Hybridikankaasta kenelläkään ei tunnu olevan kokemusta?. Olisin mieluusti kuullut mielipiteitä. Siis kudottu dacron dyneema ilman kelmuja ja ommellaan triradialina. Ollut markkinoilla 10-12 v ajan.
Toinen viritys, mistä kuulisin mielipiteitä, koska ei ole omaa kokemusta: snörpin kiristys ylöspäin purjeen topin kautta alas maston tyveen tai sittlådaan. Ei tarvitsisi kurotella veneen ulkopuolelle kiristellessä
Snörppi ja purjekangas
25
1666
Vastaukset
- snörppi.mastolle
Paremmissa purjeissa snörppi on tuotu mastolle. Ilman muuta hyvin käytännöllinen järjestely, pyydä tekemään purjeeseen sellainen.
- snörppi.mastolle
Pitääpä jatkaa vielä sen verran, että snörppiä ei tuoda varsinaisesti mastolle, eikä varsinkaan istumalaatikkoon. Se ei toimisi ollenkaan reivattuna. Sitä varten reivien luona on snörpille lukot purjeessa.
- seppomartti
Kolmessa minuutissa mieli muuttui vastakkaiseksi? Miksi snörpin säätö ei toimisi päinvastaiseen suuntaan, tai paremminkin sekä että. Reivatun purjeen camcleat estää luiston.
Kruisinglaminaatit ovat olleet ihan hyviä. Hankittavan purjesetin on tarkoitus kestää ainakin 4v/ 40000mpk pääasiassa reivattuna ja avotuulia. Se luultavasti on liikaa laminaattipurjeille. Vaihtoehto olisi dacron cross cut ja uusia 2x useammin. Sama kustannus likimäärin. - semantiikkaa.ehkä
seppomartti kirjoitti:
Kolmessa minuutissa mieli muuttui vastakkaiseksi? Miksi snörpin säätö ei toimisi päinvastaiseen suuntaan, tai paremminkin sekä että. Reivatun purjeen camcleat estää luiston.
Kruisinglaminaatit ovat olleet ihan hyviä. Hankittavan purjesetin on tarkoitus kestää ainakin 4v/ 40000mpk pääasiassa reivattuna ja avotuulia. Se luultavasti on liikaa laminaattipurjeille. Vaihtoehto olisi dacron cross cut ja uusia 2x useammin. Sama kustannus likimäärin.Ei mieli muuttunut mihinkään, kunhan mietin täsmällisemmin sanojen merkitystä. Eihän snörppiä todellakaan tuoda mastoon tai istumalaatikkoon, se tuodaan purjeeseen mastoliikkiä pitkin. Ja se toimii todellakin hyvin.
- seppomartti
semantiikkaa.ehkä kirjoitti:
Ei mieli muuttunut mihinkään, kunhan mietin täsmällisemmin sanojen merkitystä. Eihän snörppiä todellakaan tuoda mastoon tai istumalaatikkoon, se tuodaan purjeeseen mastoliikkiä pitkin. Ja se toimii todellakin hyvin.
Totta, siis etuliikkiä pitkin mieluummin kuin perinteisesti takaliikkiä pitkin. Mastoa pitkin on huono idea.
- kotivesipurjehtija
UK Sailmakers Finland messuilla kertoi tehneensä vuosia sitten hybridikankaasta purjeet jollekin suomalaiselle pallonkiertäjälle, kun asiasta kyselin. Hyvin olivat kuulemma kestäneet. Miksi vierastat kelmuja?
- dacroneilla45000M
Vaikka kysymys ei ollut suunnattu yleiseksi, vastaan pallonkiertäjän näkövinkkelistäni. Laminaattikankaiden yleinen pulma trooppisilla merillä seilatessa on ollut niiden homehtuminen. Kerrosten väliin tahtoo tunteutua mikrobikasvustoa, jota ei pysty puhdistamaan. Näin ainakin väitettiin ja se oli myös kahden uusiseelantilaisen purjeneulomon kanta: ei mielellään laminaattikangasta cruising-purjeisiin. Racing on eri asia. Meidän leveysasteillamme ei onneksi ole samoja mikrobiongelmia kuin pasaativyöhykkeellä.
Omat radiaalileikatut dacron-purjeeni kestivät runsaan 3-vuotisen reissun ja 45.000 mpk oikein hyvin, mutta rullagenuan uv-suojus haurastui repaleiseksi ja piti uusia reissun puolivälissä (Titan Sails, Whangarei NZ). Samalla isopurjeeseen lisättiin kolmas reivi ja kaikki saumat käsiteltiin Seamcotella. Tietämäni mukaan Seamcote käyttö oli Euroopassa kiellettyä terveysvaarallisena aineena. - seppomartti
Purjeentekijät ovat aika yksimielisiä, että tavallinen kudottu dacroni soveltuu huonosti radiaalileikkaukseen. Venyminen loimen ja langan suhteen viistosti on ongelma.
