40+ ja e-pillerit

verikekkerit

Kyselin tätä vaihdevuosiosastolla, kun siellä toisinaan keskustelevat myös varhaisvaihdevuosissa olevat. Vastausta kun ei herunut, kysyn täällä. Kuukautis-palsta kun näyttää olevan vain pikkutyttöjen (ja -poikien) temmellyskenttä...

Olen 46-vuotias ja olen jokusen vuoden kärsinyt siitä että kk ovat todella runsaat ja kivuliaat. Syy siihen on kuulema se että keltarauhashormonia ei enää ole tarpeeksi säätelemään kiertoa. Estrogeenista ei ilmeisesti ole puutetta.

Yritin syödä Terolut-lääkettä, mutta sain siitä lukuisia paiseita häpyhuuleen, enkä ole kiinnostunut olemaan paisetehtaana koska olen kärsinyt aikoinani kovastikin sekä niistä että vulvodyniasta jonka sain pahan hiivainfektion jälkiseuraamuksena. Ei kertakaikkiaan kiinnosta kivut, kirvelyt, säryt, poltot ja ärsytykset genitaalien alueella enää, nyt kun pahimmista vuosista on jo jonkin aikaa.

Tapasin kivan miehen, mutta hän ei pysty ylläpitämään erektiota kumin kanssa. Olenkin ajatellut josko e-pillerit voisivat hoitaa niin tämän ongelman kuin hillitä pistetyn sian lailla vuotamistakin. Kierukkaa en halua, sillä en halua kehooni mitään vierasesineitä.

Olen eläissäni vain kahdesti käyttänyt pillereitä aiemmin. Eka kerta oli ongelmaton, mutta tabut olivat turhat ja kyllästyin parin liuskan jälkeen. Tokalla kerralla merkki oli joku toinen. Vuosin mustaa verta ja itkin silmät päästäni jokaikinen päivä.

Lisäksi pillereistä voi kuulema tulla hiivaa (en todellakaan kaipaa sitä, ettei taas vulvodynia pahene); netissä oli puhetta myös aivosyövästä... Kaikenkaikkiaan kyllä mietityttää.

Mielipiteitä, kokemuksia?

4

224

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • gfhgfhjgfjghdkhdkh

   Olen itse 40 , ja vaikka itselläni ei ole mitään riskitekijöitä, niin e-pillereitä ei enää määrätä. Niitä olisi pitänyt käyttää ilmeisesti kohtuullisen säännöllisesti, ennenkuin reseptin saa uudestaan. Olen kokeillut vain muutaman kuukauden nuorena, muuten käyttänyt mm. eri keltarauhasvaihtoehdot (hormonikierukka, implantantit, minipillerit), kuparikierukan, pessaarin (ainakin alun toistakymmentä vuotta sitten se oli ostettava ulkomailta) jne. Viimeiset 6 vuotta olen ollut varmoilla päivillä.

   Tosi asiassa hedelmällisyys on alentunut ikääsi mennessä jo huimasti. Varmastihan sitä ei voi sanoa, pärjääkö luomumenetelmillä, mutta itse ainakin pärjään. Kierto säännöllinen, FSH normaali puolitoista vuotta sitten.

   Naishormonit lähtevät laskuun noin 38 vuotiaana. Se johtuu munasolujen vähenemisestä ja niiden laadun alenemisesta. Kun munasolut alkavat olla finaalissa, seuraa vaihdevuodet. FSH-pitoisuus antaa osviittaa siitä, miten munasoluja ja hedelmällisyyttä on jäljellä. Pyydä kyseinen tutkimus. Uskoisin, että FSH on sinulla kohonnut, kun vuotojen runsastumista on. Oireet eivät aina korreloi tilanteen kanssa (itselläni on ollut kuumia aaltoja 10 vuotta kuukautiskierron vaihteessa, mutta siitä huolimatta homma vielä pelaa, ja toisaalta monelta sukumme naiselta ovat kuukautiset loppuneet ilman ennakko-oireita kuin seinään). Itse olen hoikka, joten en saa lisäestrogeenia rasvakudoksesta. Pyöreämmillä kanssasisarilla rasvakudos käsittääkseni tuottaa myös estrogeenia.

