Mitä opiskelemaan kypsällä iällä?

palkkaavailla

Mitä kannattaisi kolmekymppisen pitkäaikaistyöttömän ryhtyä opiskelemaan kun aiempana koulutuksena on vain lukio? Kokopäivätyössä en ole ollut moneen vuoteen eikä niitä ulottuvillani olevia huonopalkkaisia töitä edes kiinnosta tehdä. Tämän ikäisenä kuuluu tehdä joko kunnon töitä tai ei mitään.

10

94

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • töpinäksiny

      Tuossa iässä voi vielä alkaa opiskella ihan mitä vain. Valittavana on kaikki.

      Jos sinua selvästi kiinnostaa jokin ala, niin opiskelet sitä. Ilmeisesti näin ei kuitenkaan ole, koskapa kyselet. Varmaan voit sitten sulkea pois joitakin vaihtoehtoja, jotka syystä tai toisesta eivät tule kysymykseen. Sellaisia ovat alat, joiden työllisyysnäkymät ovat huonot. Taiteilijoita on liikaa, tradenomeja on liikaa, monta assyriologia ei Suomessa tarvita.

      Onko lääkäriopinnot liian pitkät? Lähihoitajaksi opiskelee nopeasti, jos soveltuu alalle, mutta palkka alle puolet lääkärin palkasta.
      Yksi tuttu opiskeli vuodessa suntioksi ja sai heti vakituisen viran. Taksinkuljettajaksi saattaa päästä nopeasti.

      Kolmikymppisenä kannattaa opiskella vielä pitkäkin koulutus. Töissä ehtii olla neljännesvuosisadan, jos valmistuu nelikymppisenä. Työssä olleen eläkekin on sitten aikanaan aivan toinen kuin ikänsä vetelehtineellä.

      • palkkaavailla

        Lääkikseen on liian hankalaa päästä sisään ja sama pätee oikikseen ja kauppakorkeaan. Minulla ei ole mahdollisuutta käydä valmennuskursseja. Myöskin lyhyt matikka rajoittaa jonkin verran.


      • Terkkariksi
        palkkaavailla kirjoitti:

        Lääkikseen on liian hankalaa päästä sisään ja sama pätee oikikseen ja kauppakorkeaan. Minulla ei ole mahdollisuutta käydä valmennuskursseja. Myöskin lyhyt matikka rajoittaa jonkin verran.

        Olet oikeassa, lääkikseen on tosi hankala päästä, varsinkin jos on perhesyistä sidottu pk-seutuun, eikä voi lähteä enää vapaasti muuttamaan maaseutuyliopistoihin.

        Mutta jos hoitoala kiinnostaa, niin se on kyllä työllistymisen kannalta hyvä, muillekin kuin lääkäreille on hyvin töitä. Toiseen asteen tutkinnoilllakin työllistyy hyvin. Vaikka esim. lähihoitajan palkka ei ole kovin iso, niin on se isompi kuin ihan matalapalkka-ammateissa, ja lähihoitajasta voi jatkaa myöhemmin työn ohessa opintoja eteenpäin. Yliopistotutkinto ei ainakaan Suomessa tarkoita samaa kuin hyvä palkka. Juuri katselin työpaikkailmoituksia, ja huomasin, että kouluterveydenhoitjille luvattiin isompaa palkkaa kuin yliopistoista valmistuneille luokanopettajille. Toki opettajilla on kuitenkin pitempi loma. Kumpi sinulle on tärkeämpää?

        Voit päästä yliopistoon muille kuin ihan vaikeinpääsyisimmille aloille, esim. luokanopettajaksi tai lastentarhanopettajaksi, joilla on hyvin töitä. Voit päästä ammattikorkeakouluunkin, koska aikuiskoulutuksessa ei välttämättä ole enää merkitystä lukiotodistuksen arvosanoilla.

        Suuri kysymys onkin nyt että mikä sinua itseäsi kiinnostaa? Mikä on tärkeää? Mistä tykkäät?


    • asenneratkaiseekaiken

      Kyllä pääsee lääkikseen, oikikseen ja kauppakorkeaan! Se on vaan itsestä kiinni! Jos on asennetta, motivaatiota, tahtoa ja viitsii lukea pääsykokeisiin! Jos tyypillä ei ole näitä ominaisuuksia ja ahkeruutta, niin ei voi mitään.

