Harkko väliseinien laastin lujuus

laastia

pitäisi alkaa sauna/pesuhuoneen seinien muuraukseen. luja harkot sisällä kuivumassa ja huomenna käydä laastikaupassa, tutkin noita laastimerkkien ominaisuuksia ja weberin ol15- laastissa puristuslujuus 0.31 ja fescon ponttiharkkolaasti phl 0.16 nm/mm2. fesconin kiviliimassa kans 0.31 puristuslujuus mutta tämä oli käsittääkseni enempi vain ''pikalaastia''?. onko näillä lujuusluokilla mitään tekemistä lopputuloksen kanssa? todennäköisesti tullaan tuolla fesconin järjestelmällä tekemään kaikki vesieristeeseen asti. seinät eivät ole kantavia.

14

3637

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muurari5

      Legasora-harkkoja käytetään ulkoseinissä. Väliseinissä välis.ponttia 85 200 300 tai runkoponttia joka on 130mm paksua. Nämä' muurataan ohutsauma-muurauslaastilla ja naputellaan vastakkain. Alavarvi muurataan muurauslaastilla 100/600.pystysuoraan ja vaakasuoraan. Sentakia ettei ota lattiaankiinni.
      Näissä kaikissa on riittävä lujuus kunhan laasti on sopivan notkeaa ja naputtelee aina kiven kiinni. Seiniin kiinnitetään muuraus reikäkiskolla.
      Näistä on varmaan myös muurausohjeita jossain.
      Välis.pontit ovat kalkkikiveä.

    • Laastaa

      Tere, mitä meinaat tuolla että ei ota lattiaan kiinni? Ohutsaumalaadteista tässä on puhe ollutkin, ilmeisesti ei tuolla puristuslujuudella niinkään väliä kuhan vain pussissa lukee ohutsaumalaasti

    • BauHerr

      Mikäli alla on lattialämmitys, on suotavaa, etteivät väliseinä ole lattiassa kiinni. Väliin kannattaa laittaa esim. bitumikaistale. Syy on siinä, että lämmön aiheuttama liike voi muuten rikkoa seinän. Tosin, käytännössä näin tapahtuu lähinnä vain huonosti eristetyissä taloissa, joissa lattialämmitystä tarvitaan enemmän. Lattiasta eristäminen on lähinnä halpa varotoimi.

      Jos hanke on "hakusessa", käytä kiviliimaa. Se on helpompaa ja nopeampaa. Älä kuitenkään osta Bilteman kiviliimaa, se on paisuvaa, eikä vastaa muiden parempia tuotteita ollenkaan.

      Jos tilaat Tallinnasta, niin saat tavarat (kiviliimat, kiskot) 75 % halvemmalla. Jos ostat Puolasta, niin saman kansainvälisen konsernion täysin samat tuotteet ovat 90 % halvempia suomalaisiin tukkuhintoihin verrattuna. Kuljetus Tallinnasta tulee 2 työpäivässä, Puolasta noin viidessä.

      • Rakennus.mies

        Tiedän kohteen missä väliseinäpontit (KAHI) muurattiin muurauslaastilla suoraan betonin päälle jossa on lattialämmitys ja talo ei todellakaan ole huonosti eristetty niin 3-4 vuotta rakentamisesta seinässä on muutamassa kohtaa hiushalkeama.

        Eli aina kannattaa laittaa bitumikermikaistale muurauksen alle, kun muuraa sisäseiniä tiilestä tai harkoista.


    • tehtyonnäin

      Saunan/pesuhuoneen väliseinä onnistuu legaharkoilla 100-150mm aivan hyvin
      Harkkolaastilla muuraus 15mm saumalla
      Myös kahitiilellä saa mainion välisenän

    • dosettikusetti

      Ompa aloittajalla rakettitiedettä väliseinän teko.

    • Bitumikaistalla

      on myös laakeri-ominaisuus,kapillaarikatkon lisäksi.

