Itse sain vastikään Avaimelta postia, ja vastike peräti laskee :D Tosin vain 7 euroa, mutta yllätyin silti, niin paljon täältä saanut kuulla asojen huonosta hintakehityksestä... Asun kyllä kehyskunnassa pk-seudun ulkopuolella alle 10v vanhassa asunnossa, ehkä se vaikuttaa.
Mutta mites muut? Nouseeko/laskeeko ja paljonko?
Miten vastikkeenne muuttuvat ensi vuonna?
46
1314
Vastaukset
- Hyvä_jos_kulut_laskee
http://oikeusjakohtuus.blogspot.fi/2015/02/aran-tarkastus-avain-asumisoikeus-oyssa.html
Aso-asuminen on yleensäkin voittoa tavoittelematonta asuntotuotantoa, joten jos korot ja kustannukset tasapainossa ja maksettuja jne. eihän voisi nostaakaan vastikkeita. Siis ei lain mukaankaan liiketoimintaa!
Katso ja vertaa miten Aran (asuntorahoitus valtion valvontavirasto ja rahoittaja) raportti linkissä mm. kertoo Avain aso-tuotannosta ja hallinnossa rikkeitä ehkä jopa rikollista toimintaa.
--------------------------------------------------------------------------------------.
"lauantaina, helmikuuta 14, 2015
ARA:n tarkastus AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä osoitti vakavia ongelmia yhtiön toiminnassa
ARA:n - Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tarkastus AVAIN Asumisoikeus Oy:ssä osoitti vakavia ongelmia yhtiön toiminnassa."
lue lisää-
....etc. linkki - Laki_aso_asumisesta
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20101256
Laki
asumisoikeusasunnoista annetun lain muuttamisesta
Eduskunnan päätöksen mukaisesti
16 a §
Käyttövastikkeilla katettavat menot
Käyttövastikkeilla voidaan kattaa asumisoikeustalon omistajan menoja, jotka aiheutuvat:
1) kiinteistön ja asuntojen hankinnasta tai rakentamisesta;
2) kiinteistön, rakennusten ja asuntojen ylläpidosta ja hoidosta;
3) perusparannuksesta, uudistuksesta, lisärakentamisesta ja lisäalueen hankkimisesta, jolla kiinteistö, rakennus tai asunto saatetaan vastaamaan kunkin ajankohdan tavanomaisia vaatimuksia;
4) asumisoikeustalon omistajalle lain mukaan kuuluvista velvoitteista, jotka eivät johdu siitä, että omistaja olisi toiminut lainvastaisesti;
5) varautumisesta 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin ja 4 kohdassa tarkoitettuihin velvoitteisiin;
6) 48 §:ssä tarkoitetulle asumisoikeustalon tai omistavan yhtiön osakkeen luovutushinnassa huomioon otettavalle omalle pääomalle maksettavasta korosta, joka ei saa ylittää 360 päivän mukaan lasketun 12 kuukauden euriboria enempää kuin viidellä prosenttiyksiköllä, jollei muusta laista muuta johdu;
7) 16 b §:ssä tarkoitetusta osingosta tai hyvityksestä;
8) muusta vastaavasta hyväksyttävästä syystä.
Asumisoikeusasunnosta perittävää käyttövastiketta voidaan käyttää sekä sen asumisoikeustalon, jossa asunto sijaitsee, että saman omistajan muiden asumisoikeustalojen menojen kattamiseen (käyttövastikkeiden tasaus). Käyttövastikkeeseen sisältyviä asumisoikeustalon hoitomenoja, joihin asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, ei kuitenkaan saa tasata eri asumisoikeustalojen kesken. Käyttövastikkeita ei myöskään saa tasata 3 §:n 3 momentissa tarkoitettujen vapaarahoitteisten ja arava- tai korkotukilainoitettujen asumisoikeustalojen kesken.
Ympäristöministeriön asetuksella voidaan säätää tarkemmin:
1) käyttövastikkeita määrättäessä noudatettavista yleisistä periaatteista;
2) käyttövastikkeiden tasaamisessa noudatettavista menettelytavoista.
16 c §
Kilpailuttaminen
Asumisoikeustalon omistajan on toimittajatahosta riippumatta kilpailutettava keskeiset ja arvoltaan merkittävimmät hankkimansa isännöinti-, huolto- ja muut kiinteistönhoitopalvelut sekä kunnossapitotyöt, joiden kattamista varten peritään tai on tarkoitus periä käyttövastiketta. Jos hankinnan arvo ilman arvonlisäveroa ylittää julkisista hankinnoista annetun lain (348/2007) 15 §:n 1 kohdassa säädetyn kansallisen kynnysarvon, se on kilpailutettava, jollei pakottavista kiireellisistä syistä tai muusta laista muuta johdu.
Asukkailla on oikeus tehdä esityksiä hankintojen kilpailuttamisesta ja osallistua kilpailuttamiseen yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain mukaisessa menettelyssä.
