Matematiikka sotella

daijukolähäriksi

Mulla on takana ravintola-alan koulutus ja haluaisin toisenkin ammatin itselleni. Olisin kiinnostunut sosiaali- ja terveysalasta, erityisesti lasten tai vammaisten parissa työskentely kiinnostaa.

Peruskoulussa olin osittain yksiöllistetyssä opetuksessa ja matematiikka oli se aine, johon tarvitsin apua. Muista aineista sain seiskan ja muutaman kasinkin onnistuin saamaan, ja nämä ilman minkäänlaisia mukautuksia! Jotkuthan sanoo, että jos ei ole penaalin terävin kynä, niin sote voi olla sopiva ala. Itse en vaan moiseen usko, koska itse olen käsittänyt, että pitää olla matikkanero.

Matematiikassa "Ratkaiset X ja Y"-tyyliset tehtävät tuottaa mulle ongelmia, ja niihin sain ammattikoulussa aina avustajan apua. Ja ihan tavallisen ammattikoulun olen käynyt. Peruslaskut sekä muut yksinkertaiset (esim. prosenttilaskut) laskutehtävät ymmärrän.

Onko peli menetetty vai haenko rohkeasti vaan alalle?

9

117

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ap_taas

      Niin, ja lisäyksenä, että kassatyöskentely ei tuota ongelmia ja tätä on moni ihmetellyt, sillä onhan mulla matemaattisia oppimisvaikeuksia. Olen kuitenkin kassatyössä tarkka summien kanssa ja osaan käsitellä rahaa.

    • AmishOpe

      Jos haet toista toisen asteen tutkintoa tekemään, niin ne kerran suoritetut matematiikat (ja muut atto eli ammattitaitoa täydentävät opinnot) ovat suoritettuina ja niitä ei tarvitse uudestaan tehdä.

      Jos haet amk:uun, niin sitten joudut tekemään vähän lisää. Mutta kaiva kaikki asiaan liittyvä materiaali esiin ja ota amkki-opoon/kuraattoriin/ryhmänohjaajaan/whatever yhteyttä ja kerro tarinasi.

      Tosin jos prosentit on hallussa, niin tilanne on aika hyvä :-)

      • Ap_taas

        AMK:hon mun on turha edes hakea, sillä esim. sairaanhoitajan ammatissa joutuisinkin huolehtimaan lääkkeiden määristä, kun taas lähihoitajat taas antaa sen lääkkeen potilaalle, mikä on määrättykin. Tosin tämähän taitaa riippua paikastakin, pienissä paikoissa kuulemma lähihoitajat joutuu huolehtimaan niistä määristä.

        Onhan joissakin ammatillisissa erityisoppilaitoksissakin soten opiskelu mahdollista, ja siellähän on tosin vaan kokonaan yksiöllistetty opetus ja erot normaaliopetukseen on suuret. En itse tarvitse kokonaan yksiöllistettyä opetusta, koska vain matematiikka tuottaa mulle vaikeuksia. Jätän siis tuollaiset niille, jotka enemmän tukea tarvitsee.

        Matemaattinen oppimisongelma on mulle enimmäkseen hidaste kuin este (tosin matematiikon uraa ei pidä mun tavoitellakaan). Ammattikoulun ensimmäisenä vuonna mun oli vaikea hahmottaa vaa'an näyttämiä lukuja punnitessani raaka-aineita (tyylin 100 kg tarkoittaa vaa'an näytössä kiloa). Onnistuin kuitenkin vaikeuteni voittamaan muutamassa kuukaudessa, jolloin aloin jo hahmottamaan koko asian.


    • noniinsevaanjoskus

      Hae yliopistoon lukemaan sosiaalityötä. Pelkästään pääsykokeella pääset sisään pänttäämällä siihen kunnolla. Mielenkiintoinen ala ja ei todellakaan tarvita matematiikkaa juuri ollenkaan (lukuunottamatta jotain perus kuvailevaa tilastotiedettä - ja ei juuri siinäkään). Työllisyys hyvä ja palkat ok -> 3000e/kk ja ylöspäin. Voi jatkokouluttautua vielä siitä erikoissosiaalityöntekijäksi tai psykoterapeutiksi. Hae ihmeessä, tuskin kadut!

      • ap_taas

        Jaa, en ole oikein lukutoukkia. Kokeisiin lukeminen tuotti mulle vaikeuksia, koska en pysty pientä tekstiä lukemaan kirjasta. Ja lukeminen on mulle niin rankkaa puuhaa rivien hyppiessä, eikä lukemani teksti jää päähän. Silmiinkin sattuu lukiessa.

        Huonoimmat numerot oli peruskoulussa kutosia. Englantia ymmärrän luettuna. Keskiarvo oli seiskan paikkeilla. Pistin tämän kaiken tyhmyyden ja laiskuuden piikkiin. Matematiikkaa opettanut erityisopettaja oli sitä mieltä, että itsetunnossani olisi kehitettävää. Nyt kun olen asiaa miettinyt, niin hän on ollut oikeassa. Mä niin helposti luovutan, enkä ole ikinä luottanut omiin kykyihini, en edes yrittänyt. Aina vain väitin, etten osaa. Kaiken mielenkiintoisen kyllä opin, ja lempiaineitanihan oli peruskoulussa historia, äidinkieli ja yhteiskuntaoppi, joista sainkin kasit. En saanut alaikäisenä vinkkejä ja kannustusta vanhemmiltani, ehkä sekin on saanut ajattelemaan, ettei musta ole mihinkään, koska olen vähän erilainen. Tunenkin jopa välillä olevani perheeni alempiarvoisin.