Oma kokemukseni laminaattien homehtumisesta on juuri päinvastainen. Suomiveneen rullagenoa kotimaan sadekesänä homestui kokonaan pilalle ja Välimeren- Karbian veneen purjeet ovat säilyneet homeettomina- vaikka vene pyrkii homehtumaan pahemmin kuin Suomessa. Mietin selitystä: joko rullagenoan ison suojapussit toimivat etelässä erityisen hyvin. Tai olen pitkät sadeajat ollut poissa ja purjeet suojattuna. Tropiikin rankat kuurot kastelee mutta kuivuu nopeasti. Mutta homehtuminen on kiistatta laminaatissa kudottua dacronia isompi riski. - suolaimeekosteutta
seppomartti kirjoitti:
Purjeentekijät ovat aika yksimielisiä, että tavallinen kudottu dacroni soveltuu huonosti radiaalileikkaukseen. Venyminen loimen ja langan suhteen viistosti on ongelma.
Oma kokemukseni laminaattien homehtumisesta on juuri päinvastainen. Suomiveneen rullagenoa kotimaan sadekesänä homestui kokonaan pilalle ja Välimeren- Karbian veneen purjeet ovat säilyneet homeettomina- vaikka vene pyrkii homehtumaan pahemmin kuin Suomessa. Mietin selitystä: joko rullagenoan ison suojapussit toimivat etelässä erityisen hyvin. Tai olen pitkät sadeajat ollut poissa ja purjeet suojattuna. Tropiikin rankat kuurot kastelee mutta kuivuu nopeasti. Mutta homehtuminen on kiistatta laminaatissa kudottua dacronia isompi riski.Eiköhän purjeentekijä sentään osaa kertoa minkälainen dacron (tai muu) kangas hänen mielestään on paras radiaalileikattuun purjeeseen - esim. Radial Wide Dacron tai Northilla NorDac Radial dacron, kun valinta on dacronkangas.
Tietenkin cruising-purjeen pinta-ala vaikuttaa siihen, kannattaako se tilata radiaali- tai vaakaleikattuna.
Valatamerillä purjehtiessa, varsinkin kovatuulisilla vyöhykkeillä, purjeet ovat miltei jatkuvasti suolavedestä märkiä ja kuivuvat huonosti - aivan kuten suolavedestä kostuneet vaattetkin. Vähitelen suolaa kertyi mm. niin, että auringon paisteessa maston topin tuulianturin siipipyörä jumittui valkoisten suolakerrostumien takia. Ehkäpä suolavesi ja purjeiden huono kuivuminen on selitys siihen, miksi NZ-purjehtijat ja purjemaakarit puhuivat laminaattipurjeiden homeongelmasta?
Makeavesihuuhtelu (sade) nopeuttaa myös vaatteiden kuivumista.
Kotivesillä ei ole samoja ongelmia, kun merikin on lähes suolaton eikä kosteat hellepäivät ole tavallisia. - Joakim1
seppomartti kirjoitti:
Purjeentekijät ovat aika yksimielisiä, että tavallinen kudottu dacroni soveltuu huonosti radiaalileikkaukseen. Venyminen loimen ja langan suhteen viistosti on ongelma.
Oma kokemukseni laminaattien homehtumisesta on juuri päinvastainen. Suomiveneen rullagenoa kotimaan sadekesänä homestui kokonaan pilalle ja Välimeren- Karbian veneen purjeet ovat säilyneet homeettomina- vaikka vene pyrkii homehtumaan pahemmin kuin Suomessa. Mietin selitystä: joko rullagenoan ison suojapussit toimivat etelässä erityisen hyvin. Tai olen pitkät sadeajat ollut poissa ja purjeet suojattuna. Tropiikin rankat kuurot kastelee mutta kuivuu nopeasti. Mutta homehtuminen on kiistatta laminaatissa kudottua dacronia isompi riski.Eikö se viisto venyminen sitten ole vielä ongelmallisempaa vaakaleikatussa purjeessa? Radiaalileikkauksen ideahan on saattaa voimat pääosin lankojen suuntaiseksi ja minimoida viistot voimat, jotka ovat hyvin merkittäviä vaakaleikatuissa.
