Opettajien lyhyet työpäivät

verorahoilla_tämäkin

Tyttäreni on helsinkiläisessä lukiossa. Samassa koulussa on myös peruskoulun yläaste. Aloin surffailla wilmassa ja katsomaan ei opettajien työjärjestystä. Tsekkasin ainakin kymmenen opettajan lukujärjestyksen. Kenelläkään ei ollut jokaisena päivänä opetusta. Pisimmät päivät muutamilla 4 tuntia. Usealla max 2-3 tuntia per päivä ja töitä neljänä päivänä viikossa. MITÄ ihmettä? Ymmärrän, että muutama tunti menee viikossa valmisteluun, mutta suurimmalta osalta ei mene enempää. Peruskoulun luokanvalvojilla varmaan enemmän hommia ja ala-asteen luokanopettajilla.
Pääsääntöisesti opettajat pääsevät odella helpolla ja saavat todella hyvön tuntipalkan. Lomaakin on riittävästi. Meidän yhteiskunnalla ei ole varaa tälläiseen. Jokainen opettaja voisi tehdä ainakin 4 tuntoa päivässä ja viitenä päivänä viikossa töitä. Me "toimistoihmiset" tehdään vähintään 8-9 tuntia per päivä ja usein kotona 1-2 tuntia läppäri sylissä kotona. Joka viikonloppu tehdään vielä useita tunteja.
Varmaan opet tekee välillä kotonakin hommia, mutta ei varmasti 4 tuntia päivässä. Meidän naapuri-ope käy aina keskellä päivää hierojalla, kampaajalla, jumpassa jne.
Kotona imuri surraa kerran viikossa perjantaisin ennen kello kasia, kun lähden töihin.
Ope viettää vapaa päivää.

24

1176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opepalkkansansainnu

      Et taida tietää, että opettajille maksetaan palkka tuntien mukaan. Opetusvelvollisuuden täysi tuntimäärä voi olla 20 tuntia/vko tai usein enemmän aineesta riippuen. Jos tätä tuntimäärää ei ole, täyttä palkkaa ei tule. Voi olla niinkin, että opettaja opettaa kahdessa tai jopa kolmessa koulussa.

      Oppilaiden etu on, jos opella on aikaa omistautua opetukselle.

      Ilmeisesti et myöskään aavista, mistä kaikesta opettaja on vastuussa ja miten paljon koulutyöhön kuluu aikaa tuntien ulkopuolella.

      Et ehkä myöskään ymmärrä, kuinka vaativaa tunnin pitäminen on, kun olet 150 % läsnä koko ajan. Vedäpä itse useampi show joka päivä!

      • RuistaJaLehtikaalia

        Nimimerkille "opepalkkansansainnu": Aloittajan kaltaisille herneaivoille saat vääntää maailman tappiin faktoja opettajan työstä, mutta mitään tulosta sillä ei saa aikaan. Heillä ei ole sen enempää kykyä kuin haluakaan käsittää asiaa. Heidän lapsiaan Suomen opettajakunta sitten yrittää kasvattaa kunnon kansalaisiksi. Huoh!

        Olen maanviljelijä ja lisäksi minulla on yritys, jossa on muutama työntekijä. Puolisoni on yläkoulun ja lukion kieltenopettaja. Voitte vain kuvitella, kuinka jotkut kadehtivat meitä ja vähättelevät tekemäämme työtä. Meidän uskotaan kieriskelevän rahassa, vaikka molemmat ajamme melkein kymmenen vuotta vanhalla autolla, emmekä käy etelänlomilla.

        Emme myöskään kärsi alituisesta taloudellisesta kriisistä. Pystymme tukemaan lapsiamme taloudellisesti heidän opiskellessaan. Meillä oli mahdollisuus palkata hyvä lastenhoitaja, kun lapset olivat pieniä ja olemme onnistuneet säästämään hyvän potin sijoitusrahastoon sekä omistamme kesäasunnon alle sadan kilometrin päässä ja n. 85 neliön hirsitalon Lapissa. Kaikki se on ansaittu kovalla työllä ja vastuun otolla sekä säästäväisyydellä, ei suurilla tuloilla! Tosin perinnöilläkin on osuutensa tämänhetkiseen taloudelliseen tilanteeseemme - mutta vain sen verran, että ymmärsimme sijoittaa ne viisaasti. - Nyt meni alkuperäisen asian vierestä, mutta haitanneeko tuo mitään... Sedälläni oli tapana sanoa, että niin suuria tuloja ei olekaan, että ne tuhlarille riittäisivät.


