Kuopion vanha kasarmialue

456

Kertokaapa alueen historiasta vähän. Onko alueella tosiaan joskus ammuskeltu ja jos niin miten kauan sitten? Onko kaikki rakennukset säilyneet?

25

2274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kasarminpoika

      Kaikki rakennukset eivät ole enää tallella. Ampumarata oli keilahallin ja jäähallin välisellä alueella. Ei ole tietoa milloin ammunnat lopetettiin. Pohjois-Savon Prikaati (nykyisin Kainuun Prikaati) siirtyi Kajaaniin 1960-luvun alussa ja minä itse v. 1963 heinäkuussa nuoren poikana. Hyvät ovat muistot kunnian kentiltä.
      ps. toivottavasti joku kirjoittaa tänne, joka paremmin tietää asiat.

    • nimimerekki

      Kyllähän sielä on ammuskeltu. Kansallissodan aikana tuli kranaatin jälki Punatiiliseen kasarmirakennukseen. Paikattu reikä näkyy selvästi Teatterigrilliltä katsottuna. Myös rakennuksessa puistokadun/tulliportinkadun risteyksessä, ikkunan pokissa on luodin reikiä.
      Tieto on tallessa ylen tekemässä sodan jäljet kartoituksessa.

    • Ammuskeltu

      Rakennuksethan ovat tsaarinvallan aikana rakennettuja, siis tsaarin armeijan käytössä olleita rakennuksia. Kansalaissodan jälkimainingeissa alueella on toiminut punaisten vankien vankileiri. Silloin siellä on räiskitty aseiden kanssa, muutamia teloituksia on tapahtunut.
      Rakennuksia on purettu aikojen saatossa. Sinällään hieno, historiallinen rakennuskompleksi lähellä keskustaa. Kiinnostaisi aiheeseen liittyen tietää, missä rakennusten punatiilit on poltettu.

      • Anonyymi

        ahaa


    • juuh686

      Nämä puurakennukset ovat vanhimpia, olikohan osa jo 1880-luvulta. Aikoinaan toimineet tarkka-ampujien tupina. Tiilirakennukset ovat uudempia, viime vuosisadalla rakennettuja. Liekkö ollut nykyisen Kelan/Valtuustotalon/Poliisitalon kohdallakin näitä rakennuksia, kuka tietää?

      Ammattikoulun mäeltä on myös ammuskeltu aikoinaan ja siksi esim. siinä puistokadun/tulliportinkadun kulmassa olevassa talossa on luodinreikiä seinät täynnä jos katselette ylös.

      • HAMINA

        Myös vähäisempänä rakennuksena toimi suunnilleen nykyisen poliisi-oikeustalon kohdalla pesula.Ei roudattu pyykkiä silloin satoja kilometrejä,kuten esim.1988-89,kun itse palvelin Kontiorannassa. silloin pyykki vietiin Mikkeliin asti.


      • HAMINA

        Eikä se ollut mikään suuren suuri,taisivat pestä vielä aikalailla "perinteellä "Myöhemmin pesulassa toimi vähän aikaa savipajakin.Paateron Ripa sitä silloin pyöritteli,muutti sitten Turun lähelle...oli sekin pesula samaisesta tiilestä nykyisten kasarmien kanssa.


    • KasarmiKene

      Asiakirjatietojen mukaan Kuopion kasarmialueella toimi huhtikuusta 1918 syyskuuhun 1918 Punavankien vankileiri. Leirillä oli enimmillään 2 639 punavankia. Vangeista 476 kuoli joko tauteihin, aliravitsemukseen tai teloituksissa. Tämä tieto saattaa tulla monelle Kuopiolaiselle yllätyksenä, että Kuopion keskustassa on paikka jossa noin puolenvuoden aikana 1918 on kuollut lähes 500 ihmistä. Asia on tietysti ollut varsin arkaluontoinen, eikä siitä ole pidetty suurempaa meteliä. Nyt, lähes 100-vuotta tapahtumien jälkeen olisi paikallaan saada kasarmialueelle jokin muistomerkki, esim. patsas noiden Kuopion vankileirillä kuolleiden muistoksi. Kuopion kaupunginvaltuusto voisi tehdä asiasta päätöksen. Valtuustotalohan sijaitsee juuri samalla alueella, jossa leiri aikoinaan oli. Ei voida siis sanoa, että asia ei ole läheinen.

      • hyväidea

        Vartijoille voisi tosiaan pystyttää muistomerkin. Täytyypä ottaa asia esille.


      • köh.köh

        Kyssissäkin on varmaan kuollut tuon verran...


    • näin_se_oli

      Nämä aloitukset ovat aika outoja kun näistä löytyy netistä ihan tarkkaa faktaakin jos viitsii googlata!
      Kuopion historiassa ei ole mitään outoa sillä se on ihan tyypillinen varuskuntakaupungin historia.

    • EiSosialisti

      Millään tavalla en ole punikki, enkä minkään sortin sosialisti, mutta mielestäni olisi asiallista noita kuolleita jollain tavalla muistaa.

      Kaikkinensa nuo vuoden 1918 tapahtumat on yksi hirveimmistä asioista tämän maan historiassa. Joku sanoi että vain yksi asia on hirveämpi kuin sota: sisällissota.

      • ei_vaikutusta

        Punavankien nimilistat kuolinpaikkoineen löytyy netistä kun viitsii vähän etsiä, voit käydä sitä listaa lukemassa ja muistelemassa.


    • Tallikadulta

      Asuimme syntymäni aikoihin v. 1951 jääkiekkokauloiden yläpuolella, kasarmin varastojen takana mummoni talossa. Ehkäpä 150 m talostamme, poispäin kaupungista, oli ampumarata. Mummoni kertoi, että kerran kimmoke lensi metrin päähän minusta, joka olin tuolloin taaperoikäinen. Varhaislapsuudessani muistan kuulleeni ampumista radalta.

    • Ikinuorimuori

      Mukava huomata, että täällä on asiallisiakin ihmisiä kommentoimassa ,kiitos,olipa mielenkiintoista!

    • turpa.kii.suunsoittajat

      Onko yllätys jos sodassa on ammuskeltu ja vieläpä ihan kovilla panoksilla ja aikuisten oikeasti tosissaan. Sota ei ole mitään leikkiä tai peliä vaan kun vihollisen luoti osuu, se on sitten siinä, hyvällä tuurilla saattaa vain vammautua mutta todennäköisin seuraus on kuolema. Toista tilaisuutta ei tule.
      Kaikenlaisia uhoajia on välillä soittanut suutaan kun liekö kokemusta edes armeijasta rauhan aikana mutta tositilanteessa uhopekoillekin tulisi varmasti paska housuun...

    • Raketti-Silvo

      Kasarmialueelle voisi pystyttää muistomerkin myös alueella asuneista henkilöistä omalla tavallaan kuuluisimmalle, eli "rakettilentäjä" Silvo Sokalle (1930-2010).

      • Anonyymi

        Melkoisen kuuluisa on myöskin entinen tasavallan presidentti Martti Ahtisaari, joka asui kasarmirakennus no. 45:ssa. Rakennus on pystyssä Puistokadun varressa.
        Nimimerkki kasarminpoika


    • Teräsherra

      Olin vartoikomennuksella kontiorannan varuskunnasta 1972. Joulukuun toiseksi viimeinen päivä olin vanhalla kasarmi alueella vartiossa, "vartioaseen huolimaton käsittely sillä seurauksella että yksi ammus meni päävartion ikkunasta läpi ".Tutkimustulos oli tälläinen ja siitä 15vrk yksinkertaista arestia jonka suoritin kontiorannan putkassa,Luoti meni varusmiestoverien välistä halkaisten pöydänkannen kaksi viidenkymmenen pennin kolikkoa vääntyi toisesta tein riipuksen itselleni luodin rippeet upposi kottikärrissä olleisiin halkoihin,silloin vartiotuvan pönttöuunia lämmitettiin haloilla.Vuosi 72 oli vauhdikasta aikaa ja vietin siitä 7kk Kuopiossa enkä päivääkään omasta tahdosta .Vastasin kysymykseen onko siellä kasarmi aluella ammuskeltu ON.

      • Julkulasta_iltaa

        Kyllä näillä Julkulan potilailla on vilkas mielikuvitus.


      • sdfsfdjsdklfjkl
        Julkulasta_iltaa kirjoitti:

        Kyllä näillä Julkulan potilailla on vilkas mielikuvitus.

        Kertoilevat tarinoita vuodelta 1972 vaikka ovat syntyneet vasta 1992 :D


      • Anonyymi
        Julkulasta_iltaa kirjoitti:

        Kyllä näillä Julkulan potilailla on vilkas mielikuvitus.

        Tuhansien aiheiden tyypillä vilkas mielikuvitus vaikka onkin hoidossa niuvassa.
        Ei tosin omasta vapaasta tahdostaan kuten julkulassa.


    • ArkkuMaro

      Löysin lapsena pienen rautaisen tykinkuulan, halkaisialtaan n.3cm. Siellä oli päiväkoti, jonka pihalle menin leikkimään. Kaivoin leikkilapiolla noin 20cm syvän kuopan ja sieltä se löytyi. Jostain kuulin, että sellaisia olisi löytynyt ennenkin sieltä.

    • 34334

      Jäähallin paikalla on saattanut olla joitain rakennuksia, samoin keilahallin/uimahallin kohdilla jossa oli myös ampumarata. Valtuustotalon paikka oli muistaakseni ihan tyhjä kenttä ennenkuin talo rakennettiin joskus 80-luvun lopulla?

      • Anonyymi

        Ei ollut tyhjä, vaan siinä oli puinen varusvarasto. Opiskelin Kuopiossa 1970-luvulla, ja silloin osa luennoista pidettiin varusvarastossa. Kuten myös sotilaskodissa, joka on edelleen pystyssä. Harjoitustyöt pidettiin asekoulussa, joka on pitkä tiilirakennus, jossa on nykyään kansalaisopisto. Eräässä tiilitalossa oli koe-eläinkeskus. Upseerikerho oli silloin vielä toiminnassa, ja sieltä sai hyvää ruokaa seisovasta pöydästä 11 markalla. Myöhemmin yhdessä puutalossa toimi Kansanterveyslaitos, joka muutti sitten Neulaniementien varteen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      274
      2863
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      75
      1506
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1460
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      34
      1250
    5. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1180
    6. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1177
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1109
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      20
      1042
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1003
    Aihe