Näin Kirjoitat Fiktiivistä Kertomakirjallisuutta

1408

Tämä topic on tarkoitettu kirjailijanaluille ja myös hieman jo tarinan kirjoittamista harrasteneillekin. Kerron nyt maailman 2. suosituimman kauhukirjailijan H.P Lovecraftin viisi vaihetta tarinan ideoimisesta ja toteuttamisesta. Joukkoon olen lisännyt myös Stephen Kingin neuvoja, joita sekoittamalla saadaan aikaan ihan fantastinen opas. No, pitemmittä puheitta, tässä alla näet ne viisi tarinan vaihetta:

1. Tee hahmotelma siitä, mitä oikein aiot kirjoittaa, ja mistä. Kuka tai ketkä ovat tarinasi päähenkilöitä, missä he seikkailevat, mikä on tarinasi genre, kirjoitatko novellin vai tarinan yms. Todella paljon auttaa, jos teet ainakin päähenkilöistä henkilökartat. Tässä vaiheessa älä todellakaan ala kirjoittaa tarinaa vaan keskity henkilöihin ja kirjoita ylös perustietoa tarinastasi.

2. Ensimmäisen vaiheen jälkeen kirjoita ylös, mitä tarinassa tapahtuu. Kerro minne se ja se henkilö meni ja mitä hän teki. Kirjoita ylös vain ne, älä ala suoraan tässä vaiheessa kirjoittamaan tarinaasi, vaan perusjuttuja tarinasi tapahtumista ja kulusta.

3. Nyt ota esille paljon paperia ja kirjoita kaikki mitä mieleesi tulee tarinastasi aikaisemmin suunnittelemaasi juonta mukaillen. Voit tehdä radikaalejakin muutoksia aikaisemmin ylös kirjoittamaasi juoneen, kunhan kakkosvaiheessa tekemäsi juonisuunnitelma ei valu täysin hukkaan. Jotenkin sinun täytyy saada noudatettua sitä. Kolmannessa vaiheessa sinun ei missään nimessä pidä olla liian itsekriittinen sanojen ja lauseiden takia. Eikä tarinan rytmin yms. takia. Kirjoita paljon ja nopeasti tarinaa, kunhan siitä tulee edes juuri ja juuri järkevää. Älä mieti parempaa synomyymiä vaan anna sanojen tulla, vaikka olisit käyttänyt sitä vaikka kuinka paljon samassa virkkeessä. Sinun pitää kirjoittaa kaikki tarinastasi mieleesi tulevat ideat, suuret ja pienet. Ja ennen kaikkea, kirjoita jumalattomasti aineistoa äläkä ole todellakaan turhan tarkka vaan ota tämän vaiheen kirjoittaminen rennosti sillä myöhemmät vaiheet kaipaavat ruuuuutkasti erilaista aineistoa.

4. Nyt sinulla on edessäsi kova työ. Sinun täytyy sovittaa kolmosvaiheessa kirjoittamasi aineisto yhteen, karsia liiat palaset pois, korjata teksti lukemiskelpoiseksi ja laittaa tarinaan sopiva tempo. Nelosvaiheeseen nitoutuu paljon uudelleenkirjoittamisen vaiheita. Ei sinun tarvitse heti kolmosvaiheen jälkeen tehdä yhdessä uudelleenkirjoittamisvaiheessa koko nelosvaihe. Silloin sinulla on älyttömän tuskainen tie edessäsi ja tarinastasi tulee surkea. Kirjoita jopa kymmenenkin kertaa tarinasi uudelleen etsien joka kerralla siitä kirjoitusvirheitä, ylimääräistä tai juoneen ja kirjaan sopimatonta karsien ne ankaralla kädellä pois. Pikku hiljaa muokkaat tekstiä jolloin se saa oman rytminsä ja vaikeat ja epäselvät kohdat jäävät pois tai korvautuvat mielekkäillä ja hyvin ymmärrettävillä kohdilla.

5. Nyt sinun täytyy enää tehdä viimeinen silaus kirjallesi. Kirjoita se vielä kerran uudelleenripotellen sinne taikapölyä. Poista tasan 10 % kirjastasi. Ei enemmän tai vähempää. Vaikka kuinka selittäisit, että ei ole poistettavaa, niin eriiiittäin harvoin asia on näin. Poista 10 % tai kuolet -pitäisi olla ajatusmallisi.

3

92

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuosta kohdasta viisi täytyy sanoa, että tämä tosiaan toimii vain jos on kirjoittanut ylös joka ikisen sanan joka mieleen on tullut. Olen huomannut alikirjoittamisen olevan melkein yhtä yleinen ongelma kuin ylikirjoittaminen, ja meille alikirjoittajille on yleensä tarpeen yksi vaihe, jossa erikseen lisäilemme selityksiä ja kuvauksia, joita emme osanneet tai tajunneet lisätä aikaisemmin. Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että ihan lopussa poistaa sen 10%, koska jo pelkästään täytesanoista ja turhasta toistosta irtoaa helpostikin kymmenes.

    • 000000

      Suomessa otsikot - kuten tämän ketjun - kirjoitetaan ensimmäistä sanaa lukuun ottamatta pienin alkukirjaimin, ellei sana satu olemaan erisnimi. Toiseksi, kaikki kertomakirjallisuus on fiktiivistä. Miksi kukaan ottaisi vakavasti kirjoitusohjeita henkilöltä, joka ei itse osaa kirjoittaa?

      • gaszgagagagha

        Koska sä oot homo


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1766
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1669
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      14
      1458
    4. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1154
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      19
      1153
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      5
      1141
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1106
    8. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1101
    9. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      6
      1089
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      7
      1074
    Aihe