16 d §
Omistajan tiedonantovelvollisuus käyttövastikkeiden perusteista
Asumisoikeustalon omistajan on annettava asumisoikeustalon asukkaille tiedot käyttövastikkeen määräytymisen ja sen tasaamisen perusteista, tasauksen vaikutuksesta käyttövastikkeeseen sekä käyttövastikkeilla kerättyjen varojen käytöstä yhteishallinnosta vuokrataloissa annetun lain mukaisesti.
Asumisoikeustalon omistajan on käyttövastikkeen määräytymislaskelmassa selvitettävä talokohtaisesti:
1) mitä menoeriä varten käyttövastiketta peritään;
2) minkä verran käyttövastikkeilla kerättävistä eristä aiotaan yhteensä käyttää tasaukseen eri asumisoikeustalojen kesken ja mikä vaikutus tasauksella on yksittäisen asumisoikeustalon käyttövastikkeeseen;
3) paljonko korjausvarausta kerätään ja mihin sitä käytetään.
Edellä 2 momentin 3 kohdassa tarkoitetut korjausvarausta koskevat tiedot on käyttövastikkeen määräytymislaskelmassa selvitettävä myös yhteissummana saman omistajan kaikkien asumisoikeustalojen osalta.
Asumisoikeustalon omistajan on laadittava kirjanpitoonsa perustuva koko yhteisöä ja asumisoikeustaloa koskeva jälkilaskelma, josta käy ilmi, mitä menoeriä on tilikauden aikana katettu käyttövastikkeilla ja paljonko tilikaudelta on syntynyt rahoitusylijäämää tai -alijäämää. Lisäksi jälkilaskelmassa on selvitettävä yhteisölle kumulatiivisesti kertynyt rahoitusylijäämä tai -alijäämä sekä ilmoitettava paljonko kumulatiivisesti kertyneeseen ylijäämään sisältyy korjausvarausta.
16 e §
Valvonta ja tarkastusoikeus
jatkuu - Aso-laki_määrittelee
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1990/19900650
19 §
Liikaa maksetun käyttövastikkeen palauttaminen
Jos tuomioistuin määrää käyttövastiketta alennettavaksi, sen tulee huomioon ottaen käyttövastikkeen alennuksen määrä, alentamisen perusteet ja muut asiassa ilmenneet seikat viran puolesta samalla määrätä, onko talon omistajan kokonaan tai osaksi palautettava liikaa maksettu käyttövastike. Palautusta ei kuitenkaan saa määrätä aikaisemmalta ajalta kuin käyttövastikkeen alentamisvaatimuksen tiedoksiantamista lähinnä edeltäneiltä kahdelta vuodelta.
etc.
Koko aso-laki pykälineen linkissä, jossa monia eri aihe alueita asukkaan eduksi myös. - edullista.edelleenkin
Vajaa 2 euroa nousua, eli saman verran kuin viime vuonna.
- fggjghj
Nousua 20 euroa en asu pääkaupunki seudulla. Avaimen vuokrat nousseet joka vuosi kuuden vuoden aikana yhteensä 140 euroa. KALLISTA
- olikjyiuru
Ittellä ei vielä ilmoitusta ole tullut, mutta huhujen mukaan ei muutoksia tulisi, mutta aika näyttää. ASO-kodin vapautuvissa kämpissä pysynee vuokrat aikalailla samoissa, joissain pieniä korotuksia ja joissain pieniä laskuja.
https://www.asokodit.fi/asunnot/asuntohaku/default.aspx?id=733&hid=37698 - vihikoirat
Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus on pyytänyt Avain Asumisoikeus Oy:ltä selvitystä siitä, "mitä toimenpiteitä yhtiö tulee tekemään saadakseen isännöintiin ja hallintoon liittyvät kulut kohtuullisiksi."
Tässä ARAn vastaus 26.10.2015
"Avain Asumisoikeus Oy on tehnyt useita toimenpiteitä, joiden tuloksena se on saanut isännöintiin- ja hallintoon liittyvät kulut laskemaan 19 % vuodesta 2013 vuoteen 2016. Jos yhtiön arviot vuodelle 2018 toteutuvat, kustannukset vähenevät yhteensä 24 %. Aran kanta on, että yhtiön on syytä edelleen jatkaa erilaisten vaihtoehtojen etsimistä, millä kustannusten laskua voidaan edelleen jatkaa."
Kiitos valvovalle viranomaiselle !!- lnkglnmglnmgölnm
Miksei tämä näy vuokrissa, jotka edelleen korkeat ja nousevat joka vuosi.
- vihikoirat2
Hyvä kysymys !! Aran vastaus todistaa myös sen että konsernin muilta yrityksiltä ostetut palvelut ovat olleet ylihinnoiteltuja. Muutto- ja märkätilakorjausten ylihinnoittelun avulla (joita ei pystytä valvomaan) yhtiö vielä voi maksattaa asukkaille ylisuuria kohtuuttomia vastikkeita.