    • Ei-näy-lukkarissa

      Lisäksi on noita työryhmiä, jälki-istunnon valvomisia, sijaisuuksia (sijaiskielto koululla), sähköpostiviesteihin/wilma viesteihin vastaamista, oppitunnin suunnitteluja, kokeiden/testien korjauksia, koulutuksia...

    • easy.way

      Kuule, ensi kesänä taas voi pyrkiä yliopistoon lukemaan itsensä opettajaksi. Oletko jo ajatellut mihin yliopistoon menet?

      • RahaVirtaamaan

        Tai ehkä ap:n kannattaisi panostaa ammatilliselle puolelle, siellä ei oikeinkirjoituksenkaan kanssa ole niin nöpönuukaa...


      • PeeJiiPee

        Ammatillisella puolella pitää osata tehdä jotakin. Siis oikeasti osata tehdä.


      • RahaVirtaamaan

        Ei pidä. Parikymmentä vuotta olen sitä touhua sisältä päin katsellut, ja osaamista en ole vielä huomannut.


      • Pahvimukikahvia
        RahaVirtaamaan kirjoitti:

        Ei pidä. Parikymmentä vuotta olen sitä touhua sisältä päin katsellut, ja osaamista en ole vielä huomannut.

        Joitakin vuosia sitten oli Opettaja-lehdessäkin artikkeli siitä, että ammatillinen koulutus ei tuota markkinoille niin paljon oikeasti osaavia, kuin tarvittaisiin. Ne, jotka ovat alisuoriutuvia lusmuja yläkoulussa, ovat sellaisia usein myös ammattikoulussa. Tätä älköön tulkittako niin, ettenkö uskoisi sieltä valmistuvan myös todellisia osaajia.


      • PeeJiiPee

        On järjestelmän valuvika, jos lusmuja ei ohjata pois häiritsemästä motivoitujen oppilaiden oppimista. Todellisia osaajia ei tule, ellei opettajat ole korkeatasoisia osaajia.


      • Kieltenopettajatar
        PeeJiiPee kirjoitti:

        On järjestelmän valuvika, jos lusmuja ei ohjata pois häiritsemästä motivoitujen oppilaiden oppimista. Todellisia osaajia ei tule, ellei opettajat ole korkeatasoisia osaajia.

        Muuten hyvä ajatus, mutta paikkoja, joihin lusmut voisi häätää, ei ole olemassa. Lisäksi on otettava huomioon yhteiskunnallinen aspekti: koulupudokkaat tulevat yhteiskunnalle suunnattoman kalliiksi, joten potentiaaliset pudokkaat täytyy yrittää jollakin keinoin pitää mukana.

        Tässä olisi vanhemmilla kerrankin asiallinen asia puuttua koulun toimintaan. Oikeastaan siis kunnan, joka on koulutuksen järjestäjä. Vaatikaa kunnalta kouluille lisää resursseja motivoituneiden oppilaiden opetukseen - se tosin voisi olla loputon suo. Koulut yleensä tekevät parhaansa, mutta jos pienryhmää ei ole tai ne ovat täynnä, häiriköt, lusmut ja oppimis- ja keskittymisvaikeuksiset ovat normiluokassa. Tasokurssien palauttaminen voisi olla hyvä ajatus, mutta tasosta toiseen vaihtamisen tulisi olla sujuvaa.

        Monesti vanhemmat uskovat, että pienryhmään yhdestä tai useammasta aineesta siirretty oppilas saisi paremmin henkilökohtaista ohjausta ja apua, mutta näin ei välttämättä ole. Jos pienryhmässä on kymmenen henkilökohtaista ohjausta tarvitsevaa ja tunnilla ope neuvoo yhtä, muut yhdeksän ovat vailla sitä apua, jota tarvitsisivat.


      • ÄäooEiKestäDuunii
        PeeJiiPee kirjoitti:

        Ammatillisella puolella pitää osata tehdä jotakin. Siis oikeasti osata tehdä.

        Siis niinku saada aikaankin jotain?
        Emmä sit, ei oo mun juttu, fatta saa hoitaa.


      • OpetteleJotain
        RahaVirtaamaan kirjoitti:

        Ei pidä. Parikymmentä vuotta olen sitä touhua sisältä päin katsellut, ja osaamista en ole vielä huomannut.

        No opettele ihmeessä tekemään, luulisi hävettävän moinen osaamattomuus.


