menkat alkoi enkä uskalla sanoa!

paniikissa

Oon 11v tyttö ja mulla alkoi siis eilen menkat. Mul on ollu valkovuotoa noin vuoden ja äiti osti mulle pikkuhousunsuojia. Siis eilen illalla kävin vessassa niin huomasin että suoja veressä. Olin sillee :"ei vittu" mut en oo vielä kertonut kellekkään. Mulla on nyt tullut vuotoja eilis illasta asti. Käytän vaan pikkuhousunsuojia. Mua vaan nolottaa kun oon niin nuori ja mun luokan eka kellä ne alkoi. Mun rinnatkin on jo alkanu kasvaa ja tullu karvoja.  Haluisin olla vielä lapsi. Ja en haluu kertoo kellekkään. Siks kirjoitin tänne. Huomenna oisin menossa mun kaverin kaa uimaan mutta näköjään en voi. Joten kertokaa neuvoja. Miten kannattaa kertoa tästä, milloin kannattaa kertoa....? Ja mitä sanon sille kaverille? Auttakaa mua oon ihan paniikissa :'(

26

2679

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tsemppiä

      Olen itse äiti. Muistan omasta nuoruudesta samanlaisia tunteita. Hävetti ja tunsin itseni lapseksi. Eli tunteesi ovat ihan normaalit. Kuukautiset alkavat nykyään yhä aikaisemmin, kun elintaso on noussut ja olemme terveempiä. Mutta henkinen puoli ei tietenkään kehity samalla tavoin. 11-vuotias on vielä lapsi. Itsekin leikin vielä barbeilla, vaikka keho oli muuttumassa naisen kehoksi. Pakko oli kertoa äidille, koska itselläni ei olisi ollut rahaa siteisiin.

      Omalla tyttärellä ongelma oli päinvastainen. Hänellä kuukautiset alkoivat vasta 15-vuotiaana. Hän puolestaan suri ja häpesi kuukautisten puuttumista, kun kaikilla kavereilla jo oli. Me olemme aina puhuneet asiasta avoimesti, ja suosittelenkin, että juttelet äitisi kanssa tästä. Kavereille kerrot sitten, kun siltä tuntuu. Eiköhän heilläkin ole sama tilanne pian.

      • paniikissa

        Kiitos asiallisesta vastauksesta :) ehkä kannattais vaan sanoo mut en viiti :(


    • paniikissa

      Ja tää on niin pelottava tilanne! En voi uskoo että tää tapahtui.......

      • eläpelkää

        Ei kannata hävetä. Kaikki käy murrosiän läpi ennemmin tai myöhemmin, eli kaikki ollaan tavallaan samassa veneessä :) Murrosikä tuo paljon uusia asioita ja kestää aikansa ennen kun oppii tuntemaa oman kehonsa muutoksia ja tottuu muutoksiin. Kerkiät olla vielä monta vuotta lapsi, murros ikä on vain osa lapsuutta :)


    • JuuEihänNeOoKivat

      Kirjota lapulle että mulla alko menkat, ja vie sit se lappu äitilles. Niin et tarvi sanoa mitään joten on helpompi. Kaverille voi sanoo ettet pääse ja että voit kertoo myöhemmin minkä takia. Toivottavasti ymmärtää pitää omana tietonaan sit kun kerrot.

      Ja karvat voi ajella, tosi moni tekee niin! Eli ostat hyvän höylän (voi olla miestenkin malli) ja "partavaahtoo" esim. Gilette aloe vera sensitive. Tai sit voit käydä kosmetologilla karvanpoistossa (sokerointi).

      Jaksamisia ja kuitenkin hyvää viikonloppua vaikka nyt ehkä "kaikki" ärsyttääkin.

    • onneamatkaan

      Et välttämättä ole eka jolla alkaa menkat, voi olla että monella on jo, mutta eivät vain ole kertoneet :)

      Pikkuhousunsuoja on melko heppoinen suoja menkkoja vastaan ja joudut kyllä vaihtamaan sen tosi usein että toimisi. Kannattaa rohkeasti mennä sanomaan asiasta äidille, tai kirjoittaa asiasi vaikka lapulle kuten joku ehdotti. (Mutta älä ala karvojasi ajelemaan, se ei kuulu 11-vuotiaille...) Äitisi tietää sitten ostaa tuplamäärän siteitä, ja ne toimivat paljon paremmin kuin pikkarisuojat. Muista vaihtaa side tarpeeksi usein ja syö ihmeessä lääkkeitä jos on kipuja, niitä ei tarvitse joutua kestämään! :)

      • paniikissa

        Kiitos kommentista :) auttoi


    • Aboriginaali

      Ota yhteyttä koulun terkkariin ja kerro hänelle asiasta, myös opettajan on hyvä tietää asiasta ja hän voi auttaa ja neuvoa sinua.
      ------------------------------

      • Ootkosävittutyhmä

        Mitä vittuu kuka kertoo opelle :DDDDD


      • Ootkosävittutyhmä kirjoitti:

        Mitä vittuu kuka kertoo opelle :DDDDD

        ja mieti jos se ope on mies...