Olemme tyytyväisiä siitä että ARA on vihdoin hoitanut osan velvollisuudestaan. Tosin ARA ei ole vaatinut yleishyödyllistä yhtiötä palauttamaan / korjaamaan omakustannusperiaatteen ja asumisoikeulain vastaisesti perimiään vastikkeita. ARA on todennut tarkastuskertomuksessaan (Dnro 18852/651/13) Avain Asumisoikeus Oy:n siirtäneen hoito- ja rahoitusmenojen katteeksi kertyneet ylijäämät varautumisiin, mikä on omakustannusperiaatteen vastaista.
Avain Asumisoikeus Oy ei toimittanut asukkaille asumisoikeuslain edellyttämiä jälkilaskelmia kuten lakimuutoksessa 2011 edellytettiin.
Ihmetystä herättää miksi Avain Asumisoikeus Oy:n on sallittu periä ylisuuria ja väärin perustein määriteltyjä vastikkeita. Avain Asumisoikeus Oy:n ole tarvinnut noudattaa omakustannusperiaatetta eikä asumisoikeuslakia. - Lasku
Meillä laskee 24 euroa/kk. Aso eli Säätiö 86,5 neliötä.
- äkkiäpois
Vastike nousee edelleen. Viikonlopun Hesarista saa sen kuvan, että vastikkeita leikataan reilusti kaikilta. Onhan tuo nyt rikollista toimintaa, jos palveluita ostetaan omalta tytäryhtiöltä ja laskutetaan ylihintaa. Kyrsii, kun vuosia maksanut ylihintaista vastiketta ja mitään näkyvää ei saa vastineeksi. Suunnitellut remontit perutaan ilman, että asiasta ilmoitetaan, kaikki lahoo ympäriltä, ylimielistä viestintää isännöitsijältä ja valheellisia lupauksia. Pelkkää lässytystä tämän Avaimen asiakaspalvelu ihan joka suunnalla.
- Hasossa
Jos vain on mahdollista, niin muuttakaa Avaimen asunnosta pois. Uskomattoman pitkään asukkaat jaksavat kestää tuota Avain asumisoikeuden touhua. Pääkaupunkiseudulla on huono asuntotilanne, mutta hakekaa uusi asumisoikeusnumero ja hakekaa Hason asumisoikeusasuntoja ja vuokra-asuntoja. Kaikki muut yhtiöt ovat taatusti halvempia asua kuin Avain. Omankin voi tietysti ostaa, jos rahkeet riittävät.
Jossain vaiheessa Avain kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Jollain poikkeuslailla valtion pitäisi ottaa Avaimen asunnot haltuunsa ja maksaa Liukulle niistä korvauksena vaikka sama mitätön summa, jolla Liukku sai asunnot laittomasti haltuunsa.
- voivoivoivoivoi
UUTINEN HESARISSA:
Tuhansia asuntoja omistava Avain Asumisoikeus -yhtiö on myöntynyt alentamaan asukkaidensa maksamia kustannuksia julkisen arvostelun jälkeen.
Yhtiö on tehnyt Valtion asuntorahaston (Ara) vaatimia toimia, joilla korkeat isännöinti- ja hallintokulut saadaan laskemaan viidenneksen. Tämän pitäisi heijastua myös asumisoikeusasuntojen käyttövastikkeisiin ensi vuoden alussa.
Ara lähetti yhtiölle vuoden 2014 joulukussa selvityspyynnön siitä, miksi isännöinti- ja hallinnointikulut ovat tuntuvasti korkeammat kuin muissa asumisoikeusyhtiöissä. Tämä aiheutti sen, että Avain peri korkeaa käyttövastiketta.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1446183924911?ref=tallennettu-aihe- ei.ymmärrä
Pitäisi laskea aika roimasti, koska jo nuo lainakorot ovat olleet jo pitkän aikaa niin alhaalla että pelkästään sillä ovat tienanneet jo sievoisesti. Lisäksi korottaneet vielä lisää vuokria. Ei ymmärrä miten tällainen on näinkin kauan hyväksytty.
- hkhjhkhkhkh
Vastike nousi 20e kotkassa avaimen asunnossa. Muutto edessä liian kallista asua. Joka vuosi on vuokra noussut hipoo jo normaali vuokra asunnon vuokraa. Siis mitä järkeä pitää 20 000 euroa kiinni asunnossa jos asumisoikeusmaksun voi ottaa omaan käyttöön.
- olis.syytä.muuttaa
Samanlaista toimintaa on myös Asuntosäätiön ASO-asunnoissa.
Täälläkin maksetaan isännöinnistä sekä ASO:lle että isännöitsijäfirmalle, siitä tulee lähes kaksinkertainen maksu verrattuna tavallisen asunto-osakeyhtiön isännöintimaksuihin.
Muutenkin Aso-asuntojen tiliasiat esitetään mahdollisimman epäselvästi, että siitä ei asukas saa oikeaa kuvaa yhtiön taloudellisesta tilanteesta.
Ymmärrän sen, että kerätään rahaa tulevia remontteja varten, mutta vain sen talon, jossa on asukkaana. Eihän meidän pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien pidä maksaa hesalaisten aso-talojen korjauskustannuksia. - Marraskuu_2105
Miten voi olla jotkut kuten em. kerrotaan Avain ja Aso-asunnot esim. rikkovat selkeästi aso-laissa määriteltyjä prinsiippejä - aso asumisesta ja asuntotuotannosta!