      Jos tyyppiä ei huvita opiskella, niin ilman koulutustakin pääsee moniin töihin. Siivoojaksi, kerroshoitajaksi, laitosapulaiseksi, puhelinmyyjäksi, hoitoapulaiseksi, liukuhihnatöihin tehtaaseen, myyjäksi kioskiin, huoltoasemalle tai kauppaan, töihin hampurilaisravintolaan, kahvilaan, keittiölle tai ravintolaan, autonkuljettajaksi, aputöihin rakennuksille, jakamaan sanomalehtiä yöllä, postinlajittelijaksi Postiin, pysäköinninvalvojaksi, henkilökohtaiseksi avustajaksi, kausityöntekijäksi kaupungin tai seurakunnan puutarhatöihin jne. Taksikuskiksi pääsee muutaman viikon pikakoulutuksella.

      Ja oppisopimuksella pääsee moniin töihin.

      • hffcgj

        Ei niihin parempiin kouluihin niin vain kaikki halukkaat pääse. Ja nuo luettelemasi ammatit kouluttamattomille sopivat enemmänkin nuorille vasta työelämään tulleille. Ei taxisuharin palkalla asuntolainaa makseta.


      • selväjuttu
        hffcgj kirjoitti:

        Ei niihin parempiin kouluihin niin vain kaikki halukkaat pääse. Ja nuo luettelemasi ammatit kouluttamattomille sopivat enemmänkin nuorille vasta työelämään tulleille. Ei taxisuharin palkalla asuntolainaa makseta.

        Kun mikään ei käy eikä kelpaa, ole ilman.


      • Sosiaaliturvapoisnäiltä

        Sitäpä minäkin aloittajan loppulauseesta: "Tämän ikäisenä kuuluu tehdä joko kunnon töitä tai ei mitään."

        Toisin sanoen heti valmistuttua pitäisi päästä huippupalkoille (mikä ei onnistu millään alalla) tai muuten saa olla. Uskoisin, että aloittaja tulee jatkamaan valitsemallaan uralla, eli pitkäaikaistyöttömänä.


    • pitsanaama

      Ota edes joku pätkä jossakin paikassa vastaan sellaista työtä, joka himppusen edes kiinnostaa, sitten tiedät saattaisitko jopa opiskella sitä lisää, tutkinnoksi asti. käytännön kokemus auttaa opinnoissa, jos kokemusta sattuu jostakin saamaan. Se siivoustyön kokeilukin voi tuoda jotain sellaista, mitä et kotona istuessa keksi edes ajatella. Saat ainakin ruksittua yli sellaiset asiat, mitä et varmasti halua tehdä, jos pääset kokeilemaan jotakin alaa.

      jos sulla on vain lukio pohjalla, olet myös etusijalla hakijoiden joukossa, kun kiintiöt takaavat paremmat mahdollisuudet muiden hakijoiden joukossa :)

    • Bai
    • paskis

      Suosittelen itse jotain alaa, jossa on tällä hetkellä hyvät tai vähintään keskinkertaiset työllisyysnäkymät. Esimerkiksi graafinen ala ei ole sellainen. Et todennäköisesti saa opiskella työttömyysetuudella, jos ala ei ole tarpeeksi työllistävä. Jos olet valmis opintotukeen ja -lainaan, voit valita alan täysin vapaasti. (AMK-opintoihin voi saada työttömyyskorvausta maksimissaan 2 vuotta. Yliopistotutkintoihin et sitä saa.)

      Käytännössä mikä tahansa opiskelu on siis mahdollista. Valitse ala, joka sopii luonteeseesi ja henkilökohtaisiin ominaisuuksiisi. Älä siis hae hoitoalalle, ellet kestä olla ihmisten parissa yli 8 tuntia päivässä. Älä hae suurkeittiöön, ellet ole valmis tekemään fyysistä työtä kuumissa ja kiireisissä olosuhteissa. Ja niin edelleen. Ammattinetistä saat paljon tietoa eri aloista, www. ammattinetti.fi

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2695
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      103
      2282
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2030
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      13
      1759
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1701
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1676
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1666
    8. 92
      1602
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1467
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1284
    Aihe