MS ja ruokavalio. Vinkkejä ja kokemuksia?

mäsä-martti

Hei!
Täällä avustaja kirjoittelee yhdessä ppms-potilaan kanssa :)
Googlailemalla ja keskusteluja lukemalla on herännyt sellainen ajatus, että ruokavaliolle olisi jotain tehtävä. Mistä sitä alotettaisiin (ruoka, juoma, lisäravinteet)? Vinkkejä kaipaillaan, kokemuksia ja mahdollisesti hyväksi havaittujen ravintoterapeuttien yhteystietojakin otettais ilolla vastaan.
Lähinnä nyt pitäis saada uskottavuutta avustajan höpinöille ja mäsä vakuuttuneeksi siitä, että ruokavaliolla on merkitystä. Valitettavasti mitään ohjausta ei ole lääkäreiden tms taholta saatu.Ja virallista ohjeistusta ei taida olla, lähinnä lautasmallin noudattamiseen kannustetaan.

Kiitos jo etukäteen kaikille, jotka viitsivät kokemuksistaan kirjotella :)

4

1397

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vinkkejä_

      Hei Martti ja avustaja!

      Sain RRMS-diagnoosin reilu pari vuotta sitten. Noin vuosi sitten aloitin terveellisemmän ruokavalion sekä säännöllisen liikunnan, ja arvioisin, että fatiikki on nykyään puolet lievempää kuin aiemmin.

      Päädyin nykyiseen ruokavaliooni tutkimustiedon, toisten ms-diagnosoitujen kokemusten ja oman maalaisjärjen perusteella. Syön pääaterioilla pääasiassa kalaa ja kasviksia, hyvänlaatuisia rasvoja (oliiviöljy, avokado, joskus voitakin), viljoja kohtuudella. Maitotuotteet minimiin. Sokeria koetan vähentää, mutta en ole pystynyt siitä luopumaan, koska tykkään suklaasta niin paljon...

      Maitoa käytän tosiaan lähinnä kahvin (1 kuppi aamulla) seassa. Todella monet MS-tautiin räätälöidyt erikoisruokavaliot kehottavat luopumaan maitotuotteista, koska maidon sokerit lisäävät kehon tulehdusreaktioita, mikä on pahaksi ms:n tyyppisille tulehduksellisille sairauksille. Hapanmaitotuotteet sisältävät vähemmän näitä sokereita.

      Tässä linkki ylen Akuutin sivulle, joka sisältää tietoa maidosta ja tulehdusreaktioista:

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/11/19/maidon-terveysvaikutukset-suurennuslasin-alla

      Tässä on linkki sivulle "Anti-inflammatorinen eli tulehdusta vähentävä ruokavalio", jolta löytyy lisää tietoa aiheesta:

      http://www.pronutritionist.net/anti-inflammatorinen-eli-tulehdusta-vahentava-ruokavalio/

      Kaviksia ja marjoja ei voi koskaan syödä liikaa. Niissä olevat antioksidantit vähentävät tulehdusta. Koska en erityisemmin tykkää syödä salaatteja sellaisenaan, olen löytänyt suuren avun ns. vihersmoothieista, eli kasvis-marjapirtelöistä. Syön / juon sellaisen joka päivä. Laitan tehosekoittimeen yleensä 1/2 avokadoa, pätkän kurkkua, mustikoita, lehtikaalia tms. ja vettä. Vihersmoothie on helppo ja nopea tehdä ja hulauttaa alas päivittäin.

      Jotkut MS-diagnosoidut vannovat Terry Wahls -nimisen lääkärin kehittämän ruokavalion nimeen. Kannattaa googlata Terry Wahls diet tms. Itse olen ottanut siitä vinkkejä, mutta koska kyseinen ruokavalio ei hyväksy makeisia, en ole pystynyt sitä noudattamaan...

      Otan D-vitamiinia purkista päivittäin, varsinkin näin pimeänä vuodenaikana 50-100 mikrogrammaa. Lisäksi otan purkista monivitamiinin ja b-vitamiiniyhdistelmätabletin. Ihan varmuuden vuoksi.

      • mäsä-martti

        Kiitos vastauksestasi! Linkit pikaisesti jo lukastiin ja perehdytään niihin vielä paremmin.