Sen ei lyhyesti sanottuna sallita lain mukaan siis, ( kuka valvookin jos ei ministeriön kautta viranomaiset?) VOITTOJA TUOTTAMATONTA ASUMISEN hallintoa ja toimintaa! Jota ARA rahoittaa valtion virastona ja valvoo sen myötä myös - tai pitäisi valvoa, mutta ehkä ei aina niinkään, joillakin vaan on erivapauksia jopa lakiin nähden!?
ttp://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/2010/20100120
Ollut juttua jo aikaisemminkin;
http://keskustelu.suomi24.fi/t/10820266/asumisoikeus-asumisesta-annettu-laki-ja-sen-muuttaminen--2011- - lakieiolekaikillesama
Ara ja ministeriö sallivat yleishyödyllisten yhteisöjen olla noudattamatta lakia. Nyt sentään Ara on todennut ettei lakia ja omakustannusperiaatetta ole noudatettu. Ara ei ole kuitenkaan vaatinut korjaamaan väärin perustein määriteltyjä vastikkeita.
- olis.syytä.muuttaa
Aika erikoista toimintaa valvovalta viranomaiselta, joka ensin huomauttaa jostain asiasta, mutta ei vaadi kuitenkaan sen korjaamista tai muuttamista.
- oikeuttaasukkaille
Nyt vaan kanteluja eduskunnan oikeusasiamiehelle. Tosin Ara välittää "piut-paut" oikeuskanslerin huomautuksista "vastaisuuden varalle". Näin toimitaan Suomessa vuonna 2015 !
- Asukki
Nousee 24e/kk. Neljän vuoden aikana noussut yht. 115e. Yhtiö TA.
- onneksi.hasolla
Ei nouse eikä laske ensi vuonna. Tämän vuoden alussa laski n. 50 e. HASO:lla asun.
- quuquuquuquu
HASO kerrostalo Pohjois-Helsingissä. Vastike laskee muutaman kympin vaikka vesimaksuennakko nousee 11 e/kk -> 17 e/kk.
- murheenkryyniss
HASOlla vesimaksu nousi 6e ja vastike laski 22e eli nettona 16e halvennusta.
- Asukkaiden_omaa_säästöä
murheenkryyniss kirjoitti:
HASOlla vesimaksu nousi 6e ja vastike laski 22e eli nettona 16e halvennusta.
Jaa niin vähän teillä varsinainen vastike alenee, mutta käyttöveden hinta nousee juuri kuuman veden käytön runsaan tuhlailun kautta.
Myös lämpimän veden taksat ovat kohonneet kuten keskuslämmitys ja käyttövesi.
Jota Laajasalon 'osaajat' varsinkin kai se tekninen, "yrittivät tasata" niin että pieniin asuntoihin ja yksinasuville runsaat isompaa kulutusta kuin mitä todellisuus on ollut, ihan vaan oman mielihalunsa ja päätelmien mukaan!?
Ja vesimittarit on jo todettu kauttaaltaan mitättömiksi, ja vääriä tuloksia antaviksi! Mutta niin vaan niitä yhä käytetään ilm. kun mittarit tietyltä toimittajalta hankkinut "att-päättäjä nainen" on saanut parhaat bonukset ja edut juuri romutavaraa toimittaneelta kusetusfirmalta!
Joten jos ns. tasausmaksua saatte vielä kuluneelta (2015) vuodelta joka epäilyttää mittaustuloksen mukaan tms., ottakaa yhteys suoraan Rakennusvirastoon ja muille omistavalla taholla kaupungissa (Hki) sen sijaan että reklamoisitte esim. Hasoa isännöivälle taholle!
Vuoden kukuttua tästä korotuksesta johtuen ei jälkimaksuja pitäisi tulla!?
Vaatikaa tällöin mittausta jos kulutuksenne epäilyttää! Mutta ei mittaajaksi itse yritystä Pirkanmaalla joka on mm. uudiskohteisiin laitteita toimittanut!
Näistä epäilyistä ja annetusta palautteesta johtuen on nyt päätetty korottaa vesimaksuja.
Mutta epäilen tämä on keino tasata tilejä hallinnossa eikä niinkään itse vedenkulutusta eri puolilla!
Vuokran korotuksen alennukset johtuvat pääosin edelleen vallitsevista EU:n ja kansallisten (pankki) rahoituskorkojen alenemasta ja myös leudon talven lämmityskustannuksista jne. Pihojen ja kiinteistöjen puhtaanapidosta.
Osaavammasta roskien lajittelusta jne. asukkaiden omatoimisuudesta. MM. - murheen_kryyniss
Simon synkkää tilitystä" Jaa niin vähän teillä varsinainen vastike alenee plaa plaa plaa plaaplaaplaaaaaaaa"
Jaa että mittarit näyttää väärin, no mulle se sopii. Viimeksi tuli palautusta vajaa 30e - vai_mitä_eukko
No voi eukko pahalle "murheen kryynilässä" se on iso raha, mutta salli nyt kääkkänä muiden kuitenkin kertoa miten heillä on kokemuksia!
