kertoo nimenomaan wiccalaisesta (ja kelttiläisestä) juhlasta eikä vanhasta suomalaisesta perinteestä. On ero silläkin, onko muinaissuomalaisesta kulttuurista ja uskonnosta kiinnostunut, vai wiccasta. On turha yrittää niputtaa niitä samaksi, vaikka ne voivatkin toisiaan tukea.

      >imbolcin kohdalle sattuu kynttelinpäivä(minkä pakanallisesta alkuperästä ei taida nykypäivänä olla tietoa),

      Wiccaperinteessä Imbolcia pidetään myös kelttijumalattaren Brigidin erityisenä päivänä. suomalaisessa vanhassa kansanperinteessä ei ole tälle juhlalle vastaavaa paikkaa, vaan kyntteli on tullut kristinuskon myötä. Tällöin on mielestäni aivan sopivaa käyttää muuta, kuin kristillistä nimeä.

      >ostara on kevätpäiväntasaus,

      Ostara-sana tulee kevään Jumalatar Eostren -nimestä. Mielestäni siinäkään ei ole mitään vikaa. Yhtä hyvin Joulua voisi nimittää pelkästään talvipäivän seisaukseksi (mikä taas vie ajatukset ei-pakanoilla pelkkään kalenteriin eikä suinkaan valon paluun juhlaan).

      >beltane vappu,

      Ja taas löydämme jumaluuden nimen: Bel. Tulen jumaluus. Beltane onkin ollut kokkojen polttamisen ja hedelmällisyysjuhlan aikaa. Suomalaisessa perinteessä vappuna on perinteisesti ryypiskelty, mutta kyseisen juhlan muista hedelmällisyysmenoista ei ole tietoa. myöskään Suomessa ai ole ollut tapana polttaa kokkoja/tulia vappuna, kuten Beltanessa tehdään. kyseessä on siis eri juhla, kuin perinteinen vappumme.

      >litha juhannus,

      Juhannus tulee Johannes Kastajan nimestä eikä siis mielestäni sovi Lithan korvikkeeksi. Toinen suomalainen väkisinväännös on Mittumaari, joka tulee sanasta Midsommar eli keskikesä. Käytännössä voisi puhua siis kesäpäivän seisauksesta. Kuitenkin nimenomaan sana Litha kertoo wiccalaisesta tavasta viettää kyseistä juhlaa erotuksena suomalaiseen perinteeseen.

      >mabon voi olla syyspäiväntasaus tai syys-matti, mukula-matti, nauris-matti tai hauta-matti. matti-nimi tulee kyllä kristillisestä pyhimyksestä matteuksesta, mutta haitanneeko tuo.

      Minua ainakin haittaa. Tulee mieleen joku muinaissuomalainen juhlaperinne eikä suinkaan wiccalainen.

      >lammas(8.1) taas ei käsittääkseni vastaa mitään suomalaista juhlapyhää. toisaalta sen gaelinkielinen nimi lughnasadh on kyllä niin kaunis että kelpaisi ja onhan meillä oma merkitys sanalle "lammas":) onko kellään ehdotusta lammaksen nimeksi?

      Luhg oli jumaluus. Kyseessä on ensimmäisen sadonkorjuun juhla, jossa ensimmäisistä tähkistä päästiin leipomaan enimmäinen leipä. Elojuhla voisi olla lähinnä tätä nimitystä. Mutta toisaalta, miksi suomalainen perinne, joka kuitenkin on eri asia kuin wiccalainen traditio pitäisi niputtaa yhteen?

      Mielestäni koko jutun pointti on se, että ensiksikin jokainenhan juhlii niitä päiviä ja niillä nimillä kuin haluaa. itse wiccana haluan viettää juhlapyhiäni niiden wiccalaisilla nimillä, koska ne nimet kertovat niiden juhlien nimenomaan wiccalaisesta perinteestä. Sen sijaan, jos olisin kiinnostunut nimenomaan suomalaisesta kansanperinteestä ja uskonnosta, en lähtisi survomaan suomalaisia juhlia wiccalaiseen tuontimuottiin, vaan etsisin aitoja suomalaisia pakanallisia juhlia (mm. Ukon vakkojen juonti, tms.). Väkisin ei kannata kahta eri kulttuuria survoa nipuksi, koska siinä samalla häviää niiden kulttuurien rikkaus ja kaikesta tulee samaa harmaata massaa.

    • terhen täysikuu

      olen hyvin pahoillani, olisi pitänyt selittää että en __todellakaan__ tarkoita wiccoja, asatruja sun muita, vaan suomalaiseen pakanaperinteeseen nojaavia pakanoita. meihinkin kun on nuo wiccasta tutut nimitykset tarttuneet, kun moni niitä viettää. eli siis puhumme pick&mix-uskovista.

      ymmärrän kyllä eron esim wicca-kulttuuriin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taas syytöntä illlllkkaa rangaistiin

      Niin se vain paha saa palkkansa ja rääsyämiselle ja räkimiselle laskettiin hinta. Ottaisi nyt tuo onneton lusikan kauni
      Haapavesi
      82
      1309
    2. Vähemmän metsien hakkuita, enemmän sähköautoja

      Siinä ilmastopaneelin neuvot tiivistettynä kuinka Suomi saavuttaa ilmastotavoitteensa. https://yle.fi/a/74-20155596 "S
      Maailman menoa
      202
      1098
    3. Kadun transhoitoja - Suomalainen dokkari kertoo yhden ihmisen tarinan: "Miks oon ikinä..."

      Mielenkiintoinen dokkari tv:ssä. Sametti poistatti rintansa, kohtunsa ja munasarjansa ja eli vuosia miehenä. Pitkään pä
      Maailman menoa
      63
      1093
    4. Asunnottomuus lisääntyy

      Petteri Orpon hallituksen leikkaukset ihmisoikeusjärjestö Amnestyn syynissä. Jokaisella on oikeus omaan kotiin. Jopa työ
      Maailman menoa
      163
      1013
    5. Sun ajatttelu tuo vaan julmuutta mut kukaan muu nainen ei voi korvaa sua

      Mut sun ajattelu saa mut itsetuhoseks ja uhmaan lakiakin😭😭💀 Se väärinymmärryksen määrä on käsittämätöntä. Helpottais
      Ikävä
      12
      1009
    6. Sulle on tullut

      Viesti mesessä, tietääkseni. Olis ihan kiva saada vastauskin sulta, kaunis nainen😊 Mieheltä
      Ikävä
      103
      963
    7. Minä pyydän,

      jos yhtään minua haluat, näytä se jotenkin. Kosketa tai sano jotain joka rikkoo rajoja. Ota vaikka olematon roska hiuksi
      Ikävä
      68
      886
    8. Olen rakastunut sinuun mies edelleen

      Meidän yhteys on jossain ihan muualla kuin netissä, muistetaan se. Kaunista päivää sinulle 😍
      Ikävä
      119
      791
    9. Tiesin, että olet jotenkin paha ihminen

      Vaikka muuta osaat esittää.
      Ikävä
      77
      735
    10. Ihmeelliseltä pikkunaiselta....

      Jatkakaa vaikka tässä jos on jotain mitä joku haluaa että mä näen... En jaksa, eikä mua kiinnosta sitä jätti ketjua t
      Ikävä
      121
      734
    Aihe