Psykologia: humanistinen tiede vai luonnontiede?

AV16.11

Moro, haluisin kuulla ulkopuolisten mielipiteet psykologiasta. Onko humanistinen tiede vai luonnontiede? Miksi olette sitä mieltä?

9

3462

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • luonnontiede

   luonnontiede

   • AV16.11

    Miksi?


  • karla111777

   Jos nyt ajatellaan vaikka jotain psykologian tutkimusta, niin riippuu paljon siitä onko tutkimus kvantitatiivinen vai kvalitatiivinen.

   Neuropsykologia, missä magneettikuvataan aivoja voi olla hyvinkin luonnontieteellistä ja "kovaa" tutkimusta.

   Sitten taas on jotain persoonallisuuteen liittyviä haastattelujen avulla tehtyjä nollatutkimuksia, jotka on enemmän sitä humanistista tutkimusta.

  • eikunä

   Oikeastaan psykologia ei sovi kumpaankaan kategoriaan. Parhaiten psykologia sijoitetaan käyttäytymistieteisiin.

   Psykologialla on oma tutkimuskohteensa: käyttäytyminen eli miten ihminen toimii yksilönä ja muiden kanssa. Psykologialla on myös omat tutkimusmenetelmänsä, osittain luonnontieteellisiä ja osittain yhteiskuntatieteellisiä ja psykologian ihan omia. Humanistiseksi tieteeksi psykologiaa voisi ajatella sen perusteella, että se on kiinnostunut ihmisestä, mutta niinhän lääketiedekin on. Kummassakaan ei silti ole kyse humanistisesta tieteestä. Lääketiede on kiinnostunut ihmisestä luonnontieteen kautta biologisena ilmiönä, psykologia taas käyttäytymisen kautta ajattelevana olentona.

   Psykologia on siis käyttäytymistiedettä kuten kasvatustiedekin.

   • lääkiksessä

    "Humanistiseksi tieteeksi psykologiaa voisi ajatella sen perusteella, että se on kiinnostunut ihmisestä, mutta niinhän lääketiedekin on."

    Lääketieteelliset toimenpiteet ja tutkimukset eivät pohjaudu humaanisiin teorioihin kuten Freudin. Freudia käsitellään laajasti myös filosofiassa ja kirjallisuudessa.


  • Mätäällämoi

   Psykologia on soveltava tiede, joka käyttää erityisalasta riippuen sekä ihmis- että luonnontieteisiin pohjaavia teorioita ja menetelmiä.

   Käyttäytymistieteet on luokkana vähän hankala ja keinotekoinen, koska sen ulkopuolelle suljetaan sosiaalitieteet, jotka nekin kuitenkin tutkivat ihmisten käyttäytymistä.

   Itse miellän psykologian kokonaan omaksi tieteenalakseen, joka sijoittuu ihmis- ja luonnontieteiden rajapinnalle, painottuen kokonaisuutena kuitenkin ihmistieteiden suuntaan.

  • kökökölhh

   Mielestäni psykologia on jossain välimaastossa. Vaikka psykassa operoitaisiinkin neuron puolella ja tehtäisiin esimerkiksi aivokuvantamista, on siinäkin aina se käyttäytymisen puoli. Vaikka siis aivokuvantamisella todennettaisiin esimerkiksi leesio, joka vaikuttaisi vaikkapa nyt impulssikontrolliin, on sen vaikutuksen arviointi (eli käyttäytymisen observointi) aina jollain tasolla subjektiivista. Tilastomenetelmät auttavat, mutta eivät tarpeeksi. Kyse on aina loppupelissä subjektiivisista arvioista. Kovasti me psykalla yritämme profiloitua varteenotettavaksi, kovaksi tieteeksi, mutta en minä tiedä onko se edes tarpeellista. Ihminen on niin monimutkainen otus, ettei sitä aukottomasti voi mitata.

   • Anonyymi

    Harvoin luonnontieteetkään ovat täysin aukottomia. Minusta psykologia on välimaastossa ja sen luokitteleminen käyttäytymistieteeksi, luonnontieteeksi tai humanismiksi on yksinkertaistavaa, koska riippuu ihan tutkimuksesta. Käyttäytymisen lisäksi tutkitaan mm. kognitiota ja emootioita ja neuron puolella vaikkapa tiettyyn emootioon liittyviä fysiologisia vasteita, eli ei mielestäni käyttäytymistä. Humanistinen psykologia sitten taas on ihan oma suuntauksensa psykologian sisällä. Menetelmiä psykologiassa hyödynnetään noilta kaikilta aloilta.


  • Anonyymi

   Hyvä kysymys.
   Voisiko se olla myös lääketiede?

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Puhut olevasi hyvä ja kiltti ihminen

   Mutta todellisuudessa oletkin itsekeskeinen ja omahyväinen. Kaiken pitää pyöriä sinun ympärilläsi, kuten esimerkiksi tää
   Ikävä
   176
   2812
  2. Paljonko sinulla nainen on velkaa tai säästöjä?

   Sitä tässä mietin jatkoa ajatellen.
   Ikävä
   155
   1859
  3. Hyvä kuolema?

   Niin.. minulta taas raskaamman puoleinen aloitus.. Olen kuunnellut äänikirjaa hyvästä kuolemasta keskiajalla ja siinä o
   Sinkut
   124
   1618
  4. Tänään on mun viimeinen päivä kanssas Sun

   Tänään on mun viimeinen päivä Kanssas sun, täydellinen Ennenkuin mun mentävä on Kaihtimien välistä valo Tunkeutuu uniisi
   Ikävä
   262
   1469
  5. Miten tämä

   Päättyy sitä pohdin
   Ikävä
   95
   1230
  6. Mistä kaupungeista ikävöijät olette ?

   Mistä kaupungista olet?
   Ikävä
   83
   1229
  7. Oot nainen mitä ilmeisimmin INFJ-persoona

   Käsittelet maailmaa hyvin uniikilla tavalla. Nyt mä sen vasta hokasin. Oot harvinainen timantti ja ehdin jo tituleerata
   Ikävä
   59
   1099
  8. Kuhmon pikku s. Matket

   Eikö. Osata päivää sanoa / tervehtiä.
   Kuhmo
   29
   1093
  9. Haluaisin, että oisit jotenkin minun elämässä

   Tuntuu, että olet sielunkumppanini.
   Ikävä
   47
   1041
  10. Joko ymmärrät

   Ettei ikäväsi kohde ole sinulle oikea
   Ikävä
   85
   1028
  Aihe