Pidä hyvänäsi ja pane sukanvarteen seuraavia korotuksia ajatellen!
Nämä on vaan kokemuksia ja useimmiten totta!
- kiitollinen
Vesimaksu nousi mut koko vastike laski. Laskenut aina noin 4 vuotta mitä Hasossa asunut ,alkuperäisestä n. 200€.
Kiitos Haso! - Eimullamuuta
Avaimessa laski 26 euroa. Kaveri asuu Hasossa ja vuokrat noussu joka vuosi. Joten älkää aina uskona asioita täällä.
- Vesimaksut_vuokrat
Jaa ei muuta?
Mutta jos sallitte totean vielä, ei se kai uskon asia ole jos ainakin osalla Hason asukkailla vuokravastikkeet alenee jo kerrotuilla summilla edellä, mutta vesimaksuksi nähtävästi on otettu kautta linjan tuo 6 euron korotus, entisen 11 e. /kk sijaan ja nimenomaan Hasossa (H:gin kaupungin kiinteistökantaa).
Tällä pitäisi siis päästä jatkossa ns. tasausmaksuista joita on nyt uudemmissa kiinteistöissä joissa on asennetuina "huoneistokohtaiset pakolliset" vesimittarit, ja joista todellakin on eri tahoilla mitä erilaisempaa kokemusta, ja ei siis myönteistä aina lainkaan.
Ja näin ainakin Helsingissä. Eikä vain kaupungin omistamissa kiinteistöissä vaan yleensä muissakin on ollut samaa!
***
Tästä on uutisoitukin paljon, tässä yksi juttu aiheesta.
"Asuntokohtaiset vesimittarit raksuttavat tyhjän panttina"
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/29/vesimittarien-kulut-syovat-rahalliset-hyodyt
Asuntokohtaiset vesimittarit tulevat vähitellen pakollisiksi. Mutta veden laskutukseen niitä ei ole pakko käyttää. Varovaisen arvion mukaan Suomen kerros- ja rivitaloasuntoihin on asennettu jopa kymmeniä tuhansia asuntokohtaisia mittareita, joita ei käytetä laskutuksessa.
Asuntoihin on laitettu vesimittareita Suomessa jo 80-luvulta lähtien. Viime vuosina tahti on kiihtynyt. Uusiin taloihin asuntokohtaiset vesimittarit on jo pakko laittaa. Syksyllä 2013 asuntomittarit tulivat pakollisiksi myös vanhempiin taloihin – putki- tai linjasaneerauksen yhteydessä.
Pakko laittaa, ei pakko käyttää
Kummallisuus Suomessa on, että asuntojen mittareita ei ole kuitenkaan pakko käyttää. Siitä, miten vedestä laskutetaan, päättää meillä aina taloyhtiö tai talon omistaja.
Suurin osa taloyhtiöistä, joissa asuntokohtaiset mittarit on, laskuttaa asukkaita vedestä aidon kulutuksen mukaan.
“Lain porsaanreikaa käytetään ahkerasti
Lain suomaa porsaanreikää on kuitenkin käytetty ahkerasti. Asuntojen omia vesimittareita ei aina lueta, koska se on taloyhtiön kannalta työlästä tai maksaa liikaa. Myös mittarien etäluentajärjestelmät ovat kalliita, joten talon omistaja saattaa jättää ne hankkimatta ja tyytyä lain minimiin eli pelkkiin mittareihin.
Miljoonia euroja laitettu hukkaan
Kuningaskuluttajan isoilta mittarinvalmistajilta saamien tietojen mukaan huoneistokohtaisia vesimittareita on nyt Suomessa vajaat 300 000. Vasta alle viidesosa kaikista kerros- ja rivitalojen asunnoista on siis varustettu vesimittarilla.
Mittarinvalmistajien mukaan reilut puolet 300 000 mittaritalosta on hankkinut taloon etäluentajärjestelmän. Jäljelle jää vähintään 130 000 asuntoa, joissa on mittarit, muttei etäluentaa. Monissa näistä taloista mittarit luetaan itse, joko asukkaiden tai huoltoyhtiön toimesta. Mutta usein asuntojen vesimittarit sijaitsevat hankalassa paikassa eikä lukemiin edes pääse käsiksi.
“”Haamumittareihin” hukattu rahaa useampi miljoona
Tarkkoja tietoja tyhjän panttina pyörivien mittarien määrästä ei löydy. Mutta arvioidaan varovasti: Mittarit jäävät lukematta neljäsosasta niistä taloista, joihin ei ole hankittu etäluentaa. Näin päästään noin 30 000:een asuntoon, missä kalliit mittarit ruksuttavat tyhjän panttina.
Halvimmatkin asuntokohtaiset vesimittarit maksavat satasen luokkaa. ”Haamumittareihin” on näin ollen hukattu rahaa useampi miljoona.