- Kanpela
seppomartti kirjoitti:
Purjeentekijät ovat aika yksimielisiä, että tavallinen kudottu dacroni soveltuu huonosti radiaalileikkaukseen. Venyminen loimen ja langan suhteen viistosti on ongelma.
Oma kokemukseni laminaattien homehtumisesta on juuri päinvastainen. Suomiveneen rullagenoa kotimaan sadekesänä homestui kokonaan pilalle ja Välimeren- Karbian veneen purjeet ovat säilyneet homeettomina- vaikka vene pyrkii homehtumaan pahemmin kuin Suomessa. Mietin selitystä: joko rullagenoan ison suojapussit toimivat etelässä erityisen hyvin. Tai olen pitkät sadeajat ollut poissa ja purjeet suojattuna. Tropiikin rankat kuurot kastelee mutta kuivuu nopeasti. Mutta homehtuminen on kiistatta laminaatissa kudottua dacronia isompi riski.Purjeiden homehtumiseen vaikuttaa moninainen määrä tekijöitä. Pelkkä kosteus ei aiheuta homehtumista. Home on sientä, eli tarvitaan itiöitö ja ravinteita ja sopiva kasvualusta. Itiöt leviävät ilman ja veden mukana sekä kosketuksen kautta. Ravinteita tulee lähinnä sadevesien myötä. Suomessa purjeiden homehtuminen on ollut kasvava ongelma. 20 vuotta sitten purjeet olivat varsin puhtaita pitkänkin käytön jälkeen, mutta nykyään lähes jokaisesta vähänkään vanhemmasta rullagenoasta löytyy hometta materiaalista riippumatta. Syyn oletan olevan pääosin ympäristömme rehevöitymisestä eli ravinteinden lisääntymisessä. Muut tekijät kun eivät ole kauheasti vuosien saatossa muuttuneet. Karibialla ja Suomessa kasvualustassa lienee oleellisin ero. Vaikka suolaisuus pitää purjeen kosteana, ei suolainen kangas ole kovinkaan hyvä kasvualusta. Myös korkeammat uv-säteilytasot haittaavat homeen kasvua. Tiedän, että pitkään rullalla olleita pahasti homehtuneita purjeita on aikanaan "pesty" karibialla upottamalla ne purjepussissa mereen yöksi ja kuivailemalla ne kevyttuulisena päivänä auringossa, jolloin on saatu aikaan melkoisen vahva suolapinnoitus. Valitettavast suola ja uv-käsittely ei ole kovin hyväksi purjeellekaan.
- seppomartti
Homeitiöstä taitaa kehittyä hometta ilman ravinteitakin, ei tarvitse ruokkia. Sen näkee mm siitä, että home kasvaa puhtaalla lasikuidulla heti muotista tultua. Sekä myös insensiivisen pesun jälkeen. Ilmeisesti sama mekanismi kuin kasvin siemenellä, mikä lähtee kasvuun lämmöllä ja kosteudella ilman ulkoisia ravinteita.
Vihreää levää kasvaa veneen kannella pääkaupunkiseudulla. Näin ei tainnut olla muutama vuosikymmen sitten. Sama ilmiö on keskieuroopassa voimakkaampi. Hollantilaisessa marinassa oli vesitankkauksen vieressä painepesuri, millä sai halukkaat pestä vihreät mömmöt pois kannelta. Eli jotain ympäristössämme on muuttunut ja mielenkiinoista on havainto , että kaikkien purjeiden homeongelmat ovat lisääntyneet.
UV-säteilyä on käytetty ilman ja ympäristön desinfektioon. Moni muistaa entivanhaan yöllä huoneissa loistaneet siniset lamput. Se oli sivuvaikutusa, Uv on hiukan lyhytaaltoisempaa ja näkymätöntä. - purjeenhome
Kanpela kirjoitti:
Purjeiden homehtumiseen vaikuttaa moninainen määrä tekijöitä. Pelkkä kosteus ei aiheuta homehtumista. Home on sientä, eli tarvitaan itiöitö ja ravinteita ja sopiva kasvualusta. Itiöt leviävät ilman ja veden mukana sekä kosketuksen kautta. Ravinteita tulee lähinnä sadevesien myötä. Suomessa purjeiden homehtuminen on ollut kasvava ongelma. 20 vuotta sitten purjeet olivat varsin puhtaita pitkänkin käytön jälkeen, mutta nykyään lähes jokaisesta vähänkään vanhemmasta rullagenoasta löytyy hometta materiaalista riippumatta. Syyn oletan olevan pääosin ympäristömme rehevöitymisestä eli ravinteinden lisääntymisessä. Muut tekijät kun eivät ole kauheasti vuosien saatossa muuttuneet. Karibialla ja Suomessa kasvualustassa lienee oleellisin ero. Vaikka suolaisuus pitää purjeen kosteana, ei suolainen kangas ole kovinkaan hyvä kasvualusta. Myös korkeammat uv-säteilytasot haittaavat homeen kasvua. Tiedän, että pitkään rullalla olleita pahasti homehtuneita purjeita on aikanaan "pesty" karibialla upottamalla ne purjepussissa mereen yöksi ja kuivailemalla ne kevyttuulisena päivänä auringossa, jolloin on saatu aikaan melkoisen vahva suolapinnoitus. Valitettavast suola ja uv-käsittely ei ole kovin hyväksi purjeellekaan.