    • helloska

      don´t worry be happy. niinhän sitä sanotaan. Puhu vaikka terkkarille eka jos se auttaa.

    • OisEhkäPitäny

      En mä ainakaa kertonu koskaan kellekkää.. Terkkaki luule et mul alko menkat vasta pari vuotta sitte, vaikka ne alko jo joskus ala-asteella :D

    • paniikissa

      En oo kertonut vieläkään! D:

      • miekans11

        Ite oon ykstoista kans. Sitten kun meet kouluun niin soitat koulust vaik vessasta äidilles et: Mulla tais alkaa kuukautiset,(vähän siis huijaat et ois vasta sillon alkanu) voisitko ostaa siteitä? Ja sitten kotona äitis tuo sulle siteet


    • PehmeäHalinalle

      Tässä eräs neuvo.

      Mene äitisi luo, ja sano että haluaisit puhua kahden kesken tärkeästä asiasta. Mene vaikka omalle sängylle makaamaan. Voit ottaa lempilelun, halinallen, tms. Koeta sanoa - tai edes vihjata - äidillesi, että kun kävit vessassa, niin huomasit jotain. Luulen, että äitisi tajuaa asian. Suoraan puhuminen on joskus vaikeaa!

      Saat olla lapsi niin kauan haluat. Voit leikkiä sydämesi kyllyydestä niin pitkään kuin huvittaa. Se, että kuukautiset ovat alkaneet, ei tosiaankaan automaattisesti tee sinusta yhdessä yössä aikuista naista. Kehosi kertoo, että alat vähitellen kasvaa isommaksi. Kaukana tulevaisuudessa, vuosien päästä, aikuisuudessa, tulet mahdollisesti raskaaksi.

      Tässä vaiheessa voit opetella kuukautissuojien käyttöä. Niitä on tarjolla monenlaisia. Tärkeää on myös päivittänen suihku ja hyvien pikkareiden käyttö. Kuukautiset tuntuvat aluksi kurjalta. Mutta se on osa kasvuprosessia. Kirjoittaja "tsemppiä" kirjoitti todella hyvin, lue vielä kerran hänen vastauksensa.

      Kuukautisia ei minun mielestäni pidä hävetä tai "piilotella". Ne ovat luonnollinen osa elämää; yhtä tavallista kuin nälkä, jano, väsymys, muut luonnonmukaiset, keholliset tuntemukset.

      Kuukautisten alkaminen voi harmittaa, suuttuttaakin. Itkettää. Siihen voi auttaa, että juttelet rohkeasti toisen ikäisesi tytön kanssa, jolla on jo kuukautiset. Kuukautisista voi jutella ja puhua avoimesti.

      Toivon, että et häpeäisi itseäsi. Olet ihana tyttö, vielä lapsi. Silti tiedän, että opit toimimaan kuukautisten kanssa oikein. Vähitellen kasvat nuoreksi kauniiksi naiseksi!

      • paniikissa

        Voi kiitos♡


    • biggubeba

      :Dsano

    • lololllooolloooool

      Kdkslaloaoaksjos

    • 03tyty

      Itel ku alko nii huusin vaa äitille "vittu mul alko menkat!" Ei se nii paha ooo

    • Xyzoäö

      Team slayah

    • jjou

      ite lähetin viestin et "onks nää ny ne menkat ku o kipui ja vuodan verta.." toho tyylii :DD mut kannatan viestin lähettämist!!

    • Wertuerss

      Talouspaperista voi tehdä siteitä jos käyttää vedenkestävää paperia.

    • Anonyymi

      Itsellä on menkat just eilen alkanu ja oon 10-vuotias. Jos haluaa mennä uimaan niin kannattaa ostaa tampooneja, koska niillä voi uida. Kannattaa vain muistaa ottaa tampooni pois heti uinnin jälkeen :) jos ei halua kasvotusten sanoa äitille niin voi lähettää tekstarin :)

    • Anonyymi

      Sano vaikka, että oot liian väsynyt ja kerro siitä äidillesi tai koulu terveydenhoitajalle! Ne pystyvät auttaa sua!

    • Anonyymi

      Kannattaa kertoa. Jos ei halua sanoa kuukautis sanaa niin voi vaikka sanoa, että mulla alko ne nyt. Kaverille voit kertoa vaikka viestillä. Muunkin jännitti, kun kerroin, mutta Kannattaa silti kertoa.

    • Anonyymi

      Itellä alkoi menkat 10v oon nyt 11v
      Mun menkat alkoi musiikin tunnilla menin sitten vessaan ja olin sillee ei vittu menkat alkoi
      En kertonut kenellekään mutta kun tullin musiikin tunnille nii mun kamu oli että mitä nyt ja en kertonut vielä sitten illalla puhuin video puhelua kaverin kanssa nii siinä kerroin että mulla alkoi menkat nii olin luokan eka jolla alkoi menkat ja mun kaveri oli toinen 🤣👍✌️
      En kertonut äitille mutta Kerroin tammi kuussa
      Ja menkat alkoi marraskuussa

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9549
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      392
      4057
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      87
      2810
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2574
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      183
      2559
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1813
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      69
      1645
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1590
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1403
    Aihe