”Vesimaksu sisältyy vuokraan”
Suomen suurin yksityinen vuokranantaja on VVO yli 40 000 asunnollaan. Noin 3 000:ssa VVO:n kodissa pyörivät asuntokohtaiset mittarit, mutta vesimaksu kuuluu silti kaikissa taloissa vuokraan sen kummemmin erittelemättä. Mittarit pyörivät turhaan, koska VVO:n mukaan laskutus on "hankalaa ja kallista".
Toisella suurella eli SATO:lla on asuntokohtaiset vesimittarit noin 2000 asunnossa. Vain puolessa niistä laskutetaan vedestä kulutuksen mukaan. Noin tuhannessa asunnossa mittarit ruksuttavat siis omia aikojaan "koristeina". SATO vetoaa asukkaiden vaihtuvuuteen ja laskutuksen kalleuteen:
- Maalaisjärjellä ajatellen eihän siinä järkeä ole, sanoo SATO:n yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää.
- Pidämme tärkeänä, että vesimittareita olisi mahdollisimman paljon käytössä, emme ole vielä vaan löytäneet tarpeeksi kustannustehokasta menetelmää tähän.
Myös isoilla asumisoikeusyhtiöillä, kuten ASO-kodeilla ja TA:lla vesimaksu on useimmiten leivottu vuokran sisään. Opiskelija-asunnoissa tilanne on sama. Sielläkään ei suitsita veden lorottamista rahallisen porkkanan avulla.
Tampereen vuokrataloissa paljon mittareita
Tampereella ollaan vesilaskutuksessa edelläkävijöitä. Suurimpaan osaan Tampereen Vuokratalosäätiön asunnoista on laitettu omat vesimittarit.
- Aloitimme mittarien asentamisen jo 80-luvulla, kertoo VTS-kotien asiakkuuspäällikkö Petri Mäkelä.
- Uusimmissa mittareissa on mukana erillinen näyttö, josta asukas näkee lukemat litran tarkkuudella.
Säätiön "mittaritalojen” asukkaat maksavat joka kuukausi vesiennakkoa asunnon henkilömäärän mukaan. Kaksi kertaa vuodessa tulee tasauslasku.
Kts. lisää > - Vuokrat_vesimaksut
Vesimaksut_vuokrat kirjoitti:
Jaa ei muuta?
Mutta jos sallitte totean vielä, ei se kai uskon asia ole jos ainakin osalla Hason asukkailla vuokravastikkeet alenee jo kerrotuilla summilla edellä, mutta vesimaksuksi nähtävästi on otettu kautta linjan tuo 6 euron korotus, entisen 11 e. /kk sijaan ja nimenomaan Hasossa (H:gin kaupungin kiinteistökantaa).
Tällä pitäisi siis päästä jatkossa ns. tasausmaksuista joita on nyt uudemmissa kiinteistöissä joissa on asennetuina "huoneistokohtaiset pakolliset" vesimittarit, ja joista todellakin on eri tahoilla mitä erilaisempaa kokemusta, ja ei siis myönteistä aina lainkaan.
Ja näin ainakin Helsingissä. Eikä vain kaupungin omistamissa kiinteistöissä vaan yleensä muissakin on ollut samaa!
***
Tästä on uutisoitukin paljon, tässä yksi juttu aiheesta.
"Asuntokohtaiset vesimittarit raksuttavat tyhjän panttina"
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/01/29/vesimittarien-kulut-syovat-rahalliset-hyodyt
Asuntokohtaiset vesimittarit tulevat vähitellen pakollisiksi. Mutta veden laskutukseen niitä ei ole pakko käyttää. Varovaisen arvion mukaan Suomen kerros- ja rivitaloasuntoihin on asennettu jopa kymmeniä tuhansia asuntokohtaisia mittareita, joita ei käytetä laskutuksessa.
Asuntoihin on laitettu vesimittareita Suomessa jo 80-luvulta lähtien. Viime vuosina tahti on kiihtynyt. Uusiin taloihin asuntokohtaiset vesimittarit on jo pakko laittaa. Syksyllä 2013 asuntomittarit tulivat pakollisiksi myös vanhempiin taloihin – putki- tai linjasaneerauksen yhteydessä.
Pakko laittaa, ei pakko käyttää
Kummallisuus Suomessa on, että asuntojen mittareita ei ole kuitenkaan pakko käyttää. Siitä, miten vedestä laskutetaan, päättää meillä aina taloyhtiö tai talon omistaja.
Suurin osa taloyhtiöistä, joissa asuntokohtaiset mittarit on, laskuttaa asukkaita vedestä aidon kulutuksen mukaan.
“Lain porsaanreikaa käytetään ahkerasti
Lain suomaa porsaanreikää on kuitenkin käytetty ahkerasti. Asuntojen omia vesimittareita ei aina lueta, koska se on taloyhtiön kannalta työlästä tai maksaa liikaa. Myös mittarien etäluentajärjestelmät ovat kalliita, joten talon omistaja saattaa jättää ne hankkimatta ja tyytyä lain minimiin eli pelkkiin mittareihin.
Miljoonia euroja laitettu hukkaan
Kuningaskuluttajan isoilta mittarinvalmistajilta saamien tietojen mukaan huoneistokohtaisia vesimittareita on nyt Suomessa vajaat 300 000. Vasta alle viidesosa kaikista kerros- ja rivitalojen asunnoista on siis varustettu vesimittarilla.