      • EnÄldreLektor
        Pahvimukikahvia kirjoitti:

        Joitakin vuosia sitten oli Opettaja-lehdessäkin artikkeli siitä, että ammatillinen koulutus ei tuota markkinoille niin paljon oikeasti osaavia, kuin tarvittaisiin. Ne, jotka ovat alisuoriutuvia lusmuja yläkoulussa, ovat sellaisia usein myös ammattikoulussa. Tätä älköön tulkittako niin, ettenkö uskoisi sieltä valmistuvan myös todellisia osaajia.

        Minua ei ihmetytä ainakaan, miksi tässä maassa ei kunnollista rakennusta enää nykyaikana valmistu. Se johtuu vain siitä, että elämäntapasluibaajat päätyy surkean todistuksensa kanssa amikseen. Siellä heistä valmistuu "ammattimiehiä" raksoille, missä sitten jatketaan tutulla luuseriotteella sitä sutta ja sekundaa ja kosteusvauriopesää tehden, kun työelämä ja vastuullisuus on "liian hapokasta". Eräänkin E-Suomalaisen yläkoulun poikaoppilaista, jotka jäivät 8.luokalla kiinni huumeiden käytöstä kouluaikanakin, 90% päätyi rakennusalalle.


    • HammastahnaHannele

      Saattaa olla, että tutustuessasi opettajien opetustuntien määrään luit joko lukion tai yläkoulun lukkaria. Opella on siis myös toinen lukkari, jossa ovat toisen opetusyksikön tunnit. Osassa oppilaitoksista on näin. 3z4

      Sanot, että useimmilla opettajilla on 2-3 tuntia päivässä neljänä päivänä viikossa. Se tarkoittaa max. 12 opetustuntia. Siitä saatava palkka on niin pieni, ettei sillä elä ja asuntolainaa maksele. Mainitsemasi tuntimääräkin viittaa siihen, että lisää tunteja on toisessa lukkarissa, vain todella harva opettaja suostuu noin pieneen tuntimäärään.

      Millähän kompetenssilla sinä arvioit opettajien oppituntien ulkopuolella tekemän työn viikottaista tuntimäärää? Tekstisi perusteella vain arvelet ja luulet - todellisuus on ihan toisenlainen.

      Vai käy naapuriope keskellä päivää hierojalla tai kampaajalla? :-D Meidän naapuritalossa asuu opettaja ja hänen työhuoneensa ikkuna on meidän keittiön ikkunaa vastapäätä. Eilen illalla hän näytti vielä 21.40 istuvan työpöydän ääressä. Toivottavasti päivän urakka oli jo lähellä valmista, tuohon aikaan ei enää kulje järki kunnolla, ainakaan yllekirjoittaneella.

      • Riikka900

        Siskoni on lukion matikanope. Hänellä on tapana usein nousta aamulla viideltä tai vähän ennen ja tehdä pari tuntia töitä ennen muun perheen heräämistä. Silloin kuulemma saa paljon aikaiseksi ja talossa on rikkumaton työrauha. Hän on sanonut, että illalla puoli kahdeksan jälkeen ei voi tehdä koulutöitä, koska ne joutuu tekemään uudestaan, kun lanttu on melko varmasti jossakin kohdassa leikannut väärin.

        Oma puolisoni opetti aikaisemmin yläkoulussa kieliä. Hän saattoi koeruuhkan aikaan istua työpöydän ääressä melkein puolilleöin.


      • miiiazx

        Lukion kielten vanhempana lehtorina oli todella paljon töitä. Loma meni voimien keräämiseen. Ette varmaan enää muista , että tuloksia piti tulla, oli lähtötaso mikä tahansa. Lisäksi se tulosten kyyrääminen ilmoitustaululta. Idealistin ei kannata ryhtyä opettajaksi. Ihmiset ovat luonnostaan ilkeitä ja kyynisiä, joten ei mikään raha tai pitkä loma vammoja paranna. Nykyisin kaikki pehmopäät ilmoittavat päätänsä keikauttaen, että he menevät lakia lukemaan. Keskiarvo hieman alle seitsemän. Tai sitten hienoon keksieurooppalaiseen yliopistoon . Tausta ei riittäne...


    • amope

      Tämähän on ikuisuus aihe. Itse olen opettaja ammatillisessa koulutuksessa, jossa opella on kokonaistyöäika. Vain osa työstä on luokkaopetusta. Jos opetusta 2 tuntia, niin suunnitteluun, arviointiin kirjaamisen ym. 1 tunti. Muu työ on työssäoppimisen ohjausta, työpaikkaohjaajien koulutusta, pakolliset kokoukset, oma kouluttautuminen. Ryhmänohjaajan kesksuelut opiskelijoiden kanssa, yksilöllisten opintopolkujen sunnittelu niille lusmuille yhdessä opon, erkkaopen tai kuraattorin kanssa. Yhteyden pito vanhempien kansa.
      Erilasiet keskustelut työpaikoilla, jossa on tapahtunut jkotain ekstraa jne...
      Kyllä tästä työaika täyttyy.