Seppomartin kuvaama purjeiden merivesihuuhtelu ja kuivatus auringossa on täysin päinvastainen menettely kuin monien asiantuntijoiden suositukset purjeiden homehtumisen estoon.
Lainaan tähän Practical Sailorissa julkaistun sitaatin esimerkkinä useista homeartikkeleista:
• Laminates grow fungus more readily than woven polyester because the film is impermeable and moisture cannot escape.
• Never stow sails when they are damp or salty as salt attracts moisture. (Fresh-water rinse salty sails.) Air them out regularly, especially after a rain. - seppomartti
purjeenhome kirjoitti:
Seppomartin kuvaama purjeiden merivesihuuhtelu ja kuivatus auringossa on täysin päinvastainen menettely kuin monien asiantuntijoiden suositukset purjeiden homehtumisen estoon.
Lainaan tähän Practical Sailorissa julkaistun sitaatin esimerkkinä useista homeartikkeleista:
• Laminates grow fungus more readily than woven polyester because the film is impermeable and moisture cannot escape.
• Never stow sails when they are damp or salty as salt attracts moisture. (Fresh-water rinse salty sails.) Air them out regularly, especially after a rain.Korjataan sen verran, etten suositellut enkä ole koskaan kuullut aikaisemmin purjeiden merivesikylvetyksestä homeen estoksi.
- Purjeentekijä
Viestiketjun avaaja (Seppomartti) tuo esille kaksi aihetta alkuperäisessä viestissään. Kokemuksia Hybrid Kankaista ja kokemuksia topin yli purjeen halssikulmaan vedetystä snörpiestä.
1) Kokemuksia Hybridikankaasta.
Ensin hieman terminologiaa: Mitä tarkoitetaan Hybridikankaalla?
Hybrid = kahden eri aineen sekoitus (minun määritelmäni).
Laajemman määritelmän mukaan siis lähes mikä tahansa purjekangas jossa on sekoitettu kaksi eri ainososaa täyttäisi määritelmän Hybridikangas. Esim joka ikinen laminaattikangas olisi tämän määritelmän mukaan hybridikangas.
Tarkennetaan siis heiman.
Contender Sail Cloth toi muuta vuosi sitten kankaan markkinoille jonka kutsuvat Hybrid Dyneemaksi. http://contendersailcloth.com/woven/fiberconhybrid.html?language=en
Tämä on - kuten Seppomartti toteaa- radiaalileikkaukseen tarkoitettu kudottu purjekangas jossa polyesterin lisäksi on Dyneema kuituja.
Minkään muun kankaan kohdalla en ole kuullut että yleisesti puhuttaisiin "Hybridi" kankaasta.
Entäs muut kangsvalmistajat?
Muiden kankaiden osalta ei yleisesti puhuta Hybridkankaasta vaikka yllä todettiin että varsin moni kangas täyttäisi määritelmän. Jätetään siis kaikki laminaatit tämän keskustelun ulkopuolelle ja katsotaan seruaavaksi onko muita Contender Hybrid Dyneemaa vastaavia kankaita.
Dimension Polyant on jo vuosia ja vuosia valmistanut Hydranet nimistä dacron kangasta johon on myös sekoitettu Dyneema kuitua. Sittemmin toivat markkinoille Radial Hydranet nimisen kankaan.
Seppomartti kysyy onko kellään kokemuksia kysesitä kankaista. Vastaus siihen on että Hydranetista löytyy aivan varmasti kokemusta koska kangas on ollut ajankohtainen ainakin toistakymmentä vuotta. Hydranet Radial on ollut ainakin viisi vuotta olemassa, joten tästäkin löytynee kokemusta. Contender Hybrid Dyneema kangas sen sijaan on suhteellisen uusi tuttavuus ja tietääkseni ensimmäiset tästä tehdyt purjeet ovat purjehtineet vasta pari kautta.
Yleinen käistys Dimension Hydranetistä on että purjeet ovat kamalan muotoiset, mutta kestävät.