        Meillä on vähän ongelmaa ruoan maistumisen kanssa ja tahtojen taistoa, että tulisi syötyä ja juotua riittävästi. Se on sentään selvää, ettei avustaja kiusallaan siitä ravinnosta paasaa ;)

        Onko muut saaneet ravinto-ohjausta jostakin, vai onko kaikki itseoppineita, omaa kroppaa kuuntelevia?


    • elintavatkuntoon

      Terveelliset ravitsemussuositukset yli 1-vuotiaalle ovat:

      Päivittäisestä energiasta lähes 40% pitäisi tulla hyvistä rasvoista. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa lähes 100 grammaa rasvoja.

      Hyviä rasvoja ovat: villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut LUOMU kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Sekä eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). ÄLÄ SYÖ margariinia tai muitakaan prosessoituja kasviöljyjä (pullomargariini, kasvirasvakermat jne...).

      Proteiinia tulisi saada 1-2 grammaa per painokilo (normaali paino). 100 grammaa lihaa tai kalaa sisältää n. 20 grammaa proteiinia (riippuen lihan tai kalan rasvaprosentista), yksi kananmuna n. 7 grammaa ja 1dl maitoa, piimää, viiliä tai jogurttia 3 grammaa. Proteiinin liian vähäinen saanti johtaa vääjäämättä lihasmassan ja luuntiheyden menettämiseen sekä immuniteetin heikkenemiseen.

      Ja paljon kasviksia, hedelmiä, vihanneksia, juureksia, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Aikuisella vähintään 500 grammaa päivässä, mutta mieluummin 1000 grammaa.

      Ja juo ainoastaan vettä, ei maitoa, ei limsaa, ei sokerimehuja, ei kivennäisvesiä tai mitään muutakaan. Valio ei edes kerro, miten maito prosessoidaan. Moni pystyy käyttämään ulkomaisia maitotuotteita, mutta suomalaisia ei, joten suomessa maito pilataan joko prosessoinnilla tai lehmien rehu pilaa maidon. Suomessa maito on pelkkää maatalouspolitiikkaa, ei muuta.

      Vain alle 10 % suomalaisista syö suositusten määrän kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja päivässä. Osa ei lainkaan ja loput siltä väliltä.

      Syöthän D-vitamiinia?

      Iho muodostaa auringosta D-vitamiinia keskikesällä ja keskipäivällä, jopa 500µg puolessa tunnissa (elimistö hajottaa ylimäärän, joten liikaa sitä ei saa). Ruuasta D-vitamiinia saa muutaman mikrogramman päivässä, riippuen mitä syö.

      Suomessa alle 1-vuotias saa tippapullosta D-vitamiinia 10µg / vrk ja korvikkeesta (1dl korviketta sisältää 1,1 - 1,3µg D-vitamiinia) 10-20µg/vrk. Eli yhteensä alle 1-vuotias saa D-vitamiinia 20-30µg / vrk, riippuen paljonko korviketta menee. Ja tämä riittää alle 1-vuotiaalle.

      D-vitamiinin tarve kasvaa painon ja iän mukaan. EFSA:n turvallinen D-vitamiinin saanti päivässä on yli 1-vuotiaalle 50µg päivässä ja yli 10-vuotiaalle 100µg päivässä.

      Virallisia suosituksia korkeampia D-vitamiinitasoja puoltavia tutkimuksia tulee jatkuvasti, viikoittain. Suomessa ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) matalat (10µg/päivä) D-vitamiinisuositukset näyttävät yhä fossiilisemmilta. Ne riittävät vastasyntyneelle sekä kissoille ja pienille koirille.

      Muista myös kalaöljy:

      Tutkimuksessa kalan pitkäketjuisten omega-3-rasvahappojen saanti lähes puolitti keskushermoston myeliinituhon riskin:

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26362904

      mm. D-vitamiinin ja kalan Omega 3 rasvahappojen puute lisää riskiä saada MS-tauti.

      D-vitamiinia ja kalaöljyä tarvitsevat ihan kaikki lisäravinteena.

    • ennaltaehkäsy

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      7936
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2892
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2472
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      120
      2198
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1855
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      11
      1616
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1459
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1456
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1374
    Aihe