Mitkä oli teidän ensimmäiset oireet?

kysypois

Mitkä oli teidän ensimmäiset oireet ja missä iässä niitä saitte? Entä milloin saitte oikeasti diagnoosin?

13

2651

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • regei

      Moi! 18v nht , dg- 47v ikäsenä nyt olen 61v ilman lääkitystä vasen jalka laahaa ja välillä uupumusta ja puutumista. Oireita on ollut lähes kaikkea mitä tautiin kuuluu ja monet jotenkin hävinneet. Oli hyvä asia kun ei ollu nettiä nuoruudessani enkä tienny koko ms:stä mitään . Punttisalilla rautaa vaan lisää tankoon ja pitempää sarjaa siinä lääke oli uupumukseen :)

    • luetietoa

      MS-taudin oireet:

      MS-tauti alkaa nopeasti kehittyvillä oireilla, joiden perusteella sairastunut ei välttämättä vielä osaa hakeutua tutkimuksiin. Ensimmäiset oireet tulevat tavallisesti selkäytimestä, näköhermosta tai aivorungosta.

      Selkäytimen oireet voivat ilmetä niin, että jalat eivät toimi niin kuin pitäisi tai virtsaamisen kanssa on jotain kummaa. Näköhermon oire voi olla esimerkiksi usvainen kuva toisessa silmässä. Aivorungon toiminnan häiriö aiheuttaa, että vaikeat sanat ääntyvät väärin, lukiessa tekstin rivit eivät pysy paikallaan tai katseen kohteesta muodostuu kaksoiskuvia. Tavallisimmat ensioireet ovat näköhäiriöt ja raajojen tuntohäiriöt.

      Yleisimmät alkuoireet ovat näön hämärtyminen toisessa silmässä ja tuntoaistin häiriintyminen, joka ilmenee puutuiluna tai outoina tuntemuksina. Lisäksi voi esiintyä jonkin raajan tai raajojen lihasheikkoutta, kaksoiskuvia, tasapainovaikeutta, huimausta, puhehäiriöitä, suolen ja virtsarakon toimintahäiriöitä sekä uupumusta.

      Ensioireesta toipuu tavallisesti täysin. Kymmenesosalla sairastuneista oireet kuitenkin jatkuvat ja lisääntyvät, ilman että niistä toipuisi välillä. Hoitoon kannattaa joka tapauksessa hakeutua heti. Hoidon aloittaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on tärkeää sairauden etenemisen kannalta.

      http://personal.inet.fi/koti/remeli/ms.htm

    • Mie87

      Ekat oireet mulla olivat/tulivat 2012: Tasapaino heikkeni, sanojen hakemista ja raajojen puutuminen. Annoin näiden oireiden olla, koska käytin yhtä kolmiolääkettä ja yhdistin ne siihen. 2013 keväällä menin terveyskeskukseen valittamaan oireistani ja eihän siellä otettu niitä vakavasti, koska kuvioon astui mukaan kova ja jatkuva päänsärky. Tk käski pitää oirepäivyriä 2014 vuoden alkuun, mutta kävelin suoraa päätä paikalliseen yliopistolliseen päivystykseen, jossa "pyörät lähtivät pyörimään". Ekasta Magneetista löytyi suuri plakki ja sitten otettiin likvor, jossa oligoklonaliteetti oli positiivinen. Siirryin kuitenkin infektiopuolelle, koska leukosyytit olivat koholla ja etsivät syytä tähän: marraskuussa virtsasta löytyi s.aerius(kirjoitetaankohan se noin?), joka oli hengenvaarallinen minun tilanteessani ja aloittivat iv.-antibiootin.
      Pyynnöstäni ottivat uuden magneetin ja kappas, uusia plakkeja oli syntynyt aivoihin ja kaksoiskuvat lisääntyneet. Vt-infektio siis yksi laukaiseva tekijä ms-taudissa, esim. Minulla.
      12. likvor, jossa selvitettiin kaikkien maailman tautien mahdollisuutta, ja valutettiin likvoria 18putkea(2-5tippaa likvoria/putki) ja lähetettiin ympäri maapalloa tutkittavaksi: Mitään ei löytynyt!
      Psykiatri astui kuvioihin, koska selvyyttä ei löytynyt ja totesi minut selväjärkiseksi ja fiksuksi nuoreksi naiseksi!
      Huhtikuussa 2014 näkö sumeni ja hyytelömäinen/meduusa pallo ilmestyi näkökenttään sekä liikuttelukipu ja hakeuduin päivystykseen, koska näkö ei palautunut: Näköhermontulehdus ja kortisonipulssihoito.
      Toukokuussa 2014 sain ms-diagnoosin ja tällä hetkellä olen erittäin heikossa hapessa. Olen 28-v. Ja täysin työ-/toimintakyvytön.
      Te tyypit, jotka epäilette MS-tautia, miettikää kaksi kertaa haluatteko käydä saman rumban läpi kuin esim. minä? Tää tauti on niiiiiiiiin v-mäinen kuin vainvoitte kuvitella: Sama kuin, jos teillä on pää pari päivää perä kanaa kipeänä, ei teillä hyvin todennäköisesti ole sitä aivokasvainta.