Hydranet Radial keksittiin jotta purjeet voidaan leikata radialileikkauskella jolloin saadaan parempi muotokestävyys. Mutta ei näittenkään muotokestävyyttä oikein voi kehua.
Hydranet purjeet ovat siis kestävät ja pitkäikäiset, mutta purjeiden aerodynaaminen muoto on suhteellisen lyhytikäinen. Tämä johtuu pitkälti kankaan ominaisuuksista. Kangas on pehmeä ja se on kudottu suhteellisen paksuista langoista.
Contender Hybrid Dyneemasta ei ole vielä pitkäaikaista kokemusta missään päin maailmaa, mutta näistä purjeista voidaan odottaa pitkää ikää, hyvää muotokestävyyttä ja kudotun kankaan etuja home ongelmiin (verrattuna laminaattehin). Hybrid Dyneema kankaassa on suhteellisesti enemmän Dyneemaa kuin Hydranetissä ja kangas on jämäkämmin pintakäsitelty. Pintakäsittelyn etu on että kangas pysyy hyvin muodossaan (Hyvä Bias venymäluku). Joku voi kokea suhteellisen kovan pintakäsittelyn haittana koska purjeet ovat jäykemmät (ainakin uutena) kuin Hydranet purjeet.
Vastaan Seppomartin toiseen kysymykseen seuraavassa viestissä.
// John Winquist
WB-Sails- Kanpela
Kudotussa kankaassa kulkee lankoja vain kahteen suuntaan, ja se on luonnollisesti vahvaa vain lankasuuntiin. Kun 0 ja 90 asteen suunnasta poiketaan, joustaa kangas selvästi enemmän. Kulmittaisjoustavuus on erittäin haitallista vaakaleikatuissa purjeissa mutta vaikuttaa paljon myös radial leikatuissa purjeissa.
Kudotun kankaan kulmittaislujuuteen voidaan vaikuttaa kolmella tavalla:
1. Kudotaan kangas ohuista langoista jotka kutomakone hakkaa mahdollisimman tiukkaan pakettiin. 2. Kutistetaan kangasta lämpökäsittelyllä ja käytetään mahdollisimman paljon kutistuvia lankalaatuja.
3. Lisätään kankaaseen kovikeaineita.
Kaikilla näillä toimenpiteillä pyritään lukitsemaan kudotun kankaan langat toisiinsa ja pienentämään kulmittaisjoustavuutta.
Tiukka kudonta ja hyvä kutistuvuus ovat kestäviä tapoja parantaa kankaan kulmittaislujuutta. Kovikeaineiden suuri määrä johtaa hyvin kovaan ja hankalasti käsiteltävään kankaaseen, mutta parantaa toki kulmittaislujuutta uudessa kankaassa. Kovikeaineet murtuvat kohtuullisen nopeasti käytössä. Kun kovikeaine kuluu muuttuu kangas pehmeämmäksi ja langat pääsevät vapaammin liikkumaan, jolloin kulmittaisjousto kasvaa ja purjeen muoto kärsii.
Kudotuissa purjekankaissa kulmittaislujuus ei käytännössä parane lainkaan kankaan paksuuden kasvaessa, eli lankasuuntien ja kulmittaislujuuden suhde huononee mitä paksummasta kankaasta on kysymys. Tästä syystä pienissä veneissä vaakaleikatut purjeet toimivat kohtuullisen hyvin, mutta purjekoon kasvaessa on mahdotonta toteuttaa kovin hyvin toimivaa purjetta vaakaleikkauksella. Paksumman kankaan valitseminen tuo vain lisää murtolujuutta lankasuuntiin ja se lisää purjeen käyttövuosia, mutta ei lainkaan muodon kestävyyttä. Mikäli purjeen muodolla ei ole mitään väliä ja on tärkeää saavuttaa mahdollisimman monta käyttötuntia on fiksua kasvattaa kangaspainoa. Mikäli uusitaan purjeita kun muoto on kulunut huonoksi, ei ole mitään syytä valita paksumpaa materiaalia vaakaleikattuun purjeeseen. Muodon kestävyyden kannalta vaakaleikattuna käytettävään kudottuun kankaaseen ei ole mitään järkeä lisätä jotain polyesteriä vähemmän venyvää kuitua, kun heikoin lenkki on joka tapauksessa kulmittaisjoustavuus, joka ei dyneemaa lisäämällä parane.