   Jokaiselle tulee ikääntymismuutoksia, vaikka niiden vähittäisestä ilmaantumisesta johtuen niitä ei välttämättä itse tajua. Automaattisesti ei esim. voi tietää, minkälainen sydän- ja verisuonitautiriski on. Nykyään naisten sydän- ja aivoinfarktit ovat yleistyneet. Eli meillä varttuneilla naisilla voi tietämättämme olla jo ahtautumia verisuonissa. E-pillereihin liittyy tukosriski, ja siksi niiden aloittamista ei suositella varttuneille naisille. Hormonikierukka vähentää vuotoja ja vaikuttaa lähinnä paikallisesti. Asennuspelon vuoksi sekin voidaan laittaa humautuksessa (lyhyt nukutus). Sterilisaatiokin on hyvä vaihtoehto, mutta siihen liene ainakin pääkaupunkiseudulla vuoden jono. Toki toimenpiteen voi ottaa yksityisellä tai pyytää lähetteen jonnekin "periferian" sairaalaan, niin pääsee lähes samantien.

   Sinulle tuskin yhdistelmäpillereitä kirjoitetaan, mutta voithan aina yrittää. Joka tapauksessa asiakkaan mielipidettä on kunnioitettava, eikä vastentahtoisesti voi pakottaa sellaiseen menetelmään, mitä ei hyväksy.

   Itsellänikin on muuten kokemus pitkittyneestä hiiva- ja bakteerivaginoosikierteestä. Viimeiset vuodet olen pärjännyt omalla "kyseenalaisella" ehkäisymenetelmälläni ilman ongelmia. Ei hiivaa, eikä raskauksia. On muuten kokemuksia myös miesten seisokkiongelmista. Osaltaan se voi johtua jännityksestäkin. Tapaan vuorotellen kahta n. viisikymppistä miestä. Toisella kumin käyttö onnistuu, toisella ei.

   • verikekkerit

    Kiitos.

    Aika oudolta kyllä kuulostaa jos pillerit torpataan siltä pohjalta että "et ole niitä aiemminkaan syönyt". Luulisi että olisi itseasiassa parempi jos e-pillerit eivät kuulu vuosikymmeniä ihmisen elämään, vaan niitä käytettäisiin ennemminkin ikäänkuin kuuriluontoisesti jos mikään muu ei käy. Kierukan asennusta en itse pelkää, mutta en vaan halua mitään vierasesineitä sisälleni. Sterilisaatiosta taas olen kuullut että siitä voi tulla kiinnikkeitä (arpikudosta?) ja täten entistäkin kivuliaammat kuukautiset. Jos taas poistattaisin kohtuni, pelkäisin että alan laskea alleni niin virtsa kuin ulosteet, koska kuulema 1/100 potilaista kärsii siitä.

    Mies on puhunut vasektomiasta, mutta kun emme kauhean pitkään ole tunteneet, en voi tietää miten vakavia hänen erektiohäiriönsä ovat. Eli onko mitään järkeä ihmisen mennä leikeltäväksi jos lopputulos sitten kuitenkin on että ei seiso... Tulin kyllä maininneeksi myös Viagran, hänen harkinnassaan on lähteekö sen kanssa etenemään. Pystymme aika avoimesti asioista puhumaan, mutta alkaahan tämmöiset jäytää kumminkin sisikuntaa ja möyriä alitajunnassa.

    Olen kyllä nuorempana käyttänyt myös keskeytetyn yhdynnän menetelmää, mutta aina siinä semmoinen pieni pelko oli. Serkkuni joka on hivenen minua vanhempi sai lapsen vuosi tai pari sitten, ja joku isotätini sai kuopuksensa 49-vuotiaana, kun taas äidinäitini sai 12 lasta, joten pelottahan se raskaaksi tulo tätä kautta. Kun ei koskaan ole minua viehättänyt pieninkään mahdollisuus äidiksi tulosta...

    Täytyy vielä puhua miehen kanssa. Kakaisisi nyt tässä vaiheessa jos on pysyväisluontoista ongelmaa, etten suotta asiaa turhaan vatkaa.