    • V.inkki

      Siinä sitä on ohjetta oikein kuvan kera.

      Itse tosin tasottaisin kuivan tilan seinät laastilla jossa on kuitua mukana niin ei tarvi verkkoja laittaa ja koko seinäpinta kestää paremmin kuivumiskutistumia.

      https://www.youtube.com/watch?v=7QXYMR-8JPk

    • ttt665

      Vois sanoa, että tuo väliseinien muuraaminen on aika vittumoista puuhaa, muuras sen millä tavaralla vaan. Itse muurasin isän kanssa Leca EasyLex 88 VS harkolla ja käytimme OL 15 Ohutsaumalaastia. Alimmainen harkkokerros muurattiin kiinni lattiaan muurauslaastilla, sillä lattiassa on pesuhuoneeseen tehtyjen kaatojen johdosta hieman korkeueroa, jonka johdosta OL 15 laastia ei sinne ohjeenkaan mukaan kannata laittaa. Pesuhuoneen ja saunan osalla meni kolme kokonaista päivää pelkkään muuraamiseen vielä päivä mittauksiin ja ohjureiden asentamiseen. Harkkoja joutui myös katkomaan vähän väliä, vaikka puolikkaita harkkojakin oli mukana. Lisäksi oli mm. pistorasioiden ja hanakulmarasioiden reikien tekoa. Itse en kerennyt muuta tekemäänkään kuin niitä timanttiterällä katkomaan ja laastia sekoittamaan. Sahaaminen pirun pölyistä puuhaa. Lisäksi meni aikaa siihen, että hanakulmarasiat ja pistorasiat sai asennettua ja kolot täytettyä laastilla. Oviaukkojen ja saippuasyvennyksen reunojen tasoitus vaati myös aikaa samoin kuin itse seinien tasoitus. Jälkeenpäin ajateltuna tekisin nämä väliseinät vaikkapa puurunko kaakeliluja. Varmaankin yks paskimmista hommista rakennushankkeen aikana.

    • muurari5

      Katsoin tuon legaharkko videon. Jos noilla muurataan lattialämmityksellisiä vä'liseiniä niin huopakaista alle on ehdoton edellytys, sekä vielä alavarvi muurauslaastilla. Muuten laattaseiniin tulee hiushalkeamia. On aika suuritöistä laittaa kuiviin seiniin vielä verkko.
      Nämä samanlaiset legasora-harkot väliseiniin tuli markkinoille reilu parikymmentävuotta sitten. Silloin laitettiin joka päätysaumoihin myös laastia. Muurauksen jälkeen tuli kuivumis kutistumat kaikkien aukkojen yläreunoihin, niin omiin muuraamiinmkuin toisillekin. Nämä jäi nopeasti pois käytöstä. Nyt näillä yritetään ns. uutta tulemista. Itse en enää näitä kokeile, ovat suuritöisiä ja epävarmoja.
      Väliseinä pontista (kalkkikivi) saa hyvät seinät nopeasti, 85 tai 130mm. paksut. Näitäkään ei saa muurata ohutsaumalaastilla lattiaan kiinni, vaan muurauslaastilla alin varvi ja alle vielä huopakaista. Olen muurannut näistä kymmeniä pesuh. seiniä, eikä kukaan ole valittanut että seinät olisi halkeilleet. Hanakulmia ei kannata esennella muurauksen aikana, vaan jättää vain reilun aukon, josta putket ulos. Seuraavana päivänä voi asentaa sekoittajan hanakulmat asennusraudan kanssa ruuvaten ja betonilla juottaen. Pääsee vä'hemmällä leikkauksilla jos on puolikastiilet valmiina. Puolenkiven limityksellä ja sähkökaapelit voi pujoittaa jälkikäteen. Sähkörasioden reiät teen jo muuratessa jos ne on tiedossa. Ei ole vaikeaa kun muutaman kerran muuraa.