        Peruskouluaikoja miettiessäni olen huomannut sen, että asiat rekisteröityy helpommin päähäni keskustelemalla asioista. Perustieto on mulla hallussa, enkä usko, että sillä pärjää sos. työntekijä tai muu akateemisesti koulutettu. Pitää vissiin siinäkin hommassa olla huippuälykäs. Oma siskonihan on muuten opiskellut sosiaalityötä yliopistossa ja tiedän jotain hänen työnkuvastaansa.


      • Ap_taas

        Ja kaiken lisäksi pitäisi olla lukio käytynä hakeakseen yliopistoon. Aika harvinaista on se, että ammattikoulun käynyt pääsee yliopistoon.

        Ammattikorkeakoulu olisi siis ainoa vaihtoehto, mihin hakea ammattikoulun käyneenä ja jos on haluja kouluttautua korkealle, mutta mitäpä sitä sinne hakea, jos matematiikka tuottaa vaikeuksia, minkä takia pitää olla sitten tukea. Perustiedoillakaan ei varmaan pärjää edes ammattikorkeakoulussakaan.


    • huviksesiko

      "Mulla on takana ravintola-alan koulutus ja haluaisin toisenkin ammatin itselleni."

      Mitä tekisit kahdella ammatilla? Kokeile nyt ensin työtä ravintola-alalla.

      Voit tietysti yrittää sote-alalle, mutta jotenkin tuntuisi, että sinne tarvitaan normaalimpia ihmisiä ja sinä karsiudut heti kättelyssä. Työ sote-alalla vaatii lujaa psyykeä ja vahvaa terveyttä kaikin puolin. Ongelmia ei saa olla pysyvästi.

      • Ap_taas

        Kyseinen ala kiinnostaa ja eihän siinä mitään kamalaa ole, jos on kaksi ammattia taskussa tai useampikin.

        Tällä hetkellä teen alani töitä, mutta monesti on käynyt mielessä toiseen ammattiin opiskelu. Tykkään ihmisläheisestä työstä.

        Psyyke mulla kestää ja ihan perusterve olen, stressinsietokykyinenkin olen. En voi tietääkseni matemaattisilla oppimisvaikeuksillani aiheuttaa vaaraa muille. Tekeekö vaikeus yhdellä osa-alueella sitten vajaan/idiootin/epänormaalin? Vastuuta osaan myös pitää ja olen myös itsenäinenkin työntekijä.


    • novelist

      Lähihoitaja vai esim. sairaanhoitaja? Lähihoitajana tarvit vain vähän matikkaa. Sairaanhoitajamatikasta minulla ei ole henk.koht.kokemusta.

      Mene huoletta vaikka lähihoitajan pääsykokeisiin, siinä testataan matikka. Tehtävät ovat helppoja, mutta niissä ei saa kiirehtiä. Eli mieluummin viisi tehtävää oikein, kuin 2 oikein ja viisitoista väärää. Itse en ehtinyt laskemaan puoliakaan, mutta pääsin läpi. Tavallisia plus- miinus- ja kertolaskuja ne ovat.

      Esimerkiksi "Maijalla on kolme kananmunaa ja Villellä kahdeksan enemmän kuin Maijalla. Montako kananmunaa Maijalla ja Villellä on yhteensä?" tai "Maijalla on 100g jauhoja. Hän tarvii 0,8kg. Montako pussia jauhoja Maijan täytyy ostaa, jos yhdessä pussissa on 200g?"

      Haastavampiakin tehtäviä se sisältää, mutta niistä saa samat pisteet kuin helposta, eli valikoimalla helpot pääsee todennäköisesti läpi. Ne ovat enemmänkin loogista päättelyä. Kannattaa tutkia esim youtubessa esim. ala-asteen ja yläasteen päässälaskuja, sillä laskinta ei saa kokeessa käyttää.

      Toistan kuitenkin, että jos selviydyt elämässäsi mm. ostoksista ja ruokaohjeiden lukemisesta ilman ongelmia, et varmasti ole toivoton tapaus ainakaan lähihoitajamatikan kannalta. Voit sen jälkeen suuntautua joko lasten ja nuorten kasvatukseen tai vammaistyöhön.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 185
      2045
    2. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      53
      1932
    3. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      135
      1588
    4. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      146
      1533
    5. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1324
    6. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1204
    7. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      48
      1185
    8. Naisten tyypilliset...

      Naiset ei varmaan ymmärrä itse miten karmealle heidän tavara haisee. Miehet säälistä nuolevat joskus, yleensä humalassa
      Ikävä
      10
      1173
    9. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      3
      1138
    10. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      11
      1137
    Aihe