Kun kudottuun polyesterikankaaseen lisätään dyneemaa, kankaan kutistamista ei voida enää käyttää, koska dyneema ei kutistu samalla tavoin kuin polyesteri. Pienen kulmittaisjoustavuuden saavuttamiseksi jää jäljelle vain tiukka kudonta ja kovikeaineiden lisääminen. Ainakin meidän tutkimamme Hydranet näytteet sisältävät erittäin paljon kovikeaineita ja mikroskooppikuvissa kangas näyttä enemmänkin liimakimpaleelta kuin perinteiseltä kudotulta kankaalta. Kutistumisen pois jääminen on siten korvattu lisäämällä koviketta, joka kuluu pois kohtuullisen nopeasti. Kun kovikeaine kuluu, on jäljellä pehmeä löysälle kudottu kangas, joka menettää muotonsa nopeaan tahtiin. Vaikka radial leikkauksella voidaan osittain poistaa kulmittaisjoustavuuden haittoja pitää myös triradial purjeissa kankaan kestää 0/90 lankasuunnista poikkeavia kuormia. Onkin aika kyseenalaista saavutetaanko dyneeman lisäämisellä kudottuun kankaaseen muuta kuin teoreettisesti paremmat venymäarvot lankasuuntaan, mutta muoto on nopeasti pilalla kankaan pehmetessä nopeammin kuin 100% polyesterikangas. Contenderin hybridissä lienee sama ongelma kuin Hydranetissä kulmittaislujuuden kanssa - aika näyttää miten on.
Laminaateissa dyneema-polyesteri sekoitus toimii vallan mainiosti, koska kulmittaislujuus saavutetaan mylar-filmillä ja erillisillä diagonaalitukiverkoilla jolloin ei ole mitään tarvetta kutistaa kangasta tai pyrkiä tiukkaan kudontaan. Laminaateilla ei vain valitettavasti voida saavuttaa käyttötunteja yhtä paljon kuin kudotuilla kankailla.
- Purjeentekijä
Alla ajatuksia Over Head Leech line- snörpeistä.
Perinteisesti takaliikin snörpit säädetään takaliikistä lähellä purjeen skuuttikulmaa. Reveille omat lukot juuri reivin yläpuolella.
Perinteinen tapa on kaikin puolin hyvä, mutta venekoon kasvaessa lukkoon on yhä vaikeampi yltää.
Ratkaisu on ns Over Head Leech line. Tällöin snörppiköysi vedetään purjeen topin yli ja johdetaan purjeen etuliikkiä pitkin alas halssikulmaan. Revien lukot myös tässä järjestelmässä juuri reivin yläpuolella. Järjestelmä toimii kaikin puolin mainiosti.
Edut:
Helpompi yltää snörppiin
Turvallinen. Ei tarvitse kurotella puomin päähän sivutuulilla kun puomin pää on jossain kaukana.
Entäs haitat? Onko niitä?
- Vähän kalliimi ja työläämpi toteuttaa. Korottaa marginaalisesti (hyvin kohtuullisesti) purjeen hankintahintaa.
- Purjeen nostimen kireys vaikuttaa snörpin kiereyteen.
- Paino. Tuskin merkittävä argumentti, mutta argumentti kuitenkin. Enemmän kamaa purjeessa = enemmän painoa.
Voidaan siis todeta että veneen koko määrittelee pitkälti over head leech linen tarpeellisuuden. Mitä isompi vene sen enemmän tarvetta. Pienemmissä veneissä tarve olematon.
Veneen käyttötarkoutus on myös oleennaista. Paljon yksin purjehtvalle tai pienellä miehistöllä purjehtivalle over head leech line voi olla hyödyllinen. Suuremmalla porukalla seilaavat kykenevät käsittelemään tavallista snörppia vaivatta.
Miehistön liikunnallisuus. Jokainen meistä ikääntyy joka päivä. Liikunnallisuus heikkenee jossian vaiheessa ja over head leech line merkitys voi tällöin korostua.
Seppomartin purjehdustottumukset ja venekoon tuntien sanoisin että Over Head Leech line tuntuu äkkiseltä hyvältä ajatukselta :-)
// John Winquist
WB-Sails- Joakim1
Miten tuo on takaliikissä reivien osalta, jos kiristys on mastolta? Alkaako snörppi purjeen alakulmasta? Mitä tapahtuu takaliikissä reivatulla alueella? Vai onko kitkaa niin paljon, ettei ylikiristy reivatulta osalta?
- Over_Head
Kiitos John hyvästä vastauksestasi :)
Usein yksinpurjehtijana Over Head Leech kuulostaa hyvältä. Jäin miettimään tätä kohtaa:
>>- Purjeen nostimen kireys vaikuttaa snörpin kiereyteen.