   • ex-niagara

    Mikset halua vierasesinettä kehoosi? Hormonikierukka juuri voisi ongelmasi ratkaista. Annoin laittaa sen itselleni 40-vuotiaana, vaikka pelkäsin laittoa kuollakseni. Olin kärsinyt vähän yli kaksikymppisestä alkaen ylirunsaista vuodoista eikä pillerit oikein sopineet. 33-36-vuotiaana söin kaksivaihe e-pillereitä (en muista enää nimeä), jotka auttoivat, mutta migreenini paheni ja sukupuoliset haluni laskivat. Heräsin suorastaan eloon, kun lopetin ko.pillerit, mutta vuoto-ongelma alkoi sitten taas vähän erityyppisenä. Kuukautiset eivät olleet enää ylirunsaat, mutta vuodin vähintään yhtä kauan kuin olin vuotamatta. Kierukan laitto oli traumaattinen kokemus eikä se todellakaan heti auttanut, mutta n. 1/2 vuoden kuluttua vuodot olivat muuttuneet hyvin maltillisiksi 2-3 pv:n vuodoiksi ja välillä ne ovat olleet kokonaan poissa. Haluttaa ja migreeni on pysynyt hallinnassa. Kierukka on minulla tällä toista vuotta yliajalla, kun en uskalla mennä otattamaan pois. Gyneni mukaan kierukan hormoonimäärä kestää kyllä yli viiden vuoden, vaikkei ehkäisytehoa sen pidemmälke taatakaan. Vuotoni se pitää edelleen aisoissa.

    En voi muuta kuin suositella vuoto-ongelmiin. Toimii eikä mitään pillerinkäyttäjien raportoimia oireita ole ilmennyt. Ainoastaan sen asentamista pelkääviä en kyllä rehellisyyden nimessä voi rohkaista. Se oli kamala kokemus.


  • lääkäristäriippuu

   Vasta hiljattain löysin nykyisen gynekologini. Juuri sinun ikäisellesi hän varmasti suosittelisi hormonikierukkaa. Se todennäköisesti poistaisi ongelmasi.
   Minulle sitä ei enää laitettu, koska ikää on 50.

   Tämän lääkärin mielestä voin hyvin syödä edelleen pillereitä, jotka ovat sopineet minulle loistavasti. Olen syönyt niitä useita vuosia tauotta.

   Pillereistä sinulle ehkä kävisivät ns. minipillerit. Niissä on tuota keltarauhashormonia.

   Lääkäreissä on todella eroa. Ennakkoon ei voi tietää, kuka mitäkin asiaa painottaa.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Pilaa sun tunteista

   Sitähän minä vaan teen täällä. Ootko tajunnut?
   Ikävä
   402
   2027
  2. Ei se haittaa

   rakkaani. Parempi näin. Silti tiedän, että ammuin nuolen sun sydämeen 💘. Sellaisella tarkkuudella, että muut ei siihen (helpolla) kykene🎯. Taisin ol
   Ikävä
   72
   838
  3. Rakastuin mä kerran

   Rumaan ja läskiin naiseen. Unelmien nainen. 😗
   Ikävä
   44
   796
  4. Sinä nainen

   kerro minun toinen/toiset etunimet, ja jos osuu, soitan sinulle jos niin haluat. Terkuin minä se vaan täältä korpikuusenkannon alta.
   Ikävä
   74
   707
  5. Ei meistä mies tulis mitään

   oot liian vaikee ja minä en jaksa mennä sun pillin mukaan saamatta mitään takas.
   Ikävä
   56
   668
  6. Kysyisin sinulta

   Nainen mitkä on meidän vuorosanat? Kun nähdään livenä, tiedustelee mies.
   Ikävä
   39
   606
  7. Hauskaa sunnuntaita

   Mahdollinen 2x🔥 :).
   Ikävä
   88
   580
  8. Eloranta Kiuruveden leuhkin

   Eloranta ökyautoineen ja lakeijoineen Kiuruveden Osapalvelussa, vain Villasen veljekset aikoinaan olivat pollevampia kun kusettivat Kiuruveden kunnanu
   Kiuruvesi
   23
   557
  9. Onneks mies teit

   valinnasta helppoo. Its joor lost not main.
   Ikävä
   67
   537
  Aihe