    • raksaaja

      Lämpöliike normitalon betonilaatassa on kait millimetrin luokkaa 10 metrille.
      Silti se näköjään riittää halkaisemaan seinän. Kivi kun ei elä.

      • lämpöäkään

        ei tarvi halkeilemiseen kun yleensäkin eri rakenteet kohtaavat/yhdistyvät.Fysiikkaa..


    • Rakennus.mies

      Miksi muurata ollenkaan pesuhuoneenseiniä?

      Lähtökohtaisesti teet seinän materiaalista mikä kestää paremmin vettä, eikö olisi parempi keskittyä siihen ettei vesi pääse seinään?

      Ei muurattu seinä estä vesivanhingon syntyä yhtään sen enempää kuin levyseinä jos kuitenkin vesivahinko pääsee syntymään on muurattu seinä esim. ulkoseinän edessä ilmaraolla työläs purkaa, kun ulkoseinään on päässyt sisäkautta vettä.

      Itse olin kanssa joskus sitä mieltä, että pesuhuoneen seinät tehdään kivestä, mutta levyrakenteinen seinä toimii ns. indikaattorina ja "ilmoittaa" todella nopeasti jos vesi on päässyt väärään paikkaan ja vahingon laajuus jää pieneksi sekä levyrakenteinen seinä on helppo ja nopea korjata.

    • muurari5

      Pesuhuoneen seinistä ajatellaan näköjään erilailla. Levyseinänä senkin saa kestämään sen 30-vuotta jos osaa tehdä oikein. Ja vain hyvin harva osaa. Tiiliseinän osaa tehdä useampi, ja paremmin oikein. Kun muurataan ulkoseinää vasten, ilmarako vähintäin 30-milliä ja tuulettuva. Rungossa silläkohtaa kosteuden-kestävä levy, ei gyprog. Vesieristys 0,5mm. Suihkun suojaputki jakotukilla avoin, ei silikonia, pääsee vesi pois jos vuotaa. Lattiassa toimiva lämmitys sekä sopivat kaadot.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      55
      5411
    2. Tekijä on poliisin vanha tuttu

      Ihan supisuomalainen.
      Valkeakoski
      49
      2237
    3. Valkeakosken murhaaja

      Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
      Maailman menoa
      60
      2236
    4. Kuumat päivät

      Hyvää huomenta. 🌞🌼☕😊🙌 Sinkkukesä 2024
      Ikävä
      326
      1049
    5. Nainen, olet jollakin tavalla pelottava

      Tunne sinun suhteen on ehkä verrattavissa ruusupensaaseen, hurmaavan kaunis kukka, upea tuoksu, mutta jos yrittää lähell
      Ikävä
      57
      1004
    6. Tietääkö kukaan millaisesta perheestä murhaaja on?

      Onko siis rikkaiden lellipentu, joka luulee, että kaikkea saa tehdä, vai köyhien kakara, jolla ei ole mitään vastuuta ku
      Valkeakoski
      26
      880
    7. Valkeakosken surmaaja oli koeajalla edellisestä tuomiosta

      Tässä osoitus, että rangaistukset Suomessa ovat liian löysiä ja se maksoi tämän tytön hengen https://yle.fi/a/74-2009067
      Maailman menoa
      3
      833
    8. Haaveilen sinusta

      Läheisyydestäsi, kosketuksestasi. Siitä että saisin koskettaa sinua. Pitää sinua lähellä. En tiedä mistä tämä tuli. Tied
      Ikävä
      22
      763
    9. Enpä usko että olisit valmis jättämään kaiken

      Vaikka tulisin ja kosisin sinua.
      Ikävä
      48
      751
    10. Ohimenevältä

      Tilalta tämä alkaa jo vaikuttamaan. Arjen pieni piristys olimme toisillemme.
      Ikävä
      27
      736
    Aihe