Nykyään, perinteisen skuuttikulma snörpin kanssa olen laiskana matkapurjehtijana antanut snörpin olla kutakuinkin paikallaan ja säätänyt vain kun siihen näkyy selvästi tarvetta. Muuttuuko tämä eli joutuuko Over Head Leech linen kanssa aktiivisesti säätelemään snörppiä. Nostimen kireyttähän ei joka purjehduskerralla kuitenkaan saa samaksi.
Vaikuttaako myös Cunnigham OHL-snörpin kireyteen? - Kanpela
Joakim1 kirjoitti:
Miten tuo on takaliikissä reivien osalta, jos kiristys on mastolta? Alkaako snörppi purjeen alakulmasta? Mitä tapahtuu takaliikissä reivatulla alueella? Vai onko kitkaa niin paljon, ettei ylikiristy reivatulta osalta?
Etuliikin puolelta säädettävä snörppi on kiinnitetty takaliikin puolelta jokaiseen reiviin erikseen. Varsinaisesta snörppinarusta lähtee erilliset narunpätkät joka reivin kohdalla. Näissä jatkohaaroissa on hieman extra pituutta, jolloin snörppi pääsee ylikiristymään vain vähän reivatulta osalta.
- kunlukkoeipidä
Kiitos Johnnylle minunkin puolestani!
Omassa purjeessani snörppilukot ovat takaliikissä eikä se ole koskaan ollut ongelma, mutta muovisiin camcleateihin on liittynyt harmi. Ne eivät ole kestäneet läheskään yhtä pitkään kuin purje kestäisi. Snörppilukot kuluvat aika nopeasti ja alkavat luistaa. Käytetäänkö purjeissa pelkästään muovisia snörppilukkoja, vai olisiko tilalle kulutusta kestävämpiä alumiinisiä camcleateja? - Oc_46
kunlukkoeipidä kirjoitti:
Kiitos Johnnylle minunkin puolestani!
Omassa purjeessani snörppilukot ovat takaliikissä eikä se ole koskaan ollut ongelma, mutta muovisiin camcleateihin on liittynyt harmi. Ne eivät ole kestäneet läheskään yhtä pitkään kuin purje kestäisi. Snörppilukot kuluvat aika nopeasti ja alkavat luistaa. Käytetäänkö purjeissa pelkästään muovisia snörppilukkoja, vai olisiko tilalle kulutusta kestävämpiä alumiinisiä camcleateja?Meillä muutaman vuoden ikäisessä Nortin triradial-laminaattipurjeessa on topin kautta kulkeva snörppi ja etuliikin lukot ovat noita alumiinisia, toimii hyvin.
Nyt snörppiä tulee säädettyä paljon ahkerammin ja tarkemmin kuin vanhan purjeen kanssa, jossa oli perinteinen snörppiratkaisu. Isohkossa veneessä säätö oli 1-2 h miehistöllä mahdollista oikeastaan vain, kun puomin veti lähes veneen keskilinjalle.
Uudet triradial-laminaattipurjeet, genoa ja iso, ovat kestäneet ainakin niillä Atlantilla ja Välimerellä nyt purjehditut noin 3 vuotta ja 15.000 NM hyvin, ei havaittavia muotomuutoksia tms. ongelmia eikä hometta. Jos jotain kritisoisi niin veneen yhden köyden reivijärjestelyjä, isojen purjeiden kanssa perinteisempi ratkaisu olisi ehkä parempi. Muutos olisi tietysti aika helppo toteuttaa. - Purjeentekijä_JW
Over_Head kirjoitti:
Kiitos John hyvästä vastauksestasi :)
Usein yksinpurjehtijana Over Head Leech kuulostaa hyvältä. Jäin miettimään tätä kohtaa:
>>- Purjeen nostimen kireys vaikuttaa snörpin kiereyteen.
Nykyään, perinteisen skuuttikulma snörpin kanssa olen laiskana matkapurjehtijana antanut snörpin olla kutakuinkin paikallaan ja säätänyt vain kun siihen näkyy selvästi tarvetta. Muuttuuko tämä eli joutuuko Over Head Leech linen kanssa aktiivisesti säätelemään snörppiä. Nostimen kireyttähän ei joka purjehduskerralla kuitenkaan saa samaksi.
Vaikuttaako myös Cunnigham OHL-snörpin kireyteen?En ole aikaisemmin miettinyt Cunninghamin vaikutusta snörpin kireyteen kun purjeessa on Over Head Leech line. Nyt kun mietin, niin äkkiseltään loogiselta tuntusi että myös Cunnari vaikuttaa snörpin kireyteen. Onko se sitten hyvä vai huono juttu on eri asia. Joskus voi olla hyväkin.
Tavallaan voidaan ajatella että Over Head Leechlinen suhteellinen helppous (isommissa veineissä) laskee kynnystä säättää snörppia. Tällöin hieman perinteistä snörppia suurempi säätötarve tavallaan ei muodostu ongelmaksi. Useimmat meistä muoitavat säätää snörppia kun takalikki lepattaa. Useimmat meistä ovat vähän laiskoja löysäämään sitä. Siksi ei okeastaan näe sitä suurenkankaan ongelmana että säätötarve mahdollisesti kasvaa hieman. Kyllä se snörppi molemmissa systeemeissä muistuttaa olemassaolostaan kun takaliikki lepattaa. Ja kun takaliikki lepattaa nykäistään köydestä. Thats it. - Purjeentekijä_JW
kunlukkoeipidä kirjoitti:
Kiitos Johnnylle minunkin puolestani!
Omassa purjeessani snörppilukot ovat takaliikissä eikä se ole koskaan ollut ongelma, mutta muovisiin camcleateihin on liittynyt harmi. Ne eivät ole kestäneet läheskään yhtä pitkään kuin purje kestäisi. Snörppilukot kuluvat aika nopeasti ja alkavat luistaa. Käytetäänkö purjeissa pelkästään muovisia snörppilukkoja, vai olisiko tilalle kulutusta kestävämpiä alumiinisiä camcleateja?Clam Cleat alumiinilukko on pitkäikäisempi kuin muoviset lukot. Hyvä näin. Pienenä haittana Alu lukossa on että hampaat ovat aika pyöreät. Köysi tahtoo välillä luistaa herkemmin kuin muvisissa luokoissa. Tietysti riippuu köyden paksuudesta...
Muovilukkojen hampaat ovat terävämmät, mutta kuluvat nopeammin. Aurinko haurastaa myös muovia ajan myötä. Ei muovilukkoja lyhytikäisiksikään oikein voi haukkua. Vuosia ja vuosia nekin kestävät. Toisaalta muovilukkojen vaihtaminen silloin tällöin purjeen käydessä huollossa on pikku juttu eikä maksa kovin montaa euroa.
Myös Tarranauha lukoissa on omat hyvä ja huonot puolensa.
Kuten on myös niinkin yksinkertaisessa ratkaisussa kuin "kaksi purjerengasta- snörppilukossa". Kestää isältä pojalle. Snörppi ei luista mitenkään. Mutta hidas ja kömpelö säätää.
Lantilla on aina kaksi puolta :-)
- seppomartti
Topin kautta etuliikkiin vedetty snörppi on ilmeisesti käytännössä hyväksi todettu.. Takaliikin perinteinen ei olisi enää tullut kyseeseen, ei ole enää käden ulottuvissakaan.
Yhden köyden reivejä en edes harkitse kun P on yli 15 m ja kolme reiviä.
Kruoising laminaatti tai kudottu hybridi vaati vielä pohdintaa. Kenelläkään ei ole omakohtaista kokemusta?. Purjeentekijöiden kangaskuvaukset ovat hyviä- siitä kiitos!. Mutta mielipiteet jakautuu ja jokainen myy omaa tuotettaan. Hmmm...
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Moikka rakas
Oon miettinyt meidän välistä yhteyttä viime aikoina. En ihan osaa pukea sanoiksi, mitä kaikkea tunnen, mutta halusin vaa216565Malmin tapaus on järkyttävä
Kolme ulkomaalaistaustaista miestä raiskasi nuoren tytön tavalla, jota ei meinaa uskoa todeksi. Mikä voisi olla oikeampi5552261- 1471857
- 831235
HS: Kuka vielä uskaltaa mennä sairaalan ensiapuun?
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000011212025.html Tässä on hyvin ajankohtainen mielipidekirjoitus koskien Malmin sairaa971032- 72970
Ökyrikas Kurkilahti mussuttaa veroistaan
Pakeni aikoinaan veroja Portugaliin mutta joutui palaamaan takaisin kun Suomi teki verotussopimuksen Portugalin kanssa.81915Jos tämän vaan sulkee ja avaa 5 vuoden päästä
Täällä on luultavasti edelleen näitä ihan samoja juttuja. On kuin kauniit ja rohkeat samat jutut junnaa. Heips. 👋🏻 E10833- 32830
Yhdysvalloissa työllisyys paranee, Suomessa työttömyys kasvaa, missä vika?
Miten tämä on mahdollista että 177 000 uutta työllistä tuli USAssa yhdessä kuukaudessa, vaikka Trump on ruorissa? Orpon147757