Mittarinvalmistajien mukaan reilut puolet 300 000 mittaritalosta on hankkinut taloon etäluentajärjestelmän. Jäljelle jää vähintään 130 000 asuntoa, joissa on mittarit, muttei etäluentaa. Monissa näistä taloista mittarit luetaan itse, joko asukkaiden tai huoltoyhtiön toimesta. Mutta usein asuntojen vesimittarit sijaitsevat hankalassa paikassa eikä lukemiin edes pääse käsiksi.
“”Haamumittareihin” hukattu rahaa useampi miljoona
Tarkkoja tietoja tyhjän panttina pyörivien mittarien määrästä ei löydy. Mutta arvioidaan varovasti: Mittarit jäävät lukematta neljäsosasta niistä taloista, joihin ei ole hankittu etäluentaa. Näin päästään noin 30 000:een asuntoon, missä kalliit mittarit ruksuttavat tyhjän panttina.
Halvimmatkin asuntokohtaiset vesimittarit maksavat satasen luokkaa. ”Haamumittareihin” on näin ollen hukattu rahaa useampi miljoona.
”Vesimaksu sisältyy vuokraan”
Suomen suurin yksityinen vuokranantaja on VVO yli 40 000 asunnollaan. Noin 3 000:ssa VVO:n kodissa pyörivät asuntokohtaiset mittarit, mutta vesimaksu kuuluu silti kaikissa taloissa vuokraan sen kummemmin erittelemättä. Mittarit pyörivät turhaan, koska VVO:n mukaan laskutus on "hankalaa ja kallista".
Toisella suurella eli SATO:lla on asuntokohtaiset vesimittarit noin 2000 asunnossa. Vain puolessa niistä laskutetaan vedestä kulutuksen mukaan. Noin tuhannessa asunnossa mittarit ruksuttavat siis omia aikojaan "koristeina". SATO vetoaa asukkaiden vaihtuvuuteen ja laskutuksen kalleuteen:
- Maalaisjärjellä ajatellen eihän siinä järkeä ole, sanoo SATO:n yksikön johtaja Juha-Pekka Järvenpää.
- Pidämme tärkeänä, että vesimittareita olisi mahdollisimman paljon käytössä, emme ole vielä vaan löytäneet tarpeeksi kustannustehokasta menetelmää tähän.
Myös isoilla asumisoikeusyhtiöillä, kuten ASO-kodeilla ja TA:lla vesimaksu on useimmiten leivottu vuokran sisään. Opiskelija-asunnoissa tilanne on sama. Sielläkään ei suitsita veden lorottamista rahallisen porkkanan avulla.
Tampereen vuokrataloissa paljon mittareita
Tampereella ollaan vesilaskutuksessa edelläkävijöitä. Suurimpaan osaan Tampereen Vuokratalosäätiön asunnoista on laitettu omat vesimittarit.
- Aloitimme mittarien asentamisen jo 80-luvulla, kertoo VTS-kotien asiakkuuspäällikkö Petri Mäkelä.
- Uusimmissa mittareissa on mukana erillinen näyttö, josta asukas näkee lukemat litran tarkkuudella.
Säätiön "mittaritalojen” asukkaat maksavat joka kuukausi vesiennakkoa asunnon henkilömäärän mukaan. Kaksi kertaa vuodessa tulee tasauslasku.
Kts. lisää >Jatkoa Ylen uutisartikkeliin edellisestä:
Oikean vedenkulutuksen mukainen laskutus patistaa asukkaita vähentämään vedellä lotrausta. Yleensä asuntokohtaisten mittarien mukainen laskutus pienentää veden kulutusta jopa 15-20 prosenttia. Vuokratalosäätiön mittaritaloissa vettä kului viime vuonna keskimäärin vain 107 litraa vuorokaudessa per asukas. Yleinen vedenkulutuksen keskiarvo on 140 litraa per asukas.
Vedensäästö vaikuttaa suoraan myös energian kulutukseen. Lämmitysenergiasta valuu nimittäin noin viidennes kuuman veden mukana viemäristä alas.
- Meillä säästyy energiaa 2-6 prosenttia, talon ja laitteiden kunnosta riippuen. Tähän vaikuttavat myös muut seikat, kuten veden virtauksen vakiointi, asiakkuuspäällikkö Petri Mäkelä toteaa.
VTS-kodeilla vesimittarin asennus kustantaa noin 600 euroa per huoneisto. Laskutus ja mittarien huolto maksavat myös. Pelkästään kustannuksia ajatellen asuntokohtainen vesimittaus ei Tampereellakaan kannata. Rahan säästö valuu laitteiden ja luentajärjestelmän hintaan. Tampereella suositaan silti periaatetta ”maksa mitä käytät”:
“Asuntomittarit pienentävät vedenkulutusta jopa viidenneksen.
- Käyttöön perustuva laskutus on asukkaille reilua. Samalla säästyy yhteiskunnan varoja, kun energiaa kuluu vähemmän ja jätevesiä syntyy vähemmän, Petri Mäkelä selvittää.
