mikä on vaihokas

kaajovaa

Mitä vaihokas tarkoittaa

15

19808

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maremamma

      Peikot tai jotkut muut mystiset olennot vaihtoivat ihmisvauvan omaansa. Tai lapseensa väsynyt äiti on voinut sanoa lapsensa olevan vaihdokas tarkoittaen sillä sitä, että lapsi esim. käyttäytyy aivan vieraasti eli ei niin kuin omassa suvussa on tapana.

    • vihdokas

      Morjes. Ensinnäkin, se on vaihdokas. Niistä kerrotaan etelänkin kansantaruissa. Kun pikkuvaiva nukkuu kätkyessään ja vanhemmat ovat kauempana, niin peikko hiippailee sisälle ja vaihtaa vauvelin omaan lapseensa. Vaihdokkaaksi tuntuvat kelpaavan vähän isommatkin, Lapissa esimerkiksi Kufihtär nappasi herkästi yksin kulkevan lapsen. Jätti kyllä tilalle omansa, joka oli ihan ihmislapsen näköinen, mutta tylsämielinen ja puhumaton.(Lähde: T.I. Itkonen - Suomen lappalaiset.)
      Lapissa on paljon kerrottu juttu, että maahiset vaihtavat ihmisvauvan omaan vanhukseensa, joka ei enää pysty mitään tekemään, ja jota ei tahdota elättää. Sellaisia kehdossa soudettavia, ainakin kolmen puun ikäisiä äijiä ja ämmiä kuulemma ihmisten luota löytyy. Esimerkiki säterissä on ollut sellainen pikkuinen, partainen ukko. Ei ymmärrä mitään, makaa vain isopäisenä, vasemmalla kädellä syö ja parta kasvaa. Se olisi kuitenkin voitu paljastaa vaihdokkaaksi sillä tavalla, että pannaan seitsemän hopealusikkaa puurokupin laidalle ja mennään piilosta katsomaan. Äijä sanoo silloin "Olen kolmen puun ajan elänyt, enkä ole nähnyt seitsemää hopealusikkaa yhden puurokupin laidalla". Siitä huomataan, että eihän tämä oma päivänsäde olekaan, rynnätään ukon kimppuun ja ruvetaan pieksämään sitä katajanoksilla. Kun maahiset kuulevat parkumisen, niiden käy äijäriepua sääliksi ja ne vaihtavat sen takaisin. (Lähde: Samuli Paulaharju - Ruijan äärimmäisillä rajoilla.)

    • OonkoHajulla

      Viittaako vaihdokas valkolaislasten ryöväämiseen ja myymiseen itään orjiksi? Mitä mustalaiset muinoin tekivät Suomessakin.

      Jotenkin olen käsittänyt että viittaa siihen kun mustalaiset vievät lapsen tämän oikealta äidiltä.

      • Anonyymi

        Ei mustalaiset oo koskaan vieneet lapsia valkolaisilta vaan valkolaiset on vieneet lapsia mustalaisilta


    • vaihdokas

      Varmaankaan mikään selitys ei ole väärä. Useinhan jotakin nimitystä ruvetaan käyttämään toisessa yhteydessä. Niin että käyttäjillä ei ole tietoa alkuperäisestä merkityksestä. Ne Itkosen ja Paulaharjun selitykset lienevät lähellä alkuperäistä.
      Esimerkki, miten samalla sanalla voi olla eri merkityksiä: "Lantalainen". Olen kuullut sen tarkoittavan etelän ihmistä. Kun Lapin mies ensi kerran näki etelässä pelloilla lantapattereita, niin ihmetteli tilallisten rikkautta (sitähän se silloin osoitti). Toisaalta Utsjoen saamenkielen opettaja kertoi, että Utsjoella se tarkoitti pohjoisen asukkaita (Norjalaisia). Silloin Utsjoki oli markkinakeskus. "Lantalainen" on väännös ruotsin/norjan sanasta "landsman", maalainen. Että lantalaisia me ollaan, tultiin sitten etelästä tai pohjoisesta!
      Kuulin kerran kun kaksi isäntämiestä keskusteli jostakin päätöksestä (en kuullut, mistä asiasta oli kysymys). Kiroilivat, että asiat aina päätetään etelässä, eikä kuunnella pakkasen puolen poikia. Vähitellen käsitin, että päätös oli tehty Ivalossa. Kaikki on suhteellista (sanoi Einstein).

    • Jokumustalaispooka

      Se tarkoittaa pirun lasta nykyään joka nuori sanoo kaikkea vaihokaiksi se on yleistä vaikka ej tarkoittaisi pirun lasta

    • Tyynymuro

      Anteeks romanit ei oikee voi kertoo tommost haukkuma sanaa

      • Anonyymi

        Nii


    • Anonyymi

      Vaihokas ei ole romanikieltä. Ennen sanaa käytettiin ihan yleisesti tässä maassa tarkoittamaan vaihdettua lasta. Yksi perheen tenavista oli esim. muita kurittomampi niin sanottiin että tuo on niin erilainen kuin siskonsa että sen on pakko olla joku vaihdokas. Vaikkapa synnytyslaitoksella vaihtunut.

    • Anonyymi

      Ennen vanhaan lapsien vanhemmat pelkäsivät, että heidän pieni ja rakas lapsensa korvattaisiin vaihdokkaalla. Eli pekko, keiju, maahinen, haltia tai jokin muu olento veisi lapsen omaan valtakuntaansa.

    • Anonyymi

      Tarkoitaa hyvä ihminen

    • Anonyymi

      Vauvaa jonka äiti on vaihtunut vahingossa synnytys sairaalassa

    • Anonyymi

      Sähköasentajia on kahdenlaisia. Alemman pätevyystason asentajat saa tehdä vain tasajännitekytkentöjä ja korkeammin koulutetut ns. vaihokkaat saa tehdä myös vaihtojännitteellä toimivia kytkentöjä. Sähköpätevyyksistä löytyy enemmän tietoa Tukesin sivuilta.

    • Anonyymi

      auton valhdokkia

    Ketjusta on poistettu 19 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 171
      5042
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      126
      4563
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      26
      2921
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      30
      1937
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1794
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1719
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1710
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      108
      1706
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1623
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1561
    Aihe