      • tottaturiset

        Itse opetan peruskoulun puolella ja odotan sitä päivää, että peruskoulussakin siirrytään kokonaistyöaikaan. Oppitunnit ovat tosiaankin vain osa työtä. Monella ei ole hajuakaan siitä mitä muuta opettaja tekee paitsi seisoo luokan edessä.


    • Kokenu

      Se et kestää tämän päivän häiriköitä opillaita koulussa on jo kunnioitettavaa. Ei sitä yläaste menoa normiihminen kestä. 2 x palkka opettajille olisi hieman suhteessa työn vaativuuteen. Kyllä monia toisia töitä saa tehdä rauhassa sentään.

      • NytTyytyväinen

        Komppaan. Yritin tyhmyyttäni kestää koulumaailmaa, mutta kun viimein tajusin ryhtyä yrittäjäksi niin elämä asettui kohdalleen. Nyt ei tarvitse hötkyillä aamukahdeksaksi mihinkään, eikä varsinkaan sietää kaikkia molopäitä "asiakkaita". Opiskelijoille ei oikein voinut sanoa "pitäkää h*mot tunkkinne jos ei kelpaa", yrittäjää ei mikään estä noin tekemeästä.


    • patalaiskaSiivooja

      joo ja on opettajia, jotka opettavat vain 2h viikossa! meidänkin wilmassa on tällaisia opettajia!!! miten on mahdollista...

      no katsos kun, eivät ole joko virassa olevia, tekevät vain töitä tuntiopettajina tai vaihtoehtoisesti heidän wilmansa on sekaisin tai vieläpä se kolmas todennäköisin syy, että opettavat kahdessa tai useammassa koulussa.... kuten nuo meidänkin wilman 2h kiertävät maikat ovat kymmenessä muussa koulussa, samana pöivänä kahdessa tai useammassa..

      voi vitsit! mulla pörrää imuri kerran parissa viikossa kun on niin raskas opetustyö tai vaan todennäköisempi selitys tässäkin, että niin patalaiska imuroimaan...

    • OrjanLailla

      voi lähteä kokeilemaan miten pärjää opettajan palkalla. HYVIN monille maksetaan vain opetustunneista, mutta ei siitä mitä muuta työhän kuuluu. Opettajia pidetään määräaikaisina vuodesta toiseen ja irtisanotaan kesän ajaksi. Todellinen työaika on 24/ 7. Työtehtävät opettamisesta kiinteistönhoitoon. Herätyskello soi non 5 aikaa, opetus voi alkaa vasta klo 8. 00 mutta työt alkavat tunteja ennen. Opetusta voi olla klo 13. 00 asti mutta sitten pitää tehdä opetusmateriaalia, tarkastaa tehtäviä, oppilashuoltoa, kiinteistönhuoltoa, vanhemmat, oppilaat, toimistotyöt suunnittelupalaverit ym... Ei kouluissa ole ole enää talonmiehiä. Opettajat paikkaavat kohta jopa vuotavat katot. Tilanne on sellainen, että ei kannattaisi haukkua vaan mennä katsomaan mikä tilanne on ja mistä vaietaan. Tilanne on paikoin todella paha.

      Tämän opettajan tuntipalkka työmäärään nähden pyörii noin 5e pinnassa.

      Kesistä ei makseta mitään, joka vuosi uusi työnhaku samaan tai eri paikkaan. Opettajan pitää hakea omaa edellistä työtään uudelleen ja uudelleen.

      AP: mitä opettajalle pitäisi maksaa? 2e/ h? olisiko se hyvä palkka?

    • fender61

      höpö höpö itse ollut opettajana jo kohta 20vuotta ja ei paljon helpommalla voi enää palkkaansa ansaita kuin tällä työllä ikinä en vaihda

    • Kirkkokahvityskittää

      Minun lapseni pääsi kesällä ripille. Pappi oli kirkossa paikalla vain tuon konfirmaation ajan ja lähti sitten kotiinsa varmasti taas kahvia juomaan. Onko oikein, että papeille maksetaan niin paljon palkkaa, kun ne tekevät töitäkin vain yhden tunnin viikossa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8346
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2545
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2263
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1936
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1664
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe