"ADHD ei ole oikea sairaus"

Addnainen

Tälle palstalle on pesiytynyt yksi tai useampi tyyppi, jonka elämäntehtävä tuntuu olevan saman viestin massapostaaminen jokaiseen ketjuun riippumatta ketjun sisällöstä. Viesteissä kritisoidaan ADHD-lääkitystä ja koko diagnoosia ilmeisesti vailla mitään omakohtaista kokemusta tai ymmärrystä asiasta.

Tällainen keskustelutyyli on muun muassa aivan äärimmäisen rasittavaa ja pilaa monet keskustelut. Vanhemmissa viestiketjuissa keskustelua sentään esiintyy ilman, että joku tulee postaamaan samaa kalaöljylinkkiään joka ketjuun.

ADHD on ihan yhtä olemassaoleva sairaus kuin moni muukin, mutta koska sen olemassaoloa ei näe esim. ihmisen naamasta, niin kaipa se herättää epäilyksiä. Kaikkien näiden ennakkoluulojen keskellä on ihan v*tun vaikeaa olla ADHD-diagnosoitu, kun ei tiedä, kenelle uskaltaa asiasta kertoa ja kenelle ei. Niin monilta kun saa vastaukseksi mm. kaikenlaisia hoito-ohjeita, joita en aikuisena ihmisenä kaipaa. Syön terveellisesti, harrastan liikuntaa, en juo, en polta enkä käytä huumeita. Tarvittaessa käytän ADHD-lääkitystä, jonka avulla pystyn muun muassa selviytymään töistä. En tajua, mikä ongelma se on toisille.

21

196

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sleep

      Puhut asiaa,itseäni kanssa ÄRSYTTÄÄ todella nuo muka tietäjät jotka ei todellisuudessa näköjään tiedä adhd.sta yhtään mitään.Itselläni ei ole mutta pojallani on ja hankala sellainen ja ilman lääkitystä elämästä ei tulisi YHTÄÄN MITÄÄN.

    • sleep

      Noilla mainituilla kriteereillä ei kyllä ADHD-diagnoosia saa,vaatii pikkasen pitemmän listan ja paljon tutkimuksia.Ja mitä siihen tulee ettei 80-luvulla muka ollut adhd.ta.....kyllä sitä on ollut mutta ei ole osattu vielä diagnosoida.Onhan nykyään monta muutakin sairautta saanut nimensä joita ei ole 80-luvulla tunnistettu.

    • liperi

      Lapsellani on eikä millään pärjäisi ilman lääkitystä. 80-luvulla sitä ei osattu diagnosoida ja kuinka monta lasta oli tarkkailuluokalla ?? Sinnehän ne tyrkättiin kun osattu diagnosoida sitä

      • sleep

        No meidän monisatapäisessä koulussa oli 6 tarkkiksella. Heillä oli kotona vaikeuksia.

        Jos kotona hakataan eikä olla läsnä, niin ei sillä ADHD:ta saada.

        Kehno ravinto aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoihin ja tulee ns. tyhmä.


    • Addnainen

      80-luvulla ei ollut ADHD:tä, mutta oli MBD, joka on käytännössä vain saman asian eri nimi. Amerikassa tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöstä on puhuttu jo 60-luvulla.

      Oirekuvauksia on kirjoitettu jo ennen 1780-lukua. Seuraava on Wikipediasta lainattua:
      "ADHD on tunnettu jo pitkään. Ensimmäinen luotettava oireenkuvaus on vuodelta 1775.[54] Alexander Crichton esitteli ”rauhattoman mielen” kirjassaan vuonna 1798.[55][56] Lääketieteellisenä diagnoosina tarkkaavuushäiriö on ollut tunnettu noin sata vuotta, vaikka luotettavat oireiden kuvaukset ovatkin vanhempaa perua."

      ADHD diagnosoidaan usein käytöksen, oirekyselyiden ja neuropsykologisten testien avulla, mutta se voidaan havaita myös aivukuvauksella, jossa kuvataan aivijen aktiivisuutta. ADHD-ihmisillä aktiivisuus on monissa aivojen osissa vähäisempää kuin "normaaliestöllä".

      Ja mitä siihen ruokavalioon tulee, niin toki terveellisesti syöminen on hyvä juttu, mutta ravinto ei selitä ADHD:ta, sillä monissa perheissä on ADHD-lapsia sekä "normaaleja" lapsia, jotka syövät ihan sitä samaa äidin tekemää ruokaa. Siitä huolimatta vain osalle lapsista tulee ADHD. Miksikö? No siksi, että ADHD ei johdu ravinnosta, vaikka osaa oireista voidaankin helpottaa hyvällä ruokavaliosta.
      ADHD ei kuitenkaan parane kalanmaksaöljyllä, magnesiumilla, D-vitamiinilla, liikunnalla, karppauksella, meditaatiolla, mindfullnessilla, metsäkävelyillä eikä edes ADHD-lääkkeillä. Kaikista näistä toki on apua, mutta ADHD ei ole sellainen "sairaus", joka paranisi. Se on ominaisuus, jonka kanssa on vaan elettävä ja opittava olemaan. Tarvittaessa on tosi hyvä, että on erilaisia keinoja, millä sitä voi helpottaa.
      Ihan hiton hyvä, jos jollain toimii pelkästään vitamiinit ja ruokavalio. Itse tarvitsen myös lääkkeitä, joista on ollut niin suuri apu elämääni, että en voi sitä ikinä tekstimuotoisesti selventää.

      Jokaisella ihmisellä ADHD on myös hieman erilainen, sillä me ollaan kaikki yksilöitä. Siksi kaikenlaiset puolituntemattomien jakelemat hoito ohjeet on tosi raivostuttavia. Mikä toimii yhdellä, ei toimi toisella. Ja myöskään tuntematon ei voi koskaan tietää, millä elämän osa-alueilla kenelläkin ne ongelmat sijaitsee.

      Mun on vaikea ajaa autoa ilman lääkkeitä. Siksi mieluusti otan lääkkeen ennen auton rattiin menemistä. Tulee vähemmän yllättäviä tilanteita siellä liikenteessä ja vähemmän vähältäpiti-tilanteita, missä meinaan ajaa jonkun suojatielle ryntäävän ihmisen päälle.

    • terveydenhoitaja

      Psykiatriassa istutaan suljetussa huoneessa ja äänestetään uusia sairauksia usein kädennostolla. Mitään näin syntyneistä "sairauksista" ei voida testata tai havaita objektiivisesti. Ainoa asia jonka mukaan edetään, on käyttäytyminen.

      He kutsuvat tätä häiriöksi, mutta tarkoittavat sairautta. Miltei kaikkea on sitten nykypäivänä hoidettava lääkkeillä.

      Kun kyse on tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriöksi määritellystä ADHD diagnoosista, niin siihen riittää jos lapsi liikuttelee käsiä ja jalkoja, ei kuuntele, puhuu paljon, ei leiki hiljaa, keskeyttää muita ja vielä jotain muuta, sopii se jo puoleen väestöstä.


      http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm#ADHD_ja_ADD_sairauksien_ravitsemushoito


      " mutta ravinto ei selitä ADHD:ta, sillä monissa perheissä on ADHD-lapsia sekä "normaaleja" lapsia, jotka syövät ihan sitä samaa äidin tekemää ruokaa. "

      Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

      Jatkuva koholla oleva verensokeri sairastuttaa ja siihen jun yhdistää ravintoainepuutokset, niin kakku on valmis.

      Moni kärsii ravintoaineiden puutoksesta jo kohdussa, joka vaikuttaa pysyvästi aivojen kehitykseen.

    • Addnainen

      Olen nyt ilmiantanut lukuisia täysin samansisältöisiä viestejä näistä keskusteluista ja toivon, että muutkin ilmiantaisivat. Olisi kva, jos saisi keskustella ilman kaikenmaailman spämmääjiä.

      Tyhmät mielipiteetkin on musta ihan ok, mutta niistä pitää olla valmis keskustelemaan, eikä vain spämmäämään niitä ympäriinsä.

      • sleep

        Ihmisiilä on oikeus saada oiekata tietoa.

        Jos sinua kiinnostaa vaan lääketeollisuuden lobbaus, niin se on sinun valintasi ja se ei kuulu tänne. Lääkkeistä keskustellaan ihan muualla.


      • Addnainen

        Mua kiinnostaa se, että ihmiset, joilla on adhd tai muita neurologisia poikkeamia, voisivat elää ihan tavallista elämää niistä huolimatta. Hiton hyvä, jos se onnistuu ilman lääkkeitä.
        Itselläni ei olisi onnistunut ja olen todella kiitollinen siitä, että lääkkeet ovat auttaneet minua. Kivahan se olisi, jos niitä ei tarvitsisi.

        Mua kiinnostaa myös adhd:hen liittyvien uskomusten kumoaminen ja se, että porukka ymmärtäisi sitä, että adhd ei ole mikään keksitty juttu tai muotidiagnoosi, vaan ihan oikeasti elämää haittaava asia.

        Se, että näillä palstoilla postailee samaa tekstinpätkää joka ketjuun, ei auta ketään. Varsinkaan, kun ei ole edes valmis keskustelemaan esittämostään väittämistä. Sellainen kyllästyttää tosi paljon ja pistää välillä vihaksikin. Kun toiset kuvittelee tietävänsä sun elämän paremmin kuin sinä itse ja tietävänsä sua paremmin, mikä sua vaivaa vai vaivaako mikään.

        Ja mitä lääketeollisuuteen tulee, niin musta monia lääkkeitä myönnetään kyllä ihan liian heppoisin perustein. Mullekin on yritetty kirjoittaa vaikka mitä pillereitä vaivaan, johon lopulta auttaa vain lepo. En kokenut tarpeelliseksi silloin ottaa vastaan reseptejä mielialalääkkeisiin tai rauhoittaviin. Myöskään unettomuuteen määrättyjä psykoosilääkkeitä en syönyt, koska en kokenut niiden olevan lainkaan hyvä ratkaisu asiaan.

        Adhd:hen olen saanut lääkkeiden lisäksi myös kuntoutusta ja neuropsykologista valmennusta, joista on ollut iso apu. Lääkkeet eivät todellakaan ole ainoa apukeino, mutta tietyissä tilanteissa todella tärkeä apukeino. En ymmärrä, miksi se on toisille niin iso juttu. Syöhän ihmiset lääkkeitä migreeniin, siitepölyallergiaan, reumaan ja diabetekseenkin. Mitä eroa näillä on?

        Ilman reumalääkkeitäkin pärjää, mutta ei ehkä pysty kävelemään. Ilman allergialääkkeitäkin pärjää, mutta ei ehkä pysty hengittämään. Ilman migreenilääkkeitäkin pärjää, mutta ei ehkä pysty tekemään mitään muuta kuin oksentamaan. Ilman diabeteslääkkeitä pärjää ainakin jonkin ainaa ennen kuin kuolee.

        Ilman adhd-lääkkeitä pärjäisin varmasti hienosti, mutta en ehkä tekisi töitä. Mieluummin tienaan rahani itse ja maksan veroni.


      • gfhfghgfj

        Mä pelkään ihan kamalasti lääkkeitten vieroitusoireita.. Oon kuitenkin käyttänyt monia eri ehkäisypillereitä joten voin sanoa että pelkään niitä.. en tajua miksi niitä määrätään naisille ja jopa nuorille akneen.. Varsinkin kun puhutaan ettei kaikki toimi kaikille.. e-pilleri hehkutukset ja tyrkyttämiset ahstaa jo niin että mä en yhtään ihmettele että ollaan niin vastaan.. Tuossa yhessä ohjelmassa yritettiin hankkia apua isolla porukalla adhd-naiselle ja kauheesti ne vieraat ihmiset puhui miten tää nainen selittelee ja yksi mies tokaisi jotain tyyliin että lääkkeellähän se saadaan työkykyiseksi.. yksi poikakaveri ehdotti mulle kerran juuri e-pillereitä ja sama tyyppi oli itse jollain loiskuurilla ja eimistöä puhdistavalla ruokavaliolla.. joten aika häkellyttävää välittämistä. Jokaisen pitäs saada ite miettiä ilman painostusta mitä lääkkeitä vetää mutta omasta mielestä kannattaa ajatella että vähempi on parempi.. jos on kolme lääkettä niin joutuu ottaa neljännen tasoittaa näitten muitten vieroitusoireita tai yhteisvaikutuksia.. siinä on jo aika lailla täyteaineitakin ym..


      • Aiheestalisää
        gfhfghgfj kirjoitti:

        Mä pelkään ihan kamalasti lääkkeitten vieroitusoireita.. Oon kuitenkin käyttänyt monia eri ehkäisypillereitä joten voin sanoa että pelkään niitä.. en tajua miksi niitä määrätään naisille ja jopa nuorille akneen.. Varsinkin kun puhutaan ettei kaikki toimi kaikille.. e-pilleri hehkutukset ja tyrkyttämiset ahstaa jo niin että mä en yhtään ihmettele että ollaan niin vastaan.. Tuossa yhessä ohjelmassa yritettiin hankkia apua isolla porukalla adhd-naiselle ja kauheesti ne vieraat ihmiset puhui miten tää nainen selittelee ja yksi mies tokaisi jotain tyyliin että lääkkeellähän se saadaan työkykyiseksi.. yksi poikakaveri ehdotti mulle kerran juuri e-pillereitä ja sama tyyppi oli itse jollain loiskuurilla ja eimistöä puhdistavalla ruokavaliolla.. joten aika häkellyttävää välittämistä. Jokaisen pitäs saada ite miettiä ilman painostusta mitä lääkkeitä vetää mutta omasta mielestä kannattaa ajatella että vähempi on parempi.. jos on kolme lääkettä niin joutuu ottaa neljännen tasoittaa näitten muitten vieroitusoireita tai yhteisvaikutuksia.. siinä on jo aika lailla täyteaineitakin ym..

        Ja sitten aiheesta lisää!

        http://www.kotkansiipi.com/Page1.htm


    • Addnainen

      En tosin ihan nyt tiedä, kenelle tuo lääketeollisuuden lobbaus-kommentti oli edes suunnattu. Minä en tietääkseni ole missään vaiheessa väittänyt lääkkeiden olevan joku ainoa tie ADHD:n hoidossa.
      Ne ovat yksi hoitokeino, mutta on rutkasti muitakin kokeilemisen arvoisia eikä tietenkään terveellistä elämää, järkevää ruokailua ja liikuntaa kannata minkään sairauden kanssa unohtaa.

      Mun mielestä kiistä lääkkeistäkin on ihan hyvä voida keskustella ilman mitään ihme kiihkoilua sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät mitä ilmeisimmin ole tutustuneet asiaan millään tavalla eivätkä tiedä muuta kuin internetin liskosivuilta lukemiaan kommentteja, joita pitävät ainoana totuutena.

    • AllDoHaveDisorder

      ADHD ei ole sairaus virallisen sairausluokituksen mukaan. AP sanoi ongelmaksi sen, ettei ADHD näy ulkoapäin antaen ymmärtää, että se näkyisi jotenkin muutoin. ADHD ei näy mistään tai missään, ei ulkoapäin tutkimalla, ei sisältä päin testatessa. ADHD ei näy verikokeessa, virtsanäytteessä, röntgenissä, kudosnäytteessä, aivokuvantamisessa eikä ruumiinavauksessa. Siitä ei ole tieteellisesti mitään havaintoa. Siten on tieteellisesti validia kysyä onko olettua sairautta nimeltä ADHD edes olemassa. ADHD:ksi kutsutaan sitä mikä on ominaista ihmisille, mutta erityisesti lapsille. Mitään epänormaalia ei ilmiössä ole.

      • Addnainen

        Adhd näkyy aivokuvissa, joissa kuvataan aivojen aktiivisuutta. Adhd-ihmisellä aktiivisuus on vähäisempää usealla aivoalueella, mutta varsinkin etuotsalohkossa.
        Adhd-ihmisen aivot ovat monesti sellaisessa tilassa, jossa neurotyypillisen ihmisen aivot ovat nukkumaan mennessä.

        Adhd näkyy käyttäytymisessä, suoriutumisessa koulussa ja töissä, parisuhde-elämässä, liikennekäyttäytymisessä ja riippuvuuksien syntimisessä.
        Noin puolella vangeista todetaan adhd, mutta myös noin puolella yritysjohtajista.


      • Addnainen

        Kerrotko myös, minkä sairausluokituksen mukaan ADHD (F 90.0) ei ole oikea sairaus?


      • AllDoHaveDisorder
        Addnainen kirjoitti:

        Adhd näkyy aivokuvissa, joissa kuvataan aivojen aktiivisuutta. Adhd-ihmisellä aktiivisuus on vähäisempää usealla aivoalueella, mutta varsinkin etuotsalohkossa.
        Adhd-ihmisen aivot ovat monesti sellaisessa tilassa, jossa neurotyypillisen ihmisen aivot ovat nukkumaan mennessä.

        Adhd näkyy käyttäytymisessä, suoriutumisessa koulussa ja töissä, parisuhde-elämässä, liikennekäyttäytymisessä ja riippuvuuksien syntimisessä.
        Noin puolella vangeista todetaan adhd, mutta myös noin puolella yritysjohtajista.

        Ei ADHD näy missään, aivokuvissa tai missään muuallakaan. Mitä niissä näkyy on metyylifenidaatin etc. aineiden vaikutukset aivojen rakenteeseen ja toimintaan.

        Part 4: Children & ADHD - Robert Whitaker - Psychiatric Epidemic - May 14, 2014
        https://www.youtube.com/watch?v=gigZD4RIXhg

        "Here, Robert Whitaker looks at the research that specifically deals with Children - especially ADHD but also so-called Bipolar Disorder. The evidence is clear: the ethics behind the use of these toxic medications on children is highly questionable."

        Kannattaa ottaa asioista kunnolla selvää, ettette joudu psykiatrian ja teollisuuden vedettämiksi.


      • AllDoHaveDisorder
        Addnainen kirjoitti:

        Kerrotko myös, minkä sairausluokituksen mukaan ADHD (F 90.0) ei ole oikea sairaus?

        Lyhyesti: Yksikään F-ryhmässä oleva diagnoosi ei vastaa sairautta. F-ryhmä on mielen ja käytöksen häiriöitä. Mieli on ihmisen luoma abstrakti konsepti, joten se ei voi sairastua, paitsi kielikuvallisesti. Käytöksen häiriö taas on mielipide, siten ei sairaus. Huomaa, että ICD:ssä käytetty sana F-ryhmän kohdalla onkin häiriö, ei sairaus, kuten muissa ryhmissä. Sanaa sairaus ei voida käyttää, koska kyse ei ole tieteellisesti sairauksista.

        ICD-10 Version:2016
        Chapter V - Mental and behavioural disorders (F00-F99)
        http://apps.who.int/classifications/icd10/browse/2016/en#/V


    • Addnainen

      Magneettikuvauksessa ei näy adhd, mutta on olemassa myös kuvantamismenetelmiä, missä aivojen aktiivisuus näkyy. Näissä kuvissa adhd-ihmisen aivoissa erottuu muita vähäisempää aktiivisuutta useilla eri aivoalueilla. Tällaisia kuvauksia ei kuitenkaan tehdä adhd-tutkimusten yhteydessä, koska se on kallista.

      • Poxmän

        Ei pidä paikkaansa. Syy havaittavalle vähemmälle aktiivisuudelle on ADHD-leimatuille annetut lääkeaineet.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      194
      1621
    2. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      33
      1424
    3. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      321
      1228
    4. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      138
      1179
    5. Terveystalo paljasti yksityisen sairaanhoidon empatia puutteet

      Yksityisellä puolella raha ratkaisee, jos ei ole rahaa potilas ei saa empatiaa eikä siten apuakaan: Poliisi teki rikosi
      Maailman menoa
      120
      1085
    6. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      93
      1065
    7. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      133
      1023
    8. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      234
      989
    9. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      62
      969
    10. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      89
      950
    Aihe