Ensikertalaiskiintiöstä

Lukiotyttö

Olen kuullut että nyt ensi vuonna tulevat ensikertalaiskiintiöt, mutta mulla ois yksi kysymys niihin liittyen! Eli monessa paikassa lukee, että ensikertalaiseksi lasketaan kaikki muut paitsi ne, jotka ovat suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaisen korkeakoulun, sekä ne jotka ovat 2014 kesän jälkeen ottaneet jo korkeakoulupaikan vastaan. Jotkut kuitenkin sanovat, että ensimmäistä kertaa hakevilla on kuitenkin parempi mahdollisuus päästä sisään, kuin esimerkiksi toista kertaa hakevilla (jotka eivät ole päässeet sisään mihinkään). Lisäksi Ilta-Sanomien artikkelissa lukee "Kevään 2016 korkeakouluhaussa astuvat voimaan ensimmäistä kertaa pyrkivien kiintiöt, joiden tarkoituksena on saada toiselta asteelta valmistuneet korkeakouluihin." Elikkä onko siis ensimmäistä kertaa hakevilla ensikertalaisilla paremmat mahdollisuudet päästä sisään, kuin esim toista kertaa hakevilla ensikertalaisilla? :o

14

1108

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ilmeisestinäin

      Ensimmäistä ja toista kertaa hakevat ensikertalaiset ovat samassa asemassa. Eli se, joka on hakenut korkeakouluun, mutta ei ole päässyt tai ei ole vastaanottanut saamaansa opiskelupaikkaa, on samassa asemassa tosiasiallisesti ensimmäistä kertaa hakevien kanssa. Molemmat ovat ensikertalaisia tässä mielessä. Molemmilla on samat mahdollisuudet saada opiskelupaikka.

      Aivan selvää ei ole, onko ei-ensikertalaisen, siis kenellä jo on tutkinto tai opiskelupaikka, vai ensikertalaisen helpompi saada opiskelupaikka. Tähän vaikuttavat hyvin monet seikat. Luultavasti juuri mikään ei muutu tähänastisesta.

    • Etteinytvaansattuismitää

      Oikikseen haettaessa rollossa ensikertaisia otetaan sisään 105 ja ei ensikertalaisia 35, eli ensikertalaisilla on paremmat mahdollisuudet päästä sisään ainakin oikikseen.

      • lknml

        Tässä on kuitenkin otettava huomioon, että valtaosa hakijoista on ensikertalaisia. Vain pieni osa hakijoista on ei-ensikertalaisia. Ensikertalaisten kesken siis kilpailu paikoista on kovaa.


      • toiskertalainen

        Mutta ei-ensikertalaisille ei ole erikseen mitään kiintiötä. Siis heitä otetaan vain noille vähemmistöpaikoille, joista he kilpailevat ensikertalaisten kanssa.


      • lknml
        toiskertalainen kirjoitti:

        Mutta ei-ensikertalaisille ei ole erikseen mitään kiintiötä. Siis heitä otetaan vain noille vähemmistöpaikoille, joista he kilpailevat ensikertalaisten kanssa.

        Tämä on totta. Hakijat valitaan paremmuusjärjestyksessä. Ensin valitaan 105 parasta ensikertalaista. Sen jälkeen paikat (35) täytetään edelleen paremmuusjärjestyksessä ei-ensikertalaisista ja jäljellä olevista ensikertalaisista. Voit uskoa, että nämä ei-ensikertalaiset ovat kovaa tasoa. Harva ensikertalainen, joka ei päässyt 105 parhaan joukkoon, kiilaa enää 35 parhaan ei-ensikertalaisen joukkoon, vaikka ei-ensikertalaisia hakijoita onkin vähemmistö.


    • ensikertalainenko

      Olen vastaanottanut korkeakoulupaikan 2013, mutta jättänyt koulun kesken 6 kk jälkeen. Olen siis käsittääkseni ensikertalainen, kun nyt hain uudestaan korkeakouluun. Onhan asia näin vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin?

      • Opintoneuvvoja

        kyllä, olet ensikertalainen


      • buahhahhaaa

        Et ole ensikertalainen, sillä sinä olet saanut jo kertaalleen korkeakoulupaikan.


      • Juupaskin

        Olet ensikertainen sillä et ole ottanut vastaan korkeakoulupaikkaa vuonna 2014 tai sen jälkeen. Aikaisemmilla ei ole väliä ellei ole ottanut tutkintoa ulos.


    • Oikkari

      Tiedoks vaan että rolloon otetaan 105 ensikertalaista ja 35 ei-ensikertalaista... Eli siis tuohon 35 ei pääse ensikertalaisia vaan ne paikat on ainoastaan ei-ensikertalaisille...

      • Nmdå

        Väärin, ensikertalaisia voidaan ottaa valituksi myös jonossa, joka ei ole erikseen heille tarkoitettu. Siinä jonossa mennään samaan tapaan kuin aiemminkin, ei ole väliä oletko ensikertalainen vai et, pisteet vaikuttaa.


    • cimpa

      Konkarit hakemassa joilla yliopistotutkinto, siellä on kovaa joukkoa. Ensikertalaisilla etuoikeus, tietty määrä otetaan, oikiksessa taisi olla 80 % ensikertalaisia otetaan. Saa nähä miten käy?

    • höpötieteidenkandi

      Menettääkö tuon ensikertalaisuus-statuksen, jos on suorittanut kandidaatin tutkinnon (2015)?

      • hgvc

        Kyllä menettää. Kandidaatin tutkinto on korkeakoulututkinto. Myös ammattikorkeakoulun tutkinto vie ensikertalaisuuden.

        Mutta ei sen takia pidä jättää tekemättä kandidaatin tutkintoa. Ensikertalaisuudella on vain harvoin vaikutusta valituksi tulemiseen tai valitsematta jäämiseen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      415
      1740
    2. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      176
      1370
    3. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      105
      1368
    4. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      117
      1285
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      45
      1036
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      946
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      910
    8. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      92
      881
    9. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      866
    10. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      114
      859
    Aihe