Kilpailua odotellessa
Nyt odotetaan, että kasvava kilpailu laskee asuntokohtaisten mittareiden ja erityisesti etäluentajärjestelmien hintoja.
Ongelmana on, että eri mittarinvalmistajien järjestelmät ja laitteet eivät nyt toimi keskenään. Vasta kun mittareihin saadaan halvempaa ja joustavampaa tekniikkaa, asuntokohtaisista mittareista alkaa olla rahallista iloa myös koko talolle - ei vain vesipiheille asukkaille.
Katso myös kuinka 300 euron vesilasku jakaantuu kodissa.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ - ei.avaimen.asukkaaksi
Ja höpö höpö. Olis aika kummallista jos Hasolla toisissa yhtiöissä nousis ja toisissa laskis. Itsellä laskenut jo toisen kerran kun Hasossa asunut nyt 1,5 vuotta. Eli ei ole kertaakaan noussut vaan laskenut nyt yhteensä n. 80e. Hason kaksiossa asun. Olen todella tyytyväinen, 2000 luvulla rakennetussa talossa ihanien ulkoilumaastojen äärellä kauniilla alueella. Voiko paremmin olla.
- en.valita
Avaimella pysyy ensi vuonna ennallaan, mutta vuosi sitten laski noin 80 euroa.
- njgjgjgjh
Missä päin suomea tällainen ihme on tapahtunut?
- tulipas
Isoissa asunnoissa laskee vastike paljon, Pienissä vähän,joten kandeis varmaan neliöt jatkossa mainita. toi "eimullamuuta"..heräsi uteliaisuus,että missä HASOSSA vaan vastike nousee? Kun kaverin kämppä ,ni varmaan voit osoitteenkin laittaa,muuten herää epäilys TROLLISTA ...tai muuten vaan kateellisesta persoonasta.
- Kyllä-paukkuu_
Ote aso-laista: kts edellä.
8) muusta vastaavasta hyväksyttävästä syystä.
Asumisoikeusasunnosta perittävää käyttövastiketta voidaan käyttää sekä sen asumisoikeustalon, jossa asunto sijaitsee, että saman omistajan muiden asumisoikeustalojen menojen kattamiseen (käyttövastikkeiden tasaus). Käyttövastikkeeseen sisältyviä asumisoikeustalon hoitomenoja, joihin asukas voi omalla toiminnallaan vaikuttaa, ei kuitenkaan saa tasata eri asumisoikeustalojen kesken. Käyttövastikkeita ei myöskään saa tasata 3 §:n 3 momentissa tarkoitettujen vapaarahoitteisten ja arava- tai korkotukilainoitettujen asumisoikeustalojen kesken.
Ympäristöministeriön asetuksella voidaan säätää tarkemmin:
1) käyttövastikkeita määrättäessä noudatettavista yleisistä periaatteista;
2) käyttövastikkeiden tasaamisessa noudatettavista menettelytavoista. - kysymysmerkk
mä en ymmärrä miksi vetää jotain lakipykälää kirjattuna kun käytäntö tässä reaalimaailmassa on toinen.
- rillitäti
Nyt asuessani kaupungin vuokraasunnossa ei nouse tänäkään vuonna.Asossa Pirkanmaalla tuli asuttua 15-vuotta joka vuosi nousi noin 20 euroo kuussa .Mitta tuli täyteen ja lähdin ,nyt tyytyväinen
- Hekallehaluava
Ikäni Helsingissä asuneena ja 5 vuotta kaupungin asuntoa hakeneena kiinnostaisi tietää, kauanko jouduit ei-helsinkiläisenä odottamaan kaupungin asuntoa ja mistä kaupunginosasta sait sen?
- qewqeqw
Onkohan muu kaupunki kuin Helsinki
- kommarimeininkiä
Mites ne kustannukset katetaan, kun joka vuosi vaan vuokrat laskee?
- dsaasjnnkj
Sinä maksat ne
- halvempaa
Olen huomannut, että Avain asunnoilla on usein muutenkin kalliimmat vuokrat kuin muilla. Meillä Asolla vuokra laski 35€ Helsingissä....
- ghjhkjlhkjgfjfgj
Katselin vapaita vuokra asuntoja ja huomasin, että yksityiset vuokraa asuntoja halvemmalla. En asu pääkaupunki seudulla mutta täällä avaimen vuokrat nousseet reippaasti. 45 asuntoa olisin saannut pienemmällä vuokralla,kuin avaimen asumisoikeusasunnon. Jokin mättää pahasti.
- rerwrwrw
asumisoikeus
- hghdhdh
aiheellinen nosto
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa6014838Mitä tapahtunut
Poliiseja monta autoa+panssariauto Porista kpäähän päin tänään klo n.20 kuka hurjistunut ?252614HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa2652361- 1231669
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.1271443Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon3411344Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E101183- 121075
Onko PS kaaoksessa?
Kuinka pahasti kulissit heiluu? Tulenarka aihe? Kyllähän vaalitappio toisensa jälkeen on vakava paikka, mutta jospa P73916- 100833