    • Näinsemeni

      38-vuotiaana oikea jalka ja käsi menivät jotenkin kömpelöksi. Outoa huimaustakin oli jonkun aikaa ollut. Sairaalaan tutkimuksiin ja samalla reissulla dg. Tuosta ihan kohta 15 vuotta aikaa. Ei mitään lääkitystä.

      • Näinsemeni

        Yksi näköhermontulehdus, joka kai selvä pahis. Jotain pientä silloin tällöin, mutta ei selviä pahenemisia. Lääkitystä tarjottiin heti dg: n jälkeen, mutta en halunnut. Ja pärjännyt olen, tulevaisuudesta ei tiedä....mutta kukapa tietäisi.


    • jjj---

      Viime vuoden lopulla ihmeelliset pistely/tuntohäiriöt jaloissa, ikää 22v. Katosivat kuitenkin ajan kanssa, lääkärissä kävin ja testejä tehtiin, mut sillon ei vielä diagnoosii. Nyt sit kesällä sain diagnoosin. Olo ollu pääasiassa hyvä, mitä nyt tottakai ajoittai iskee uupumusta jne..Huomannu kuitenki et kun lääkitys alotettiin ni ollu enemmän uskoo tulevaisuuden suhtee..

    • Mulla oli eka oire kova huimaus ollessani työharjoittelussa sairaalassa, mutta pystyin kuitenkin kävelemään, vähän piti seinistä ottaa tukea välillä. Ajattelin, että menee levolla ohi, mutta ei mennyt, silmätkin alkoivat heilumaan puolelta toiselle hallitsemattomasti. Oli pakko mennä lääkäriin, ottivat selkäydinnäytteen ja olin 2 viikkoa osastolla. Sitten sain ms-diagnoosin. Kävely oli vaikeaa aluksi huimauksen ja silmien takia sekä syöminen, mutta toivuin siitä pikkuhiljaa aika hyvään kuntoon. Tämä oli vuonna 94 ja nyt olen ollut eläkkeellä jo vuodesta 99 lähtien kovan väsymyksen takia. Olin sairastuessani 24-vuotias.

    • deevitamiinia

      D-vitamiinilla myös hoidetaan jo puhjennutta MS-tautia.

      Vaatikaa se mittaus.

    • elintavatkuntoon
      • Hevonhumppaa

        Todennäköisesti Evelynillä on ns "kiltti tautimuoto". Kuten tiedetään ms voi olla vähäoireinen ja oireetonkin vuosikausia ja koko elämänkin. Tottakai terveelliset elämäntavat auttaa sairaudessa kuin sairaudessa.


    • deevitamiinia
    • copypaste

      " Professori Robert P. Heaney on maailman tunnetuimpia D-vitamiinitutkijoita. Uudessa tieteellisessä artikkelissaan hän kirjoittaa, että sikiöaikainen D-vitamiinin puute voi aiheuttaa sairauksia jopa vuosikymmeniä syntymän jälkeen.

      Heaneyn mukaan sairauksia ja komplikaatioita, joiden riskiä sikiöaikainen D-vitamiini puute voi lisätä, ovat esimerkiksi tyypin 1 diabetes, MS-tauti, raskausmyrkytys (siis jälkikasvulla yli 20 vuotta syntymän jälkeen), skitsofrenia sekä kognitiiviset ja oppimisvaikeudet.

      Sitä, että raskaudenaikainen D-vitamiinin puutos aiheuttaa sairauksia myöhemmin elämässä, ei voi suoranaisesti todistaa kontrolloiduin tutkimuksin ihmisillä, koska ei ole eettisesti hyväksyttävää altistaa tutkittavia jonkin ravintoaineen puutteelle. Sen sijaan, että vaaditaan kontrolloituja tutkimuksia ihmisillä, joita ei siis voi eettisten syiden takia tässä asiassa tehdä, tulisi Heaneyn mukaan siirtää huomio biologiseen uskottavuuteen.
      Heaneyn artikkeli on kokonaan vapaasti luettavissa.

      Ravitsemuksen harrastajat voivat pitää sitä mielenkiintoisena."

      Suomen virallinen suositus 10µg EI riitä aikuiselle, eikä varsinkaan raskaana olevalle.

      Uuden Itä-Suomen Yliopiston tutkimuksen mukaan joka kolmas raskaana oleva ei syö lainkaan D-vitamiinia.

      http://journals.lww.com/nutritiontodayonline/Fulltext/2016/01000/Is_Vitamin_D_Inadequacy_in_Early_Life_an_Instance.5.aspx

    • satamikroa

      Uudessa suomalaiseen aineistoon perustuvassa tutkimuksessa on yhdistetty D-vitamiinin puute suurempaan MS-taudin riskin jälkikasvulla. Äidin vakava D-vitamiinin puute (D-vitamiinitaso alle 30 nmol/l) yhdistyi lähes 2 kertaa suurempaan MS-taudin riskiin verrattuna siihen, että puutetta ei ollut.

      Tutkimus osaltaan vahvistaa näyttöä, että D-vitamiinin puute lisää autoimmuunisairauksien riskiä.

      Suomalaisilla ilman riittävää D-vitamiinilisää keskiarvot ovat 45 nmol/l, joka on merikttävä puutos.

      http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2499458#noi150103r6

      Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

      Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

      Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneille sekä kissoille ja pienille koirille.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      109
      7883
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2882
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2185
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1609
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe